Vensterbank decoratie, bloemen in transparante glazen vaas, geurkaarsen

Wat zet jij op de vensterbank? Het is misschien niet het allereerste waar je aan denkt bij het inrichten van de woonkamer. Toch is de vensterbank een van de dingen die van buitenaf gezien worden en dus een indruk geven van wie jij bent. Ook kun je met vensterbank decoratie zorgen voor minder inkijk. Het toepassen van vensterbank decoratie kan dus ook nog een praktische functie hebben. Zonde om die vensterbank links te laten liggen. Maar wat zet je nu op die vensterbank? Hier lees je alles over de leukste vensterbank decoratie!

Wat is het nut van een vensterbank?

De vensterbank is de afdekking van de borstwering langs de onderdorpel van de raamkozijnen. Een hele mond vol. Oorspronkelijk is het ook gewoon de bank bij het venster. Vandaar de naam. Tegenwoordig is het vooral een leuke plek bij het raam die je kunt decoreren met bijzondere objecten, planten en accessoires.

Voordeel van vensterbank decoratie

Het kiezen voor vensterbank decoratie heeft veel voordelen. Je kunt je favoriete items in de spotlights zetten, je kunt voorbijgangers laten zien wat jouw stijl is én voor voorbijgangers is het weer leuk om een inkijkje te krijgen in het interieur van iemand anders. Bovendien kan vensterbank decoratie zorgen voor minder inkijk. Ideaal dus eigenlijk!

Vensterbank decoratie – kies voor simpel

Less is more is zeker ook het uitgangspunt als het gaat om vensterbank decoratie. Een volgepropte vensterbank vinden wij niet zo mooi en bovendien kan het geheel te druk en rommelig overkomen. Kies voor één of enkele items die jij écht mooi vindt en waarmee je de vensterbank een gezellige uitstraling geeft. Een enkel plantje kan al superleuk zijn.

Ga uit van jouw stijl voor de vensterbank decoratie

Veel mensen vergeten de vensterbank wanneer ze inspiratie zoeken voor hun woonkamer. Toch valt het direct op wanneer de vensterbank leeg is. De vensterbank is een plek bij uitstek om te gebruiken voor het neerzetten van je stijl. Als je kiest voor accessoires en decoratieve items die volledig passen in jouw woonstijl dan maak je een geheel van je interieur. Kies bijvoorbeeld voor moderne bloempotten als je een moderne interieurstijl hebt.

11x originele ideeën voor jouw vensterbank

De meest originele vensterbank decoratie ideeën op een rij:

 1. Persoonlijke accessoires

  Kies voor persoonlijke decoratieve items als foto’s of souvenirs die jou doen denken aan mooie momenten.

 2. Breid de vensterbank uit

  Breid de vensterbank uit – De vensterbank kan een heerlijke plek zijn om lekker in de winterzon te zitten met een boek en een kopje thee. Maak de vensterbank breder en leg er veel kussens en plaids op zodat je hier comfortabel kunt zitten.

 3. Verzameling

  De vensterbank is ook een mooie plek voor het presenteren van verzamelingen. Verzamel je bijvoorbeeld cactussen of boeddha beeldjes? Geef ze hier samen een mooi plekje.

 4. Planten in de vensterbank

  De meeste planten houden van licht en zijn ideaal voor in de vensterbank. Het kan erg leuk zijn om diverse planten of plantjes in de vensterbank te zetten. Planten geven je interieur sfeer, zorgen ervoor dat je de natuur in huis haalt én zorgen voor zuurstof en frisse lucht. Ook hangende planten zijn erg leuk. Deze kun je het beste boven de vensterbank hangen. Ook ideaal tegen inkijk trouwens!

 5. Bloemen

  Bloemen in de vensterbank zijn ook erg leuk. Bovendien zorgen ze voor een vrolijke dosis kleur in de woonkamer. Houd er wel rekening mee dat de bloemen na een tijdje verwelken en uitdrogen. Kies je voor kunstbloemen dan blijven ze natuurlijk veel langer goed!

 6. Bijzonder antiek stuk

  Het kan geweldig zijn om een antieke zilveren theepot of een mooie melkkan te gebruiken voor het presenteren van verse of gedroogde bloemen.

 7. Vazen of flessen van gekleurd glas

  Dit is een leuke manier om kleur toe te voegen!

 8. Boeken

  De vensterbank kun je ook heel goed als boekenplank gebruiken. Maak een mooie stapel van je boeken en zet hier paar plantjes naast.

 9. Pronkstukken

  Haal jouw mooiste souveniers en pronkstukken uit de kast en geef ze een mooie plek op de vensterbank.

 10. Kruiden

  Zet verschillende (dezelfde) potjes neer en presenteer hierin je verse kruiden.

 11. Werkplek

  Je kunt de vensterbank, indien deze breed genoeg is, ook gebruiken als werkplek. Je kunt de vensterbank natuurlijk ook dieper maken.

Tip! Met klemplankjes kun je meer ruimte creëren op je vensterbank. Je creëert als het ware extra oppervlak om dingen op te presenteren.

Houd rekening met de kleur van de vensterbank

Bij het kiezen van vensterbank decoratie dien je rekening te houden met de kleur van de vensterbank en met de raamdecoratie. Indien je woonkamer bijvoorbeeld als accentkleur groen heeft, dan kun je beter niet voor bijvoorbeeld rode vensterbank decoratie gaan. Ook kun je er het beste voor zorgen dat het raamkozijn dezelfde kleur heeft als de vensterbank. Het is ook een heel goed idee om te kiezen voor een raamkozijn en vensterbank in wit of grijs en die rustige basis aan te vullen met kleurrijke vensterbank decoratie. Het beste kun je wel kiezen voor eenheid en dus de vensterbank decoratie kiezen in één kleur.

Vensterbank decoratie in verschillende interieurstijlen

 • Ook in de moderne woonkamer kun je voor vensterbank decoratie kiezen. Kies in de design woonkamer voor decoratieve items met strakke vormen.
 • In de Scandinavische woonkamer zijn plantjes perfect geschikt als vensterbank decoratie.
 • In de landelijke woonkamer zijn decoratieve items in de vensterbank echt een must. Denk aan bloemen in leuke potjes, mooie beeldjes en een gezellig lampje.
 • Industriële vensterbank decoratie? Ook dat bestaat! Ga voor een ouderwetse koffiemolen en een paar nostalgische blikken of potten in je industriële woonkamer.

Verschillende thema’s voor vensterbank decoratie

Voor specifieke tijden van het jaar of bepaalde thema’s kun je ook passende vensterbank decoratie kiezen. Denk maar eens aan een pompoen met Halloween of een lampion met Sint Maarten. Ook kun je in de winter kerstballen en kerstlampjes neerleggen en in het voorjaar kunstgras en paaseitjes. Kaarsen zijn erg sfeervol en kunnen eigenlijk het hele jaar door. Hier heb je veel kunnen lezen over vensterbank decoratie. Ben je op zoek naar inspiratie voor het inrichten van een kleine woonkamer, een grote woonkamer of een kinderhoek? Of zoek je tips voor kleuren in de woonkamer?

Bij Westwing hebben we veel artikelen die jou kunnen helpen bij het vinden van inspiratie, tips & tricks. Hier shop je ook woonkamer meubels, accessoires, decoratieve items en woontextiel in jouw stijl.