Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
tuinkamer met glazen ramen

In Nederland is het helaas zeker niet altijd mooi weer. Om toch ook tijdens de minder zonnige en warme dagen te genieten van je gezellige tuin, kun je denken aan een tuinkamer. In een tuinkamer komt binnen en buiten samen. Huis en tuin lopen hier als het ware in elkaar over. Ook kun je deze ruimte voor verschillende doeleinden gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een home office in jouw tuinkamer? Of wordt deze ruimte juist jouw zen-plekje? Hoe je een tuinkamer creëert, wat de mogelijkheden zijn voor een tuinkamer en hoe je een tuinkamer kunt inrichten lees je in dit artikel.

Wat is een tuinkamer?

In een tuinkamer komen huis en tuin samen. In een tuinkamer geniet je van je tuin zonder dat je echt buiten zit. Het mooie is dat binnen en buiten hier prachtig in elkaar kunnen overlopen. Het is eigenlijk een verlengstuk van je huis in je tuin of een verlengstuk van je tuin in je huis. Vaak zit een tuinkamer vast aan het huis en deze is af te sluiten met glazen wanden. Hierdoor lijkt de kamer erg op een serre. Het is echter geen serre! Een serre zit altijd aan het huis vast en de tuinkamer kan ook volledig los van het huis staan, bijvoorbeeld helemaal achterin de tuin. Het is dan meer een soort tuinhuisje. De tuinkamer is meestal lekker licht door het vele glas, hierdoor komt er veel zon en dus warmte binnen. Dit zorgt ervoor dat je nog meer het gevoel hebt buiten te zitten.

Inspiratie voor de functie van jouw tuinkamer

Wat is jouw plan met de tuinkamer? Wil je hier vooral ontspannen en genieten van een relaxt moment in je eigen leeshoekje met een boekje en een kopje thee? Of ga je hier juist een fijne werkplek maken? Of wil je juist een extra eetplek creëeren waar je gezellig samen kunt zitten met de familie?

Er zijn allerlei mogelijkheden! Bedenk voordat je begint met het realiseren van je project wat jouw belangrijkste doel is met de ruimte. Ga daarna op zoek naar de mooiste tuinkamer inspiratie om je ideeën in de praktijk te brengen.

In 8 stappen jouw tuinkamer inrichten

Ga je een tuinkamer of serre inrichten? Wat heerlijk! Bedenk allereerst waar de tuinkamer komt. Misschien heb je de ruimte al volledig tot je beschikking, of moet deze nog vanaf de basis gecreëerd worden. De plek is zeer bepalend voor de hoeveelheid licht die hier binnenvalt. Heb je de ruimte vrijgemaakt en weet je waar jouw tuinkamer moet komen? Dan kunnen we met het interieur aan de slag gaan.

Stap 1. De stijl van je tuinkamer bepalen

Denk goed na over de stijl van je tuinkamer. Ga voor een natuurlijke look om de sfeer van buiten zoveel mogelijk door te trekken naar binnen. Je kunt ook voor een extra warme en sfeervolle boho look gaan door voor veel vlechtwerk en warme aardetinten te kiezen. Een strakke lichte look creëer je door voor een Scandinavische stijl te gaan. Ga bijvoorbeeld voor een rotan hanglamp – zoals de Hanglamp UFE uit de Westwing Collection – voor een fijne boho touch.

Stap 2. Creër een prettige lichtinval

Hoeveel licht er binnenkomt in jouw tuinkamer hangt af van de plek van jouw tuinkamer. Ook is dit sterk afhankelijk van de gebruikte materialen. Heb je bijvoorbeeld alle zijdes en het dak van glas gemaakt, dan zal er een enorme hoeveelheid licht naar binnen kunnen komen. Door een prettige lichtinval, zorg je ervoor dat je je optimaal betrokken voelt met buiten. 

Stap 3. Zonwering is essentieel bij het inrichten van je tuinkamer

Doordat er in een tuinkamer veelal gebruik wordt gemaakt van glas, zal je ook moeten denken aan zonwering. In de zomermaanden zal zonwering geen overbodige luxe zijn. Het kan met veel glas heel warm worden in de ruimte.

Stap 4. Zorg voor een harmonieus geheel

Om optimaal te kunnen ontspannen of je juist goed te kunnen concentreren, raden we aan om het geheel rustig en harmonieus te houden. Zorg dat het geheel in balans is. Ook met de stijl van het interieur in je huis! Dat zorgt voor een fijne sfeer.

Stap 5. Inspiratie voor het inrichten van je tuinkamer

Welke meubels je kiest hangt af van de stijl die je hebt gekozen. Ga in elk geval voor een ontspannen zitje waar je lekker kunt zitten. Combineer deze met een warme en zachte plaid en wat kussens. Een handjevol kussens op de vloer kan ook heel sfeervol zijn. Wil je graag kunnen werken in je tuinkamer? Zorg dan voor een fijn bureau met een comfortabele stoel zodat je altijd goed zit.

Selecteer ook je decoratie bewust! Kies voor veel zachte items, lantaarns, en sfeerlicht om ook in de avond lekker te kunnen genieten van de tuinkamer.

Maak het nóg gezelliger met deze musthaves:

Stap 6. Haal buiten naar binnen bij het inrichten van je tuinkamer

Om een mooi geheel te creëren haal je de sfeer van buiten ook naar binnen. Dankzij het glas omring je je natuurlijk al met groen, maar kies ook voor planten in je tuinkamer.

Stap 7. Kies de juiste vloer

De vloer is bepalend voor de sfeer van je tuinkamer. Kies voor warm hout of bijvoorbeeld een gietvloer voor de moderne look. Een vloerkleed passend bij de gekozen stijl kan hier heerlijk zijn, ook om voor wat extra warmte te zorgen. 

Stap 8. De temperatuur in je tuinkamer

Een tuinkamer is (meestal) niet geïsoleerd. Het kan hier tijdens de koudere maanden van het jaar dus best fris zijn. Zorg voor verwarming, bijvoorbeeld in de vorm van een knus houtkacheltje! Als de zon schijnt, kan het in de ruimte juist erg warm worden. Zorg er daarom voor dat je deuren of ramen open kunt zetten.

4x tips en inspiratie voor het inrichten van een kleine tuinkamer

Is je tuinkamer erg klein? Dat hoeft geen probleem te zijn. Wij laten je hier nog 3 tips zien voor het inrichten van een klein tuinhuisje.

  1. Zet meubels neer die je kunt inklappen, opstapelen of uitschuiven. Denk hierbij aan een klaptafel en klapstoelen. Of een uitschuifbare eettafel. Je kunt ze tevoorschijn toveren wanneer je bezoek krijgt en weer wegzetten als je de ruimte nodig hebt.
  2. Kies voor meubels met onzichtbare bergruimte. Neem een bankje met bergruimte onder de zitting bijvoorbeeld.
  3. Werk de hoogte in. Hang een plankje of kastje op aan de wand en kies voor hangende planten in plaats van staande.
  4. Kies voor open vormen, zoals rekken of planken in plaats van robuuste kasten. Dit neemt een stuk minder ruimte in.

Deze meubels en decoratie zijn perfect voor het inrichten van een kleine tuinkamer….