Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
kleine slaapkamer met wandplanken in boho stijl

Het liefst ontwaken we elke ochtend in een riante hotelsuite. Maar wie in de stad woont, moet het meestal doen met een kleine slaapkamer. Dat klein ook heel fijn kan zijn, laten we je zien in dit artikel. Onze experts geven je tips voor het inrichten van de kleine slaapkamer. Van het perfecte kleurenpalet tot het creëren van maximale opbergruimte. Ervaar het luxe hotelgevoel in jouw mini-hotelsuite!

Hoe richt je een kleine slaapkamer in?

Wat is een kleine slaapkamer? Is de schoonmaakkast jouw slaapkamer? Dan mag je gerust stellen dat je een kleine slaapkamer hebt. Maar ook wanneer je een slaapkamer hebt van zo’n vijftien vierkante meter, moet je creatief omgaan met de beperkte ruimte. Want van die vijftien vierkante meter bestaat zo’n vier vierkante meter uit je bed. Dan blijft er dus maar weinig bewegingsvrijheid over. En waar laat je je kleding, boeken en bedlinnen?

Het grote voordeel van een kleine slaapkamer is dat het knus en geborgen voelt. Alsof je in een bedstede slaapt. Dit gevoel kan je versterken door de ruimte aan te kleden met zachte kleuren en materialen. Hang zachte gordijnen voor de ramen – bijvoorbeeld van fluweel of wol – en versier het bed met kussentjes en een plaid. Een vloerkleed maakt de kleine slaapkamer extra gezellig.

Maak een plattegrond

Net zoals bij het inrichten van een grote kamer, raden we je aan om eerst een plattegrond van de ruimte te maken. Teken de ruimte uit op een vel papier. Vervolgens kun je de verschillende meubels tekenen en uitknippen. Zo kun je creatief gaan schuiven en kijken wat past en wat niet. Tip! In ons artikel over het maken van een plattegrond ontdek je ook verschillende online tools! Scheelt weer wat tekenen en knippen.

Leestip! Heb je niet alleen een kleine slaapkamer, maar is de ruimte ook schaars in de rest van je woning? Neem dan eens een kijkje in ons artikel over kleine huisjes en ontdek hoe je bijvoorbeeld een kleine woonkamer kunt inrichten.

Hoe richt je een kleine slaapkamer met schuin dak in?

Heeft je slaapkamer een schuin dak? Onder de schuine wand kun je het beste je bed plaatsen. Kies voor een niet al te hoog hoofdbord om ruimte te besparen. Voorzie de slaapkamer van een flinke dosis sfeer door een lichtslinger aan deze wand te hangen.

Hoe richt je een kleine slaapkamer met gekke hoeken in?

Heeft je kleine slaapkamer gekke hoeken waar je niks mee kunt? Vul deze hoekjes op met een poef of bijzettafel met extra opbergruimte, Voor wat extra sfeer kun je ook een kamerplant in deze hoek zetten. Of je bevestigt een wandplank aan de muur en stylet hier je boekencollectie, je plant of andere decoratie op. In dit type kamer kun je het beste het bed tegen de langste muur plaatsen om de kamer in balans te houden.

9 grootste ideeën voor het inrichten van een kleine slaapkamer

Plattegrond getekend? Hieronder delen we 9 tips voor het inrichten van je kleine kamer.

 1. Less is more bij het inrichten van een kleine slaapkamer
 2. Creëer voldoende opbergruimte bij het inrichten van een kleine slaapkamer
 3. Een alternatief bed
 4. Decoratie in een kleine slaapkamer
 5. Behang met diepte
 6. Zet je bed achter de gordijnen
 7. Zorg voor voldoende licht
 8. Kleuren voor een kleine slaapkamer
 9. Maximale opbergmogelijkheden in een kleine slaapkamer

We gaan in dit artikel op elk van deze ideeën in.

Tip 1. Less is more bij het inrichten van een kleine slaapkamer

In een slaapkamer heb je maar weinig spullen nodig. Een bed, een nachtkastje en – als het past – een kledingkast is voldoende. ‘Ontspullen’ is het codewoord. Haal dus alles weg wat je niet nodig hebt. Een lege slaapkamer voelt groter aan dan wanneer de kamer vol staat met allemaal onnodige spullen.

Tip 2. Creëer voldoende opbergruimte bij het inrichten van een kleine slaapkamer

Maak maximaal gebruik van de muren. Hang wandplanken op en/of laat een kast op maat maken zodat de totale hoogte en breedte van de kamer wordt benut. Benut de hoogte! Kies voor planken boven de deur en voeg een smal bureautje toe met planken erboven. Ga niet de breedte, maar de hoogte in. Zorg eventueel voor een hoekkast, zo wordt de ruimte helemaal optimaal benut. Zo kun je ook denken aan een zwevend nachtkastje. Verderop in het artikel geven we je nog meer tips voor het creëren van maximale opbergmogelijkheden.

In de video hieronder zie je het effect van een zwevend nachtkastje met opbergruimte:

Ontdek zwevend nachtkastje Ashlan by Westwing Collection

Tip 3. Een alternatief bed

Een 2-persoonsbed neemt veel ruimte in beslag. We raden je aan om een bed van 2×2 te vervangen voor een bed van 180 cm breed. Vooral omdat je de ruimte onder het bed meestal niet kunt benutten. Of je kunt natuurlijk ook kiezen voor een bed met opbergruimte zoals onze Lennon, Dream of Livia. In de video hieronder kun je zien hoe dit systeem werkt.

Lennon by Westwing Collection:

Onze Lennon is in maar liefst 9 verschillende kleuren beschikbaar! Zo shop je altijd een Lennon die bij jouw stijl past. Welke is jouw favoriet?

Heb je niet alleen een kleine slaapkamer, maar ook een kleine woonkamer? Ontdek hier waarom de Lennon ook jouw droombank is!

Dream by Westwing Collection:

Droom jij al van dit stoere bed? Gestoffeerd bed Dream van de Westwing Collection is in de volgende kleuren verkrijgbaar:

Boxspring Livia by Westwing Collection:

Boxspring Livia heeft een hardheidsgraad van H2 en is in de volgende kleuren vekrijgbaar:

Heb je helemaal geen plek voor een tweepersoonsbed of twijfelaar? Als alternatief zou je voor een hoogslaper kunnen gaan. De ruimte eronder kan je dan gebruiken als werkplek of opbergplek voor spullen.

Tip 4. Decoratie in een kleine slaapkamer

Spiegels zijn key bij het inrichten van een kleine kamer. Zoals je waarschijnlijk wel weet laten spiegels een ruimte optisch groter lijken. Zeker in een kleine slaapkamer zijn spiegels daarom meer dan welkom. Hang bijvoorbeeld aan weerszijden van het bed een hoge spiegel zodat er diepte ontstaat.

Onze favoriete spiegels voor in de slaapkamer:

Tip 5. Behang met diepte

Niet alleen met spiegels, ook met behang kan je diepte creëren in een kleine slaapkamer. Sommige behangprints zijn zo levensecht dat het lijkt alsof je erin kunt stappen. Vooral fotobehang van een bos, strand of berglandschap hebben een ruimtelijk effect. Door dit behang achter het bed toe te passen, laat je de slaapkamer groter lijken.

Tip 6. Zet je bed achter de gordijnen

Hierdoor scherm je het bed niet alleen af. De gordijnen zorgen ook voor een gevoel van hoogte en breedte én door de gordijnen creëer je een romantische sfeer.

Deze gordijnen voorzien je slaapkamer van een flinke dosis sfeer:

Tip 7. Zorg voor voldoende licht bij het inrichten van je kleine slaapkamer

Zorg voor voldoende licht in de kleine slaapkamer. Licht draagt bij aan een ruimtelijk gevoel. Kies dus de juiste slaapkamer lampen voor jouw lichtplan. Combineer algemeen licht – plafondlampen of wandlampen – met specifiek licht in de vorm van nachtlampjes of leeslampjes.

Onze favoriete set verlichting voor een droomachtige sfeer in de slaapkamer:

Tip 8. Kleuren voor een kleine slaapkamer

Het kiezen van de juiste kleuren bij het inrichten van de kleine slaapkamer is essentieel. In jouw landelijke slaapkamer kies je voor andere tinten dan in een Scandinavische, klassieke of romantische slaapkamer.

 • Donkere tinten laten de muren van de slaapkamer op je afkomen. Tegelijkertijd versterken deze kleuren het knusse, geborgen gevoel. Wanneer je toch voor donker wilt gaan, kies dan voor verschillende warme aardse tinten en beperk het aantal spullen in de slaapkamer tot het minimale. Met glanzende details, zoals messing of goud, geef je het donkere beeld een speelse sparkel.
 • Lichte tinten laten een ruimte groter lijken. Wit is daarom voor een kleine slaapkamer de beste basis. Het wit kan je meer warmte geven door de slaapkamer aan te kleden met warme, naturelle tinten zoals beige, taupe of bruin.
 • Neutraal grijs is een mooi alternatief voor wit. Grijs is rustig. Het beste kun je in de kleine slaapkamer kiezen voor een lichte grijstint.
 • Ook pasteltinten zijn prachtig in een kleine slaapkamer. Deze geven de ruimte een frisse, energieke look. Wat denk je van fris groen of blauw in de slaapkamer? Om het subtiel te houden kun je met behulp van decoratieve items of wanddecoratie voor kleine kleuraccenten zorgen.

In de video laat onze styliste je het effect van pastelkleuren in de slaapkamer zien:

Welke kleuren je ook kiest, zorg er in elk geval voor dat het kleurenpalet beperkt is. Ga niet los met een kermis aan kleuren, want dan voelt de kleine ruimte onprettig aan. Beperk je tot 2 à 3 kleuren en ga voor zo natuurlijk mogelijke tinten. Je kunt ook heel goed de accessoires of bijvoorbeeld je boeken sorteren op kleur. Hierdoor oogt de ruimte rustiger.

Leestip! Wil je je slaapkamer helemaal on trend inrichten? Neem dan eens een kijkje in ons trendrapport over de slaapkamer kleuren van 2023.

Tip 9. Maximale opbergmogelijkheden in een kleine slaapkamer

Een inloopkast kun je meestal wel vergeten in de kleine slaapkamer. Wanneer je een kleine slaapkamer gaat inrichten, is het het handigst wanneer je je kleding in een andere kamer kunt opslaan. Maar dat is niet altijd mogelijk. In dat geval moet je optimaal gebruikmaken van de hoogte en breedte van de slaapkamer. Wij geven je een paar tips over hoe je maximale opbergmogelijkheden kunt creëren:

 • Een open kast wordt vaak afgeraden in een kleine ruimte omdat het snel rommelig oogt. Toch zorgt zo’n open kast er ook voor dat het licht en zicht niet worden geblokkeerd, wat bij een gesloten garderobekast wel het geval is. Wanneer je voor een open kast kiest kan je bijvoorbeeld een lange roede over de hele breedte van de slaapkamer plaatsen. Hieraan kan je dan al je kleding hangen. Houd deze wel altijd netjes anders oogt het rommelig. Tips voor een opgeruimde kledingkast vind je in ons artikel.
 • Wanneer je voor een gesloten kast kiest, kan je het best een volledige wandkast (laten) maken zodat de hele breedte en hoogte optimaal wordt benut. Deze kast kan je ook om de deur van de slaapkamer laten timmeren.
 • Mandjes! In een kleine slaapkamer kan je nooit genoeg opbergmanden hebben. Hier kan je alle kleine spullen overzichtelijk en uit het zich in opbergen.
 • Benut de ruimte rond de deur. Plaats boven en langs de deuren planken of kleine kastjes zodat je hier veel spulletjes kunt opbergen.
 • Ook haakjes aan de muur en deurhangers zijn een uitkomst! Hier kun je nog extra jassen en tassen kwijt!
 • Ga voor meubels met opbergruimte! Eerder bespraken we al een bed met opbergruimte, maar je kunt ook denken aan een nachtkastje, poef of hocker met opbergruimte bij het inrichten van een kleine slaapkamer.

Ontdek bijzettafel Nele met opbergruimte van de Westwing Collection:

Ontdek poef Chiara van de Westwing Collection:

Tip! Houd de kleine slaapkamer opgeruimd. Dat is echt de sleutel voor succes in de kleine slaapkamer. Hierdoor oogt de ruimte groter, overzichtelijker en frisser.

Deze opbergers zijn niet alleen heel praktisch, maar ook nog een stijlvol:

Design lovers – inspiratie voor het inrichten van een kleine slaapkamer

Laat je inspireren en realiseer de slaapkamer van je dromen!

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Zo lees je ook alles over het inrichten van een slaapkamer! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de slaapkamer van je dromen te realiseren. Veel plezier met shoppen!