kleine slaapkamer met lichtjes en witte details

Het liefst ontwaken we elke ochtend in een riante hotelsuite. Maar wie in de stad wil wonen, moet het meestal doen met een kleine slaapkamer. Dat klein ook heel fijn kan zijn, laten we zien in dit artikel. Onze experts geven je tips voor het inrichten van de kleine slaapkamer. Van het perfecte kleurenpalet tot het creëren van maximale opbergruimte. Ervaar het luxe hotelgevoel in jouw mini-hotelsuite met deze handige slaapkamer ideeën, tips en tricks.

Hoe richt je een kleine slaapkamer in?

Wat is een kleine slaapkamer? Is de schoonmaakkast jouw slaapkamer? Dan mag je gerust stellen dat je een kleine slaapkamer hebt. Maar ook wanneer je een slaapkamer hebt van zo’n vijftien vierkante meter, moet je creatief omgaan met de beperkte ruimte. Want van die vijftien vierkante meter bestaat zo’n vier vierkante meter uit je bed. Dan blijft er dus maar weinig bewegingsvrijheid over. En waar laat je je kleding, boeken en bedlinnen?

Het grote voordeel van een kleine slaapkamer is dat het knus en geborgen voelt. Alsof je in een bedstede slaapt. Dit gevoel kan je versterken door de ruimte aan te kleden met zachte kleuren en materialen. Hang zachte gordijnen voor de ramen – bijvoorbeeld van fluweel of wol – en versier het bed met kussentjes en een plaid. Een vloerkleed maakt de kleine slaapkamer extra gezellig.

Tip: in een slaapkamer bespaar je aanzienlijk veel ruimte door je bed van 2×2 meter te vervangen voor een bed van 180 cm breed of zelfs nog kleiner. Extra voordeel: deze oplossing brengen jou en je geliefde nader tot elkaar.

Ideeën voor een kleine slaapkamer

Naast het sfeervol inrichten van jouw mini-suite zijn er nog meer praktische tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 1. Less is more

  In een slaapkamer heb je maar weinig spullen nodig. Een bed, een nachtkastje en – als het past – een kledingkast is voldoende. ‘Ontspullen’ is het codewoord. Haal dus alles weg wat je niet nodig hebt. Een lege slaapkamer voelt groter aan dan wanneer de kamer vol staat met allemaal onnodige spullen.

 2. Opbergruimte

  Maak maximaal gebruik van de muren. Hang wandplanken op en/of laat een kast op maat maken zodat de totale hoogte en breedte van de kamer wordt benut. Verderop in het artikel geven we je nog meer tips voor het creëren van maximale opbergmogelijkheden.

 3. Alternatief bed

  Een 2-persoonsbed neemt veel ruimte in beslag. Vooral omdat je de ruimte onder het bed meestal niet kunt benutten. Als alternatief zou je voor een hoogslaper kunnen gaan. De ruimte eronder kan je dan gebruiken als werkplek of opbergplek voor spullen. Er zijn ook bedden die je kunt openklappen. Onder het bed verschuilt zich dan een kledingkast. Handig!

 4. Spiegel

  Zoals je waarschijnlijk wel weet laten spiegels een ruimte optisch groter lijken. Zeker in een kleine slaapkamer zijn spiegels daarom meer dan welkom. Hang bijvoorbeeld aan weerszijden van het bed een hoge spiegel zodat er diepte ontstaat.

 5. Behang met diepte

  Niet alleen met spiegels, ook met behang kan je diepte creëren in een kleine slaapkamer. Sommige behangprints zijn zo levensecht dat het lijkt alsof je erin kunt stappen. Vooral fotobehang van een bos, strand of berglandschap hebben een ruimtelijk effect. Door dit behang achter het bed toe te passen, laat je de slaapkamer groter lijken. Je kunt ook denken aan muurstickers.

 6. Zet je bed achter de gordijnen

  Hierdoor scherm je het bed niet alleen af. De gordijnen zorgen ook voor een gevoel van hoogte en breedte én door de gordijnen creëer je een romantische sfeer.

 7. Licht

  Zorg voor voldoende licht in de kleine slaapkamer. Licht draagt bij aan een ruimtelijk gevoel. Kies dus de juiste slaapkamer lampen voor jouw lichtplan. Combineer algemeen licht – plafondlampen of wandlampen – met specifiek licht in de vorm van nachtlampjes of leeslampjes.

Tip!
Benut de hoogte! Kies voor planken boven de deur en voeg een smal bureautje toe met planken erboven. Ga niet de breedte, maar de hoogte in. Zorg eventueel voor een hoekkast, zo wordt de ruimte helemaal optimaal benut.

Kleuren voor een kleine slaapkamer

Het kiezen van de juiste kleuren bij het inrichten van de kleine slaapkamer is essentieel. In jouw landelijke slaapkamer kies je voor andere tinten dan in een Scandinavische, klassieke of romantische slaapkamer.

 • Donkere tinten laten de muren van de slaapkamer op je afkomen. Tegelijkertijd versterken deze kleuren het knusse, geborgen gevoel. Wanneer je toch voor donker wilt gaan, kies dan voor verschillende warme aardse tinten en beperk het aantal spullen in de slaapkamer tot het minimale. Met glanzende details, zoals messing of goud, geef je het donkere beeld een speelse sparkel.
 • Lichte tinten laten een ruimte groter lijken. Wit is daarom voor een kleine slaapkamer de beste basis. Het wit kan je meer warmte geven door de slaapkamer aan te kleden met warme, naturelle tinten zoals beige, taupe of bruin.
 • Ook pasteltinten zijn prachtig in een kleine slaapkamer. Deze geven de ruimte een frisse, energieke look. Wat denk je van fris groen of blauw in de slaapkamer? Om het subtiel te houden kun je met behulp van decoratieve items of wanddecoratie voor kleine kleuraccenten zorgen.
 • Neutraal grijs is een mooi alternatief voor wit. Grijs is rustig. Het beste kun je in de kleine slaapkamer kiezen voor een lichte grijstint.

Welke kleuren je ook kiest, zorg er in elk geval voor dat het kleurenpalet beperkt is. Ga niet los met een kermis aan kleuren, want dan voelt de kleine ruimte onprettig aan. Beperk je tot 2 à 3 kleuren en ga voor zo natuurlijk mogelijke tinten. Je kunt ook heel goed de accessoires of bijvoorbeeld je boeken sorteren op kleur. Hierdoor oogt de ruimte rustiger. Lees ook ons artikel over de slaapkamerkleuren van 2021.

Maximale opbergmogelijkheden in een kleine slaapkamer

Een inloopkast kun je meestal wel vergeten in de kleine slaapkamer. Wanneer je een kleine slaapkamer gaat inrichten, is het het handigst wanneer je je kleding in een andere kamer kunt opslaan. Maar dat is niet altijd mogelijk. In dat geval moet je optimaal gebruikmaken van de hoogte en breedte van de slaapkamer. Wij geven je een paar tips over hoe je maximale opbergmogelijkheden kunt creëren:

 • Een open kast wordt vaak afgeraden in een kleine ruimte omdat het snel rommelig oogt. Toch zorgt zo’n open kast er ook voor dat het licht en zicht niet worden geblokkeerd, wat bij een gesloten garderobekast wel het geval is. Wanneer je voor een open kast kiest kan je bijvoorbeeld een lange roede over de hele breedte van de slaapkamer plaatsen. Hieraan kan je dan al je kleding hangen. Leer jezelf wel aan dat je de open kledingkast netjes houdt!
 • Wanneer je voor een gesloten kast kiest, kan je het best een volledige wandkast (laten) maken zodat de hele breedte en hoogte optimaal wordt benut. Deze kast kan je ook om de deur van de slaapkamer laten timmeren.
 • Mandjes! In een kleine slaapkamer kan je nooit genoeg opbergmanden hebben. Hier kan je alle kleine spullen overzichtelijk en uit het zich in opbergen.
 • Benut de ruimte rond de deur. Plaats boven en langs de deuren planken of kleine kastjes zodat je hier veel spulletjes kunt opbergen.

Tip!
Houd de kleine slaapkamer opgeruimd. Dat is echt de sleutel voor succes in de kleine slaapkamer. Hierdoor oogt de ruimte groter, overzichtelijker en frisser.

Bij Westwing vind je alles voor het inrichten van je slaapkamer. Of je nu een kleine slaapkamer of een grote slaapkamer inricht, een compleet nieuwe slaapkamer zoekt of enkele meubels; bij Westwing vind je alles dat je nodig hebt en ontdek je heel veel slaapkamer inspiratie.