Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!

Eigenlijk is het schoonmaken van je make up kwasten net zo belangrijk als het dagelijks reinigen van je gezicht voor het slapen gaan. Want als je bedenkt hoelang jij je make up kwasten al hebt en hoe vaak jij ze gebruikt, dan kun je wel nagaan hoeveel bacteriën en make up resten erop zitten. Door je make up kwasten regelmatig, minimaal één keer per week, te reinigen voorkom je puistjes en andere huidproblemen. Lees hier alles wat je moet weten over je make up kwasten schoonmaken!

5x tips voor het schoonmaken van je make up kwasten met huismiddeltjes

Natuurlijk zijn er speciale reinigingsmiddelen voor make up kwasten te koop maar die heb je echt niet nodig om je kwasten goed schoon te maken. Met onze vijf tips voor het schoonmaken van je make up kwasten met behulp van gewone huismiddeltjes krijgen al je make up kwasten, borstels- en penselen heel gemakkelijk en in een mum van tijd zachte, schone en bacterievrije haren.  Voor je begint nog even dit: gebruik water alleen op de haren van je kwasten, dompel dus niet je hele kwast onder water. Hierdoor kunnen de haren van je kwast losraken en uit de huls vallen.

1. Afwasmiddel voor het schoonmaken van make up kwasten

Met afwasmiddel kun je niet alleen het vuil van je keukengerei verwijderen maar het is ook een hele goede make up kwastenreiniger. Maak de borstelharen nat onder warm water, voeg een beetje afwasmiddel toe en verwijder het vuil door ze tegen een schone spons heen en weer te bewegen. Je zult zien dat de cosmetica resten op het sponsje verschijnen. Klaar met schoonmaken? Dan spoel je de kwasten af met warm water om ze vervolgens goed te laten drogen.

2. Azijn en citroen voor frisse kwasten

De perfecte combinatie om je make up kwasten op een natuurlijke manier schoon te maken: natuurazijn en citroen. Meng twee eetlepels witte azijn in een kop heet water, dip je kwasten en penselen erin, draai ze rond en spoel ze vervolgens af met lauw water. Om de azijngeur tegen te gaan, geef je je kwasten een citroengeur door ze zachtjes tegen een citroen te wrijven. Laat ze voor gebruik goed aan de lucht drogen en dan heb je heerlijk frisse kwasten!

3. Je make up kwasten schoonmaken met babyshampoo

De milde zachte shampoo die je ouders gebruikten toen je klein was, kun je heel goed gebruiken voor het reinigen van make up kwasten. Maak de kwasten nat met lauwwarm water, voeg een beetje babyshampoo toe en wrijf de haren rond in de wasbak om zo make up restjes en vuil te verwijderen. Spoel ze af en herhaal dit tot de haren brandschoon zijn.

4. Appelciderazijn: een honderd procent natuurlijk product

Appelciderazijn is honderd procent natuurlijk en kan daarom voor (bijna) alles worden gebruikt, van saladedressing tot alternatief voor je make up remover (tip!). Je kunt hiermee dan ook heel goed je make up kwasten schoonmaken. Meng een kopje warm water met een theelepel appelazijn. Dip je kwasten en penselen erin, draai rond en spoel ze vervolgens af met lauw water. Wanneer je de geur van de appelciderazijn niet prettig vindt, kun je de kwasten tegen een citroen wrijven zoals bij tip 2.

5. Kleinere make up kwasten kun je goed schoonmaken met olijfolie

Olijfolie kun je het beste gebruiken voor kleinere make up kwasten- en borstels. Het werkt niet alleen als reinigingsmiddel maar ook als conditioner. Je kwasten worden hier heel zacht van! Dompel de make up kwast onder in een kleine kom gevuld met olijfolie en beweeg de kwast heen en weer op een spons. Hierna spoel je de kwasten onder een lopende lauwwarme kraan af. Je kwasten worden nóg schoner door je eigen make up kwasten reinigingsmiddel te maken. Hiervoor klop je een mengsel van olijfolie en (baby)shampoo door elkaar. Voilà!

Tip! Wist je dat ook je hoofdkussen een verzamelplaats is van zweet, stof, vette nachtcrèmes, en bacteriën. Niet echt een fris idee om daar ’s avonds je hoofd op te leggen! Lees daarom ook ons artikel je kussen wassen voor een frisse nachtrust waar we uitleggen hoe je het best je kussen kunt wassen.

Beautyblender schoonmaken

Je make up kwasten zijn nu fris en schoon. Maar waarschijnlijk kun jij ook niet meer zonder je oh zo fijne beautyblender. Deze druppelvormige spons bereikt ieder hoekje en ronding van je gezicht en mengt je make up snel en vloeiend. Het sponsje is gemaakt om vocht op te nemen en vast te houden dus een broedplaats voor vuiligheid en bacteriën. Als je een gevoelige of snel geïrriteerde huid hebt, kun je daardoor makkelijk puistjes krijgen. Het schoonmaken van je beautyblender is gelukkig een fluitje van een cent. We laten je zien hoe je beautyblenders snel en gemakkelijk schoonmaakt.

Dagelijkse reiniging met zeep

Om je beautyblender snel schoon te maken hoef je hem alleen maar over een stuk milde zeep heen en weer te wrijven. Laat het even inwerken en spoel de blender uit tot het water helemaal helder is.

Dubbele reiniging met gezichtsreiniger

Gebruik hiervoor een gezichtsreiniger op basis van olie en een gezichtsreiniger op basis van water. Want wat goed is voor het reinigen van je gezicht, is ook goed voor je beautyblender! Doe ‘m in een kleine kom met lauwwarm water en voeg een scheutje reinigingsolie toe om make up en hardnekkige vlekken te verwijderen. Gebruik na een paar minuten inweken het reinigingsmiddel op basis van water om de beautyblender mee uit te spoelen. Hierna spoel je eventuele restjes uit met lauwwarm water.

Driedubbele reiniging met allesreiniger

Als je te maken hebt met hardnekkige vlekken of meerdere beautyblenders tegelijkertijd wilt wassen, is dit de meest efficiënte manier om ze schoon te maken. Want hoe langer je weekt, hoe schoner de make up sponsjes worden!

Maak om te beginnen je cosmetica sponzen nat en giet er vervolgens een paar druppels vloeibare allesreiniger, zoals groene zeep, over heen. Laat de beautyblenders een paar uur weken in een kom met warm water. Zorg ervoor dat ze volledig onder water staan. Vervolgens laat je ze zachtjes schuimen voordat je ze afspoelt met schoon water. Knijp ze goed uit om zoveel mogelijk overtollig vocht te verwijderen en laat ze drogen.

Welke reiniging je ook kiest, bij het schoonmaken van je beautyblenders is het belangrijk dat je ze goed laat drogen voor gebruik. Wat je ook doet, gooi je cosmetica sponzen niet in een make up tasje als ze nog vochtig zijn! Dit kan het vocht vasthouden en ervoor zorgen dat ze gaan schimmelen. Wil je weten hoe jij je make up het beste kunt opbergen? Lees dan ook het artikel –Zo berg je je make up netjes op: make up organizer– .

Wanneer moet je een beautyblender vervangen?

Met een goede verzorging gaat je beautyblender langer mee en zal hij beter presteren. Als je jouw spons dagelijks gebruikt dan moet je deze iedere drie tot vier maanden vervangen door een nieuwe. Cosmetica sponzen zijn namelijk niet bedoeld om eeuwig mee te gaan. Tekenen als scheurtjes in het oppervlak, vlekken die er niet uit gaan, een vage geur of wanneer het zijn veerkracht en vorm verliest zijn tekenen dat je beautyblender aan vervanging toe is.

De beste schoonmaaktips

Heb je de smaak van het schoonmaken te pakken? Wij hebben de beste reinigingstips voor je verzameld. In ons artikelen over reiniging & verzorging vind je handige tips voor bijvoorbeeld het reinigen van de bekleding van meubels, het zonnescherm, de BBQ, gordijnen en nog veel meer!