hoe vouw je een t-shirt?

Herken je dit? Je doet de deuren van je kledingkast open en je hele garderobe valt eruit. Je kast zit tot de nok toe gevuld met kleding waarvan je meer dan de helft nooit meer draagt. Tijd voor verandering, tijd om je kledingkast op te ruimen! Wil je een garderobekast die genoeg ruimte biedt aan al je kleding? Met ons 8-stappenplan is je kledingkast opruimen een koud kunstje!

Stappenplan: in acht stappen naar een opgeruimde kast

Of het nu gaat om het opruimen van je huis of van je kledingkast, het hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Met een uitgekiend opruimsysteem geef je je hele kledingkast een opgeruimde look en heb je je favoriete kledingstukken in één oogopslag te pakken. Dankzij dit praktische stappenplan heb je in acht stappen een opgeruimde kledingkast!

Stap 1: haal alle kleding uit je kast

Zie je er een beetje tegenop? Dan adviseren we je om gewoon te beginnen. Iets doen is beter dan niets doen en je zult zien, dan gaat het vanzelf! Zet een lekkere kop thee en zorg voor een gezellige sfeer door middel van je favoriete muziek of een interessante podcast. Zo is de eerste stap voor het kledingkast opruimen gezet! Neem in ieder geval de tijd. Een regenachtige zaterdag of zondag is het perfecte moment voor het opruimen van je kledingkast! Haal alle kleding uit je kast en leg het netjes gesorteerd op categorie bij elkaar op je bed. Alle jurken, alle broeken, alle shirts enzovoort…

Stap 2: schoonmaken hoort ook bij het opruimen van je kledingkast

Zo’n lege kast kun je natuurlijk tot in alle hoekjes en gaatjes perfect schoonmaken! Stoffige planken en lades kun je als eerste even stofzuigen met behulp van de borstel van je stofzuiger. Met een stofdoek verwijder je dan vervolgens de rest van het stof. Hierna vul je een emmer met warm water en een paar druppels van je favoriete allesreiniger. Neem alle plakken en lades nog eens af met een vochtige doek. In de hoekjes vind je de meeste viezigheid dus neem die extra goed mee.

Stap 3: kleding selecteren

Als het goed is, ligt er nu een stapel kleding op je bed en zie je misschien door de bomen even het bos niet meer! Wees gerust, het komt goed met deze vijf tips voor het opruimen en selecteren van kleding uit je kast.

5x tips voor het selecteren van je kleding

 1. De 1-jaar-regel

  Neem afscheid van alles wat je al lang niet meer gedragen hebt en niet meer zal dragen. Hier helpt de 1-jaar-regel: wat je een jaar niet gedragen hebt, gooi of geef je weg. Vind je het moeilijk om afscheid te nemen van bepaalde kledingstukken. Hier lees je meer over het wegdoen van kleding volgens de KonMarie methode van Marie Kondo.
 2. Versleten kleding

  Neem ook afscheid van kleding wat duidelijk te klein is of materiaal dat al volledig versleten of zelfs kapot is. Deze kledingstukken verdienen geen plek in je opgeruimde kledingkast. Tenzij je natuurlijk goed bent met de naaimachine!
 3. Omgekeerde kleerhangers

  Ken je de truc met de omgekeerde kleerhangers? Deze truc laat zien wat je al lang niet meer hebt gedragen. Hang alle kleding aan hangers en draai de haken allemaal dezelfde kant op. Als je een kledingstuk gedragen hebt, hang je ‘m terug en draai je de haak in de tegenovergestelde richting. Zo kan je in één oogopslag zien wat je de laatste tijd geen enkele keer hebt gedragen. Handig!
 4. Opbergen in dozen

  Toch nog besluiteloos over het wel of niet weggooien van sommige kleding? Sorteer de kleding in een doos en leg ze op zolder of onder je bed. Als je het kledingstuk na een jaar niet hebt gemist, kan je het gerust weg doen.
 5. Stapels kleding maken

  Maak nu vier stapels kleding: een stapel voor de textielbak, een stapel kleding die je weg kunt geven en een stapel van goed bewaarde, mooie kleding die je online of op een rommelmarkt kunt verkopen. De laatste stapel is de kleding die je houdt en die weer terug gaat in je schone kledingkast.

Stap 4: doneer of verkoop de kleding die je niet meer wilt

Als je je kledingkast aan het opruimen bent, moet je natuurlijk niet alle zorgvuldig gesorteerde kleren in de prullenbak gooien. Je kunt daar echt nog andere mensen blij mee maken! Ook al is de kleding kapot en versleten, textiel dat schoon en droog is, mag in de textielbak. Meer dan de helft van het textiel dat in de textielbak gaat is namelijk nog bruikbaar. Dit gaat naar kringloopwinkels of het wordt verscheept naar het buitenland, waar de kleding opnieuw wordt gedragen. Textiel dat niet meer draagbaar is, wordt gerecycled als isolatiemateriaal, autobekleding, vloerbedekking, poetsdoeken of er worden garens van gemaakt. Goed bewaard gebleven kledingstukken kun je online of op een rommelmarkt verkopen.

Stap 5: sorteer en ruim je kleren op per seizoen

Het is natuurlijk helemaal niet nodig dat je stapel met warme wintertruien hoogzomer vooraan in je kledingkast ligt. Onze tip: sorteer je kleding op seizoen. Het bespaart namelijk enorm veel ruimte om kleren van een ander seizoen niet in je kledingkast te bewaren. Seizoensgebonden kleding moet zichtbaar en gemakkelijk te pakken zijn. Het is natuurlijk fantastisch als je in huis nog een extra kast over hebt waar jij je winterkleding en zomerkleding afwisselend in kunt opbergen. Heb je die niet? Koop dan een aantal afsluitbare kunststof opbergboxen waar je tijdens de zomer je winterkleding in kunt opbergen en in de winter je zomerkleding.

Stap 6: je kledingkast indelen na het opruimen

Je kledingkast is nu leeg en blinkend schoon en als het goed is zie je inmiddels door de bomen het bos weer. Er ligt namelijk een overzichtelijke stapel kleding op je bed.  Dit is het goede moment om te kijken of je efficiënt gebruik kunt maken van de ruimte in je kledingkast

 • Zorg dat je kledingkast gescheiden compartimenten heeft. Die compartimenten kan je ook creëren met manden en bakken. Elke kledingsoort krijgt op deze manier zijn eigen plek.
 • Dozen bieden ideale opbergruimte. Ze zijn verkrijgbaar in linnen, karton, acryl en polipropyleen. Laden of dozen zijn ideaal voor sokken, ondergoed, petten en andere accessoires.
 • Metalen of rotan manden zijn handig en stijlvol. Van truien en pyjama’s tot beddengoed, je kunt hier alles in opbergen. Rotan geeft je garderobe een discrete vintage look. Metaal geeft je garderobe een eenvoudige en moderne uitstraling.
 • Accessoires zoals tassen en riemen passen op kleerhangers en kun je naast blouses, jurken en rokken opgehangen. Dit bespaart ruimte in je garderobe.
 • Maak van een extra vak in je garderobe een showcase voor je kostbaarste bezit – je schoenen! Staan je schoenen in de hal? Hier lees je alles over schoenen opbergen.

Stap 7: je kleding opbergen in de kast!

Je kunt je kleding nu opbergen in de kast. Alle kleding die snel kreukt hang je op een hanger. Andere kleding vouw je netjes op. Tip: óók je sokken en je ondergoed, zo houd je het langer netjes. Ruim alles per categorie op. Truien bij truien, shirtjes bij shirtje enzovoorts.

Stap 8: De finishing touch van het opruimen van je kledingkast

Een schone en opgeruimde kledingkast betekent ook een opgeruimd hoofd. Als kers op de taart kun je nu nog geurige zeepjes verpakt in kartonnen doosjes her en der neerleggen in je kast. De zeepjes zorgen voor een fijne en frisse geur in je kledingkast. Of hang geurzakjes op met daarin gedroogde lavendel.

Neem jezelf voor om je kleding na het wassen en drogen direct te strijken. Het strijkt ten eerste veel makkelijker en ten tweede scheelt het in de ochtend ook nog eens een heleboel ergernis en irritatie. Hoe moet je strijken? Ontdek ons stappenplan.

Hoe vaak moet ik mijn kledingkast opruimen?

Je kledingkast is nu spik en span in orde en dat wil je natuurlijk graag heel lang zo houden! De halfjaarlijkse wisseling van het seizoen is het perfecte moment om je kledingkast grondig schoon te maken. Als je winterkleding plaats maakt voor je zomerse kleding kun je dit combineren met een opruimbeurt. Dit geeft je een overzicht van wat je in je bezit hebt en welke kleding je eventueel moet kopen.

Nog meer tips voor het opruimen van je kledingkast

De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo ontwikkelde een speciale methode waarmee opruimen geen vervelend klusje is. Met de wereldberoemde KonMarie methode is opruimen juist een ritueel waarvan je je beter gaat voelen. Wil je meer weten over hoe je in Marie Kondo stijl en volgens de KonMarie methode je kledingkast inricht? Bekijk dan dit artikel met de 7 tips van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo.

Kleding vouwen

Voor een goed georganiseerde garderobe moet je kleding natuurlijk ook mooi gevouwen zijn. Hoe je dit doet? We hebben hieronder stappenplannen voor het vouwen van t-shirts, broeken, overhemden en sweaters.

Trend: Capsule Wardrobe

Op Instagram heb je hem vast al voorbij zien komen: de Capsule wardrobe. Een Capsule garderobe is een minimalistische garderobe met een paar van je favoriete kledingstukken die elkaar aanvullen en die je op verschillende manieren met elkaar kunt combineren. Keyitems in een Capsule garderode zijn bijvoorbeeld een perfect passende witte blouse, een jeans en een trenchcoat. Wil je weten hoe jij je eigen Capsule wardrobe samenstelt? Lees dan ook het artikel Capsule wardrobe: de perfecte basis! Zo stel je hem samen.

De perfecte kledingkast voor hem

‘Zijn’ kledingkast ziet er natuurlijk iets anders uit dan die van jou. Ook hierbij is het handig om met verschillende compartimenten te werken. Met deze tips creëer je de perfect opgeruimde kledingkast voor mannen.

 1. Roedes voor overhemden en jassen. Deze kledingstukken moeten voldoende ruimte hebben zodat ze niet kreukelen. Zorg dus voor lange roedes.
 2. Sorteer op kleur! Schik overhemden en pakken van licht naar donker en creëer op deze manier een praktisch overzicht.
 3. Vak voor schoenen: schoenen maken de man. Hou een vak vrij voor de nette schoenen zodat ze schoon blijven.
 4. Vak voor broeken. Een vak of een deel van de kast mag alleen voor broeken worden gebruikt. Broekhangers zijn hier perfect voor.
 5. Laden of dozen: ze zijn vooral nuttig voor kleinere kledingstukken zoals sokken of ondergoed.
 6. Stropdassenrekken: creëer overzicht door stropdashouders aan de kastdeuren of de zijwanden van een kast te bevestigen.

Bij Westwing vind je allerlei handige opbergaccessoires om jouw ideale kledingkast te creëren! Met de juiste accessoires wordt je kledingkast opruimen een leuke klus!

Heb je de smaak van het opruimen te pakken na het indelen van je kledingkast? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een opgeruimd huis!