Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
houten tafel met houten stoelen

Heb jij nog een oude tafel in de schuur staan? Doe hem niet weg! Je kunt je oude meubels opknappen en ze een tweede leven geven. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook superleuk om te doen! Voor velen een ware hobby. Je kunt je meubels verven, maar ook verder pimpen en op die manier een frisse nieuwe look geven. Of je nu fan bent van de shabby of landelijke stijl of liever een modern meubel in huis zet, knap je meubels op naar jouw stijl en smaak. In dit artikel lees je alles over meubels opknappen, upcycling, én meubels pimpen en vind je zelfs een stappenplan voor het opknappen van een tafel. Veel plezier!

Meubels opknappen? Dit zijn de mogelijkheden

Misschien heb je net een tweedehands stoel op de kop getikt in de kringloopwinkel. Maar, is ie nèt niet helemaal jouw kleur. Heb je een donkerbruin, oud meubel gekregen van je grootmoeder? Of misschien kan je kast wel een opknapbeurt gebruiken. Schrik jij van het idee dat je zelf aan de slag gaat met je meubels? En ben je bang dat je het opknappen zelf niet kan? Oude meubels opknappen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. In dit artikel laten we je zien welke mogelijkheden er zijn als je je meubels gaat opknappen.

Maak een plan bij het opknappen van oude meubels

Als je je meubel wilt gaan opknappen dien je goed te bedenken wat je wensen zijn. Maak vooraf een helder plan.

 1. Past het meubel nog in je interieur en bij je stijl?
 2. Is het meubel nog stevig?
 3. Werkt alles nog? Scharnieren, laden, deuren?
 4. Dekt de verf of lak nog goed?
 5. Bevalt de kleur nog?

3 tips bij het opknappen van een houten meubel

Er zijn dus allerlei manieren om een houten meubel een nieuwe look te geven. We bespreken er hier 3:

 1. Zet om te beginnen je meubels eens in de olie of was. Vaak doet dat direct wonderen voor het meubel. Hierbij is het wel van belang dat je vooraf kijkt welke behandeling je tafel gehad heeft. Zit er verf, lak of was op? Verwijder die onderlaag eerst grondig en maak het meubel vervolgens heel goed schoon. Dan maak je een keuze hoe je je meubel wilt gaan behandelen. Laat het meubel na het behandelen zeer goed drogen alvorens je het weer gaat gebruiken!
 2. Je kunt je oude meubel ook verven. Door een nieuw kleurtje aan te brengen op je meubel ziet het er direct compleet anders uit. Wat betreft verf zijn er heel veel mogelijkheden. Zo is er normale verf, krijtverf, matte verf, glanzende lak, maar ook bestaan er allerlei soorten verftechnieken die een compleet verschillend effect hebben op het meubel. Wil je meer weten over meubels verven? Bekijk dan eens ons artikel over dit onderwerp.
 3. Zet nieuwe pootjes onder je meubels of zet er nieuwe knoppen op. Het klinkt als een kleine verandering, maar toch heeft het veranderen van de meubels of knopjes een groots effect op de uitstraling van je meubel. Als je een klassieke, landelijke tafel bijvoorbeeld stoer metalen poten geeft, ziet het er direct totaal anders uit. Bij een grote buffetkast kan het erg leuk zijn om na het verven opvallende knopjes te bevestigen. Het effect is weergaloos.

On trend: oude meubels opknappen met distressing

Een echte trend bij het opknappen van meubels is ‘distressing’. Dit betekent dat je je meubels opknapt en ze hierbij expres een verweerde look geeft. Je maakt het meubel dus eigenlijk juist ouder. Zo krijgt je meubel karakter en persoonlijkheid. Veel mensen houden daarvan. Op die manier kun je een meubel ook juist een antieke look geven. Dit kun je doen door je meubels te verven bijvoorbeeld met krijtverf in verschillende kleuren en vervolgens op te schuren waardoor de onderlaag licht zichtbaar wordt door de nieuwe verflaag heen. Dit kun je zo grof of subtiel doen als jij dat mooi vindt. Ook whitewash verf is erg geschikt voor het creëren van een ‘gebruikte’ look. Hierbij blijft de ondergrond van het oppervlak zichtbaar wat het meubel die unieke uitstraling geeft.

Tafel opknappen: 2x verschillende manieren

De tafel is een plek in huis waar je veel tijd doorbrengt. Belangrijk dus dat je je hier helemaal op je gemak voelt. Zorg ervoor dat je je tafel af en toe onder handen neemt. Geef hem een opknapbeurt door hem in de olie of was te zetten of verf je meubel in een andere kleur. Hieronder volgen nog twee leuke ideeën om je tafel een frisse nieuwe look te geven. 

 1. Plakfolie – Wist je dat er ook allerlei soorten plakfolie bestaan voor op je tafel? Hiermee kun je je oude meubel pimpen. Dit zijn eigenlijk grote stickervellen die je – heel zorgvuldig en netjes – op je tafel kunt plakken. De stickers hebben allerlei soorten prints of kleuren. Op die manier kun je bijvoorbeeld je tafel een marmerlook geven.
 2. Tafelkleed – Een tafelkleed kan werkelijk wonderen doen voor je eettafel. Leg jij alleen een tafelkleed op tafel tijdens kerst? Overweeg ook eens om bij de dagelijkse maaltijden je tafel te voorzien van een mooi tafelkleed. Er zijn ook prachtige alledaagse tafelkleden die je elke dag kunt gebruiken.

Wil je jouw tafel ook een nieuwe look geven? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om tafelkleden en stijlvolle vazen met kortingen tot 70%! te shoppen!

Stappenplan: tafel opknappen met was of olie

Wij maakten een stappenplan voor het opknappen van je tafel met was of olie!

 1. Verwijder altijd eerst oude verflagen, was, lak en olie. Probeer eerst te achterhalen waarmee je meubel behandeld is door er een druppel terpentine op te laten vallen. Als het hout blank wordt betreft het een olie of waslaag. Gebeurt dat niet dan is het lak, vernis of politoer. Verwijder om te beginnen sloten en handvatten van het meubel en gebruik een staalborstel voor het verwijderen van een oude waslaag. Voor lak gebruik je eventueel een schuurmachine. Beweeg hierbij altijd mee met de houtnerf.
 2. Nu is het tijd om het meubel schoon te maken met ammonia of aceton. Ontvet hert oppervlak zeer grondig. Laat het goed drogen.
 3. Gebruik nu een zachte doek om je meubel in te smeren met de was. Dit doe je door ronddraaiende bewegingen te maken. Soms kun je meerdere lagen aanbrengen (bij hout dat zeer kwetsbaar is).
 4. Laat het meubel drogen, minimaal een nacht. Wrijf het vervolgens school met een droge en zachte doek.
 5. Wanneer je je meubel behandeld met olie gebruik je teakolie of lijnolie. Breng deze met een zachte doek aan en beweeg daarbij mee met de houtnerf.

Eiken meubels verven

Wil jij je eiken meubel graag een ander kleurtje geven? Vaak lezen we dat eikenhout moeilijker te verven is, omdat het ‘kan gaan bloeden’. Dat betekent dat hout dat gescheurd is waardoor er gele, bruine, of vochtplekken door de verf heen blijven komen. Hoe vaak je ook over de laag heen schildert, de lelijke plekken blijven terugkomen. Daarom besteden we hier nog even aandacht aan het verven van eikenhouten meubels. Heb je te maken met bloedend hout? Zorg er dan voor dat je het meubel eerst in de voorstrijk of schellak zet. Hierdoor breng je een isolerende laag aan tussen het oppervlak en de verf.

 • Maak het oppervlak zeer goed schoon
 • Schuur het oppervlak niet!
 • Gebruik – eventueel – voorstrijk of schellak
 • Breng de verf aan en laat zeer goed drogen
 • Breng eventueel een tweede verflaag aan

En dan nu: de styling! Maak het helemaal af door er een prachtige vaas met een fleurig boeket bloemen op te zetten. Tip! Wist je dat je zelf heel eenvoudig een boeket bloemen kunt samenstellen? In ons artikel over bloemen schikken ontdek je alle mogelijkheden!

Veel plezier met het opknappen van je meubel! Ben je nog op zoek naar mooie decoratieve items voor je interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om het helemaal af te stylen!