Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
radiatorombouw maken voor de hal

Na een lange verbouwing is jouw jarendertigwoning weer helemaal up-to-date: een mooie visgraatvloer, een nieuwe keuken, likje verf op de muren, het houtwerk strak in de lak en ook de inrichting is helemaal instaproof. Toch is er nog één doorn in het oog: de oude radiator. Je zou natuurlijk een nieuwe design radiator kunnen plaatsen maar de kans is groot dat je verbouwingsbudget op is. Een goedkoper alternatief is een radiator ombouw maken. Dat kan je gewoon zelf doen! Hoe? In dit artikel vind je twee DIY’s voor het maken van een radiatorombouw: met verticale latten en een met een grill van bijvoorbeeld Weens vlechtwerk.

Zelfgemaakte radiatorombouw: goedkoop én stijlvol

De radiator is vaak niet de eyecatcher van de ruimte. Zo’n groot hoekig ding voegt weinig toe aan de uitstraling van je interieur. Maar lang niet iedereen heeft het budget voor vloerverwarming of een nieuwe design radiator. Gelukkig is er een goedkope manier om die lelijke radiator uit het zicht te halen. Door een ombouw voor de radiator te maken, valt hij minder op. Sterker nog: de radiator integreert daardoor naadloos in het interieur. Je kunt de radiator ombouw zo goedkoop of duur maken zoals je zelf wilt. Vooral de keuze van het hout bepaalt de prijs. In onderstaande DIY laten we je zien hoe je relatief goedkoop en eenvoudig een radiatorombouw kunt maken.

Waar moet je op letten bij het maken van een radiatorombouw?

Bij het maken van een radiatorombouw moet je letten op de volgende drie dingen:

  • Zorg ervoor dat de radiator zijn warmte goed kwijt kan. De radiatorombouw moet dus genoeg openingen hebben aan de voor- en bovenkant. De meeste warmte komt uit de bovenkant, maak deze dus niet helemaal dicht!
  • Let er bij de keuze van de houtsoort op dat het hout niet makkelijk kromtrekt. Te dunne planken en/of multiplex van slechte kwaliteit trekt snel krom door de warmte waardoor je radiatorombouw zijn vorm verliest.
  • Wanneer je je radiatorombouw een kleurtje wilt geven, schilder de planken dan aan beide kanten anders trekken de planken krom.

Houtsoort kiezen: bepaal de stijl

Of je nu een strak modern interieur of een landelijk interieur hebt. Een zelfgemaakte radiatorombouw is geschikt voor elke stijl. Met de houtsoort bepaal je de uitstraling (en prijs) van de ombouw. Een paar voorbeelden:

  • Eikenhout: een duurzame en ook vrij dure houtsoort die perfect past in een modern interieur. Een radiator ombouw maken van eikenhout is mogelijk, alleen heb je dan wel een goede zaag en schuurmachine nodig. Een andere hardhoutsoort kan natuurlijk ook.
  • Underlayment: bestaat uit meerdere lagen vurenhout die haaks op elkaar zijn vastgelijmd waardoor het supersterk is. Underlayment past helemaal in een Scandinavisch interieur en is de perfecte houtsoort voor als je je radiator ombouw goedkoop wilt maken. 
  • Multiplex: ook multiplex bestaat uit meerdere lagen hout. Multiplex is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten: berken, populierenhout of hardhout. Elke houtsoort heeft net een andere uitstraling waardoor multiplex in elke interieurstijl kan worden toegepast.
  • Spaanplaat of MDF: beide houtsoorten zijn gemaakt van geperste houtvezels. Spaanplaat heeft wat grovere vezels dan MDF. Deze twee ‘houtsoorten’ zijn goedkoop maar minder geschikt voor een radiatorombouw doordat het snel kromtrekt. Er bestaan ook gelamineerde spaanplaten en MDF-platen, deze zijn beter bestand tegen de warmte die een radiator afgeeft. Bovendien hoef je die niet meer te schilderen!

DIY radiatorombouw maken met grill

Volg het geïllustreerde hieronder om je eigen radiatorombouw te maken. Ga je voor een grill van rotan of Weens vlechtwerk? Verderop in het artikel vind je de DIY voor het maken van een ombouw van hout.

radiatorombouw zelf maken benodigdheden
illustratie van een radiatorombouw
radiatorombouw maken stap 1
radiator ombouw maken stap 4
radiatorombouw maken stap 3
ombouw voor een radiator maken stap 4
Westwing's stappenplan radiatorombouw maken stap 5
stap 6 radiatorombouw maken

DIY radiatorombouw maken van hout in 7 stappen

Omdat elke radiator een andere afmeting heeft, geven we bij deze DIY geen afmetingen. Het is daarom van belang dat je zelf zorgvuldig de radiator opmeet. Houd ook rekening met de knop van de radiator. Het mooist is het om de radiator ombouw zo breed te maken dat ook de knop niet meer zichtbaar is. Je kunt het hout op maat laten zagen bij een bouwmarkt, maar het beste is het om het hout zelf te zagen nadat je het frame hebt gebouwd zodat je zeker weet dat je de juiste afmetingen hebt. 

Benodigdheden:

  • Balken van circa 30 x 30 mm
  • Verbindingshoekjes 30 x 30 mm
  • Houten latten (houtsoort naar eigen keuze) van 10 cm breed en circa 1,5 cm dik
  • 2x houten planken voor de zijkanten (circa 1,5 cm dik)
  • 1x houten plank voor de bovenkant (circa 1,5 cm dik)
  • Schroeven
  • Boormachine
  • Houtlijm

Let op! Wil je de ombouw van de radiator schilderen? Doe dit dan vooraf en schilder beide kanten van het hout. Laat het goed drogen voordat je aan de slag gaat met onderstaand stappenplan. 

Volg onderstaand stappenplan voor het maken van een houten radiatorombouw:

  1. Creëer het frame

    Gebruik de balken van circa 3×3 cm om een frame te creëren rondom de radiator (inclusief knop). Met de verbindingshoekjes kan je de balken aan elkaar en aan de muur vastmaken. 

  2. Maak het voorpaneel van de radiatorombouw

    We gaan eerst aan de slag met het voorpaneel van de radiatorombouw. Leg de latten van 10 cm breed horizontaal onder elkaar op de vloer (goede kant naar beneden) met 1 cm tussenruimte (meer tussenruimte mag ook, net wat je mooi vindt). Het voorpaneel moet links, rechts en boven 1,5 cm (de dikte van de houten zijwanden en bovenkant) groter zijn dan het frame zodat de zijwanden en bovenkant straks mooi wegvallen achter het voorpaneel.

  3. Plaats de verticale latten

    Leg drie verticale latten op de horizontale latten: een links, een in het midden en een rechts. De lat in het midden is alleen nodig wanneer de radiator breder is dan 100 cm. De horizontale latten hebben daardoor extra ‘houvast’ waardoor ze minder snel kromtrekken.

  4. Schroeven maar

    Schroef de verticale latten vast aan de horizontale latten. Zorg voor de juiste schroeflengte zodat de puntjes van de schroeven niet zichtbaar zijn in de horizontale latten. 

  5. Bevestig het voorpaneel

    Schroef het voorpaneel vast aan het frame. Schroef van binnenuit zodat de schroeven aan de buitenkant niet zichtbaar zijn.

  6. Bevestig de zijwanden

    Bevestig de zijwanden aan het frame. Schroef ook nu van binnenuit. Laat de zijwanden achter het voorpaneel wegvallen en hou de hoogte aan van het frame.

  7. Bevestig de bovenkant

    Bevestig de bovenkant aan het frame. Doe dit met houtlijm zodat er geen schroeven zichtbaar zijn aan de buitenkant (je kunt immers niet meer van binnenuit schroeven). Laat ook de bovenkant achter het voorpaneel wegvallen zodat je geen naden ziet aan de voorkant. Let op: maak de bovenkant niet potdicht. Zorg voor een gleuf van minimaal 2 cm zodat de warmte eruit kan. 

Een radiatorombouw met vensterbank

Wil je een radiatorombouw met vensterbank? Kies dan voor een grotere plank en dikkere plank aan de bovenkant en maak het voorpaneel net zo hoog als het frame zodat de vensterbank op het frame rust. Zorg er ook nu voor dat de radiator de warmte kwijt kan door een gleuf of gleuven in de vensterbank te maken. 

Stylingtips

Wil je de stijl van jouw zelfgemaakte radiatorombouw doortrekken in de rest van de ruimte? Maak dan van hetzelfde hout een DIY-boekenkast, DIY-bureau of DIY-nachtkastje. Ook leuk: maak je eigen lamp of knutsel een herfstkrans voor op jouw radiatorombouw met vensterbank.