Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
bos bloemen op houten tuintafel

Op zoek naar dé perfecte tuintafel voor een gezellig buitendiner met je familie? Of een fijne tafel om gezellig met je vrienden aan te borrelen of lekker lang na te tafelen? Tuincentra, webshops en woonwarenhuizen staan ongetwijfeld vol met prachtige tuintafels. Maar dat is nou precies het probleem: er is zó ontzettend veel keuze, en tóch kun je het niet vinden. Je ziet simpelweg door de bomen het bos niet meer. Gelukkig is zelf maken nog altijd vele malen leuker! Bovendien is een houten tuintafel zelf maken helemaal zo moeilijk niet. Daarnaast ben je met DIY-projecten over het algemeen een stuk voordeliger uit. Maar misschien nog wel het allerleukste en belangrijkste voordeel: je kunt je tuintafel helemaal naar eigen wens samenstellen. In dit artikel laten we zien hoe je zelf een tuintafel kunt maken van steigerhout.

Tuintafel van steigerhout

In deze leuke DIY laten we je zien hoe je gemakkelijk een stoere én stijlvolle tuintafel maakt van steigerhout. Wat ons betreft is steigerhout perfect om te gebruiken voor een DIY-project als deze. Steigerhout is namelijk niet alleen duurzaam en ontzettend sterk, maar ook nog eens veel goedkoper dan de meeste andere hardhoutsoorten. Daarnaast is het perfect geschikt voor tuinmeubilair en heeft het ook nog eens een stoere en robuuste uitstraling. Wel is het aan te raden het hout te behandelen zodat het zo lang mogelijk mooi en stabiel blijft. Doe je dit niet, dan zal het hout eerst vergelen en later vergrijzen. Of je dit mooi vindt is geheel persoonlijk.

Tuintafel van Douglas hout

Wil je liever helemaal geen omkijken hebben naar behandelingen en verkleuringen, dan kun je ook kiezen voor Douglas hout. Dit heeft een warmere kleur en hoeft niet behandeld te worden, maar is daarentegen wel een stuk duurder. Voor welk houtsoort je kiest is dus persoonlijk, zowel qua looks als budget en onderhoud. Maar waar je ook voor kiest, de werkbeschrijving blijft gelukkig gewoon hetzelfde en dus net zo makkelijk.

DIY – Zelf een tuintafel van steiger- of douglas hout maken

Eerder in het artikel heb je alles kunnen lezen over de verschillen tussen steiger- en douglas hout. In deze paragraaf vertellen we je alles over het maken van een tuintafel met een van deze houtsoorten.

Dit heb je nodig voor je zelfgemaakte tuintafel van steiger- of Douglas hout:

 • Voor de poten: 8 planken van 3 x 19,5 x 72 cm (dikte/breedte/lengte)
 • Voor het tafelblad: 5 planken van 3 x 19,5 x 245 cm (dikte/breedte/lengte)
 • Schroeven (van 5 cm lang)
 • Handzaag
 • Voor de verbindingslatten: 2 latten van 3 x 6,2 x 237 cm (dikte/breedte/lengte)
 • Voor de verbindingslatten: 4 latten van 3 x 6,2 x 83,5 cm (dikte/breedte/lengte)
 • Potlood/pen
 • Duimstok/rolmaat
 • Schroefmachine met bijpassende bitjes
 • Eventueel houtlijm

In 6 stappen een tuintafel van hout maken:

 1. Leg alle benodigdheden klaar en zaag de planken op maat

  Om straks tijdens het klussen een vliegende start te maken is een goede voorbereiding essentieel. Zorg er daarom voor dat je alles in huis hebt én dat je alle planken alvast exact op maat zaagt. Doe dit exact op de mm af, zodat je naderhand niet nog uitstekende randjes hoeft af te zagen. Ben je niet zo precies, of heb je hier geen zin in? Laat ze dan gewoon meteen al op maat zagen in de bouwmarkt.

 2. Buitenste geraamte van het tafelblad maken

  Nu kunnen we écht van start, te beginnen met het maken van het tafelblad. Hiervoor maken we ten eerste de lattenconstructie, oftewel het ‘geraamte’ onder het tafelblad. Dit doe je door de twee lange verbindingslatten (van 237 cm lang) en twee van de korte verbindingslatten (83,5 cm) op een vlakke ondergrond in een rechthoek te leggen. Let op! Zorg ervoor dat de lange latten over de kopse kanten van de korte latten vallen en dat de smalle zijdes van de latten naar boven en beneden wijzen. Schroef de lange zijlatten vervolgens vast aan de korte zijlatten zodat er een stabiele rechthoek ontstaat.

 3. Binnenste verbindingslatten bevestigen

  Om het tafelblad te verstevigen – zodat je straks de héle tafel vol kunt zetten met je mooiste servies, wijnkoelers en volle saladeschalen – bevestigen we de overige twee korte verbindingslatten ook nog aan het tafelblad. Deze latten kun je gemakkelijk overdwars tussen de twee lange latten schuiven op eenderde en tweederde van de lengte. Schroef ze vervolgens vanaf de zijkanten vast.

 4. Planken op het tafelblad bevestigen

  Tijd om het tafelblad dicht te ‘timmeren’ met de lange brede planken (van 245 cm lang). Dit doe je door de vijf lange planken simpelweg in de lengte van de lattenconstructie netjes naast elkaar te leggen. Let hierbij goed op dat de planken zowel aan de korte zijde als aan de lange zijde 3 centimeter uitsteken. Ligt alles netjes en symmetrisch? Schroef de planken dan vast aan de lattenconstructie.

 5. Monteer de poten aan je tuintafel

  Ook niet geheel onbelangrijk: de poten van je tuintafel! Ook dit is eigenlijk heel simpel. Hiervoor gebruik je de laatste acht planken die je nog overhebt. Om de poten te bevestigen draai je ten eerste het tafelblad om, zodat de onderkant boven komt te liggen. Pak vervolgens twee planken en zet deze in de lengte rechtop tegen elkaar in V-vorm, zodat de onderkant van de planken rusten op het tafelblad en de zijkanten de hoek van de lattenconstructie van het tafelblad omsluiten. Schroef de planken vervolgens aan elkaar en aan de tafel. Herhaal deze stap ook bij de drie andere hoeken, zodat je zelfgemaakte tuintafel uiteindelijk vier stevige tafelpoten heeft.

  Tip! Om de poten extra te verstevigen kun je ervoor kiezen om de poten ook nog met een beetje houtlijm te bevestigen aan het tafelblad. Voordat je de poten vastschroeft breng je een beetje houtlijm aan op de zijkanten van de hoeken van de lattenconstructie en eventueel aan de onderkant van de latten waar het tafelblad straks op rust. Laat vervolgens even goed drogen voor je doorgaat naar de volgende stap.

 6. Omdraaien en stylen maar!

  Tot slot het allerleukste gedeelte van deze klus: omdraaien en stylen! Allereerst vraagt deze mooie zelfgemaakte tuintafel natuurlijk om een set mooie tuinstoelen, uiteraard met een paar stijlvolle kussens. Daarna kun je aan de slag gaan met de verfijnde styling. Staat er een etentje op de planning? Kies voor een tafelkleed met een zomerse print, of beter nog: een paar mooie placemats zodat je de tafel tenminste ook nog ziet! Dek de tafel met je mooiste servies en glazen en maak het af met kleine bloemenvaasjes en kaarsen of tafellampen op zonne-energie. Ah, en natuurlijk heel veel lekker eten!

Heb je de smaak te pakken en wil je na het zelf maken van deze tuintafel nog meer toffe DIY’s maken? Wat dacht je van deze stappenplannen om zelf een pergola, boekenkast, nachtkastje, bed, of palletbank te maken?!

Ga je binnenkort een buitendiner houden? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie om jouw zelfgemaakte tuintafel te stylen!