Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!

Puur natuur, dat typeert in een woord de landelijke woonstijl. We zijn in Nederland gek op het buitenleven, vandaar dat we voor onze interieurs steeds vaker buiten naar binnen willen halen. Met een landelijk interieur creëer je die gemoedelijke sfeer vol knusheid en warmte. Sterker nog, met deze woonstijl wordt het binnen zó gezellig, dat je buiten bijna zou laten. Of je nu op een boerderij woont, in een rijtjeshuis of in een piepklein stadappartement zonder balkon, met de landelijke stijl geniet je altijd van het buitenleven. Wil je wonen zoals in de Scottish Highlands? Lees dan snel verder want verderop in het artikel vertellen we je hoe je de Schotse flair in huis kunt halen.

Wat is een landelijk interieur?

Het is geen wonder dat deze woonstijl zo geliefd is onder velen. In deze populaire stijl voelt namelijk iedereen zich direct thuis. Dit allemaal dankzij de gemoedelijke sfeer, warme kleuren, knusse elementen en nostalgische accenten. Verder kenmerkt deze rustieke woonstijl zich ook door de rust die het uitstraalt. Zo zijn de kleuren vaak ingetogen en warm, zoals beige, offwhite, lichtgrijs en taupe. Aangezien het buitenleven een grote rol speelt in deze stijl, zijn de meubels, decoraties en accessoires vaak van natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld van ruw en onbewerkt hout.

De nostalgische accenten zijn terug te zien in de authentieke elementen van de woning die zijn behouden in originele staat. Denk aan ornamenten, zichtbare draagbalken en een originele vloer van hout of stenen. 

In dit artikel gaan we verder in op de volgende kenmerken van een landelijk interieur:

  1. Kleuren
  2. Materialen
  3. Meubels
  4. Decoratie
  5. 6x must-haves voor een landelijke touch

1. Kleuren in een landelijk interieur

Natuurlijke tinten zijn kenmerkend voor een landelijk interieur. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kleuren die een warme, neutrale basis vormen:

  • Verschillende tinten bruin
  • Crème
  • Beige
  • Taupe
  • Grijs

Het landelijke kleurenpalet wordt ook nog versterkt door zwarte accenten en gekleurde accessoires. 

Wil je deze woonstijl mixen met een Deense, Scandinavische of Japanse woonstijl? Kies dan voor wandkleuren, decoratie of accessoires in tinten zoals gebroken wit, grijs of bruin. Voor een vleugje Ibiza stijl voeg je accentkleuren zoals groen, blauw of oudroze toe. Vind je het belangrijk dat er een knusse kos of hygge sfeer heerst? Vermijd dan koele tinten en kies vooral voor warme kleurtinten en wandafwerkingen. Maar of je nu alleen voor deze stijl gaat of voor een stijlenmix: een succesvolle basis zit ‘m in warm en natuurlijk kleurgebruik.

2. Materialen in een landelijk interieur

Naast de natuurlijke kleuren mogen ook natuurlijke materialen niet ontbreken. Rustieke en robuuste materialen vormen namelijk de basis van deze woonstijl. Zeker hout is onmisbaar in deze inrichting. Het materiaal komt terug in de vloeren, deuren, meubels en accessoires. 

Ook mooi voor een landelijke look:

  • Materialen met structuur en een hoog aaibaar gehalte zoals zachte breisels, linnen of stoffen kussens, wollige dekens, schapenvachtjes en faux fur plaids. Deze materialen geven de woonstijl een pure, knusse en warme uitstraling.
  • Wissel dit af met andere materialen zoals aardewerk, porselein, leer, geborsteld staal, messing, koper en ambachtelijk vlechtwerk zoals webbing, rotan of bamboe.

Door al deze verschillende texturen met elkaar te mixen, ontstaat er een eigentijdse interpretatie van deze warme woonstijl. 

De basis van een landelijke inrichting

Met de basis (lees: de muren en vloeren) kun je verschillende kanten op. Qua vloer zit je sowieso goed met een parket van hout –zowel gelegd in visgraat of Hongaarse punt, als traditionele planken. Ook kun je voor natuurstenen plavuizen of graniet gaan voor een pure en ongepolijste uitstraling. Eventueel zou je ook een combi van hout en natuursteen kunnen doen: bijvoorbeeld steen in de keuken, hout in de overige ruimtes. Nu is het tijd voor de meubels!

4. Landelijke meubels

Qua vormgeving zijn meubels in landelijke stijl robuust, eenvoudig, functioneel én comfortabel. Denk aan een spijlenbed van smeedijzer voor een traditionele look, of juist een grote boxspring voor een meer moderne (en luxe) interpretatie. 

In de woon- en eetkamer zijn de meubels voornamelijk van hout. Denk aan rustieke buffetkasten en dressoirs, massief houten bijzet- of salontafels, en een boomstamtafel om aan te eten. De afwerking van de meubels is vaak ruw of opgeschuurd, en soms gebeitst in een witte tint. 

De stoelen, fauteuils en banken zijn zacht en comfortabel. Vaak hebben ze afgeronde vormen en zijn ze van stof, zoals katoen of linnen. Het type fauteuil dat het meest populair is in deze woonstijl, is toch wel de ‘oorstoel’. Als het even kan qua ruimte, zet je er één à twee neer, en het liefst vlakbij de openhaard. 

5. Decoratie in een landelijke stijl

In deze woonstijl kun je helemaal losgaan met accessoires en decoraties. Denk bijvoorbeeld aan de volgende landelijke decoratie:

  • Spiegels met houten lijsten
  • Servies van porselein of aardewerk
  • Rieten manden
  • Robuuste kandelaren
  • Zachte vloerkleden
  • Knusse kussens
  • Warme plaids
  • Houten bijzettafeltjes
  • Rotan manden met planten of haardhout erin
  • Decoratieve houten ladder – waar je magazines of plaids in op kunt hangen.

Om het geheel af te maken, verspreid je ook nog wat geurkaarsen, -stokjes en diffusers met warme en huiselijk geuren zoals cederhout, dennen en kaneel.

6x musthaves in een landelijke inrichting

  1. Rustieke eettafel van hout

    Het liefste kies je een grote rustieke eettafel van hout. Deze massieve, houten variant vormt het middelpunt van de keuken of eetkamer en is een belangrijk onderdeel van deze stijl. Als je ‘s winters lekker lang wil tafelen, kun je wat zachte schapenvachtjes over de eetkamerstoelen leggen. Ook leuk: ga voor een houten bankje in plaats van stoelen! Dit scheelt je direct een hoop ruimte.  
  2. Gezellige bank

    Een grote bank in een natuurlijke tint is een must voor deze woonstijl. Ga voor een bank met loszittende kussens voor een sfeervol effect. Vergeet natuurlijk niet om de bank te decoreren met kussens van faux fur voor een warme look.
  3. Vintage (look) kasten en dressoirs

    Een vintage of antiek look doet het altijd goed in deze woonstijl. Met shabby chic kasten en dressoirs krijgt het interieur direct een nostalgisch tintje. Voor een karakteristiek effect verf je het meubel in je favoriete kleur, of style je het met persoonlijke accessoires.
  4. Schapenvachten

    In dit interieurtype mogen (imitatie) schapenvachtjes niet ontbreken. Wil je een stoerder effect voor in huis? Ga dan voor een (imitatie) koeienhuid.
  5. Stoffen met patronen

    Stoffen met ruiten, strepen of bloemmotieven doen het ook goed in deze woonstijl. Denk bijvoorbeeld aan theedoeken, stoelbekleding, plaids, en sier- of tuinkussens in deze stoffen.
  6. Porselein servies

    In een landelijk interieur wordt veel gegeten en gedronken. De aankleding van de tafel is daarom heel belangrijk. Ga voor porselein servies met bloemmotieven en handgemaakt keramiek.

5x tips voor een knusse landelijke woonkamer

Iedereen voelt zich meteen thuis in een landelijke woonkamer. In dit artikel geven je genoeg tips en inspiratie om je woonkamer van een vleugje landelijke flair te voorzien.

Tip 1. Welke kleuren zien we in een landelijke woonkamer?

Vaak wordt wit als basiskleur gebruikt omdat deze kleur past bij de eenvoud en luchtigheid van deze stijl. Daarnaast zien we de volgende kleuren terug in een deze stijl:

  • Groen
  • Beige
  • Bruin
  • Taupe
  • Provençaals blauw
  • Lavendelpaars.

Door een kleurenpalet samen te stellen van natuurlijke kleuren krijgt de woonkamer die aangename, gezellige sfeer waardoor we allemaal zo’n fan zijn van de landelijke stijl. Felle kleuren zie je hier niet snel terug. Of je moet de stijl mixen met bijvoorbeeld een boho interieur. Meer over het mixen van de landelijke stijl lees je bij tip 5.

Tip 2. Materialen in een landelijke woonkamer

Een landelijk interieur straalt een en al rust uit. Dit wordt versterkt door het gebruik van natuurlijke materialen, gemaakt van ruw en onbewerkt hout. De volgende materialen zien we vaak terug in een landelijke woonkamer:

  • Hout: bijvoorbeeld een (oude) houten vloer, maar ook houten meubels zoals kasten, stoelen én een extra grote houten familietafel natuurlijk.
  • Rotan: rotan gevlochten manden zijn een prachtige toevoeging aan een landelijke woonkamer. Net als rotan fauteuils en poefs. Style een gebreide plaid in de mand voor een knusse touch.
  • Linnen: linnen heeft een uitgesproken natuurlijk karakter en zorgt voor die nonchalante twist dankzij de luchtigheid van de stof. Linnen gordijnen, maar ook een linnen tafelkleed staan fantastisch in deze woonkamer.
  • Natuursteen: natuurstenen plavuizen, graniet en oude bakstenen geven je woonkamer een pure en ongepolijste uitstraling
  • Wol: wol staat symbool voor warmte en gezelligheid en is dus onmisbaar in een landelijke woonkamer. Denk aan een wollen plaid, vloerkleed en kussens.

Tip 3. Meubels in een landelijke woonkamer

In een landelijke woonkamer zien we met name grote meubels. Denk aan een heerlijk grote bank waar je na een lange dag op kunt neer ploffen. Een robuust houten salontafel en een gezellig vloerkleed maken de zithoek af. Een fauteuil in de hoek van de kamer mag ook zeker niet ontbreken voor een gezellig leeshoekje. De volgende meubels zien we terug in een landelijke woonkamer:

  • Grote plofbank – afgestyled met aaibaar textiel. Qua kleuren kun je denken aan beige, donkergroen, of bruin.
  • Houten tafel – denk aan de salon, bijzet, en eettafel.
  • Boekenkast – gevuld met je favoriete boeken of decoratie. Je kunt de boekenkast ook als roomdivider gebruiken als je een grote woonkamer hebt en de ruimte graag optisch wilt opdelen.  
  • Houten krukje – deze mag zeer zeker niet ontbreken in een landelijke woonkamer. Style de kruk af met een plaid of een mooie kamerplant.
  • Een gezellige fauteuil – qua stof kun je denken aan een linnen-look. Of bouclé voor een op-en-top gezellige touch.
  • Vitrine-of buffetkast – zet je favoriete servies in de spotlight.

Ontdek deze landelijke favorieten…

Tip 4. Decoratie voor een landelijke touch in de woonkamer

Met de volgende decoratie versterk je die gezellige, landelijke sfeer in de woonkamer:

  • Robuuste kandelaren: deze must-haves zorgen voor een flinke dosis gezelligheid, zeker in de avonduren. Zet daarom (houten) kandelaren neer op de schouw, eettafel, salontafel, het dressoir en de buffetkast.
  • Geurkaarsen: geur speelt een belangrijke rol in het creëren van sfeer. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich direct thuis voelt, kan je geurkaarsen branden. Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de welkomsthal. Er bestaan allerlei huiselijke geuren zoals cederhout, dennen en kaneel.
  • Manden: manden zijn niet alleen praktische, stijlvolle opbergers in de woonkamer voor bijvoorbeeld tijdschriften en kranten maar voegen ook nog sfeer toe aan de ruimte. Zeker als je er bijvoorbeeld een plaid in stylet.
  • Decoratieve ladder: een decoratieve houten ladder voelt zich helemaal thuis in een landelijke woonkamer. Hieraan kan je bijvoorbeeld tijdschriften hangen, maar ook planten of plaids.
  • Planten: natuurlijke kunnen planten niet ontbreken in een woonkamer waarin de natuur de hoofdrol speelt! Hangt ze op in macramé hangers en zet een paar planten op de vloer en in de vensterbank.
  • Kroonluchter: het is een klassieker: de kroonluchter. Deze kan het hart vormen van je woonkamer.
  • Aardewerk servies: robuuste aardewerk borden en bekers zijn een modern alternatief voor het klassieke boerenbontservies. Handgemaakt aardewerk is robuust en heeft een natuurlijke look. Niet alleen mooi voor op de houten tafel, maar ook voor achter de glazen deuren van een landelijke buffetkast! Of voor aan de muur!

Met deze decoratie voorzie je je woonkamer eenvoudig van wat Franse flair:

Tip 5. Mix de landelijke stijl in de woonkamer

Voor een vleugje landelijke flair kun je deze stijl goed mixen met andere woonstijlen. Hieronder geven we je inspiratie voor de combinatie met de klassieke, industriële en moderne stijl.

Klassieke landelijke woonkamer

De klassieke landelijke stijl is de meest romantische variant. Hier is de buffetkast gevuld met borden met bloemmotieven. De tafelpoten zijn sierlijk uit hout gesneden en in de zithoek staan twee klassieke oorfauteils en een riante bank.

In het midden van de woonkamer hangt een weelderige kroonluchter en naast de stoel staat een vloerlamp met klassieke kap. Het geheel is aangekleed met zachte kussens, plaids en een hoogpolig vloerkleed zodat het aan comfort en warmte nooit ontbreekt.

Industriële landelijke woonkamer

Het tegenovergestelde van de klassieke landelijke stijl is de industriële landelijke look. Om je ruimte stoer te maken, voeg je er robuuste, ruwe materialen aan toe zoals onbewerkt hout, metaal, staal en beton. Zolang comfort, hout en natuurlijke kleuren de hoofdrol blijven spelen in je woonkamer, behoud je de landelijke look.

Moderne landelijke woonkamer

Een moderne landelijke woonkamer is strakker dan de klassieke variant. Hier zie je vooral rechte lijnen en ranke vormen. Kies in plaats van een robuuste houten eettafel, bijvoorbeeld voor een glad geschuurde eettafel met slanke poten. Gebruik wit als basiskleur en voeg een accentkleur toe, bijvoorbeeld groen.

In de woonkamer hieronder zie je een voorbeeld van een landelijke woonkamer met een moderne touch. De landelijke sfeer wordt benadrukt door het gebruik van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld in het vloerkleed en sierkussens, terwijl de mushtroom lamp en strakke bank de ruimte van een moderne look voorzien.

Voorbeelden van een landelijk interieur

Laat je inspireren door de verschillende looks hieronder.

Voorbeeld landelijke woonkamer

In de woonkamer hierboven hebben onze interieur designers voor de landelijke stijl gekozen. Deze matcht perfect met de uitstraling van de ruimte. Voor de basis hebben ze rustige kleuren gebruikt, aangevuld met zwart als accentkleur – deze zien we met name terug in de accessoires en verlichting. De grote plofbank en het jute vloerkleed zorgen voor die gezellige, geliefde sfeer. De marmeren salontafel geeft het geheel een verfijnde touch. Kortom, deze landelijke woonkamer staat garant voor fijne momenten samen!

Voorbeeld landelijke slaapkamer

Slapen à la Provence! De slaapkamer hierboven ademt de Zuid-Franse look. Het witte beddengoed, de schelpvormige kussens en sierkussens in maritieme stijl voorzien deze landelijke slaapkamer van een frisse touch.

Voorbeeld van een landelijk welkom in de hal

In de twee voorbeelden van een landelijke hal hierboven spelen jute en hout de hoofdrol. In de linkerruimte zien we één wand bekleed met hout – afgestyled met een metalen dressoir met decoratie in landelijke stijl. De fauteuil is net als een warme uitnodiging en voorziet de hal van een knus gevoel.

In de hal op de rechterfoto laat de spiegel op het landelijke dressoir de ruimte optisch groter lijken en de rieten mand en het bankje met sierkussen zorgen voor dat geliefde huiselijke gevoel.

Voorbeeld landelijke badkamer

In de landelijke badkamer hierboven kom je pas echt tot rust. Het houten bankje, jute vloerkleed en kamerplanten zorgen voor dat buiten naar binnen halen gevoel. De houten decoratie ladder is ideaal voor het stylen van de handdoeken en geeft de grijze wand een warme touch.


Uitgelicht: een landelijke tuin inrichten

Bij de landelijke tuinstijl draait het om groene vlaktes, natuurlijke aspecten, waterelementen en rijke beplanting. De stijl ademt rust en comfort uit, ook wel één van de redenen dat het zo geliefd is onder vele mensen.

Je interieur en tuinstijl op elkaar aanpassen heeft als voordeel dat je beide ruimtes kunt stroomlijnen en één geheel kunt creëren. Maar dit is zeker geen vereiste, vooral niet bij deze tuinstijl. Want zoals we eerder al vertelden, zet je met deze stijl een tijdloze basis neer voor je buitenruimte. Hierdoor is dit tuintype ook ideaal te combineren met andere woon- of tuinstijlen.

Kleine landelijke tuin

Het landelijke aspect in deze tuinstijl is niet alleen weggelegd voor grote kavels op het platteland. Ook in een kleine tuin, stadstuin of op een dakterras kun je deze stijl toepassen. Om datzelfde typische gevoel te krijgen als bij een grote tuin, zijn een aantal dingen belangrijk. Ten eerste door veel groen te integreren en ten tweede door de juiste bestrating te kiezen. Over beiden vertellen we later in dit artikel meer.

Landelijk terras in een landelijke tuin

Uitnodigende terrassen met royale zitruimtes en eetgedeeltes gaan hand in hand met deze tuinstijl. Vooral in grotere tuinen is het belangrijk om verschillende terrassen aan te leggen zodat het geheel knusser en behaaglijker aandoet. In een kleinere tuin is dit vaak niet mogelijk. Slimmer is daarom om voor één ‘goed’ terras te kiezen en deze optimaal te benutten. Met hagen of plantenperken maak je van je terras een aparte ruimte binnen je tuin. 

Drie landelijke tuin ideeën

  1. Meubels

    Voor een moderne landelijke look kies je voor strak meubilair van aluminium, voor een klassieke uitstraling passen meubels van teakhout of gietijzer beter. Maar voor welke look je ook kiest: in deze tuinstijl staat comfort voorop. Maak het geheel dus af met comfortabele kussens waar je heerlijk in kan neerploffen.
  2. Overkapping

    Een overkapping of veranda past perfect in deze stijl. Denk aan een knusse, verhoogde veranda waar je een prachtig uitzicht hebt over al het moois in je groene tuin. Ook creëer je met een veranda een extra leefruimte waardoor je het binnen- en buitenleven meer met elkaar kunt verbinden. Je veranda inrichten volgens deze tuinstijl? Ga bijvoorbeeld voor een schommelbank en (makkelijke) planten in potten. 

    Tip! Vind je het idee van een overkapping leuk, maar wil je geen ‘echte’ overkapping plaatsen? Ga dan voor dakbomen! Deze bomen vormen een natuurlijke parasol en creëren een knusse, beschutte plek om heerlijk onder te dineren.
  3. Waterelement

    Kenmerkend in deze tuinstijl is een waterelement. Denk aan een fonteintje of een ‘natuurlijk aangelegde’ vijver. Qua inrichting is het fijn om langs je waterelement een terras aan te leggen. Op warme dagen brengt een terras aan de vijver de nodige verkoeling. Met een parasol en een ijskoud drankje erbij is het de ideale plek om te vertoeven op een warme zomerdag. 

Landelijke tuinstijl: bestrating en beplanting

Je kunt deze tuinstijl zowel modern (lees: rechte lijnen, strakke vormgeving) of klassiek (lees: organische vormen, zachte vormgeving) uitvoeren. Bedenk daarom eerst welke van de twee het beste bij jouw smaak past. 

Qua bestrating passen oude bakstenen of klinkers goed in deze stijl. Bij een moderne look kies je voor strakke lijnen, bij een klassieke look juist niet. Voor een natuurlijke erfafscheiding kun je kiezen voor de haagbeuk. Ben je gebonden aan een betonnen muur die jouw tuin van die van je buren scheidt? Plant dan klimplanten, zoals de klimop, om de harde muur iets te verzachten. 

Voortuinen landelijke stijl

Bij het inrichten van tuinen denken we vaak direct aan de achtertuin. Zonde, want de voortuin is ook een ideale ruimte om je creativiteit (en groene vingers) kwijt te kunnen. Wij vertellen hoe je jouw voortuin volgens de landelijke stijl kunt inrichten en aankleden.

Voortuin landelijk: de basis

Net als in de achtertuin, vind je ook in de landelijke voortuin veel groen. Bij het ontwerpen en inrichten van de buitenruimte bepaal je dus eerst waar je welke boom, plant of struik gaat plaatsen. Ga bijvoorbeeld voor een buxus of leg plantenborders aan. Heggen zijn ideaal om jouw tuin met die van je buren te scheiden, of om inkijk vanaf de straat te voorkomen. Als je weet waar je alle beplanting gaat plaatsen, kun je de bestrating gaan kiezen. Ga voor oude bakstenen, klinkers of grind. In een moderne look zorg je dat de bestrating strak wordt gelegd, in een klassieke look mag het allemaal wat speelser.

Voor het pad naar je voordeur kun je ervoor kiezen om een andere grond te leggen dan de rest van je voortuin. Als je hiervoor kiest, geldt ook hier dat het pad bij een moderne look recht wordt gelegd, en bij een klassieke look juist kronkelig. Heb je een grote voortuin? Deel de tuin dan op in verschillende ruimtes met heggen en paden. Plaats bijvoorbeeld een aantal fruitbomen en plaats daaromheen struiken of bloemen. 

Voortuin ideeën landelijk: inrichten en aankleden

Nu de basis staat, is het tijd voor de inrichting en decoraties! Je voortuin is het visitekaartje van je huis, en daarom leuk om zo uitnodigend en warm mogelijk in te richten. Heb je ergens op de dag zon in je voortuin? Plaats dan een gezellig bankje waar je van de warmte kunt genieten. Om de zon naar binnen tegen te houden, kun je de ramen aankleden met luifels. Dit geeft meteen een gezellige aanblik vanaf de straat. Verder kun je nog wat verlichting plaatsen, wat niet alleen functioneel is, maar ook nog eens erg sfeervol. Maak het geheel af met één à twee statement windlichten bij je voordeur. 


Hulp nodig met (her)inrichten van je landelijk interieur of tuin?

Heb je zelf nog een blank canvas of wil je misschien je huidige interieur van een landelijke update voorzien? Neem dan eens een kijkje bij onze Westwing Studio. Onze interieur designers kijken graag met je mee en helpen je met het (her)inrichten!

banner westwing studio interieuradvies boeken

Landelijk interieur met moderne twist: de Countryside by Westwing Collection

In de nieuwe Westwing Collectie wordt de grootsheid van de landelijke stijl vernieuwd met een moderne twist. Met deze collectie gaan we terug naar de oorsprong: de gezelligheid van een gezinswoning – dé plek waar we aan het eind van een lange dag graag thuiskomen. Rustieke meubels, vintage items en aaibaar textiel in pastelkleuren definiëren deze collectie. Laten we samen de Westwing Countryside collectie ontdekken, die een vleugje platteland in je interieur brengt!

De Westwing Countryside collectie

De filosofie van de nieuwe Countryside by Westwing collectie draait om het creëren van een huiselijke sfeer met een vleugje glamour. Bloemenpatronen, vintage stukken, gewatteerd textiel, messing details: een mix van rustieke en moderne vibes die samenkomen om een unieke en herkenbare stijl te creëren.

Een gezellige dag met geliefden, samen koken, wandelen in de natuur en oma’s taart eten – dat zijn de inspiratiebronnen voor de Countryside by Westwing Collection. We wilden een tijdloze productlijn creëren die de huiselijke sfeer met een moderne twist neerzet.

Alexandra Tobler – Creative Director Westwing Collection

Rustieke meubels

De collectie bestaat uit een mix van items waar comfort maar ook glamour centraal staat. De meubels van hout en rotan- verfijnd met messing details- in neotenic design, geven een retro-touch aan de woonkamer. De krukjes van robuust hout zijn de eyecatchers voor in een landelijke slaapkamer. Style ze als nachtkastje met een bedframe gemaakt van hout of stof – in een beige of aardetint.   

Wij hebben duurzaam en robuust meubilair – zoals grote houten eettafels en afwasbare sofa’s – ontworpen.  De collectie draait om het gezinsleven, intimiteit en gewoonweg het gevoel van thuis.

Alexandra Tobler – Creative Director Westwing Collection

Textiel voor een thuisgevoel

Het textiel vormt het hart van de nieuwe collectie. Beddengoed met prachtig bloemmotieven, kussenslopen van ruw katoen, gehaakte details – alles is geïnspireerd op de cottage core stijl. De stijl die pure eenvoud en comfort uitstraalt. Hoe je het gevoel van thuis weerspiegelt in je interieur? Style een grote, beige bank met een zacht vloerkleed in de woonkamer. Zó kun je heerlijk tijdens de koele lenteavonden met blote voeten en een plaid vertoeven op de bank.

Het textiel binnen deze collectie bestaat uit verfijnde patronen, zoals bloemen en ruitjes, in natuurlijke kleuren en pasteltinten.  

Alexandra Tobler – Creative Director Westwing Collection

Shop de Countryside by Westwing Collection…


Een rustiek interieur zoals in de Scottish Highlands

Schotland is het land van mythen en legendes. Van Keltische charme en een ontwerpfilosofie gebaseerd op het gevarieerde, Schotse landschap. Van vredige, glooiende heuvels tot ruige gletsjers, verlaten stranden en uitgestrekte weiden. Kortom: het omarmen van de schoonheid van de natuur–in al haar vormen. Precies daarom past de Schotse stijl perfect in een rustiek interieur waarin natuurlijke schoonheid centraal staat. Zelf ook wat Schotse flair toevoegen aan jouw interieur? Met de ongerepte natuur als muze? Laat je dan inspireren door de rest van dit artikel.

Wat is een rustiek interieur?

In een rustiek interieur zetten natuurlijke materialen, ambacht en een flinke dosis authenticiteit de toon. Doordat de natuur de grootste inspiratiebron vormt, is deze stijl vrijwel tijdloos–vergelijkbaar met een Engels interieur. Andere kenmerken zijn een simpel lijnenspel en eenvoudige meubels waarbij comfort voorop staat. Ook zijn natuurlijk lichtinval, een uitnodigende sfeer en een warm interieur belangrijk in deze stijl.

Het verschil tussen een landelijk en rustiek interieur

Deze interieurstijl wordt vaak omschreven als een mix tussen landelijk en industrieel. Nu zal je waarschijnlijk het verschil tussen rustiek en industrieel wel begrijpen. Beiden stoer en rauw, maar de één gebaseerd op de natuur en de ander op een urban interieur en fabrieksgebouwen uit de 19e en 20e eeuw. Het rustieke en landelijke interieur liggen wat dat betreft wat dichter bij elkaar. Beiden staan voor buiten naar binnen halen, natuurlijke materialen en handwerk. Toch is de landelijke stijl net wat romantischer en verfijnder dan de wat ruigere en robuustere rustieke stijl.

Materialen in een rustiek interieur

Het meest terugkerende materiaal is onbewerkt hout, vaak in verweerde staat. Dit materiaal zie je terug in meubilair, plafondbalken, vloeren en omlijstingen bij deuren en ramen. Verder zien we ook veel steen en stoffen van natuurlijke vezels, zoals katoen, linnen, wol en tweed. Voor wat Schotse flair mag tartan natuurlijk ook niet ontbreken. Verderop in het artikel vertellen we meer over dit iconische patroon en hoe je het in je interieur kunt integreren. 

Kleuren in een rustiek interieur

In deze interieurstijl staat het idee van buiten naar binnen halen centraal. Dit is dan ook goed terug te zien in de materialen én kleuren. Waar het beach interieur uit koelere tinten bevat, bestaat het kleurenpalet bij deze stijl hoofdzakelijk uit zachte tinten groen, beige en grijs. Deze neutrale basis wordt vervolgens aangevuld met meer uitgesproken kleuren en prints, zoals tartan.

3x tips voor het inrichten van een rustieke woonkamer

  1. Zitgedeelte

    Verf de muren in een beige tint. Dit zorgt in combinatie met de houten vloer voor een rustige en natuurlijke basis. Voor het zitgedeelte kies je een velours bank in zachtgroen met twee fauteuils in een cognac kleur (leer) of grijs (stof). Kleed het zitgedeelte aan met een wollen vloerkleed in een beige tint die correspondeert met de muurkleuren. Maak het geheel af met sierkussens van natuurlijke vezels. Ga voor een mix van effen en patronen, bijvoorbeeld tartan. Voor wat extra aaibaarheid, voorzie je de bank van zachte plaids en wollige schapenvachtjes.
  2. Kunst

    Met kunst kun je de woonkamer een moderne of klassieke touch geven. Wanneer je voor modern wil gaan, kun je kiezen voor fotografiekunst, bijvoorbeeld landschap portretten. Ga je liever voor een klassieke sfeer? Kies dan voor antieke schilderijen waarin landschappen vakkundig zijn afgebeeld. De olieverfschilderijen brengen ook textuur en daarmee dimensie aan de kamer. Het antieke aspect blendt goed in een vintage woonkamer look en feel.
  3. Woonaccessoires

    Voor een knus gevoel voeg je kaarsen toe. Zowel dinerkaarsen in kandelaren, als stompkaarsen in windlichten en kleinere waxinelichtjes. Voor een ruige look kun je een verweerde spiegel ophangen boven de openhaard. Dit geeft meteen een ruimtelijk effect aan de woonkamer. Het haardhout kun je opbergen in rieten manden. Voeg verder nog wat kleinere decoratie toe zoals vazen, maar maak het niet te bont. Deze interieurstijl komt het beste tot zijn recht bij een eenvoudig ingerichte ruimte. 

Heerlijk slapen in een rustieke slaapkamer

Ken je dat gevoel? Dat gevoel wanneer je de hele dag in de natuur hebt gespendeerd, je ‘s avonds zo lekker kunt slapen? In een rustieke slaapkamer heb je dat gevoel elke nacht. Het is een plek om compleet tot rust te komen en uitgerust wakker te worden. Kies voor een houten kast en bed–ligt er een houten vloer in je slaapkamer? Kies dan voor je meubilair een andere houtkleur om een overkill aan hout te voorkomen. Als raambekleding kies je voor een combinatie van luchtige, inbetween gordijnen en dikke, stoffen gordijnen. Zo heb je overdag veel natuurlijk licht, en ‘s avonds een pikdonkere kamer voor een ongestoorde nachtrust. Kies tot slot voor heerlijk zacht beddengoed en extra sierkussens en plaids voor ultiem comfort. 

Tartan integreren in je interieur

Tartan is een wollen stof met ruiten waar onder andere de Schotse kilt van wordt gemaakt. Het patroon is doorkruist met meerdere gekleurde lijnen, zowel horizontaal als verticaal. 

Tot halverwege de 20e eeuw werd tartan vooral geassocieerd met een bepaalde regio. Dit kwam doordat de stof werd geproduceerd door lokale wevers die beperkt waren tot het aanbod van kleurstoffen die alleen in die omgeving te verkrijgen waren. Ook de patronen verschilden per district, en werden beïnvloed door de voorkeuren van de wever en de lokale bevolking. Tijdens het Victoriaanse tijdperk werd tartan minder geassocieerd met lokale bevolkingen, maar meer met specifieke families uit de hogere klassen. Later, tijdens de industriële revolutie, werd tartan in de massaproductie opgenomen. 

Tartan in interieur

Als je tartan in je interieur wilt integreren, kun je het patroon groots laten terugkomen in meubels zoals de bank, fauteuil of poef. Subtieler kan ook, bijvoorbeeld in kussens en plaids. Ook leuk: een tartan kilt inlijsten voor een knipoog naar de Schotse cultuur. Verder is het patroon tegenwoordig ook in minder voor de hand liggende materialen te verkrijgen, bijvoorbeeld keramiek. Zo kun je lekker op de bank ploffen onder een dekentje met een kop thee uit een tartan print mok.