Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
spiegel schoonmaken blauwe bank

Hoe zorg jij voor een streeploos en glanzend resultaat als het gaat om je spiegel schoonmaken? Online lees je verschillende manieren, maar hoe weet je precies wat werkt? Onze schoonmaak experts delen in dit artikel de beste tips zodat jij doelgericht aan de slag kan met het schoonmaken van je spiegel. Wist je bjivoorbeeld dat je zelfs met een aardappel een streeploos resultaat krijgt? Plus, we geven je dé tip om te voorkomen dat je spiegel beslaat! 

Spiegels in je interieur

Spiegels zijn er in heel veel soorten en maten. Of je nu een spiegel in de woonkamer, slaapkamer of badkamer hebt, een spiegel mag niet ontbreken in je interieur. Er zijn verschillende soorten spiegels, van ronde, asymmetrische spiegels tot design-of mozaïek spiegels. Andere opties zijn houten- of landelijke spiegels. Daar waar een ronde spiegel zorgt voor een speels effect in huis, is een mozaïek spiegel een echte eyecatcher in huis. Een houten spiegel zorgt voor warmte en sfeer. Het maakt niet uit waar de spiegel hangt, een schone spiegel is een must. Hoe zorg je hiervoor? 

5 glanzende manieren voor het schoonmaken van een spiegel

Wil je een streeploos resultaat wanneer het aankomt op het schoonmaken van je spiegel? Dan hebben we 5 gouden tips voor je.

  1. Maak je spiegel schoon met kranten;
  2. Gebruik een schone droge doek;
  3. Een glanzend resultaat met een aardappel;
  4. Afwasmiddel om je spiegel schoon te maken;
  5. Schoonmaakazijn voor een schone spiegel.

Hieronder gaan we op elk van deze tips verder in. Je spiegel streeploos schoon krijgen was nog nooit zo makkelijk!

Tip 1. Je spiegel schoonmaken zonder strepen met kranten

Maak gebruik van oude kranten. Deze manier is heel simpel: pak wat oude kranten en maak van een of meerdere stukken krant proppen. De inkt van de kranten geeft niet af. Maak de krantenprop of -proppen licht vochtig en veeg hiermee je spiegel streeploos schoon. 

Tip 2. Gebruik een schone droge doek voor een streeploos effect

Gebruik voor een streeploos effect altijd een schone droge doek. Denk hierbij aan een microvezeldoek, droge theedoek (om na te vegen) of keukenrol. Kies je voor keukenrol? Zorg dan wel voor een variant die stevig is, zodat het keukenpapier niet snel loslaat en resten op de spiegel achterlaat. Een vochtige doek laat daarentegen wel snel strepen achter en dit wil je juist voorkomen. Maak je toch gebruik van een vochtige doek om de spiegel schoon te maken? Veeg dan direct de spiegel droog met een theedoek, zodat je de kans op strepen minimaliseert. 

Tip 3. Je spiegel streeploos schoonmaken met een aardappel

Een andere, minder gebruikelijke manier, is het schoonmaken van je spiegel met behulp van een aardappel. Je snijdt de aardappel doormidden en gaat met de binnenkant van de aardappel over de spiegel. Herhaal dit zodat de spiegel hier volledig mee is ‘ingesmeerd’. Daarna maak je de spiegel schoon met water en een droge doek.

Tip 4. Afwasmiddel voor een glanzende spiegel

Andere manieren om je spiegel streeploos schoon te maken zijn met behulp van afwasmiddel en spiegel spray. Zitten er hardnekkige vieze plekken op de spiegel? Gebruik voor deze plekken alcohol. Doe wat alcohol op een watje en wrijf de vieze plekken schoon. Vergeet niet om daarna de spiegel schoon te maken met een sopje van water en azijn of afwasmiddel. 

Tip 5. Spiegel schoonmaken met schoonmaakazijn

Voor een glanzend, streeploos resultaat kun je schoonmaakazijn inzetten als spiegelreiniger vanwege de ontvettende en ontkalkende werking. Volg deze stappen voor een sprankelend resultaat:

  • Vul een lege plantenspuit met één kopje schoonmaakazijn en drie à vier kopjes water.
  • Schud goed door elkaar en spray het mengsel op je spiegel.
  • Veeg de spiegel droog met een schone, droge doek of sterk keukenpapier.

Met deze eenvoudige methode glanst je spiegel als nooit tevoren!

Leestip! Wil je naast een streeploos resultaat ook je spiegel van een update voorzien? Lees dan snel ons artikel over het decoreren van een spiegel. Hieronder geven we je alvast een voorproefje van de ontelbare pimp-mogelijkheden!

Dé tip om te voorkomen dat je spiegel beslaat

Tijdens het douche of badderen is de kans groot dat de badkamerspiegel beslaat. Wil je dit voorkomen? Smeer met een washand je spiegel in met shampoo, scheerschuim of afwasmiddel. Een dun laagje is genoeg. Dit zorgt namelijk voor een vettig laagje op de spiegel waardoor het niet beslaat. Dit laat je tijdens het douche intrekken en daarna veeg je de spiegel schoon met keukenrol of een droge doek. Op deze manier kun je de spiegel direct (na het douche of badderen) gebruiken.

In de video hieronder laten we je dé hack zien voor het voorkomen van een beslagen spiegel:

Schoonmaken van de badkamer

Heb je de badkamerspiegel schoongemaakt en zie je allemaal andere spullen, dingen of wanden die ook een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken? Misschien heb je wel een vergrotende spiegel in huis die je over het hoofd hebt gezien. Neem deze dan ook direct mee. Of wat dacht je van het reinigen van je haarborstel? Iets wat snel vergeten wordt.


Bewaar je ook sieraden in de badkamer? Overweeg dan om je sieraden op een andere plek te bewaren en maak ze schoon voordat je ze verplaatst. Draag je make-up? Vergeet dan tot slot niet om je make-up kwasten met regelmaat schoon te maken. Hygiënisch voor zowel je huid als make-up. 

Wil je verder lezen over schoonmaken in en rondom huis? Bekijk dan eens de rest van de schoonmaakartikelen van onze experts. Wij raden je aan om in elk geval het artikel ‘Maak je huis in 1 uur schoon’ te lezen, want de tips in dit artikel schelen je een hoop schoonmaaktijd! Ideaal, want deze tijd kun je weer aan andere dingen besteden.