Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
diy schoenenkast benodigdheden

Schoenen: voor velen een lievelingskledingstuk en de kers op de taart voor de outfit, maar tegelijkertijd ook irritatiepunt nummer één. Want waar laat je ze? Wanneer je thuis binnenkomt, struikel je er al vaak over; schoenen liggen meestal achteloos in de hal. Hier trek je ze uit met het idee dat je toch niet meer naar buiten gaat, of de hal nog in komt. Maar zou het niet veel prettiger zijn met een opgeruimd gevoel ontvangen te worden? Hoe dan ook, tijd om de schoenen netjes te gaan opruimen! En daar zijn heel veel mogelijkheden voor. We geven je verschillende tips en ideeën over schoenen opbergen. Daarnaast kun je zelf aan de slag met het maken van een DIY schoenenkast aan de hand van een overzichtelijk stappenplan. Voor een heerlijk opgeruimd gevoel!

Schoenen opruimen: de basis

Is het niet zo dat we sowieso veel schoenen hebben? Of je nu een groot gezin hebt, of alleen woont, voor elke gelegenheid hebben we een paar schoenen. Van sneakers tot hoge pumps en van praktische bergstappers tot chique schoenen voor op kantoor. En dan hebben we het nog niet eens over de seizoenen. Slippers, sandalen en espedrilla’s draag je niet het hele jaar door. En waar laat je ze dan? Het is daarom handig om in verschillende ruimtes voor opbergmogelijkheden te zorgen, zodat de hal een beetje overzichtelijk blijft. Je kunt schoenen bijvoorbeeld ook in de slaapkamer opruimen waarbij je de schoenen die je op een bepaald moment draagt, in de hal laat.

Er bestaan veel verschillende soorten schoenenkasten. Hoge, lage, breed of smal. Dat is een mooie oplossing voor het opbergen van schoenen. Maar het kan goed zijn dat je helemaal geen zin hebt in een heel nieuw meubel, of dat het simpelweg niet bij jou past. Gelukkig is er voor elke ruimte voldoende oplossing om schoenen te kunnen opbergen.

Schoenen opbergen: een aantal leuke tips

Elke woonsituatie is anders. De een woont groot, de ander vierhoog achter. Waar de ene persoon een riante entree heeft, is het bij de andere smal en nauw. Daarom is het soms handig een alternatieve oplossing voor het schoenen opbergen te hebben die precies bij jouw situatie past. We geven een aantal tips waar vast iets tussen zit en waar je een stap verder mee komt met het opbergen van jouw schoenen.

Schoenen opbergen aan de deur

Hoe groot is jouw garderobekast eigenlijk? Je kunt de schoenen die je niet veel draagt, bijvoorbeeld hoge gelegenheidshakken, aan stangen ophangen die bevestigd zijn aan de binnenkant van jouw kledingkastdeur. Schoenen opbergen aan een deur is een ideale oplossing bij weinig ruimte, of gewoon als extra opbergplek. Aan de binnenkant van de meterkast? Ook een goed idee toch? Je kunt in plaats van stangen overigens ook gebruik maken van kleine wandpanelen met garderobehaken. Naast jassen kun je hier net zo gemakkelijk schoenen aan hangen.

Schoenen opbergen in de hal

Zoals gezegd is het een mooie oplossing als je een halmeubel kunt gebruiken voor het schoenen opruimen. Helemaal met een fijn bankje ernaast om de stappers rustig aan te trekken. Wanneer je dit bankje ook nog kunt gebruiken als extra opbergvak, zit je helemaal gebakken.

Schoenen opbergen: een slim idee

Voor het creëren van extra ruimte voor de schoenen kun je:

 • Houten kistjes tegen de muur bevestigen. Hou het shabby chique met verweerde zeepkistjes, of creëer een moderne look met zwarte kistjes. Je kunt de kistjes ook simpelweg los op de grond zetten. Zet de ene verticaal rechtop en laat de ander horizontaal liggen voor een speels effect.
 • Een metalen rek met ruim vierkant gaas tegen de muur plaatsen. Hier hang je met gemak een paar hakken aan. Super decoratief in de slaapkamer!
 • Wandplanken gebruiken waar je jouw mooiste pronkstukken combineert met toffe accessoires. Die mogen best in de woonkamer.

Schoenenkast zelf maken

Ben je er nog steeds niet helemaal over uit hoe je jouw schoenen wilt opbergen, dan is het misschien een goed idee aan de slag te gaan en een schoenenkast zelf te maken. Die kun je qua formaat aanpassen en helemaal naar wens stylen. We geven je een basisstappenplan.

Stappenplan voor een DIY schoenenkast

Dit schoenenrek is multi-inzetbaar, binnen verschillende ruimtes en gemakkelijk te verplaatsen. Iedereen kan deze maken!

Benodigdheden

 • Een uitklapbare ladder naar keuze. Ons advies: kies voor hout voor een warme uitstraling. Hier kun je ook nog veel kanten mee op.
 • Afhankelijk van de grootte van jouw ladder en het aantal treden kies je een aantal planken. Met een gemiddelde van vijf planken (dus treden) heb je een hele goede schoenenkast.
 • Een meetlint.
 • Eventueel een zaag, schuurpapier en verf in een gewenste kleur.

Stappenplan:

 1. Klap de ladder uit en meet hoe breed en lang de planken die je op de treden gaat leggen, moeten en kunnen worden. Hoe breder en langer, hoe meer ruimte voor het opbergen van de schoenen, maar let op dat de schoenenkast dan nog in de gewenste ruimte past.
  Bedenk dus hoever de planken uit kunnen steken en hoeveel ruimte er tussen de linker- en rechtertrede zit van dezelfde hoogte.
 2. Kies de door jouw gewenste planken en zaag ze op maat (of laat ze op maat zagen bij de bouwmarkt).
 3. Wil je de planken in een leuk kleurtje? Schuur ze dan even en verf de planken voor je ze, goed gedroogd, op de treden plaatst.
 4. Liggen de planken op de treden? Tijd voor het plaatsen van de schoenen.

Er passen waarschijnlijk twee paar in de breedte van de planken, dus ruimte zat in jouw splinternieuwe DIY schoenenkast. Zelfs de meest ingelopen schoenen worden ware pronkstukken op deze zelfgemaakte kast.

Veel meer om op te ruimen

Zijn je witte sneakers niet meer helemaal wit? Neem dan eens een kijkje in ons artikel over het wassen van schoenen. Wist je bijvoorbeeld al dat je met tandpasta en een tandenborstel de schoenenzool weer helemaal wit krijgt?

Naast de enorme schoenenhoop bij de entree, heb je vast ergernissen over andere items in huis die blijven rondslingeren, of die lastig te organiseren zijn. Neem dan vooral even de tijd om ons advies voor meer orde in je leven door te nemen. Zo houd je ruimte voor mooie gang decoratie en heb je een opgeruimd entree!

Een paar suggesties: ga voor een make-up organizer, lees hoe je je sieraden kun opbergen, of hoe je de ideale garderobe indeelt. Val je over de speelgoedauto’s op de grond, of stap je op zo’n naar scherp legoblokje? We helpen je op weg met het efficiënt opruimen van speelgoed. Voor het optimale gevoel van rust in huis vink je de checklist huis opruimen af. En ken je de tips van Marie Kondo al? Lees die dan vooral even!

Heb je de smaak van het opruimen te pakken? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een opgeruimd huis!