Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
kandelaren op decoratieve boeken stylen

Je hoeft geen boekenwurm te zijn om boeken als decoratie te gebruiken. Sterker nog: sommige boeken zijn vooral als decoratie bedoeld. De kleuren van de kaft, de typografie en de grootte van het boek maken deze decoratieve boeken echte blikvangers. Decoratie boeken kunnen het kleurenpalet van je interieur versterken of zorgen juist voor een mooi contrast. Heb jij nog een stapel mooie boeken in de kast liggen en wil je die een prominente plek in je interieur geven? Lees in dit artikel hoe je je interieurboeken, fotografieboeken, reisboeken en designer boeken als decoratie kunt toepassen in je woon- of slaapkamer.

Wat zijn decoratieve boeken?

Koffietafelboeken, salontafelboeken, decoratieve boeken, designer boeken, merkboeken, decoratie boeken… Allemaal verschillende namen voor hetzelfde principe: boeken die mooi genoeg zijn om als decoratie te gebruiken in je interieur. Voorheen werden weleens nep boeken als decoratie gebruikt, maar tegenwoordig is dat eigenlijk niet meer nodig.

Er zijn zoveel mooie boeken verkrijgbaar, die zowel vanbuiten als vanbinnen de moeite waard zijn om te etaleren én te lezen. Heb jij zo’n stapel decoratieve boeken liggen thuis? Onze stylingexperts geven je tips over hoe je deze boeken als decoratie kunt gebruiken in je interieur.

Uitgelicht: designer boeken decoratie

Heb jij iets van Chanel, Louis Vuitton, Prada, Dior of Yves Saint Laurent in je kast liggen? In je boekenkast welteverstaan. Want van al deze bekende modemerken zijn designer boeker gemaakt die bij uitstek geschikt zijn om als decoratie in je interieur te gebruiken. Je kunt er zelfs je hele kleurenpalet op baseren, bijvoorbeeld het Chanel-boek. Dit bekende zwart-witte designer boek is onmisbaar in een monochroom interieur. Een prachtig boek om bijvoorbeeld – opengeslagen – op je salontafel te leggen in combinatie met een mooie design-geurkaars en goudkleurige kamer decoratie. Ook mooi: geef je designer boeken een eigen boekenplank aan de wand zodat ze direct in het oog springen wanneer je de woonkamer binnenstapt. 

Zo stijl je decoratieve boeken

Shop of verzamel thuis alle interieurboeken, modeboeken, reisboeken, lifestyleboeken, designerboeken en andere koffietafelboeken die mooi genoeg zijn om als decoratie te gebruiken en laat je inspireren door onderstaande stylingtips:

Decoratie boeken voor op je salontafel

Een stapeltje decoratieve boeken op je salontafel geeft je zithoek gelijk een huiselijke look. Leg de boeken nonchalant op elkaar – van groot naar klein – voor een speels effect of stapel ze strak voor een meer moderne look. Een kandelaar of een vaas met bloemen ernaast maakt de styling van je salontafel helemaal af.

In de video hieronder laten we je drie verschillende voorbeelden van een styling met decoratieve boeken zien:

Decoratieve boeken als nachtkastje of bijzettafel

Praktisch én stijlvol: een stapel decoratieve boeken als nachtkastje of bijzettafel. Hiermee geef je je mooiste boeken een stijlvolle opbergplek en creëer je ook nog eens een hip bijzettafeltje. Bovendien wordt het dan nog aantrekkelijker om even een boek te pakken wanneer je op de bank zit of in bed ligt. Leg wel even een houten of glazen plankje op de boeken zodat de kaft van het bovenste boek niet beschadigt.

Shop een decoratief boek voor een stijlvol accent in je interieur

DIY: boekenwand van decoratie boeken

Het is zonde om je mooie designer boeken te verstoppen achter gesloten deuren. Het zijn kleine kunstwerken die gezien mogen worden. Wat dacht je van een kast gemaakt van boeken? Dat ziet er heel anders uit dan een saai boekenrek. Een vrij zwevende boekenkast is niet alleen een echt hoogtepunt tussen je vier muren, maar biedt ook veel opbergruimte voor je boeken. Lees hieronder hoe deze thuis te maken:

  1. De benodigdheden


    Voor de decoratieve boekentoren heb je een paar plankdragers, schroeven en een boor nodig.

  2. Bevestigen

    Bevestig twee plankdragers met schroeven aan de wand. Plaats de plankdragers niet te ver uit elkaar zodat er een boek op past.

  3. Decoreren met boeken

    Zodra de plankdragers gemonteerd zijn, kan je de boeken eenvoudig op elkaar stapelen. Begin met het grootste werk en zorg ervoor dat je niet te veel zware boeken gebruikt.

Liever een boekenkast of metalen wandrek shoppen om je eyecatchers in de spotlight te zetten? Wat dacht je van deze bestsellers?

3x tips voor een stijlvolle boekenkast

Een boekenkast is het symbool van huiselijkheid. Niets zo gezellig als een goed gevulde boekenkast in de woonkamer. Maar dan wel eentje die er overzichtelijk uitziet zodat het geen doorn in het oog wordt. Met onderstaande tips zorgen we ervoor dat jouw boekenkast straks de show in je interieur steelt:

1. Boeken sorteren op kleur

Sorteer al je boeken op kleur om een harmonieus kleurenbeeld te creëren in je boekenkast. Werk daarbij van licht naar donker – lichte boeken op de bovenste planken, donkere boeken onderaan – en laat ook wat ruimte leeg hier en daar om wat ‘lucht’ te creëren in de kast. Zo oogt je kast een stuk rustiger en overzichtelijker, heerlijk toch? Tegenovergestelde, zien we ook steeds vaker de rainbow bookshelf, waar je je boeken op kleurvolgorde van de regenboog baseert, ook leuk!

Tip: door de kleuren van je boekenkast ook in je interieur terug te laten komen, bijvoorbeeld in de vorm van sierkussens, gaat de kast harmonieus op in het geheel.

2. Stapelen!

In plaats van boeken verticaal in je kast te zetten, kan je ook horizontale stapeltjes maken. Sorteer de boeken dan op kleur en formaat zodat de boekenkast rustig oogt. Horizontale en verticale stapels afwisselen kan ook, zo geef je de boekenkast een speels effect. 

Tip: zet tussen de stapels boeken wat leuke accessoires, maar voorkom dat het te druk wordt, bijvoorbeeld door genoeg ruimte vrij te houden.

3. Thema

In plaats van je boeken op kleur en/of formaat te sorteren, kan je ook elke boekenplank in de kast een eigen thema geven zodat jij laat zien wat jouw interesses zijn. Designer boeken of decoratie boeken over fotografie, koken, natuur of reizen zijn hiervoor bijzonder geschikt. Zet deze boeken als decoratie in de boekenkast en vul dit aan met souvenirs en andere accessoires die iets zeggen over jou en/of over het boek. Combineer bijvoorbeeld decoratieve boeken over de natuur of tropische vakantiebestemmingen met een gedroogd palmblad decoratie of een oesterschelp.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste woonaccessoires & meubels. Veel shopplezier!