Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
hal met fotolijstjes aan de muur

Heb je een kleine hal? Dan wil je de hal vast groter doen lijken. Niemand wordt immers heel erg gelukkig van een krappe ruimte, zeker niet als je nét thuiskomt. Het is daarom extra belangrijk om deze schaarse ruimte optimaal te benutten. Maar hoe laat je de hal groter lijken? We hebben allerlei tips en ideeën voor het inrichten van een kleine hal voor je verzameld zodat je thuis kunt kijken wat je al hebt en wat je nog kunt doen om je hal een stuk groter te doen lijken. Lees snel verder en maak van je kleine hal een grande entree!

5x grootse ideeën voor je kleine hal

De 5 ideeën voor het inrichten van een kleine hal die we gaan bespreken:

 1. 3 kleurenpaletten voor een kleine hal
 2. Muren aankleden in een kleine hal
 3. Ideeën voor de vloer in een kleine hal
 4. Verlichting
 5. Meubels – praktische & stijlvolle oplossingen

1. Welk kleurenpalet voor een kleine hal?

Voor een kleine hal kun je het best met een licht, harmonieus kleurenpalet werken. Dit om ervoor te zorgen dat deze ruimte niet te overweldigend wordt maar rust uitstraalt. 

Je kunt het best lichte kleuren gebruiken als de basis en karakter toevoegen met wat textuur of pasteltinten. Als je namelijk donkere kleuren gebruikt oogt de ruimte nog kleiner.

3x ideeën voor een kleurenpalet in de hal:

 • Een neutraal kleurenpalet werkt vaak het best in een kleine hal, denk hierbij aan kleuren als wit, crème en beige. Je kunt de hal verder wel aankleden met meubels van wat donker hout of zwart. Als ze maar niet overheersend zijn.
 • Houd je van kleur en wil je een echte eyecatcher maken van je hal? Ga dan voor pasteltinten zoals lichtblauw, lichtgroen, lila of zachtroze. Deze kleuren zijn vrolijk maar zorgen ook voor een kalme sfeer.
 • Als je toch een donkere kleur wilt ga dan voor olijfgroen of donkerblauw. Deze kleuren zijn rustig en zullen niet overheersen. Zorg wel dat je niet de hele hal deze kleur verft aangezien het dan te donker wordt.

2. Muren aankleden in een kleine hal

Voel je de muren momenteel op je afkomen in je kleine hal? Met de juiste kleur en decoratie keuzes voor de muren kun je de ruimte groter doen lijken.

Laat je smalle hal breder lijken

Je vraagt je misschien af: hoe laat ik mijn smalle hal breder lijken? Als je een hoge maar smalle hal hebt, kun je het best wat horizontale strepen toevoegen in de hal. Op die manier geeft het de illusie van breedte. Dit kun je doen door letterlijk een gestreept behang op te plakken maar je kunt ook gebruik maken van een ‘board and batten wall’. Bij deze techniek worden er latten aan de muur bevestigd en dit gedeelte een andere kleur geschilderd. Zo kun je bijvoorbeeld op 1,5 meter hoogte een mooie houten lat bevestigen, hieronder wat verticale latten tot aan de vloer en deze in een accentkleur verven.

@farashome

5 decoratie ideeën voor de muren om je kleine hal groter te doen lijken

1. Spiegel

Een spiegel is een makkelijke manier om de ruimte groter te doen lijken. Hang je spiegel aan de muur die het minst licht krijgt zodat ook die muur wat lichter oogt. Of hang je spiegel aan de muur met veel direct licht zodat deze het licht de ruimte in weerkaatst. Je kunt het best een grote ronde spiegel ophangen om de ruimte groter te doen lijken maar als je echt impact wilt maken, kun je ook een spiegelwand installeren waarbij de hele muur van het plafond tot aan de grond is bedekt.

Deze spiegels zijn trending:

2. Wandplankjes

Wandplanken zijn een fijne manier om wat extra opbergruimte te creëren voor een sleutelbakje, plantje of decoratie. Let er wel op dat ze niet te veel uitsteken en de doorgang blokkeren. Leestip! Wandplanken zijn ook ideaal om seizoensgebonden decoratie op te stylen. Zo geef je je hal ook snel een nieuwe look! Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan een kijkje in ons artikel over het stylen van planken aan de muur.

3. Behang

Wil je behang aan de muur? Gebruik dan een klein patroon en vermijd grote, drukke prints. Zo fleur je de ruimte op en creëer je de illusie van wat extra diepte in de ruimte.

4. Groen, groener, groenst

Houd je van groen en een statement maken? Ga dan voor een groene muur. Niet met verf… maar met planten! Kijk hoeveel ruimte je vrij hebt om planten te plaatsen en ook welke planten geschikt zijn voor de lichtomstandigheden. Je kunt gaan voor een schilderij van mos maar ook hangplanten met mooie bloemen.

Maar ook bloemen in een vaas zorgen voor een frisse update in de hal.

5. Persoonlijk museum

Je kunt ook een persoonlijk museum maken van je hal door een gallery wall. Deze eyecatcher trekt zeker de aandacht van iedereen die je in je huis ontvangt. Je kunt je eigen foto’s gebruiken of kunstwerkjes die je over de loop der tijd hebt verzameld. Je kunt gaan voor strakke zwart wit foto’s in dezelfde canvas grootte en met evenveel ruimte ertussen, of unieke lijsten in diverse vormen op hangen zodat ze samen een mooi geheel vormen. Kijk vooral wat er bij jou stijl past. Leestip! In ons artikel over het stylen van een fotomuur geven we je inspiratie voor verschillende composities zodat je meteen zelf aan de slag kunt gaan!

3. Vloeren in een kleine hal

Laat de vloer in de hal doorlopen naar de aansluitende ruimte zoals de woonkamer. Maar hier gebruik van een deur met ramen erin zodat de gang wat groter lijkt.

Een kleed in de gang is ook zeker een goed idee. Het kan zorgen voor wat geluidsdemping waardoor de hal wat minder galmend klinkt. Daarnaast ziet het er natuurlijk ook erg gezellig uit. Het is wel belangrijk om een goed formaat te kiezen. Let hierbij vooral op de breedte van de hal. 

Om te bepalen hoe breed je kleed moet zijn kun je je hal opmeten en daar 40 tot 60 cm van af halen. Dat is de ideale breedte van jouw kleed, maar persoonlijke smaak weegt hier natuurlijk ook aan mee. Leestip! Heb je iets meer tips nodig voor het kiezen van een vloerkleed? Eerder schreven we al een shoppinggids met praktische tips – denk aan welk soort vloerkleed moet ik kiezen, welk materiaal en welke vorm – maar ook genoeg inspiratie!

4. Ideeën voor verlichting in een kleine hal

Ga voor indirect licht in de hal. Kleine spotjes verlichten de ruimte niet goed genoeg, ga in plaats daarvan voor een flinke plafondlamp die de hele hal makkelijk verlicht. 

5. Meubels in een kleine hal

Vermijd te grote meubels voor een kleine ruimte. Zorg dat alles in balans blijft door goed passende meubels te plaatsen. Houd ook rekening met de bewegingsruimte, als je moet oppassen waar je loopt omdat er een enorme kapstok staat, voelt de ruimte helemaal klein. Plaats daarom alleen het noodzakelijke. Smalle, maar hoge meubels werken vaak het beste in een kleine hal.

 • Plaats een smalle kapstok die je tegen de muur aan kunt plaatsen. Hij kan wel wat breder zijn als je de ruimte hebt, zo niet kun je gaan voor een kapstok met 2 rijen haakjes zodat je op een klein oppervlak, veel jassen kwijt kunt.

Aan deze kapstokken kun je genoeg jassen hangen:

 • Een schoenenrek is heel fijn om te hebben in een smalle ruimte. Vooral een afgesloten schoenenkast zorgt ervoor dat de ruimte rustig oogt en alles opgeruimd is. Op het schoenenrek kun je ook nog leuke decoratie – denk aan kaarsen, een vaas met een vers boeket bloemen of leuke fotolijstjes -plaatsen om de ruimte op te fleuren. Daarnaast is een schoenenkast met opklapbare vakken voor aan de muur ook een praktische optie voor een kleine hal!

Deze schoenenkasten zijn niet alleen heel praktisch maar ook nog eens een echte eyecatcher:

 • Als je de ruimte hebt is het zeker fijn om een krukje of bankje te plaatsen. Zo kun je comfortabel je schoenen aan en uit doen. Je kunt zelfs voor een bankje met opbergruimte kiezen, zoals bijvoorbeeld de Alto van de Westwing Collection, om wat tassen, sjaals of hoeden in op te bergen. Win-win!

Onze multifunctionele favorieten:

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren met deze ideeën om je kleine hal een stuk groter te laten lijken!