Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
zwarte kast met glazen voet en toupe kap

DIY’s zijn helemaal hot. Het is echt van deze tijd om zelf dingen te maken of te recyclen, een nieuw leven te geven. In onze artikelen lees je alles over het zelf maken van boekenkasten, bedden, fotolijstjes en uitnodigingen. Maar wist je dat je ook zelf lampen kunt maken? Zo moeilijk is het niet. Zowel doorgewinterde klussers en DIY-experts als beginners kunnen aan de slag met het zelf maken van een lamp. Of je nu een hele lamp of alleen een lampenkap zelf wilt maken; hier vind je veel tips en tricks voor het maken van een lamp.

Voordelen van zelf een lamp maken

Verlichting is erg belangrijk in huis. Door het juiste licht op de juiste plek te creëren, zorg je voor een groot deel voor de sfeer. Maak een lichtplan en bedenk goed welk soort licht je waar wil hebben. Van fel, direct licht tot zacht sfeerlicht. Je kunt natuurlijk passende lampen kopen voor de diverse ruimtes in je huis, maar nóg leuker is het om zelf een lamp te maken!

Het zelf maken van een lamp kent veel voordelen. Zo is het waarschijnlijk goedkoper. Hergebruik is over het algemeen goed voor je portemonnee! Het is beter voor het milieu, het is dus duurzamer dan elke keer wanneer je op een lamp uitgekeken bent een nieuwe te kopen. Zo voorkom je onnodig afval en druk op het ecosysteem.

Tot slot is het goed voor jouw creativiteit. Je kunt de lichttbron immers volledig afstemmen op jouw wensen en stijl! Het kan zelf zo zijn dat je jouw ideale lamp niet kunt vinden in de winkels. Ook dan biedt het zelf maken van een lamp uitkomst.

Moodboard

Bedenk vooraf goed wat je wensen zijn, zoek voorbeelden en maak afwegingen. Ga je bijvoorbeeld een stoffen lamp maken met een kap, een houten lamp of een lampionnetje? Moet de lamp gedimd kunnen worden of wil je een lamp maken om bij te kunnen werken?

 1. Bedenk welk soort lamp je wilt gaan maken. Maak je een hanglamp, een tafellamp, een wandlamp of een plafondlamp?
 2. Kies een stijl voor je verlichtingen selecteer voorbeelden, designs, materialen, kleuren die jou inspireren bij het maken van je nieuwe verlichting. Wordt het een design lamp, een moderne, industriële wandlamp, een klassieke kroonluchter of meer een romantisch model?
 3. Bedenk ook waar hem neerzet of ophangt en zo een eigen plekje krijgt. Zo ontwerp je je lampen voor elke ruimte in je huis.

Bijzondere afwerking

Bij het samenstellen van jouw DIY lamp ontkom je niet aan een lichtbol, een fitting en een snoer. Er bestaan bijzondere peertjes, lampjes en lichtbollen die op zichzelf al indruk maken. Denk maar eens aan de originele lichtbollen met warme kleur of bijzondere structuur. De fitting kan ook onderdeel zijn van het concept. Voeg een bijzondere koperen of goudkleurige fitting toe.

Maak tot slot ook het snoer van je lamp tot onderdeel van het design. Snoeren bestaan in allerlei kleuren en hoeven niet persé wit te zijn.

Maak het jezelf makkelijk

Er zijn een paar manieren om het jezelf nét even wat eenvoudiger te maken. Neem bijvoorbeeld een oud model lamp en maak daar iets nieuws van. Of maak een lamp letterlijk na van een voorbeeld. Werk vanuit materialen die je mooi vindt of al in huis hebt.

Hieronder volgen een paar voorbeelden die je zouden kunnen inspireren voor het zelf maken van een lamp. Je kunt een hele lamp zelf maken, maar je zou ook een oude lamp een frisse upgrade kunnen geven. Ontdek de volgende DIY-ideeën om meteen mee aan de slag te gaan.

Tip: Zorg er altijd voor dat de stroom eraf is wanneer je de lamp gaat aansluiten.

DIY lamp met een glazen fles

Je kunt heel goed een oud voorwerp als basis nemen voor je nieuwe lamp. Denk maar eens aan een glazen fles. Van een oude glazen melkfles bijvoorbeeld kun je heel goed een lampenkap maken.

Hiervoor heb je nodig:

 • Een fles
 • Een boormachine
 • Electriciteitsdraad
 • Gloeilamp
 • Fitting
 • Stekker met draad

Zo maak je het:

Zorg er allereerst voor dat de fles goed schoon is. Neem een ​​boormachine met een diamanten punt (specifiek voor glas) en maak een klein gaatje in het deksel dat zal worden gebruikt om de elektrische draad in te stoppen in de hals van de fles. Sluit een fitting aan en schroef de gloeilamp vast. Breng tenslotte de fles aan en klaar!

DIY – lamp met een pot

Je kunt ook een pot gebruiken als basis voor een tafellamp of hanglamp.

Hiervoor heb je nodig:

 • een oude pot nodig die schoon is
 • een schroevendraaier
 • een hamer
 • een tang
 • electriciteitsdraad
 • stekker met draad
 • isolatietape
 • fitting
 • gloeilamp
 • gekleurd draad

Zelf een lamp met van een pot maken:

 1. Verwijder het deksel

  Verwijder het deksel en maak met een hamer en schroevendraaier een gat in het deksel.

 2. Verwijder de draden van het contact

  Gebruik de tang om de uiteinden van de draden van het contact te verwijderen.

 3. Bevestig de draden aan het deksel

  Gebruik isolatietape om de draden stevig vast te maken aan het deksel.

 4. Bevestig de draden aan de fitting

  Bevestig de draden aan de fitting en draai daar een gloeilamp in.

 5. Draai de deksel op de pot

  Draai dan het deksel op de pot.

 6. Versier de kabel

  Versier de kabel met gekleurd draad.

 7. Plaats de lamp!

  Hang de lamp op of zet op een kastje neer!

DIY lamp van stof

Deze lamp wordt gemaakt van stof. Je kunt een stof kiezen die jij mooi vindt. Bijvoorbeeld een bloemenstof of een effen stof.

Wat heb je nodig?

 • 4 lappen stof van 50 x 91 centimeter
 • Koord van 4 meter
 • Een papieren bollamp met diameter van 60 centimeter
 • Mooi snoer in een passende tint van 1 meter
 • Fitting

Zo maak je het

 1. Eerst naai je de 4 lappen stof aan elkaar zodat er een soort kokervorm ontstaat.
 2. Dan naai je boven en onder een zoom van 2 centimeter waar de koordjes doorheen kunnen. Op 4 naden van de lappen laat je een opening vrij in de tunnel. Hier moeten de koordjes doorheen kunnen.
 3. Bevestig dan het lampsnoer en de fitting en hang de bollamp op.
 4. Schuif tot slot de stoffen hoes om de bollamp heen en trek de koorden aan.

Als je het leuk vindt om dingen zelf te maken, kun je heel veel inspiratie halen uit onze DIY projecten. Van het maken van zeep of wasmiddel tot het creëren van nachtkastjes en bedden. Maar ook voor leuke knutselwerkjes met peuters of tips voor het maken van geurzakjes ben je bij Westwing aan het juiste adres.

Als je online zoekt vind je heel veel DIY’s voor het zelf maken van lampen. Een de een nog eenvoudiger dan de andere!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte! Veel plezier met het maken van je lamp!