Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Zo maak je een gezellige en knusse leeshoek bij jou thuis

Lezen: je even in een andere wereld wanen met een goed boek. Even ontsnappen aan de werkelijkheid. Lezen werkt niet alleen ontspannend, het vermindert ook stress en verbetert ons geheugen. Lees jij graag? Dan mag een fijne leeshoek in huis natuurlijk niet ontbreken. Hier kun je op een ontspannen manier de tijd nemen om je favoriete boeken te lezen. Maar waar ga je je leeshoek maken? Heb je een aparte ruimte beschikbaar of wil je juist graag het hoekje in een bestaande ruimte creëren? Bijvoorbeeld in de woon- of slaapkamer? En wat mag er niet ontbreken bij het inrichten? Onze interieurexperts geven je tips voor het inrichten van dé perfecte leeshoek in huis.

Waar komt de leeshoek?

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je leeshoek is het van belang om te kijken naar de plek in huis. Hoe groot is je woonruimte? Kun je een aparte hoek of kamer gebruiken voor je leeshoek? Mocht je een aparte kamer tot je beschikking hebben dan kun je meteen door naar de volgende paragraaf, waar je alles leest over de inrichting. Heb je geen aparte kamer over of woon je wat kleiner? Lees dan snel verder en ontdek de verschillende mogelijkheden voor het integreren van een leeshoek in je interieur.

1. Leeshoek woonkamer

Één van onze favoriete opties voor je leeshoek als je geen aparte ruimte hebt: de woonkamer. Vaak heb je hier al een perfecte lichtinval en heb je genoeg plaats voor een mooie boekenkast – die tevens ook als room divider kan functioneren. Heb je een vensterbank zitje? Hier kun je ook perfect jouw knusse leeshoekje maken!

2. Leeshoek in de werkkamer

Woon je klein? Gebruik eventueel je werkkamer waarin je een aparte hoek maakt. Hier wordt je zeker niet gestoord en kun je helemaal opgaan in jouw boek. Je kunt eventueel een room divider of boekenkast gebruiken om je leeshoekje af te scheiden. Meer hierover lees je verderop in het artikel!

3. Onder de trap

Heb je geen aparte ruimte beschikbaar en is de woonkamer ook te klein voor een aparte leeshoek? Maak een klein leeshoekje onder de trap! Deze ruimte wordt vaak niet volledig benut, maar biedt wel meer dan voldoende ruimte voor een klein boekenkastje, een kleed en een gezellige stoel.

4. De slaapkamer

Je kunt ook kiezen om een leeshoek in de slaapkamer te maken. Hier heb je vaak nog wel wat ruimte over die je niet volledig kunt benutten. Een comfortabele fauteuil en een boekenkast of mooie stapel met boeken kan hier perfect een plekje krijgen. Kies voor een boekenplank in plaats van een boekenkast om ruimte te besparen. Ideaal om voor het slapen gaan even te lezen. Op die manier is de kans groot dat je snel in slaap valt én beter slaapt doordat je kunt afschakelen!

Ben je benieuwd naar andere opties voor een fijn avondritueel? Wat dacht je van mediteren of ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan? In onze artikelen over wellbeing lees je hoe je aan de slag kunt gaan.

5. Een leeshoek op de overloop

Een plek die vaak ook niet volledig benut wordt, is de overloop. Mocht je hier ruimte over hebben kan dit ook een hele leuke plek zijn om een leeshoek te creëren. Zorg wel dat het netjes blijft, want vaak wordt de overloop ook wel eens als opslagplek gebruikt. Hoe opgeruimder, hoe beter.

6. Lezen in je buitenruimte

Heb je een fijne buitenruimte tot je beschikking? En wil je even helemaal iets anders in de zomer? Ga dan voor een hangmat in plaats van een fauteuil en maak zo jouw eigen plekje in de tuin of op je balkon.  Deze neemt wellicht wat meer ruimte in, maar daarentegen kun je hem ook eenvoudig even weghalen wanneer je de leeshoek niet gebruikt.

Heb je een tuinkamer? Dan kun je ook tijdens de winterdagen genieten van jouw eigen leeshoek. Meer tips voor het inrichten van een tuinkamer vind je in ons artikel.

Een ding is dus zeker, een leeshoek kun je in elke woning creëren. En nu aan de slag met ons favoriete onderdeel: de styling!

Ga je aan de slag met het maken van jouw leeshoek? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om meubels, decoratie en interieurboeken te shoppen!

5x items die zeker niet mogen ontbreken in je leeshoek

Wat heb je voor een gezellige hoek om rustig te kunnen lezen allemaal nodig? Ontdek het hieronder.

1. Boekenkast of -plank

Een opbergplek voor je boeken mag natuurlijk niet ontbreken. Dit vormt de basis voor jouw leeshoek. Ga voor een kast die je tegen de muur kunt zetten of kies juist een boekenkast die je gebruikt als wandafscheiding of roomdivider. Dit kan erg handig zijn wanneer je geen aparte ruimte tot je beschikking hebt, maar wel een knus hoekje wilt creëren in de woonkamer. De boeken kunnen ook op losse planken aan de muur worden neergezet.

Het is ook leuk om een multifunctionele boekenkast te kiezen die bestaat uit vakken en lades. Op die manier houd je het overzichtelijk, want de losse papieren kun je opbergen in de lades. Ben je handig? Ga dan zelf aan de slag met het maken van je eigen boekenkast!

Onze favoriete boekenkasten:

2. Bank of fauteuil

Een comfortabele bank of fauteuil: de plek om ontspannen te lezen. Ga voor een relaxplek waar je lekker in weg kunt zakken en je benen omhoog kunt leggen. Kies een stoel die goed past bij jouw wensen, bij je houding en bij jouw lengte. Het zitcomfort van een fauteuil is net wat beter dan een bank omdat je lichaam voldoende ondersteund kan worden. Heb je weinig plek voor een fauteuil of (extra) bank? Denk dan aan een dik vloerkleed met zit- en sierkussens. Misschien heb je wel ruimte voor een kleine fauteuil in combinatie met een vloerkleed. Met een vloerkleed kun je warmte aan de ruimte toevoegen en daarnaast creëer je op die manier een aparte leeshoek.

Onze selectie fauteuils voor een knusse leeshoek:

3. Voetenbank

Een voetenbankje is ideaal voor bij een fauteuil of bank. Hier kun je je voeten opleggen en lekker achteroverleunen. Daarnaast is een voetenbank ook handig om een dienblad op te zetten met een kopje koffie of thee.

De voetjes stijlvol hoog met deze fijne bankjes:

4. Verlichting

Iets dat je zeker niet mag vergeten, is goede verlichting. Zonder goed licht ga je knijpen met je ogen en dat is niet goed. Dit kan hoofdpijn opleveren en is ook niet goed voor je ogen. Zorg er dus voor dat je een combinatie maakt van sfeerlicht én gericht licht in de vorm van een leeslamp. Mix wandlampjes (eventueel dimbaar) en grote plafondlampen met een schemerlamp en een fel leeslampje om gericht te gebruiken.

Shop bijvoorbeeld deze drie items in Scandi stijl voor een stijlvol geheel:

5. Bijzettafel

Bijzettafeltjes hebben ook een belangrijke functie in de leeshoek. Hier kun je een stapel boeken of tijdschriften op neerleggen. Daarnaast is het makkelijk om even wat drinken of iets anders op te leggen. Zorg ervoor dat de bijzettafel zich binnen handbereik bevindt. Ook handig om hier een tafellamp, hapje, drankje of kaars op te zetten.

7x decoratie voor je gezellige leeshoek

Om het extra gezellig en knus te maken in je leeshoek, kies je voor passende decoratie. Denk hierbij aan het volgende:

  • Vloerkleden of vachtjes
  • Een (wollen) plaid
  • Decoratieve kussens
  • Decoratieve accessoires zoals kandelaars met kaarsen, een geurkaars of vaasje met bloemen zorgen voor een knusse en ontspannende sfeer.
  • Denk aan planten. Planten zien er niet alleen heel sfeervol uit, ze zorgen ook voor frisse lucht en veel zuurstof.
  • Kies sfeervolle gordijnen van natuurlijke materialen. Gordijnen zorgen voor sfeer en warmte in de ruimte. 
  • Gebruik een air diffuser met etherische olie voor een fijne geur in je leeshoek.

Wil je je leeshoek nog verder aankleden met mooie decoratieve items? Denk dan aan het toevoegen van fotolijstjes, schilderijen en andere wanddecoratie in de vorm van Wall Art of Wall Prints. Vergeet ook niet om wat manden neer te zetten zodat je hier tijdschriften in kunt opbergen. Met verschillende boeken en tijdschriften kan het snel rommelig ogen. Door te kiezen voor de juiste opbergmogelijkheden voorkom je dat je leeshoek te rommelig wordt.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste woonaccessoires en meubels voor jouw leeshoek. Veel shopplezier