Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
vensterbank zitje met twee kussens

Bezit je over de figuurlijke linker én rechterhand? En heb je nog wat ruimte over bij de raampartij in je woon- of slaapkamer? Dan is dit artikel voor jou. Onze experts hebben namelijk een handig 5-stappenplan opgesteld hoe je zelf een vensterbank zitje in jouw woning kan maken. En geloof ons: dat wil je. Want zo’n zitje is niet alleen de ideale opvulling voor die lege plek bij het raam, maar creëert ook direct extra zitplekken. Bovendien is het een mooie gelegenheid om deze (nu nog) loze ruimte te stylen en decoreren volgens jouw favoriete woonstijl. Laat je dus informeren én inspireren door dit artikel vol tips en ideeën. 

Een vensterbank zitje creëren

Of je huis nu groot of klein is: grote kans dat je de ruimte onder je ramen niet benut. Tenminste, nog niet benut. Want in dit artikel komen we met de ideale oplossing voor die loze ruimte, namelijk het creëren van een vensterbank zitje. 

Een vensterbank zitje is niets meer of minder dan een heerlijk plekje bij het raam. In de basis dan, want er zijn natuurlijk allerlei manieren om meer uit dit zitje te halen. Zo kun je opbergruimte toevoegen onder het zitje. Denk aan lades waarin je bijvoorbeeld het speelgoed van kleine kinderen in op te bergen. Je kunt er ook voor kiezen om in de ruimte onder het zitje juist een open ruimte te maken waarin je je favoriete boeken kunt stallen. 

Heb je een erker in je woon-of slaapkamer? Hier kun je ook perfect een vensterbankzitje plaatsen. Zo heb een fijn plekje om te ontspannen mét prachtig uitzicht!

De opties voor zo’n fijn zitje voor het raam zijn dus eindeloos. En dan hebben we het nog niet eens over alle kleuropties en textiel keuzes voor de kussens! Vaak wordt een vensterbank zitje daarom ook als leeshoekje ingericht!

Hieronder vertellen we eerst hoe je in vijf stappen zelf zo’n zitje kunt maken. Verderop in dit artikel delen we allerlei tips voor de kleuren, kussens en welke styling keuzes passen bij welke woonstijlen. 

Zelf een vensterbank zitje maken

Voordat we écht starten met de DIY, delen we hieronder nog even een boodschappenlijstje. Al deze items kun je kopen bij de bouwmarkt:

 • 2x planken voor de voor- en achterkant
 • 2x planken voor de zijpanelen 
 • 1x plank voor de bovenkant (het zitje)
 • Kussens voor op het zitje

Verder heb je ook nodig: schroefhaken, pluggen, schroeven, montagekit, waterpas en verf geschikt voor hout. Om deze DIY wat overzichtelijker te maken, hebben we speciaal voor jou het stappenplan geïllustreerd. Deze vind je verderop in het artikel.

In 5 stappen je eigen vensterbank zitje maken:

 1. Verzamelen en verven voorbereiden

  Voordat je daadwerkelijk aan de start kunt met klussen, begint het verzamelen en voorbereiden. Dit houdt in dat je alle onderdelen van het boodschappenlijstje in huis haalt. Deze kun je bijvoorbeeld kopen–en op maat laten zagen–bij een bouwmarkt naar keuze.
  In deze stap kun je er ook voor kiezen om de houten panelen te verven. Let hierbij goed op dat je voor verf kiest die geschikt is voor hout. Laat alles ook goed drogen voordat je begint met stap 3. 

 2. Ruimte voorbereiden

  Vervolgens ga je de ruimte waar het zitje gaat komen voorbereiden. Je zorgt dat de ondergrond vlak is en haalt alles weg zodat je voldoende ruimte hebt om aan het werk te gaan. Eventueel kun je meubels in de buurt afdekken om ze tegen stof te beschermen.  

 3. Start met het frame van het zitgedeelte

  Aan de slag! Bevestig een plank voor de achterkant (A1) met twee planken voor de zijkanten (B) aan elkaar. Voor de voorkant kun je kiezen voor lades, vakken of een plank die identiek is aan de achterkant. In deze DIY houden we dit laatste voorbeeld aan. Nu bevestig je dus ook het voorpaneel (A2) aan de zijkanten. 
  Tip: check tussendoor of alles waterpas staat. Zo voorkom je teleurstellingen aan het einde van je DIY-project.

 4. Zitje erop

  Staan de achter-, voor- en zijkanten? Dan is het tijd om het laatste paneel (C) te bevestigen. Niet dat je nu helemaal klaar bent, want zitten op een houten plank is natuurlijk niet heel erg comfortabel. Kies daarom voor een comfortabel kussen waar je uren op kunt relaxen, lezen of hobbyen (zei iemand punniken of breien?!).Zo’n kussen kun je natuurlijk kopen in de winkel, maar je kunt het ook goed laten maken of zelfs zelf maken! Bijvoorbeeld door schuim op maat te kopen en deze te bekleden met je favoriete stof. Als je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken, kun je ons artikel lezen over het bekleden van je stoel.

 5. Puntjes op de i zetten

  Zitje gemaakt? En staat–en zit–alles goed? Dan is het nu tijd voor de styling! Voor inspiratie delen we in de volgende paragraaf allerlei stijlvolle ideeën en tips.

Het geïllustreerde stappenplan:

Stap 1: verzamelen en verven voorbereiden

vensterbank zitje maken benodigdheden

Stap 2: ruimte voorbereiden

stap 2 vensterbank zitje maken

Stap 3: start met het frame van het zitgedeelte

vensterbank zitje maken stap 3

Stap 4: zitje erop

stap 4 vensterbank zitje maken

Stap 5: puntjes op de i zetten

vensterbank zitje maken: stap 5 het stylen

Vensterbank zitje stylen met deze 3 musthaves

 1. Sierkussens – Als het basiskussen eenmaal ligt, mogen een paar stijlvolle sierkussens natuurlijk niet ontbreken. Voor een speelse uitstraling mix en match je een paar verschillende vormen, formaten en texturen kussens. Qua print en kleur zorg je ook voor een mix, maar zorg je wel dat alles goed op elkaar is afgestemd. Op zoek naar een funky kussen? Dan tippen wij kussenhoes Blah Blah uit de Westwing Collection.
 2. Schapenvachtje – Om nóg lekkerder te zitten style je het zitje af met wat fijne plaids. Deze kun je eventueel ook opbergen in opbergmanden onder het bankje als je geen gebruik maakt van het zitje. Je kunt ook voor een aaibaar schapenvachtje gaan–die natuurlijk gewoon op het zitje blijft liggen. Hiervoor tippen wij de kunstvacht Mathilde uit de Westwing Collection.
 3. Wandlampjes – Ben je van plan om te gaan hobbyen of lezen op jouw nieuwe lievelingsplekje in huis? Dan is goed licht wel zo belangrijk. Als het zitje in een nis zit, dan zijn twee wandlampjes aan beide zijden perfect. Maar ook als er geen nis is kun je alle kanten op met verlichting. In dit geval biedt een staande lamp uitkomst. 

Tip! Kun je geen vensterbank zitje creëren omdat er een radiator onder het raam hangt? Maar wil je deze wel mooi wegwerken? Bekijk dan eens ons artikel over een radiatorombouw maken (of radiator verven). 

Aan de slag met deze DIY? En nu op zoek naar mooie items om knusse zitje mee af te stylen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw raamzitje stijlvol te decoreren.