Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
oesterschelp in een kast met houten planken

Heb je afgelopen zomer oesters uit zee gevist en de schelpen bewaard? Perfect! Met een oesterschelp kan je namelijk prachtige decoratie maken voor in je huis. De glanzende binnenkant en ruwe buitenkant maken de oesterschelp een parel voor je interieur. In dit artikel lees je hoe je oesterschelpen nóg mooier kunt maken. Bijvoorbeeld door ze zelf te beschilderen of door er een oesterkaars van te maken. Daarnaast geven onze styling experts tips over hoe je een oesterschelp op allerlei manieren als decoratie kunt gebruiken. Zo krijgt deze zomerse zee vondst een waardig tweede leven bij jou thuis!

Oesterschelpen decoratie

Lege oesterschelpen kopen? Welnee, het is veel goedkoper én leuker om ze zelf uit zee te plukken! Heb je geen oesterschelpen in huis? Trek dan je lieslaarzen maar aan en reis af naar de Zeeuwse kust. Daar zijn genoeg plekken waar je zelf oesters kunt plukken of rapen. En wie weet vind je er wel een met een parel, lucky you! Snij de oester ter plekke open, strooi er wat peper en/of frambozenazijn overheen en slurpen maar. Met een glaasje champagne ernaast smaken de oesters extra lekker! Wanneer je genoeg schelpen hebt leeg geslurpt en verzameld, neem je ze mee naar huis om ze als kamer decoratie te gebruiken. Onze styling experts geven je alvast wat inspiratie.

De drie leukste manieren om een oesterschelp als decoratie te gebruiken:

 1. Sieradenbakje – Gebruik de oesterschelp als sieradenbakje. Bijvoorbeeld om je (parel)oorbellen in te bewaren. Verderop in dit artikel lees je hoe je een oesterschelp zelf kunt beschilderen, zo maak je je sieradenbakje extra chic.
 2. Zeepbakje – Gebruik een oesterschelp als zeepbakje in de badkamer. Zeker in een natuurlijke badkamer is dit echt een blikvanger.
 3. Waxinelichthouder – Leg meerdere oesterschelpen op een schaal en zet in elke schelp een waxinelichtje. Je kunt ook zelf een kaars maken met een oesterschelp. Hoe? Dat lees je verderop!

Tip: naast Zeeuwse oesters, heb je ook Japanse oesters. Ook deze kan je gebruiken als decoratie, bijvoorbeeld in een Aziatisch interieur. Denk er wel aan dat Japanse oesterschelpen scherp zijn.

Bonus tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook oester en schelpen decoratie kunt shoppen? Maar dan met kortingen tot 70%?! Registreer je daarom nu op Westwing om de zomerse sfeer in huis te halen!

DIY: beschilderde oesters

Helemaal hip en zó leuk en makkelijk om te doen: oesterschelpen schilderen. Wat heb je hiervoor nodig? Een penseel, verf (in verschillende kleuren – bijv. goud), schone oesterschelpen en wat oude kranten. Hoe pak je het aan? Zo:

 1. Voorbereiding

  Leg kranten op tafel en pak een glaasje met water om je penseel in te dopen.

 2. Schilderen

  Begin met het beschilderen van de buitenkant van de oesterschelp. Tip: de buitenkant heeft een prachtige ruwe structuur die nog beter tot zijn recht komt wanneer je deze in een opvallende kleur schildert, bijvoorbeeld goud, zilver of neon kleuren.

 3. Drogen

  Laat de schelp met de beschilderde buitenkant even drogen voordat je begint aan het schilderen van de binnenkant.

 4. Nog meer schilderen

  De binnenkant kan je in dezelfde kleur schilderen, maar nog leuker is het om daarvoor een andere kleur te gebruiken. Ook mooi (voor degene met een vaste hand): beschilder de binnenkant van de oesterschelp met een leuk patroon, bijvoorbeeld een bloempatroon.

 5. Klaar!

  De beschilderde oesters kan je overal voor gebruiken, bijvoorbeeld als sieraden- of sleutelbakje, waxinelichthouders of zeepbakje.

4x Creatief met oesterschelpen

Zo’n beschilderde oesterschelp is al mooi van zichzelf, maar er zijn nog meer creatieve manieren om ze nóg mooier te maken. Hieronder geven we je vier creatief-met-oesterschelpen-ideeën die leuk zijn om zelf of met kinderen te doen:

1. Maak een krans van oesterschelpen

Je kunt de (beschilderde) oesterschelpen ook gebruiken voor het maken van een krans. Gebruik hiervoor een piepschuimen of rotan krans als basis en lijm de schelpen daaraan vast met een lijmpistool. Bevestig een lint aan de krans zodat je ‘m aan de voordeur of aan de muur van de woonkamer of het gastentoilet kunt hangen. Met zo’n oesterschelpen-krans haal je een zomerse Ibizasfeer in huis.

2. Beplak een lijst met oesterschelpen

Beplak een houten spiegellijst met oesterschelpen. Ook hiervoor kan je een lijmpistool gebruiken. Het mooiste is het om de buitenkant van de schelp vast te lijmen zodat de parelmoerkleurige binnenkant zichtbaar is, zo krijgt je spiegel extra glans. Op dezelfde manier kan je ook een fotolijst beplakken met oesterschelpen – en eventueel andere schelpen – om jouw vakantiekiekje extra zomers te maken.

Tip: oesterschelpen als decoratie geven je interieur een natuurlijke look. Om deze look te versterken kan je je interieur ook aankleden met palmblad decoratie. Zo is het net alsof je het hele jaar door op zomervakantie bent!

3. Een oesterschelp kaars: zo maak je dat

Heb je ze al langs zien komen op je sociale kanalen of Pinterest? Oesterkaarsen zijn dé trend van dit moment. Ook hiervoor kan je je beschilderde oesterschelpen als basis gebruiken. Voor de rest heb je wat kaarsen of kaarsresten nodig en lonten. Smelt de kaars(resten) au bain-marie zodat het kaarsvet vloeibaar wordt, leg in elke schelp een lontje en vul ze vervolgens met het vloeibare kaarsvet. Even laten afkoelen zodat het kaarsvet weer hard wordt en klaar! Tip: je kunt ook een geurkaars maken door etherisch olie aan het verwarmde kaarsvet toe te voegen voordat je de schelpen ermee vult. 

4. Windgong maken van (oester)schelpen

Een windgong is een soort muziekinstrument dat geluid maakt zodra de wind erlangs gaat. Je kunt een windgong kant-en-klaar kopen, maar je kunt er ook zelf een maken van vondsten uit de natuur zoals (oester)schelpen. Gebruik hiervoor een stukje drijfhout als basis en hang hieraan een paar stukken jute touw (niet te dik) van ongeveer 50 cm lang. Maak met een boormachine in elke oesterschelp een gaatje en rijg hier het jute touw doorheen. Maak elke keer een knoopje in het touw zodat de schelp vast komt te zitten. Door op deze manier aan elke touwtje een paar schelpen te hangen ontstaat er een natuurlijk muziekinstrument. De wind veroorzaakt beweging waardoor de schelpen tegen elkaar aan tikken, dit zorgt voor een rustgevend geluid. Belangrijk is uiteraard wel dat je de gong buiten hangt of voor een open raam.

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar nog meer leuke ideeën voor je interieur? Ontdek ook deze 10x leuke dingen voor in de kamer en registreer je nu bij Westwing om geen enkele exclusieve deal te missen voor oester en schelpen decoratie!