Meld je aan en ontvang een €50 voucher!
grijze kast met boeken en poster

Soms ben je toe aan iets nieuws. Ben je uitgekeken op die oude meubels? Of wil je gewoon een frisse wind laten waaien door je huidige interieur? Wacht even met het aanschaffen van nieuwe meubels! Je kunt namelijk ook je meubels een nieuwe look geven. Bijvoorbeeld door deze oude meubels op te knappen of te upcyclen. Maar je kunt ze ook simpelweg verven. In een kleur naar wens die past bij jouw nieuwe interieurstijl. Met een likje verf op je meubels creëer je heel snel een nieuwe sfeer. Ook wel eens gedacht aan krijtverf? Met krijtverf kun je een meubels een originele karakteristieke twist geven. Het restylen van je meubels door is een stuk voordeliger dan het aanschaffen van nieuwe. Het overwegen waard dus. Hier lees je alles over meubels verven.

Meubels verven: waar begin je?

Heb jij zin om je interieur een frisse make-over te geven? Goed idee! Misschien wil je een oud kastje dat je hebt geërfd verlossen van zijn stoffige, muffe, donkere voorkomen. Of je smaak is veranderd en je wilt een moderne tuintafel juist een speelse twist geven. Het kan ook zijn dat je oude meubel beschadigd is en je het wilt repareren óf dat je simpelweg bent uitgekeken op je meubel of de kleur ervan. Door je meubels te verven kun je al snel zorgen voor een hele nieuwe sfeer in de ruimte.

Oude meubels opknappen is bovendien hartstikke hip! Je neemt een tweedehands meubel en geeft het met een nieuwe kleur een tweede leven. Misschien maak je wel zelf een boekenkast die je vervolgens verft in jouw favoriete kleur!

Stap voor stap een kast verven: hoe verwijder ik de onderlaag?

Als je een kast gaat verven dien je stap voor stap te werk te gaan. Misschien heeft je kast beschadigingen die gerepareerd moeten worden of zit er verf op die grondig verwijderd dient te worden. Bekijk de meubels goed en ontdek wat de ondergrond is die zich op de oude kast bevindt. We gaan er in deze beschrijving vanuit dat we te maken hebben met een houten kast.

Ga je een oude kast verven? Neem ons stappenplan bij de hand voor het beste resultaat! Eerst gaan we kijken naar het type onderlaag voordat we aan de slag gaan met de verfkwast.

Ben je nog op zoek naar mooie decoratie voor in of op je kast? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen tot 70%! – om jouw zelf-geverfde kast helemaal af te stylen!

Welke onderlaag heeft de kast?

Ontdek met welke onderlaag je te maken hebt. Zit er bijvoorbeeld verf op het meubel? En wat voor soort verf is dat? Ontdek of het een olielaag, een waslaag, vernis op waterbasis vernis op terpentinebasis of fineer is.

 • Olielaag – Bij een olielaag voelt het oppervlak vettig aan. Vaak kan dit verwijderd worden met schuurpapier.
 • Waslaag – In dit geval blijft er een vettig laagje achter onder je nagels als je over het oppervlak krast. Als je met schuurpapier over het oppervlak heen gaat, blijft er was achter op het schuurpapier. Soms kun je dit verwijderen met een krachtige keukenontvetter.
 • Vernis op basis van water – Wanneer je met alcohol of spiritus over het oppervlak gaat zal de lak of vernis eenvoudig zacht worden.
 • Vernis op basis van terpentine – Deze lak of vernis verdwijnt niet met behulp van alcohol of spiritus. Je kunt dit oppervlak opschuren of gewoon overschilderen.
 • Fineer – Dit oppervlak ziet eruit als hout. Het is ook een dun laagje echt hout. Dit oppervlak kan overgeschilderd worden. Behalve als je te maken hebt met kunststof fineer.
 • Politoer – Dit oppervlak herken je aan de glans. Het oppervlak ziet er gelakt uit. Politoer is eenvoudig te verwijderen met alcohol.

Een houten kast verven in 9 stappen

Ben je er achter welke onderlaag op het meubel zit? En heb je deze verwijderd? Dan kunnen we nu door met het verven van de houten kast:

 1. Maak het oppervlak schoon

  Nadat je hebt ontdekt welke onderlaag er op het meubel zit en je deze (eventueel) hebt verwijderd, dien je het oppervlak goed schoon te maken. Bijvoorbeeld met schoonmaakazijn. Zorg dat het oppervlak goed ontvet is.

 2. Verwijder de handvatten

  Het kan handig zijn om de handvatten van het meubel even te verwijderen, dan hoef je ze niet af te plakken bij het verven.

 3. Schuur het oppervlak

  Nu kun je het oppervlak licht gaan schuren. Zeker wanneer het oppervlak ruw aanvoelt is schuren belangrijk. 

 4. Vul kleine beschadigingen op met een houtvuller

  Indien er kleine beschadigingen op het kastje te zien zijn, kun je deze opvullen met houtvuller. Met behulp van een plamuurmes vul je gaatjes en gleufjes netjes op. Laat dit goed drogen en schuur nogmaals.

 5. Maak het oppervlak stofvrij

  Maak de kast opnieuw stofvrij.

 6. Breng de grondlaag aan

  Nu gaan we de grondlaag aanbrengen. Hierbij denk je natuurlijk de vloer af en de delen van de kast die niet geverfd dienen te worden. Breng de grondlaag aan met een roller en/of kwast en laat heel goed drogen.

 7. Schuur de grondlaag lichtjes op

  Schuur deze grondlaag lichtjes op en maak weer stofvrij.

 8. Lak het houten meubel

  Nu kan het echte lakken beginnen. Lak de kast met een roller en kwast netjes af. Laat goed drogen en lak eventueel nog een keer als het resultaat nog niet perfect is.

 9. Haal de tape weg

  Verwijder de tape.

Krijtverf meubels

Deze verf is een bepaald soort verf waarmee je je meubels een bijzondere uitstraling kunt geven. Krijtverf zorgt voor een matte, poederachtige look. Deze goed dekkende verf is op waterbasis en bevat, zoals de naam al doet vermoeden, veel krijt waardoor het effect mat en poederachtig is.

Als je graag je meubels wilt bewerken met krijtverf dan ga je op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven staat. Wel hebben we een paar tips voor je verzameld!

Meubels verven met krijtverf

Het werken met krijtverf werkt dus voor een groot deel hetzelfde als met andere verf. Toch hebben nog een paar tips voor als je gaat werken met krijtverf.

 • Meestal hoef je het oppervlak niet perfect te schuren. De krijtverf is van zichzelf ook niet glad.
 • Grondverf is bij het gebruik van krijtverf meestal ook niet nodig.
 • Krijtverf hecht goed op allerlei soorten oppervlakken.
 • Krijtverf droogt heel snel. Na zo’n 2 uur is het meestal droog en na zo’n 6 uur kun je het oppervlak opnieuw schilderen.

Meubels verven zonder schuren

Vind je verven veel gedoe? Eerst repareren, schoonmaken en schuren, gronden en dan nog verven? Soms kun je verven zonder te schuren. Dat scheelt weer een hele klus. Meestal is het beter om je kast wél te schuren voordat je deze gaat verven. De verf hecht dan namelijk beter. Maar schuren is niet altijd nodig! Ben jij benieuwd of je jouw meubel kan verven zonder schuren? 

 • Als je ondergrond mooi en onbeschadigd is, is schuren niet altijd nodig.
 • Als het oppervlak zeer goed ontvet wordt kan schuren soms achterwege gelaten worden. Door het ontvetten heb je kans dat de verf toch goed kan hechten.
 • Bij gebruik van krijtverf is verven zonder schuren soms juist erg mooi.
 • Bij een hele gladde ondergrond is verven zonder schuren niet verstandig. De verf glijdt er dan simpelweg zó af.

Kast verven in welke kleur?

Misschien heb jij al heel duidelijk voor ogen welke kleur je jouw kast wilt verven. Of kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken? Kies een kleur die past bij jouw interieurstijl! Bij een Scandinavische look kies je misschien eerder voor licht hout of wit, terwijl je in een modern interieur wellicht voor zwart en grijs kiest. Houd ook rekening met de hoeveelheid licht in de ruimte. In een donkere ruimte raden wij aan om niet voor hele donkere kleuren te kiezen. Bedenk ook of je wilt dat de kast erg gaat opvallen in de ruimte of juist een subtiele rol gaat spelen. Zo passen grijs en wit of beige bij talloos veel andere tinten, terwijl groen of donkerblauw erg stijlvol zijn in combinatie met een rustige basis. Stem de kleuren in de ruimte mooi op elkaar af!

Ga jij aan de slag met het verven van je meubels? Hier heb je alles kunnen lezen over meubels verven en het gebruik van krijtverf. Zoek je meer informatie over stof verven? Lees dan ons artikel over dit onderwerp. Eerder schreven we al verscheidene artikelen over de leukste DIY-projecten.

Wil je je oude meubel een geheel nieuwe look geven? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om decoratie met kortingen tot 70% te shoppen!