Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
keuken in industriele stijl met groene wand

Edgy, robuust, stoer en ruimtelijk: dat kenmerkt een industrieel interieur. Deze woonstijl is geïnspireerd op de hoge plafonds en grote open ruimtes van een fabrieksgebouw of loft. De industriële stijl gaat goed samen met andere stijlen. Zo kun je ‘m makkelijk combineren of juist volledig doorvoeren. Welke industriële touch ga jij jouw interieur geven?

Ben je fan van industrieel wonen maar mag het nét een tikkeltje glamoureuzer? Dan is een urban interieur wellicht wat voor je! Lees snel verder en ontdek hoe je ook deze unieke New York sfeer in huis kunt halen.

Wat is een industrieel interieur?

Een industrieel interieur is geïnspireerd op de fabrieksarchitectuur uit de negentiende en twintigste eeuw. Denk: open ruimtes, natuurlijk lichtinval, hoge plafonds, sobere kleuren, robuuste materialen en een ruwe afwerking. Samen resulteren deze kenmerken in een strakke en rauwe look, die je in allerlei woonruimtes kunt toepassen.

Om je een paar handvatten te geven voor het (her)inrichten van je woning in deze stijl, vertellen we eerst wat meer over het kleurenpalet, de materialen, meubels, verlichting en accessoires die niet in deze woonstijl zouden misstaan. Verderop in het artikel delen we inspiratie voor het mixen van een industrieel interieur met de klassieke stijl.

1. Kleuren in een industrieel interieur

Deze woonstijl is niet bepaald kleurrijk, het neigt zelfs naar een monochroom palet. Het kleurenpalet voor een industrieel interieur bestaat uit:

  • Wit
  • Grijs
  • Mosterdgeel
  • Cognac
  • Aardetinten
  • Zwart
  • Blauw
  • Groen
  • Bruintinten

Wil je de ruimte luchtig en fris houden? Kies dan een lichtgrijze tint. Wissel deze kleurtinten af met zwart, wit en een hint van een warme kleur, zoals mosgroen, mosterdgeel, cognac of andere aardetinten. Zo maak je de ruimte gezelliger en toegankelijker. Bovendien brengen deze warme tinten de koele ruimte weer in balans. Koper voorziet de ruimte van een chique touch, terwijl je met zilver een stoere look neerzet.

2. Materialen in een industrieel interieur

In deze woonstijl zijn de materialen robuust, rauw en vooral stoer. Hieronder lichten we vijf soorten uit.

  • Bakstenen muur

Zo’n verweerde muur voorziet de ruimte meteen van een flinke dosis karakter. Wist je dat er ook strips bestaan die gemaakt zijn van baksteen? Deze zijn ongeveer drie centimeter dik en kunnen met cementgebonden lijm op een gladde muur worden geplakt. Zo hoef je niet in je bestaande muur te hakken. Maar natuurlijk kun je ook behang met baksteenprint gebruiken voor hetzelfde effect.

  • Beton

Beton is een veelzijdig materiaal en kun je voor van alles gebruiken. Het maakt je huis stoerder en strakker, maar creëert ook rust in een ruimte. Kies een vloer in betonlook, zoals een gietvloer of werk met grote tegels. De muur geef je een tint van beton door ‘m te verven met speciale betonlook verf. Hierin zitten korreltjes die zorgen voor bijzondere structuren. Natuurlijk kun je ook voor iets subtielers gaan, zoals betonnen accessoires of meubels. Denk aan een waxinelichthouder of plantenpot of een eettafel met een blad van beton.

  • Staal

Staal geeft je interieur een ruige, stoere look. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor stalen tafelpoten, een stalen pronkkast, stalen tafellamp of stalen trapleuningen. Ook populair onder veel interieurliefhebbers: glazen deuren afgewerkt met staal. Een stalen binnendeur is niet weg te denken uit deze woonstijl. Zo’n zwarte deur versterkt dat stoere karakter en geeft dankzij de vele raampartijen meer licht in huis. Hierdoor lijkt je huis ook meteen een stuk groter.

  • Verweerd hout

Dit materiaal is natuurlijk bij uitstek rauw en stoer, maar geeft ook een bepaalde warmte en knusheid aan de ruimte. Bevestig bijvoorbeeld een robuuste houten wandplank aan de muur en zet hierop wat ingetogen accessoires, of leg op een basic tv-meubel een verweerde houten plank voor een stoer effect.

  • Leer

Hoe ouder het leer is, hoe mooier het wordt. Leer onderstreept het doorleefde en rauwe karakter van deze woonstijl. Het fijne van leer is dat het tegen een stootje kan. Wanneer je voor bruin of cognac kleurig leer kiest, maakt het de ruimte ook nog eens een stuk warmer.

3. Meubels in industriële stijl

Van een stoere lockerkast en zwart metalen vakkenkast, tot een zwart tv-meubel met verweerde houten plank… Deze meubels geven stuk voor stuk iets ruws aan je interieur. Een leren bank in cognac kleur geeft de sobere ruimte meteen een flinke dosis warmte en sfeer. Ook combineert dit type bank weer goed met het hout en donker metaal in de andere meubels. Voor het eetgedeelte kies je een grote, robuuste houten eettafel. Het concept voor eetkamerstoelen is heel makkelijk: ga voor stoelen met een donkere, stalen frame of verweerde houten constructie, met doorleefd leer in de kleur zwart, grijs of cognac.

4. Verlichting in een industrieel interieur

In het begin van de vorige eeuw werden in veel fabrieken gaslampen gebruikt. Deze werden met zware kettingen aan het plafond of aan steunbalken bevestigd. In huis geeft deze lampenconstructie een robuuste en authentieke sfeer boven de eettafel. Niet alleen plafondlampen hebben een stoere touch, ook vloerlampen ademen dat rauwe sfeertje. Met studiolampen of lampen met een donker metalen geraamte zit je altijd goed. 

Accessoires zijn minimaal aanwezig in deze woonstijl. Het principe less is more telt, maar dat betekent niet dat er helemaal geen accessoires zijn. Verderop in het artikel tippen we een aantal.

5. Decoratie in industriële stijl

Met decoratie voorzie je je interieur van een persoonlijke touch. Maar ook als je de industriële stijl niet volledig wilt doorvoeren kun je met accessoires een stoere touch toevoegen:

  1. Textiel

    Om wat sfeer en warmte aan de minimalistische ruimtes toe te voegen, kies je voor aaibaar textiel. Denk aan een vintage look vloerkleed, wollige plaids, en zachte kussens. 
  2. Houten opbergkist

    Ga voor wat karakter in je woonkamer en zet een antieke opbergkist neer die je gebruikt als bijzettafel bij de bank.
  3. Stoere wanddecoratie

    De muren mogen ook niet worden overgeslagen: ga voor wandplanken of -rekken van hout met stalen afwerking. Een andere manier om de muur te decoreren is door een stoere klok op te hangen of een verweerde spiegel.
  4. Accessoires van beton

    Betonlook accessoires zijn ideaal om dat rauwe sfeertje na te bootsen. Ga bijvoorbeeld voor en betonnen plantenpot met een grote, stoere plant (bijvoorbeeld een alocasia of strelitzia). Ook een tafellamp in beton zorgt voor een stoere touch.

Shop decoratie in industriële stijl…

Industrieel wonen in de woonkamer

Ben je overtuigd van industrieel wonen? Hieronder delen we een handig stappenplan zodat je meteen aan de slag kunt met het omtoveren van je woonkamer in deze geliefde stijl.

Stap 1. De basis leggen voor een industrieel interieur

De basis is het belangrijkst en daarom beginnen we eerst met de muren. Deze kan je zoals je eerder al kon lezen een stoere look geven door betonstuc aan te brengen. Een andere optie is een bakstenen muur. Misschien heb je al zo’n ‘kale’ muur in huis, dan hoef je daar niets meer aan te doen.

Een makkelijker alternatief: behang met baksteenlook. Let op: het mooist is het om een bakstenen muur of een muur met betonlook subtiel toe te passen. Alleen maar baksteen of beton, maakt de ruimte kil. Geef de andere muren daarom een mooie kleur of laat ze wit.

Stap 2. Kleur kiezen

Een industrieel interieur was vroeger voornamelijk zwart, wit en grijs. Tegenwoordig zien we in een industriële woonkamer steeds vaker verschillende kleuren. Gelukkig maar, want daardoor oogt de ruimte een stuk vriendelijker. Aardse tinten, zoals bruin, beige, okergeel, donkergroen, bordeaux en nachtblauw, staan prachtig in een industriële woonkamer. Deze geven warmte en sfeer aan de ruimte. Pas ze toe op de muren, maar ook in de decoratie.

Tip! Speel met gedurfde contrasten, juist die geven de ruimte een spannende en stoere look.

Stap 3. Vloer kiezen in een industrieel interieur

In een industriële woonkamer zijn vloeren van hout of beton prachtig en stoer. Ook de gietvloeren, die momenteel erg in trek zijn, zijn zeer geschikt voor een industrieel interieur.

Stap 4. Lampen in een industriële woonkamer

Een goed lichtplan is heel belangrijk. Zeker in een woonkamer in industriële stijl. Niet alleen het licht zelf, ook het ontwerp van de lamp speelt een rol. Oude fabriekslampen, vintage design lampen, industriële hanglampen.

Stap 5. Decoreren & inrichten

Verzamel accessoires en meubels waarin stoere materialen zoals metaal, beton, hout en/of leer verwerkt zitten. Deze stoere materialen worden vrijwel altijd aangevuld met zachte materialen om voor warmte en huiselijkheid te zorgen, zoals een grof geweven vloerkleed, linnen gordijnen en dikke wollen plaids. Ook hierbij geldt: werk met verschillende texturen om spannende contrasten aan te brengen.

Industriële woonkamer inspiratie: welke meubels kies je?

Industriële meubels zijn stoer, robuust en lijken soms al een heel leven achter de rug te hebben. Deze musthave meubels mogen echt niet ontbreken in een woonkamer met industrieel interieur:

  • Een leren bank of fauteuil! Denk bijvoorbeeld aan een Chesterfield bank of stoel. Het leer leeft en geeft de ruimte karakter.
  • Tafels, salontafels en kasten met een stalen frame passen ook heel goed in een industriële woonkamer. Denk maar eens aan een eettafel met zwart stalen frame en grof houten blad.
  • Eetkamerstoelen kunnen van metaal gemaakt zijn of een leren zitting hebben. Ook houten eetkamerstoelen zijn geschikt voor de industriële woonkamer.
  • Een bar met barkrukken is ook zeer geschikt voor een industriële woonkamer of keuken.
  • Wees creatief! Maak een kookeiland van een oude werktafel, gebruik een antieke deur als hoofdeinde, bouw van fruitkistjes een boekenkast en maak van een antieke scheepskist een salontafel. Hierdoor geef je de ruimte een eigen persoonlijkheid.

Industriële inrichting in de mix: landelijk industrieel interieur

Deze woonstijl is op zichzelf al prachtig, maar wordt nog mooier en unieker door elementen uit andere woonstijlen toe te voegen. Denk aan een mix met een boho interieur, moderne stijl of een stijlenmix. Wij tippen een mix met een landelijk interieur. Hoe je deze mix precies stylet lees je hieronder.

Landelijk industrieel interieur

Op het eerste oog lijken deze stijlen mijlenver uit elkaar te staan. De een warm, zacht en romantisch, de ander stoer, rauw en robuust. Toch zijn er een aantal gemeenschappelijke factoren. Zo hebben de items in beide woonstijlen een doorleefd karakter, denk bijvoorbeeld aan verweerd hout. Voor een succesvolle mix tussen beide stijlen, kun je ofwel kiezen voor een sobere basis en deze aanvullen met warme elementen, knusse accessoires en rustieke meubels, of juist voor een warme, landelijke basis en deze aanvullen met stoere elementen. Denk aan robuuste meubels, oude fabriekslampen en stalen afwerkingen in glazen deuren en/of meubels. 

Urban interieur: voor een New York feeling

In de stad die nooit slaapt is er aan inspiratie geen gebrek. Zo ook niet op het gebied van wonen. Want als je dacht dat Times Square, het Vrijheidsbeeld en het Empire State Building de meest kenmerkende aspecten van deze stad zijn, heb je het mis. De typische New York loft chic stijl–gebaseerd op architecturale elementen, stedelijke flair en een unieke artistieke geschiedenis–maken deze interieurstijl een geliefde een bovendien vaak gekopieerde look. Zowel voor stedelijke designliefhebbers, als voor mensen die buiten een stad wonen. Zelf ook onder de indruk van een urban interieur? Maar weet je niet zo goed hoe je deze stijl in jouw eigen woonruimte kunt integreren? Laat je dan inspireren door de tips van onze interieurspecialisten in dit artikel. Zo krijg je binnen no-time de kneepjes van het inrichten van een NYC-loft geïnspireerde ruimte onder de knie. 

Wat is een urban chique interieur?

In deze Werelds Wonen stijl worden stijlelementen vanuit moderne en industriële ontwerpen gecombineerd. Hierdoor ontstaat er een unieke interieurstijl waarin zowel stadsbewoners als niet-stadsbewoners zich kunnen vinden. Qua architectuur zijn de meest belangrijke kenmerken balkenplafonds, onafgewerkte oppervlakken en ruwe materialen zoals baksteen en beton.

Ook typerend zijn de open ruimtes, natuurlijk lichtinval, strakke lijnen en neutrale kleuren. Maar laat je vooral niet afschrikken door deze architecturale kenmerken. Je hoeft echt niet over een enorm pakhuis of ander industrieel pand te beschikken om de loft chique look thuis toe te passen. Op welke stijlelementen je nog meer kunt letten bij het inrichten van jouw woonruimte, vertellen we verderop in dit artikel.

Dus, nog even samengevat: het urban interieur is een mix van verschillende, en soms tegengestelde, interieurstijlen. Denk aan stoere, industriële meubels in combinatie met vintage woonaccessoires, groene planten, minimalistische elementen, en rijke en luxe stoffen. Ook zien we een interessant contrast van ruwe, onafgewerkte oppervlakken en aan de andere kant minimalistische, strak afgewerkte oppervlakken en meubels. Door beiden in balans te houden en aan te vullen met statement meubels, hoogwaardige materialen, neutrale kleuren en authentieke vintage accessoires, ontstaat er een spannende mix.

Urban chique versus een industrieel interieur

Verwar het urban interieur trouwens niet met een industriële stijl. Alhoewel beiden veel overeenkomsten hebben, is het urban interieur zachter en comfortabeler dan de iets ruwere industriële stijl. Ook mist de industriële stijl dat vleugje glamour en extravagantie wat je wel terugvindt in de urban stijl. Overeenkomsten zijn bijvoorbeeld dat beiden vaak te zien zijn in oude pakhuizen, fabrieken en andere loftomgevingen. Wat je verder terugziet in beide stijlen is dat functionaliteit een grote rol speelt en de ruimte slim en praktisch wordt ingedeeld. 

4 basiselementen in een New York loft stijl

  1. Kleuren

    Het kleurenpalet in een urban interieur bestaat uit een aantal rustige basiskleuren, zoals wit, zwart en grijs. In de meubels en woonaccessoires zien we ook andere kleuren terug, zoals groen, blauw en geel. Gebruik je grijs als basiskleur? En in het specifiek donkergrijs of antraciet? Dan kun je deze kleur iets verzachten door het te combineren met groen-, blauw- en beigetinten. Zo creëer je direct een meer kleurrijk interieur.
  2. Materialen

    In de basis van dit interieurtype zie je de volgende materialen terug: stalen accenten, bakstenen muren, glazen wanden, beton en onbewerkt hout. Om het geheel aan te kleden kun je gebruik maken van een mix van materialen. Denk aan stoer leer, geweerde materialen voor een knipoog naar een rustiek interieur, suède voor in een vintage woonkamer look en velours voor aaibaarheid en een warm interieur.
  3. Meubels

    Omdat de ruimte in dit interieur type vaak groot is, mogen de meubels ook van een riant formaat zijn. Niet alleen comfortabel en stoer, maar ook meteen een goede manier om een statement te maken. Kies bijvoorbeeld voor een grote hoekbank en twee fauteuils. Het liefst van simpele, vintage modellen van designklassiekers, zoals de Eames Lounge Chair. 
  4. Muren

    Kenmerkend voor een urban chique zijn een mix van onafgewerkte, (rood)bakstenen muren en strak gestuukte wanden. Omdat de ruimte vaak groot en open is, kan privacy een hele uitdaging zijn. Een manier om meer privacy te creëren zonder in te leveren op openheid, is door te werken met glazen wanden en/of deuren. Denk aan glazen deuren afgewerkt met zwart staal. Zo creëer je een open en ruimtelijk effect én privacy, maar zonder het industriële karakter te verliezen.  

7x tips voor het stylen van een New York loft chic interieur

Nu je weet wat de basiselementen in dit interieurtype zijn, is het tijd voor de styling. Onze interieurstylisten delen hieronder hun tips en tricks voor een stads interieur. 

Tip 1: accentueer ruwe elementen

Op-en-top urban chique is natuurlijk een bakstenen muur. Maar wanneer je hier niet beschikt en/of hier geen mogelijkheid voor hebt, kun je er ook voor kiezen om de muur op een andere manier rauw en stoer te maken.

Natuurlijk kun je werken met een baksteen print behang, maar doe dit alleen als je zeker weet dat het er niet nep uit zal zien. Ziet het er nep uit, dan bereik je juist het tegenovergestelde effect van stoer, rauw en puur. Kies in dat geval liever voor een betonlook met verf. 

Tip 2: kunst in een urban interieur

Simpel design in combinatie met extravagante kunst. Grote statement pieces die jouw interieur in één klap persoonlijk maken. Bijvoorbeeld in wall art of grote koffietafelboeken in houders op een side table. 

Tip 3: urban Jungle

Gek op de hoge loftplafonds, maar hier zelf niet mee gezegend? Kies dan voor planten in verschillende maten voor een ruimtelijk effect. Ook kun je in de hoogte werken, bijvoorbeeld met hangplanten. De potten of manden waarin je de planten zet, zijn een manier om kleur toe te voegen en verschillende materialen met elkaar te combineren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een statement te maken en juist voor één hele grote kamerplant te gaan.

Tip 4: een vintage knipoog in een urban interieur

Ook met vintage aankopen kun je een flinke dosis persoonlijkheid aan je interieur toevoegen. Authenticiteit en uniek zijn inmiddels waar vintage items voor staan. Zoek bijvoorbeeld een stoere glazen vitrinekast afgewerkt met staal uit, en vul deze met persoonlijke en vintage items.  

Tip 5: stoer leer

Staat een nieuwe trapbekleding op de planning? Dan tippen wij leer. Dit materiaal is niet alleen een echte eyecatcher, maar wordt ook nog eens mooier door de jaren heen. 

Tip 6: spiegels

Als glazen deuren geen optie zijn, kun je ook met spiegeldeuren werken. Zo creeër je ook een ruimtelijk effect. 

Tip 7: bijzondere verlichting

Zoek je naar een manier om een vleugje glamour toe te voegen aan je bakstenen muur? Plaats dan een glazen wand voor de muur met verlichting voor een bijzonder effect.   

Zo maak je een beton interieur gezellig

Ligt er in jouw woonruimte en gietvloer of zelfs een (oude) betonvloer? Of heb je zelfs betonnen muren? Lucky you! Dit past helemaal binnen de urban chique stijl. Bovendien creëert dit de perfecte basis voor het verder invullen van deze woonstijl. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het ruwe karakter van beton niet gezellig is te maken. Door aaibare materialen toe te voegen–denk aan vloerkleden, kussens en plaids–maak je zelfs het ruwste beton zacht en gezellig. 

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je interieur van een New York loft feeling te voorzien. Veel shopplezier!