Industrieel interieur
Stevige meubels, strakke lijnen, stoere materialen en sobere kleuren: dat is een industrieel interieur in een notendop. Deze woonstijl is geïnspireerd op de hoge plafonds en open ruimtes van een fabrieksgebouw, loft of oude school. No worries overigens wanneer dit in jouw woonruimte niet het geval is. Met de juiste materialen, kleuren, meubels en accessoires kun je dit rauwe sfeertje namelijk alsnog creëren. Hoe je dit doet, vertellen onze interieurexperts in dit artikel. Zo heb jij meer dan genoeg inspiratie om elke ruimte in huis, van de woonkamer en keuken tot de slaapkamer of hal, volgens deze woonstijl in te kunnen richten.

Stevige meubels, strakke lijnen, stoere materialen en sobere kleuren: dat is een industrieel interieur in een notendop. Deze woonstijl is geïnspireerd op de hoge plafonds en open ruimtes van een fabrieksgebouw, loft of oude school. No worries overigens wanneer dit in jouw woonruimte niet het geval is. Met de juiste materialen, kleuren, meubels en accessoires kun je dit rauwe sfeertje namelijk alsnog creëren. Hoe je dit doet, vertellen onze interieurexperts in dit artikel. Zo heb jij meer dan genoeg inspiratie om elke ruimte in huis, van de woonkamer en keuken tot de slaapkamer of hal, volgens deze woonstijl in te kunnen richten.
Wat is een industrieel interieur?
Een industrieel interieur is geïnspireerd op de fabrieksarchitectuur uit de negentiende en twintigste eeuw. Denk: open ruimtes, natuurlijk lichtinval, hoge plafonds, sobere kleuren, robuuste materialen en een ruwe afwerking. Samen resulteren deze kenmerken in een strakke en rauwe look, die je in allerlei woonruimtes kunt toepassen.
Om je een paar handvatten te geven voor het (her)inrichten van je woning in deze stijl, vertellen we eerst wat meer over het kleurenpalet en de meubels. Verderop in het artikel gaan we dieper in op de stoere materialen die deze stijl typeren. Even later, delen we ook nog wat tips over accessoires die niet in deze woonstijl zouden misstaan.



Rauwe kleuren in een industrieel interieur
Deze woonstijl is niet bepaald kleurrijk, neigt zelfs naar een monochroom palet. Grijs is verreweg de meest gebruikte kleur–van lichtgrijs tot antraciet. Wil je de ruimte luchtig en fris houden? Kies dan een lichtgrijze tint. Wissel deze kleurtinten af met zwart, wit en een hint van een warme kleur, zoals mosgroen, mosterdgeel, cognac of andere aardetinten. Zo maak je de ruimte gezelliger en toegankelijker. Bovendien brengen deze warme tinten de koele ruimte weer in balans.
Stevige meubels in een industrieel interieur
Van een stoere lockerkast en zwart metalen vakkenkast, tot een zwart tv-meubel met verweerde houten plank… Deze meubels geven stuk voor stuk iets ruws aan je interieur. Een leren bank in cognac kleur geeft de sobere ruimte meteen een flinke dosis warmte en sfeer. Ook combineert dit type bank weer goed met het hout en donker metaal in de andere meubels. Voor het eetgedeelte kies je een grote, robuuste houten eettafel. Het concept voor eetkamerstoelen is heel makkelijk: ga voor stoelen met een donkere, stalen frame of verweerde houten constructie, met doorleefd leer in de kleur zwart, grijs of cognac.
Verlichting in een industrieel interieur
In het begin van de vorige eeuw werden in veel fabrieken gaslampen gebruikt. Deze werden met zware kettingen aan het plafond of aan steunbalken bevestigd. In huis geeft deze lampenconstructie een robuuste en authentieke sfeer boven de eettafel. Niet alleen plafondlampen hebben een stoere touch, ook vloerlampen ademen dat rauwe sfeertje. Met studiolampen of lampen met een donker metalen geraamte zit je altijd goed.
Accessoires zijn minimaal aanwezig in deze woonstijl. Het principe less is more telt, maar dat betekent niet dat er helemaal geen accessoires zijn. Verderop in het artikel tippen we een aantal.



Industrieel wonen met stoere materialen
In deze woonstijl zijn de materialen robuust, rauw en stoer. Hieronder lichten we vijf soorten uit die naadloos in deze stijl passen.
Bakstenen muur
Zo’n verweerde muur geeft de ruimte meteen meer karakter en iets stoers. En nee, je hoeft niet in de muur te hakken om een bakstenen muur te realiseren. De oplossing zijn strips gemaakt van baksteen. Deze zijn ongeveer drie centimeter dik en kunnen met cementgebonden lijm op een gladde muur worden geplakt. Maar natuurlijk kun je ook behang met baksteenprint gebruiken voor hetzelfde effect.
Beton
Beton is een veelzijdig materiaal en kun je voor van alles gebruiken. Het maakt je huis stoerder en strakker, maar creëert ook rust in een ruimte. Kies een vloer in betonlook, zoals een gietvloer of werk met grote tegels. De muur geef je een tint van beton door ‘m te verven met speciale betonlook verf. Hierin zitten korreltjes die zorgen voor bijzondere structuren. Natuurlijk kun je ook voor iets subtielers gaan, zoals betonnen accessoires. Denk aan een waxinelichthouder of plantenpot.
Staal
Staal geeft je interieur een ruige, stoere look. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor stalen tafelpoten, een stalen pronkkast, stalen tafellamp of stalen trapleuningen. Ook populair onder veel interieurliefhebbers: glazen deuren afgewerkt met staal. Een stalen binnendeur is niet weg te denken uit deze woonstijl. Zo’n zwarte deur versterkt dat stoere karakter en geeft dankzij de vele raampartijen meer licht in huis. Hierdoor lijkt je huis ook meteen een stuk groter.
Verweerd hout
Dit materiaal is natuurlijk bij uitstek rauw en stoer, maar geeft ook een bepaalde warmte en knusheid aan de ruimte. Bevestig bijvoorbeeld een robuuste houten wandplank aan de muur en zet hierop wat ingetogen accessoires, of leg op een basic tv-meubel een verweerde houten plank voor een stoer effect.
Leer
Hoe ouder het leer is, hoe mooier het wordt. Leer onderstreept het doorleefde en rauwe karakter van deze woonstijl. Het fijne van leer is dat het tegen een stootje kan. Wanneer je voor bruin of cognac kleurig leer kiest, maakt het de ruimte ook nog eens een stuk warmer.



4x industriële accessoires musthaves
-
Textiel
Om wat sfeer en warmte aan de minimalistische ruimtes toe te voegen, kies je voor aaibaar textiel. Denk aan een vintage look vloerkleed, wollige plaids, en zachte kussens.
-
Houten opbergkist
Ga voor wat karakter in je woonkamer en zet een antieke opbergkist neer die je gebruikt als bijzettafel bij de bank.
-
Stoere wanddecoratie
De muren mogen ook niet worden overgeslagen: ga voor wandplanken of -rekken van hout met stalen afwerking. Een andere manier om de muur te decoreren is door een stoere klok op te hangen of een verweerde spiegel. -
Accessoires van beton
Betonlook accessoires zijn ideaal om dat rauwe sfeertje na te bootsen. Ga bijvoorbeeld voor en betonnen plantenpot met een grote, stoere plant (bijvoorbeeld een alocasia of strelitzia).



Industriële inrichting in de mix: landelijk industrieel interieur
Deze woonstijl is op zichzelf al prachtig, maar wordt nog mooier en unieker door elementen uit andere woonstijlen toe te voegen. Denk aan een mix met een boho interieur, moderne stijl of een stijlenmix. Wij tippen een mix met een landelijk interieur
Landelijk industrieel interieur
Op het eerste oog lijken deze stijlen mijlenver uit elkaar te staan. De een warm, zacht en romantisch, de ander stoer, rauw en robuust. Toch zijn er een aantal gemeenschappelijke factoren. Zo hebben de items in beide woonstijlen een doorleefd karakter, denk bijvoorbeeld aan verweerd hout. Voor een succesvolle mix tussen beide stijlen, kun je ofwel kiezen voor een sobere basis en deze aanvullen met warme elementen, knusse accessoires en rustieke meubels, of juist voor een warme, landelijke basis en deze aanvullen met stoere elementen. Denk aan robuuste meubels, oude fabriekslampen en stalen afwerkingen in glazen deuren en/of meubels.
Wil je jouw interieur een industriële upgrade geven? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je interieur volgens deze woonstijl te decoreren met stoere meubels en accessoires!