Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
blauw zonnenscherm

Het schoonmaken van je kostbare zonnescherm lijkt misschien een lastig klusje maar we hebben goed nieuws, dat valt eigenlijk best wel mee! Zonwering schoonmaken is belangrijk omdat vuil en viezigheid namelijk nóg meer vuil en vocht aantrekken. Ook groene aanslag en algen hechten makelijker op een vuil zonnescherm en dat wil je liever niet. De allerbelangrijkste reden is misschien wel het verlengen van de levensduur van je dure zonnescherm. Het loont dus zeker de moeite om twee keer per jaar de tijd te nemen voor het schoonmaken van je zonnescherm met natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals groene zeep en azijn. Wil je jouw zonnescherm schoonmaken maar weet je niet goed hoe je dat het beste kunt doen? Hier is een handig stappenplan!

Wat is de beste tijd voor het schoonmaken van zonwering?

Jouw zonnescherm schoonmaken is een perfecte klus voor in de lente en in de herfst. Maak het zonnescherm schoon vóór de zomerperiode en een keer ná de zomerperiode.  Je rolt je scherm dan helemaal gereinigd in zodat je er in het voorjaar (bijna) niets meer aan hoeft te doen.

Zonwering schoonmaken doe je op een bewolkte maar droge dag. Felle zon kan namelijk vlekken geven op het doek en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Stappenplan: een zonnescherm schoonmaken in 6 stappen

Je kunt het zonnescherm schoonmaken door ‘m helemaal uit te rollen tijdens een flinke regenbui. Stof en allerlei beestjes worden dan weggespoeld en je zonnescherm is weer fris en schoon (wel even goed laten drogen voordat je het scherm weer inrolt). Blijven er toch vlekken en vuil achter die niet met een regenbuitje zijn weg te spoelen, dan moet je met een zachte borstel aan de slag!

Zonneschermen hebben niet veel onderhoud nodig maar dankzij deze eenvoudige schoonmaaktips ziet je scherm er altijd goed uit en gaat het langer mee!

Je zonnescherm schoonmaken met groene zeep doe je zo:

 1. Vuil verwijderen met een zachte borstel

  Rol het zonnescherm helemaal uit zodat het doek strak gespannen staat en veeg met een zachte borstel het loszittend vuil weg van het luifeldoek en het frame. Je zult zien dat je zonnescherm hiervan al opknapt!

 2. Gebruik warm water voor het schoonmaken van je zonnescherm

  Vul vervolgens een emmer met warm water en poets vlekken en vastzittend vuil op het schermdoek zachtjes schoon met behulp van een spons of zachte borstel. Maak niet alleen de plekken schoon waar de vlekken zitten maar reinig het hele doek. Op deze manier voorkom je dat er kleurverschillen ontstaan in het doek.

 3. Gebruik warme zeepsop bij hardnekkige vlekken

  Krijg je het vastzittende vuil en de vlekken niet weggepoetst met alleen maar warm water? Wij hebben een hele goede tip voor je! Voeg een flinke scheut groene zeep toe aan het warme water en maak hiervan een sopje. Maak vervolgens het doek schoon met een spons of zachte borstel. Laat het sopje een kwartiertje intrekken.
  Het voordeel van groene zeep is dat het een honderd procent natuurlijk reinigingsmiddel is waar geen chemische middelen in verwerkt zijn zoals bijvoorbeeld ammoniak en chloor. Door schoon te maken met een natuurlijk schoonmaakmiddel wordt de impregneerlaag die het doek beschermt tegen vuil en vocht niet aangetast en behoud het doek zijn originele kleur.
  Let op! Zonwering schoonmaken met een chemisch reinigingsmiddel raden wij af. Deze bijtende middelen tasten de impregneerlaag van het doek wel aan waardoor het doek kan verkleuren en het nog gevoeliger wordt voor vuil en viezigheid.

 4. Schrob de stof maar niet te hard

  Ook bij hardnekkig vuil is het belangrijk om de stof niet te hard te poetsen. Neem de tijd en laat de zeep al het werk doen. Het gevolg van te hard poetsen kan zijn dat het doek beschadigt waardoor de impregneerlaag tegen vuil en vocht wordt aangetast.
  Maak ook de metalen delen van het frame schoon met een zachte doek. Zorg ervoor dat je ook al het vuil tussen de kieren van het frame verwijdert.

 5. Afspoelen met water

  Met een tuinslang of natte doek kun je de laatste schoonmaakresten van het doek en het frame afspoelen. Het lijkt misschien heel handig maar spuit het zonnescherm nooit af met een hogedrukreiniger. Het doek van het zonnescherm is niet sterk genoeg voor de kracht van het water en kan beschadigen waardoor de impregneerlaag wordt aangetast.

 6. Laat het zonnescherm drogen na het schoonmaken

  Zorg ervoor dat het zonnescherm helemaal droog is voordat je het oprolt. Hiermee voorkom je dat er vocht in de behuizing terechtkomt waardoor er schimmels en roest kunnen ontstaan. En dat wil je natuurlijk niet! Op een droge dag kan het zonnescherm op natuurlijke wijze opdrogen na het schoonmaken. De metalen delen van het frame droog je af met een zachte, droge doek.

Hoe vaak moet een zonnescherm schoongemaakt worden?

De zonwering schoonmaken herhaal je twee keer per jaar, aan het begin en aan het eind van het zomerseizoen. Een schoonmaakbeurt aan het begin van de zomer verwijdert het vuil dat zich in de winter heeft opgehoopt en een poetsbeurt aan het einde van de zomer voorkomt schade tijdens het oprollen in de winter.

Je gebruikt het zonnescherm natuurlijk het meeste in het zomerseizoen. Wij raden je aan om in deze periode het losse vuil van het zonnescherm met een zachte borstel te verwijderen. Op deze manier voorkom je dat het vuil zich ophoopt en in het doek trekt. Nog een voordeel: zonwering schoonmaken aan het eind van het zomerseizoen is dan een fluitje van een cent!

Zonnescherm schoonmaken met azijn

Zijn de kleuren van je zonnescherm verbleekt door de zon? Wij hebben de gouden tip om de kleuren van het zonnescherm weer op te frissen: je zonnescherm schoonmaken met azijn! Dit natuurlijke reinigingsmiddel is eigenlijk onmisbaar in ieder keukenkastje want je kunt het voor heel veel schoonmaakklusjes gebruiken.

Rol het zonnescherm helemaal uit zodat het doek strak gespannen is. Maak een mengsel van lauwwarm water en azijn: de verhouding hiervoor is één kop azijn op één kop water. Dompel een zachte doek of spons in het azijnwater en begin bovenaan met het schoonmaken van de gekleurde stroken. Als je doek of spons vuil wordt, spoel hem dan uit met schoon water. Ga zo verder totdat je alle gekleurde stroken hebt gereinigd. Op deze manier laat je je vrolijk gekleurde zonnescherm weer shinen!

De beste schoonmaaktips

Het schoonmaken van je zonnescherm achter de rug? Wij hebben de beste reinigingstips voor je verzameld. In ons artikelen vind je handige tips voor het reinigen van meubels, matrassen, vloerkleden en nog veel meer. We hebben ook een aantal oude, beproefde reinigingstrucs voor je, algemene informatie over schoonmaakmiddelen en nuttige adviezen voor de keuken, badkamer en woonkamer samengesteld.

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden die er zijn voor zonwering? Of ben je op zoek naar meer tips voor het onderhouden en plaatsen van een zonnescherm? Neem dan eens een kijkje op de blog van Dura-Sol.