Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
serre inrichten met een houten stoel

Ben jij in het bezit van een serre in je huis? Een serre wordt ook wel eens een wintertuin genoemd omdat het een plek is in de tuin, waar je ook in de winter warm kunt zitten. Het is een aanbouw op de begane grond van je huis, meestal vrijwel volledig bestaande uit glas. In de serre is het dus heerlijk licht en warm. Wat kun je zoal met de serre? Waar gebruik je de serre voor? En hoe kun je de serre inrichten? Alles over de serre lees je in dit artikel!

7 ideeën voor het inrichten van de serre

1. Maak er een groene oase van

Door de enorme hoeveelheid natuurlijk licht en veel frisse lucht, is de serre uitermate geschikt voor het plaatsen van diverse soorten planten. Kies wel voor planten die tegen direct zonlicht kunnen. Sommige planten houden hier niet van. Varieer in grootte en hoogte en kies ook een aantal hangplanten. Zet daarnaast enkele kleinere plantjes op de vensterbank of op een plankje. Wist je dat al deze planten bovendien heel goed voor jouw gezondheid zijn? Ze zuiveren de lucht! Benieuwd welke planten je goed kunt plaatsen in de serre? Lees dan snel verder.

Serre inrichten met planten? Deze soorten zijn geschikt

Planten zijn in de serre onmisbaar als je het ons vraagt. Door planten in de serre te zetten, trek je de sfeer uit de tuin door naar de serre en dat is dus precies wat we willen. Hierdoor voelt het een beetje alsof je buiten zit. Zet planten neer in verschillende potten, bijvoorbeeld plantenpotten Mila uit de Westwing Collection. Deze plantenpotten in de kleur goud zorgen voor een luxe touch. 

Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items uit de Westwing Collection kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen om jouw serre in te richten. 

Welke planten kun je nu het beste kiezen voor je serre? Ontdek het volgende lijstje!

 • Monstera
 • Lepelplant
 • Olijfboom
 • Vrouwentong
 • Orchidee
 • Kalanchoë
 • Begonia
 • Ficus
 • Aloe Vera

Tip! Kies ook de verlichting voor je serre zorgvuldig uit. Lantaarns, lichtslingers en kleine kandelaars zijn de perfecte sfeermakers.

2. Jouw rustpunt

De serre is ook een ideale plek om even helemaal tot rust te komen. De boel de boel laten en even focussen op jezelf, een muziekje, of een goed boek. Zorg er dus voor dat je met meubels en accessoires een comfortabel zitje creëert. Ook leuk: hang een relaxte hangstoel of hangmat op!

3. Maak van je serre een binnen-moestuin

Ideaal als je een hele kleine tuin hebt! Op deze manier maak je van je serre eigenlijk een soort kas. Je kunt hier dus heel veel soorten groente, fruit en kruiden laten groeien.

4. Gezelligheid

De serre kan ook juist een gezellige plek worden waar je samenkomt met de familie. Kies dan voor een leuke tafel met een aantal stoelen eromheen. Wordt er iets gevierd? Dek de tafel dan eens bijzonder stijlvol met elegante servetten en kandelaars.

5. Laat je planten hier overwinteren

Sommige planten uit je tuin kunnen in de winter niet buiten blijven. Ze vinden het te koud en moeten dus elders overwinteren. Daarom kan het erg leuk en handig zijn om in de wintermaanden je planten die dat nodig hebben, binnen in de serre te laten overwinteren.

6. Home office

Een fijnere werkplek bestaat niet! Een heerlijke, lichte ruimte, omringd door groen. Plaats hier een stevig bureau, een goede bureaustoel en voldoende ruimte voor je schrijfgerei, boeken en andere benodigdheden. Zet je computer zo neer dat er geen direct licht op je scherm valt!

Let goed op de vloer die je kiest voor je serre. Een houten vloer is prachtig, maar kan niet tegen vocht en heeft moeite met warmteverschillen. Bovendien kan een houten vloer verkleuren door de zon. Een tegelvloer is prachtig, maar wel koud. Deze kun je natuurlijk combineren met een vloerkleed en de tegelvloer kan bovendien ook goed tegen vloerverwarming. Ook een vloer met bijzondere gedecoreerde tegeltjes kan supersfeervol zijn!

Tip! Over het algemeen is de serre niet gigantisch. Zorg er daarom ten alle tijde voor dat je de ruimte niet volpropt. Dat is erg zonde en laat de ruimte al gauw nog kleiner lijken.

3 looks voor je serre inrichting

Uiteraard kun je elke stijl kiezen voor de serre. Het kan leuk zijn om de stijl van je tuin door te trekken naar je serre. Als je bijvoorbeeld een Scandinavische tuin hebt of een industriële tuin, trek je de look eenvoudig door in de serre. 

 1. Stoer en industrieel

  Kies voor een stoere robuuste houten eettafel met stalen stoelen. Hang een grove hanglamp op en zet een stalen open vakkenkast neer. Vergeet niet om enkele hangende planten in stoere potten te plaatsen.
 2. Scandi

  Voor een frisse en lichte look kies je voor de Scandinavische stijl. Hierbij kies je voor moderne vormen, zachte schapenvachtjes en strakke accessoires.
 3. Boho

  Een boho look in de serre is geweldig. Kies voor veel items van rotan en ga voor een houten vakkenkast. Leg een sfeervol warm vloerkleed neer en verspreid veel kleine lampjes en kaarsen.

Tip! Heb je een tuinkamer in plaats van een serre? Lees dan eens ons artikel over dit onderwerp. Hier vind je een 8-stappenplan voor het creëren van een sfeervolle ruimte.

Serre inrichten: 3x een bijzondere functie

Naast de eerder genoemde functies zijn er nog een aantal mogelijke functies die je serre zou kunnen vervullen!

 1. Home office – We noemden de mogelijkheid al eerder, maar van je serre een werkkamer of studeerkamer maken is een geweldig idee. Je hebt hier veel licht, wordt omringd door groen en hebt de mogelijkheid om zuurstof naar binnen te laten. De optimale omstandigheden voor een productieve werkdag.
 2. Speelkamer – Maak van je serre een speelkamer voor de kleintjes! Zet een bankje neer met gezellige kussens en bergruimte onder de zitting, leg een fijn vloerkleed neer, plaats diverse manden voor het speelgoed en zet een bureautje neer om aan te kleuren.
 3. Eetkamer – Ook heel leuk is het om van de serre je eetkamer te maken. Plaats een grote eettafel met stoelen, ga voor een grote hanglamp en een grote en een hoge kast voor je servies. Zo creëer je hier een fijne plek voor knusse avonden aan tafel.

4x dingen die je niet moet doen bij het inrichten van een serre

Een serre inrichten is een vak apart. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan verzamelden we 4 tips voor je!

 • Als je graag veel licht in de serre wenst, zorg er dan voor dat je de ruimte niet volzet met hoge kasten of planten. Deze houden de zon tegen en dat is zonde. Kies voor open elementen, zoals rekken en open kasten. Zorg er sowieso voor dat je de ruimte niet volpropt.
 • Kies liever niet voor vochtgevoelige materialen zoals hout voor de vloer of behang op de muren. De serre is als het goed is waterdicht, maar door de open structuur kan er snel vocht binnenkomen. Bijvoorbeeld door de schuifdeuren of vouwdeuren.
 • Heb je een elegante klassieke serre uitgekozen? Zorg er dan voor dat je dit doortrekt in het meubilair. Kies je meubels en accessoires zorgvuldig uit en creëer eenheid en harmonie.
 • Vergeet de raambekleding niet! In een serre komt heel veel licht binnen. Zo veel, dat het ook wel eens te veel kan zijn. 

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om te beginnen met het inrichten van je serre? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal – met kortingen oplopend tot 70%! – om jouw serre met de mooiste meubels en decoratie in te richten.