Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Spiegelwand met houten wandlamp

Wanneer de ruimte in jouw interieur gering is, maar je toch een ruimtelijk gevoel wil creëren, hebben wij een goede oplossing: spiegels. Spiegels kunnen natuurlijk niet echt een paar vierkante meter erbij toveren, maar wat ze wel kunnen doen is een optisch effect van ruimtelijkheid creëren. Op zich al genoeg reden om jouw muren met spiegels te voorzien, maar naast deze functionele werking staat het natuurlijk ook nog eens hartstikke decoratief. In dit artikel delen we daarom allerlei inspirerende ideeën en styling opties voor een spiegelwand in jouw interieur (inclusief DIY!).  

Ideeën voor een spiegelwand

Voordat we verdergaan met het delen van styling ideeën, de DIY en de verschillende manieren waarop je een spiegelwand kan creëren–en die past bij jouw favoriete woonstijl, gaan we eerst in op de natuurkunde. Heel kort hoor, beloofd!

Spiegels maken een ruimte dus optisch groter. Maar hoe werkt dat? Nou, dit komt doordat ze zowel licht vangen als reflecteren. Hierdoor wordt de ruimte lichter en voelt het groter aan. Bij de juiste plek (lees: een plek met natuurlijk daglicht, maar geen direct zonlicht) kan deze muurdecoratie het licht in de ruimte beter verspreiden. Zo kan een grote, rechthoekige spiegel de ruimte ook hoger doen lijken. Zo is een spiegelwand dus ook een top idee voor het inrichten van een kleine hal.

Full on mirror wall

Prachtig hoor, een losse spiegel zo in je interieur, maar dat is niet waar we op doelen in dit artikel. Hier hebben we het juist over een wand vol! De meest strakke look is natuurlijk om een spiegel te kiezen die zich over de hele wand verspreid, dus met zo min mogelijk naden en randen. Hiervoor kun je spiegels op maat laten maken, of zelf creatief zijn met een aantal grote formaten die je naast elkaar plaatst. 

Tip: Geen vrije wand, maar wel een muur vol kasten? Vervang de huidige kastdeuren dan voor spiegeldeuren.

Klein maar fijn

Wel een wand vol, maar liever geen überstrakke look? Kies dan voor een spiegelwand met allerlei kleinere spiegels die samen een asymmetrisch patroon vormen op de wand. Zeg maar: een Piet Mondriaan schilderij, maar dan met spiegels. Net even anders, en bovendien geeft dit je huis een arty uitstraling. Klinkt dit goed? Lees dan vooral onze DIY verderop in het artikel!

Een bonte verzameling

Als je gek bent op persoonlijke interieurs met een ‘quirky touch’, dan tippen wij een wand vol losse spiegels in allerlei vormen en formaten. Leuk is om te mixen en matchen met stijlen, bijvoorbeeld die antieke spiegel in een ovale vorm en houten lijst die van je oma is geweest, een barok exemplaar met gouden lijst van de kringloopwinkel en een design spiegel in een organische vorm van een hip merk. Samen vormen deze optisch ruimtelijk makende items een unieke wand die jouw interieur voorziet van een flinke dosis persoonlijkheid. 

3x een spiegelwand die past bij jouw favoriete woonstijl

  1. Industrieel

    Zeg je industrieel, dan zeg je stoer, rauw en robuust. In deze woonstijl zou een grote spiegel met een zwarte, stalen lijst zeker niet misstaan. Dit materiaal versterkt het industriële karakter en hint naar de oude fabrieken waarop deze woonstijl is gebaseerd. Maar ook een lijst van leer, verweerd hout of een lijst die is meegeverfd met de betonlook muur zijn goede opties. 
  2. Scandi boho

    De Scandi boho stijl combineert het neutrale palet met natuurlijke tinten en materialen van het Scandinavische interieur met de wereldse invloeden en warme tinten van de bohemian look. In deze stijlenmix kies je voor een wand met asymmetrische spiegels in organische vormen. Wil je liever een strakkere uitstraling? Kies dan voor een groot rond exemplaar. 
  3. Hotel chique

    Thuis net zo luxe en sfeervol leven als wanneer je logeert bij je favoriete boutique hotel? Tegenwoordig kun je ook thuis heel goed die typische hotel chique look nabootsen. Denk aan donkere, warme tinten, interessante texturen en rijke materialen. Ook een ‘touch of gold’ mag niet ontbreken. Wij tippen om dit goud accent terug te laten komen in de lijst(en) van een (paar) grote spiegel(s). 
Spiegelwand met zwarte randen
@fam.b.home

DIY: zelf een spiegelwand maken

Op zoek naar de perfecte spiegelwand voor in jouw interieur? Maak ‘m zelf! Wij tippen een samengesteld exemplaar van allemaal kleine spiegeltegels. Afhankelijk van de styling voelt het eindresultaat van deze DIY zich thuis in een industrieel, modern klassiek en/of hotel chique interieur. 

We zeggen trouwens wel DIY, maar eigenlijk is ‘ie zo simpel dat je het bijna geen DIY kunt noemen. Althans, niet wanneer je de kant-en-klare spiegeltegels in hun originele formaat aan de muur bevestigd. Deze tegels komen in standaardformaten van 15×15 of 30×30 en zijn aan de achterkant voorzien van dubbelzijdig plakband. Een uniek ontwerp maken? Dan kun je ook een asymmetrisch patroon verzinnen waarbij je verschillende formaten met elkaar afwisselt. Tip: maak hier eerst een schets van en lees je in over het gebruik van een glassnijder.  

Zo style je jouw spiegelwand af

Spiegels uitgekozen? Mooi! Dan is het nu tijd voor de afstyling. Wanneer je hebt gekozen voor hangende exemplaren of een hele wand vol, dan tippen wij een (lage) sidetable die je kunt decoreren met mooie kandelaren, koffietafelboeken en een sfeervolle tafellamp. Ga trouwens niet té los met deze decoratie zodat het geheel wel rustig oogt. 

Heb je voor grote exemplaren gekozen die op de grond staan? Zet hier dan een mooie poef naast in een aaibare stof zoals bouclé, leer of velours. Mag het wel wat stoerder? Ga dan voor een krukje van metaal of hout. Verder is een vloerkleed of vloerlamp ook een sfeervolle manier om de spiegel af te stylen. 

Leestip! Spiegels gestyled? Eerder schreven we al een artikel over het schoonmaken van je spiegel zonder strepen. Zo blijf ‘ie een echte eyecatcher in je interieur!

Tip: wanneer je kiest voor een spiegelwand, zijn er natuurlijk nog wat andere muren over om te decoreren en/of bekleden. Voor wat extra inspiratie voor deze overige wanden hebben tal van wij artikelen geschreven. Denk aan artikelen over een kurk muur, stenen muren, sierlijsten muur en moswand.