Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
Huis schoonmaken woonkamer opruimen

Niet iedereen vindt een huis schoonmaken even leuk. De meeste mensen besteden liever hun tijd aan andere dingen en dat begrijpen wij maar al te goed. Toch ontkom je er niet aan om regelmatig je huis schoon te maken en wat blijkt: naar schatting is het mogelijk om een gemiddelde woning binnen een uur schoon te maken. Je dient dan wel te werken volgens een bepaald plan. In dit artikel vertellen we hier meer over.

Ben jij ook zo benieuwd hoe jij altijd voor een schoon huis kunt zorgen? Wij delen in dit artikel tips en tricks die mensen met een schoon huis toepassen én we vertellen je hoe je supersnel je huis kunt schoonmaken. 

Huis schoonmaken: met dit 6-stappenplan is je huis in 1 uur schoon

Help! Je hebt over een paar uur een feest georganiseerd en je huis is nog een rommel. Hoe pak je dit aan? 

 1. De juiste voorbereiding is het halve werk. Zet alles wat je nodig hebt (stofzuiger, schoonmaakdoekje, een sopje met water, dweil etc.) bij elkaar.
   
 2. Werk van boven naar beneden. Begin met de slaapkamers en besteed per slaapkamer 10 minuten aan het schoonmaken. Eerst maak je de kamers leeg. Dit doe je door losse spullen te verwijderen en het beddengoed af te halen. Verzamel al het wasgoed en leg dit bij de wasmachine neer. Gebruik een plumeau om de spiegel en hoeken van de kamers af te stoffen. Ook stof je elk item af met een microvezeldoek. Tip: werk in de kamer met de klok mee (zodat je weet wat je hebt schoongemaakt) en til elk item op om schoon te maken.
 3. Stofzuig de vloeren in een lange beweging. Dit doe je door in de verste hoek te beginnen en richting de deur te stofzuigen. Ga dus niet meerdere keren over hetzelfde stukje vloer. Een krachtige stofzuiger is hierbij van belang. Controleer van tevoren of de stofzuigzak vervangen moet worden. Heb je een laminaat- of houten vloer? Maak dan eventueel een dweil licht vochtig met frisse allesreiniger en dweil de vloer na het stofzuigen.
 1. Dan is het tijd om naar de badkamer te gaan. Spray eerst de wasbak, douche, bad en toiletpot in met reiniger en laat dit intrekken. Doe dan wat reiniger op een microvezeldoek en maak de wastafel schoon. Spoel deze tussendoor uit zodat je elke keer een frisse, schone en warme microvezeldoek gebruikt. Werk hierbij van achter naar voren en pak de kranen en afvoer ook mee. Reinig vervolgens de douche en het bad (dit hoeft niet grondig te zijn als je de douche en het bad wekelijks reinigt) en pak tot slot de toiletpot mee. Op het einde dweil je de badkamervloer.
 2. Hierna gaan we door naar de keuken. Zorg ter voorbereiding dat de vaatwasser is ingeruimd en ruim alle losse spullen op. Zet de vaatwasser aan en schrob het aanrecht en het fornuis schoon met behulp van een schuurspons. Maak een sopje van allesreiniger en water en veeg na met een microvezeldoek. Zorg ook dat je apparaten, kastdeuren en andere kastjes in de keuken schoonmaakt. Tip: werk ook hier met de klok mee om structuur te behouden. Tot slot stofzuig (en dweil) je de vloer.
 3. In deze laatste stap staat de woonkamer centraal. Je begint met het verzamelen en terugleggen van losse spullen. Leg spullen terug op de plek waar ze horen of berg ze op. Daarna stof je alles af met een microvezeldoek. Dit doe je door elk item in een beweging op te tillen en af te stoffen. Vergeet niet om je lamellen of luxaflex mee te nemen (voor de snelle schoonmaakvariant gebruik je een lange plumeau). Op het einde stofzuig je de ruimte van achter naar voren. Voor een extra finishing touch dweil je de ruimte na. 

Binnen een uur jouw huis schoonmaken

Met deze tips zorg je ervoor dat je huis binnen 1 uur schoon is. Uiteraard kun je in een uitgebreide schoonmaakbeurt nog intensiever je huis reinigen. Denk hierbij aan de volgende schoonmaakklussen: 

 • Ramen wassen 
 • Schoonmaken van de bank
 • Tv-scherm schoonmaken
 • Het wassen van je dekbed
 • Radiator schoonmaken
 • Gordijnen wassen
 • Vloerkleed reinigen
 • Vloeren grondig schoonmaken
 • Het reinigen van de vaatwasser

Hoe je al deze schoonmaakklussen het beste aan kunt pakken lees je in onze artikelen over deze onderwerpen.

Zo heb je altijd een schoon huis

Naast bovenstaande stappen delen we hieronder nog een paar tips die mensen met een schoon huis hanteren.  

Tip 1. Direct schoonmaken in huis

Neem de (woon)omgeving in je op en kijk goed wat je ziet. Zie je een (vet)vlek, spinnenweb, prulletje op de grond of vlek op de tafel? Oftewel zie je iets wat je niet bevalt? Maak het direct schoon of haal het weg. Wacht niet tot het moment dat je het hele huis gaat schoonmaken. 

Tip 2. Ontspullen en goed opbergen

Heb alleen in huis wat je gebruikt of nodig hebt. Dit wil zeggen: vermijd bij voorkeur rommel of prullaria in huis. Dit scheelt niet alleen poetswerk en stof in je huis, het zorgt ook voor overzicht. Je ziet namelijk wat je hebt, bent minder vaak iets kwijt en je weet waar iets ligt. 

Heb je nog wat tips nodig voor het opruimen van je huis? In ons artikel delen we een aantal handige checklists.

Tip 3. Ruim de was meteen op

Leg vuile was direct in de wasmand. Mensen met een schoon huis laten geen was (op de grond) slingeren, maar leggen dit direct in de wasmand. Ze gebruiken vaak een kunststof wasmand die makkelijk schoon te houden is of kiezen voor wasbare waszakken. 

Tip 4. Bed opmaken

Maak je bed op voordat je vertrekt. Laat het beddengoed eerst luchten nadat je bent opgestaan. De meeste mensen kiezen ervoor om het bed op te maken nadat ze klaar zijn met het ochtendritueel. 

Tip 5. Ruim de keuken meteen op

Maak tijdens het koken de keuken schoon. Zet dingen die je niet meer gebruikt meteen in de vaatwasser of begin alvast met afwassen terwijl je eten op het vuur staat. Heb je geknoeid? Veeg het direct schoon met een doekje. Dit scheelt je veel werk achteraf!

Tip 6. Schoenen bij de deur of een deurmat

Trek je schoenen uit bij de deur. Op deze manier neem je geen vuil mee in huis en hierdoor blijft de vloer een stuk schoner. Niet iedereen vindt dit even fijn en vaak wordt er voor bezoek een uitzondering gemaakt. Vind je het fijner om toch de schoenen aan te houden? Overweeg dan om een deurmat te kopen of vernieuw deze regelmatig. Een oude, versleten deurmat neemt namelijk lang niet zoveel vocht en vuil op als een nieuwe.  

Tip 7. Maak het toilet iedere dag schoon

Haal elke dag een doekje over het toilet. Het toilet wordt niet voor niets het visitekaartje van het huis genoemd. Zeker wanneer je met veel personen of een groot gezin in huis woont is dit geen overbodige luxe. Combineer dit met je dagelijkse ochtend- of avondritueel om er een gewoonte van te maken.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig, opgeruimd én schoon huis. Veel shopplezier!