Wohnzimmer mit grauem Sofa, grüner Deko und Holzmöbeln Holz

Een vloerkleed is de pluizige vloerbedekking die elke kamer een gezellige en huiselijke sfeer geeft. Maar raak niet in paniek als je ineens belangrijk bezoek krijgt, een grote vlek ziet of gewoon zin hebt in de voorjaarsschoonmaak. Zelf een vloerkleed reinigen gaat snel en gemakkelijk. En: je bespaart op de kosten voor professionele reiniging. In slechts enkele stappen is jouw vloerkleed weer als nieuw!

Mijn vloerkleed ziet er schoon uit, waarom zou ik het dan toch schoonmaken?

Je tapijt ziet er misschien schoon uit, maar er kan zich een een hoop vuil in opstapelen en verzamelen. Het kleed werkt namelijk als een soort filter in de kamer: al het stof en vuil dat ronddwarrelt wordt hierin verzameld. Daarnaast zorgt deze viezigheid ervoor dat de vezels eerder beschadigd raken en je tapijt dus eerder verslijt. Reden genoeg dus om het vaker schoon te maken. Hoe vaak je je vloerkleed moet reinigen, lees je verderop in het artikel.

Het vloerkleed reinigen: doe je het zelf of laat je het professioneel reinigen?

Of je jouw vloerkleed of tapijt zelf schoonmaakt of laat schoonmaken, hangt niet alleen af van de gevoeligheid van het vloerkleed, maar ook van de tijd die je hebt en het geld. Afhankelijk van het materiaal en de leverancier kost de reiniging tussen de 8 en 38 euro per vierkante meter. Omdat er veel eenvoudige tips en tricks zijn, waarmee je zelf je vloerkleed of tapijt kunt reinigen kun je ook zelf de handen uit de mouwen steken. In slechts enkele stappen is het vloerkleed weer als nieuw.

Of je jouw vloerkleed zelf moet schoonmaken hangt volledig af van het vloerkleedmodel en de gevoeligheid! Meer hierover lees je hieronder in onze informatie over verschillende materialen. Voor de meeste vloerkleden wordt twee keer per jaar een dieptereiniging aanbevolen – in de zomer en winter. Bij intensief gebruik en veelvuldig gebruik moet je het vaker reinigen. De volgende vloerkleedreinigingsopties zijn beschikbaar:

 • Nat reinigen met vloerkleedschuim en stofzuiger: deze variant is geschikt om zelf vloerkleden te reinigen. Sproeischuim wordt op het vloerkleed aangebracht, geborsteld en na het drogen afgezogen.
 • Nat reinigen met een shampoo of met een sproei-extractieapparaat: laat deze reiniging over aan een gespecialiseerd bedrijf. Een vloerkleedreinigingsapparaat sproeit de reinigingsoplossing met verhoogde druk op de vloer.
 • Reinigen met een stoomreiniger: deze reinigingsmethode kan ook gebruikt worden voor het reinigen van het vloerkleed of tapijt. Stoomt lost vuil, vlekken en vet op. Het opgeloste vuil wordt direct opgevangen in een speciale doek. Er blijven geen restanten in het vloerkleed achter.         

Het stappenplan: een vloerkleed reinigen in 3 stappen – zo werkt het!

 1. Voorbereiding
  Als je niet over een professionele vloerkleed reinigingsmachine beschikt, kunt je jouw vloerkleed perfect voorbereiden op de reiniging door het grondig te stofzuigen. Met name moderne stofzuigers hebben verschillende stofzuigopties waarmee je zelfs het fijnste stof kunt verwijderen. Plaats de opzetborstel op jouw stofzuiger. Als je een hoogpolig vloerkleed hebt is het gladde mondstuk beter geschikt.
 2. Laat het middel in werking treden
  Bedek het vloerkleed vervolgens met vloerkleedreiniger of vloerkleedshampoo. Werk met de hand in een cirkel van buiten naar binnen. Het vloerkleed mag alleen oppervlakkig nat worden.
 3. Reinigingsmiddel uitwassen
  Veeg vervolgens het vloerkleed of tapijt af met water en een zachte doek totdat er geen schuim meer in het vloerkleed achterblijft. Of stofzuig het schuim eraf met een daarvoor geschikte stofzuiger. Laat het vloerkleed vervolgens goed drogen.

Vloerkleed reinigen met huishoudelijke was- of reinigingsmiddelen – wat is beter?

In principe is het altijd beter om het zonder de chemische middelen te doen. Probeer daarom – indien compatibel met jouw vloerkleedmateriaal – het probleem op te lossen met huishoudelijke middelen die je vaak al in huis hebt! Op deze manier doet je iets goeds voor het milieu, voor jezelf en je bespaart bovendien geld en tijd!

Tips voor vloerkleed reinigen met andere reinigingsmiddelen

Met het reinigingsmiddel, wat voor soort reinigingsmiddel dan ook, is de vraag altijd: Ga je voor een alkalische of zure reiniger? Dat hangt af van het vloerkleedmateriaal:

 • Wol en dierlijke vezels: zure reinigingsmiddelen
 • Katoen: alkalische middelen
 • Sisal: alkalische middelen
 • Geur Basic: waspoeder

Het is belangrijk dat het wasmiddel in poedervorm wordt gebruikt. Er kan ook een onderscheid worden gemaakt tussen wit wasmiddel en kleurwasmiddel, afhankelijk van de kleur van jouw vloerkleed.

Maak het vloerkleed schoon met waspoeder – zo werkt het

 • Strooi het poeder eenvoudigweg over het kleed en borstel het daarna in.
 • Na een korte inweek tijd, stofzuigt je het poeder er gewoon af. Het poeder heeft het vuil geabsorbeerd en jouw vloerkleed een aangename geur gegeven.            

Welk reinigingsmiddel hoort bij welke vlek?

7x verschillende vlekken en het juiste reinigingsmiddel:

 1. IJs voor chocoladevlekken

  Zo zoet als chocolade smaakt, zo bitter zijn de vlekken. Maar er zijn een paar eenvoudige middelen die je kunt gebruiken om het vloerkleed of tapijt zelf schoon te maken. Probeer het bijvoorbeeld eens met ijs. Het vloerkleed schoonmaken met ijs? Zo werkt het: Als je ijs op de vlek doet (bij voorkeur in een ijszakje), bevriest de chocolade en breek je dit er vervolgens gemakkelijk af. P.S.: Helpt ook bij kauwgom!

 2. Zout in plaats van vloerkleed reinigingspoeder tegen wijnvlekken

  Velen hebben zich al de vraag gesteld: hoe verwijder ik rode wijn vlekken? Natuurlijk is rode wijn bijzonder gemeen, vooral op een lichtgekleurd vloerkleed. Het is mogelijk om dergelijke vlekken in het vloerkleed zelf schoon te maken of in ieder geval te verzachten met klassiek zout. Maak het vloerkleed schoon met zout – zo werkt het: Gewoon zout strooien op de vlek, bevochtigen (als de vlek al gedroogd is) en van buiten naar binnen wrijven (belangrijk: niet andersom!). Als alles droog is, zuig het vuil dan op en herhaal het indien nodig.

 3. Natrium of bakpoeder tegen koffievlekken

  Hoe ziet je bank eruit met lelijke koffievlekken? Het huishoudelijke middel natriumbicarbonaat helpt tegen dit type plekken (en nog meer) om vloerkleden te reinigen. Maak het vloerkleed schoon met bakpoeder of natriumcarbonaat – zo werkt het: Verdeel het bakpoeder of natrium gelijkmatig over het vloerkleed. Licht wrijven en vervolgens afnemen met heet water. Laat het dan in werking treden en zuig het vuil er tot slot af.

 4. Citroensap voor donkere vlekken op lichte vloerkleden

  Citroensap heeft een blekende werking – ideaal voor donkere vlekken op lichte vloerkleden! Maak het vloerkleed schoon met citroensap – zo werkt het: citroensap op de vlek druppelen of een doek in het citroensap dompelen en de vlek ermee behandelen!

 5. Scheerschuim in plaats van vloerkleedschuim voor voedselvlekken

  Of het nu je mosterd of tomaat is – het scheerschuim uit de badkamer helpt bij veel vlekken! Maak het vloerkleed schoon met scheerschuim – zo werkt het: Bedek de vlek met scheerschuim en masseer in met een doek of een zachte borstel. Na een aanbrengtijd van minstens een uur het scheerschuim met een doek deppen. Dezelfde procedure wordt aanbevolen wanneer vloerkleedschuim wordt gebruikt, maar we adviseren om het eerst op een onopvallende plaats te testen.

 6. Mineraalwater voor zeer verse vlekken

  Horrorvlekken zoals was, maar ook eventuele voedselvlekken zullen een strijd zijn! Het belangrijkste is dat je mineraalwater/soda met veel koolzuur gebruikt. Maak het vloerkleed schoon met mineraalwater – zo werkt het: Gewoon op de vlek aanbrengen, 20 minuten laten inwerken en nawrijven met een zachte doek.

 7. Vloeipapier voor was vlekken

  Kaarsvet, bijvoorbeeld van een gezellige avond, kunnen met vloeipapier worden verwijderd. Maak het vloerkleed schoon met vloeipapier – zo werkt het: Plaats het vloeipapier op de wasvlek. Leg het strijkijzer er dan op of föhn het gebied droog. Het vloeipapier absorbeert de door de hitte opgeloste was.

Tip! Glasreiniger, groene zeep en azijn als een multispot killer

Voor als niets helpt: veel vlekken kunnen door middel van eenvoudige glasreinigers of ruitenreinigers (vanwege de glycerine die ze bevatten) of de bekende groene zeep verwijderd worden. Ook azijn, vooral gemengd met water, helpt tegen vlekken op het vloerkleed. Wees alleen voorzichtig met gevoelige vloerkleden, want azijn bleekt! Probeer het altijd eerst op een onzichtbare plek uit.

Handen thuis: deze producten mogen niet worden gebruikt om vloerkleden schoon te maken

Ben je bezig met benzine of nagellakverwijderaar? Zet het niet op het vloerkleed! Het vuil op je kleed wordt met beide middelen losgemaakt, maar niet verwijderd. Nagellakverwijderaar mag alleen in acetonvrije vorm worden gebruikt voor echte nagellak vlekken op het vloerkleed.

Vloerkleed reinigen per type en materiaal

De reinigings- en onderhoudsinstructies verschillen per materiaal. In principe moet je altijd de gevoeligheid van het materiaal afwegen tegen de vraag of en hoe het vloerkleed schoon zal worden.

De juiste vloerkleed reinigingstechniek voor vlekken

 • Deppen in plaats van wrijven! Anders wordt het vuil alleen maar dieper bewerkt.
 • Ga altijd van de rand van de vlek naar het midden toe.
 • Behandel de vlek altijd onmiddellijk – als er geen tijd is, voeg dan lauw water of mineraalwater toe.

Reinigen van een vloerkleed van natuurlijke vezels

Naast wol, zijde en katoen zijn er ook natuurlijke vezels zoals sisal en jute. Als er vlekken ontstaan, kunt je deze met absorberende doeken en een klein beetje vlekverwijderaar deppen, niet inwrijven. Er zijn ook speciaal voor dit doel ontwikkelde vlekverwijderaars voor natuurlijke vezels. Bij hardnekkige vlekken kunt je het vloerkleed vervolgens behandelen met een vochtige borstel van natuurlijke vezels.

Reinigen van vloerkleden van dierlijke vezels

Als jouw vloerkleed bestaat uit dierlijke vezels zoals wol, die ook onder natuurlijke vezels vallen, moet je geen zeep gebruiken! Hierdoor kan jouw vloerkleed zijn stevigheid en elasticiteit verliezen. Zure wasmiddelen daarentegen behouden de glans en elasticiteit van dierlijke vezels. Borstel na het reinigen de pool in de richting van de lijn. Als je een vloerkleed van zijde hebt, raden wij je een professionele reiniging aan.

Leren vloerkleden reinigen

Leer is een gevoelig materiaal, dat je het beste kunt reinigen met speciale lederverzorgingsproducten. Het is belangrijk dat je het juiste middel kiest voor het specifieke type leder: suède, glad leer of nubuck. Onzuiverheden kunnen vervolgens worden behandeld met een vochtige doek en het juiste product of speciale leerzeep. Meer over leer schoonmaken lees je in ons artikel.

Het reinigen van het hoogpolige vloerkleed

Hoe maak ik een hoogpolig vloerkleed schoon, vraag je je wellicht af? Als jouw vloerkleed een hoogpolig vloerkleed is, moet je het eerst met een grove kam kammen voordat je het schoonmaakt. Dit stelt je in staat om eventuele knopen in een vroeg stadium te verwijderen. Het is het beste om deze procedures meerdere keren per jaar te herhalen om jouw hoogpolige vloerkleed zo goed als nieuw te houden voor een lange tijd. Kleine onzuiverheden op een hoogpolig vloerkleed kunnen perfect verwijderd worden met normale shampoo. Gewoon een kom vullen met water en wat shampoo en de lichte vlek ermee bedekken.

Schoon vloerkleed met lange pool

Ook “Hoe maak ik een vloerkleed met lange pool schoon” is een veelgestelde vraag. Als jouw vloerkleed een lange pool heeft, moet je het vloerkleed met een grove kam kammen voordat je het schoonmaakt. Het is het beste om dit meerdere keren per jaar te herhalen. Bij de lange pool is het ook aan te raden om het vloerkleed regelmatig uit te schudden en het vloerkleed meerdere malen te stofzuigen vanwege de lengte van de vezels.

In dit dichte vezelgaas mogen geen kleine kruimels en dergelijke worden gevonden. Controleer vervolgens nogmaals de vezels om te zien of je nog grotere knopen kunt zien. Kleine onzuiverheden op een vloerkleed met lange pool kunnen met de shampoo worden verwijderd. Meng ook hier de shampoo met water en behandel de lichte vlek met water.

Het reinigen van het oosterse vloerkleed

Je kunt het gevoelige oosterse vloerkleed ook zelf reinigen! Allereerst moet je het juiste reinigingsmiddel vinden. Dit moet altijd mild en PH-neutraal zijn. Test het reinigingsmiddel vooraf na het stofzuigen als kleurtest op een minder zichtbare plaats! Klassieke wasmiddelen mogen niet worden gebruikt. Het vloerkleed mag ook niet te veel worden doorweekt. Borstel het vloerkleed met slechts lichte druk.

Tip: breng wolvet of lanoline aan na contact met water om het vloerkleed weer te laten glanzen en beschermen. Dan goed laten drogen tijdens het ophangen!

Het microvezelvloerkleed reinigen

Als je een vloerkleed van synthetische vezels hebt, was het dan nooit in de wasmachine! De latexlaag kan uiteenvallen, waardoor het vloerkleed langdurig beschadigd kan raken. Het is ook aan te raden om jouw synthetische vezelvloerkleed niet te drogen met elektrische apparaten na het reinigen met water. Omdat deze vloerkleden chemische vezels bevatten, kunnen ze smelten en hun vorm verliezen door te veel warmte.

Shaggy vloerkleden reinigen

Een shaggy vloerkleed is knuffelzacht, maar vangt tegelijkertijd heel goed vuil op. Kleine modellen kunnen in de wasmachine gewassen worden op 30 graden. Voor de grotere modellen gebruik je lauw water en wolwasmiddel of zachte shampoo in het bad. Gewoon laten inweken, vervolgens uitborstelen en goed laten drogen.

Als je thuis een klein ongelukje overkomt, kunt je zelf bepaalde verontreinigingen in het vloerkleed behandelen. Het is alleen belangrijk dat je precies controleert wat voor soort vlek het is – dan vind je de beste remedie tegen het vuil. Als het vloerkleed bijzonder vuil is, kunt je ook een schoonmaakmachine huren. Natuurlijk kun je het ook gebruiken om vaste vloerkleden of tapijten snel en gemakkelijk schoon te maken. Het is belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen om de vloerkleden goed te kunnen laten drogen.

Tip! Schoonmaken met sneeuw, uit kloppen of stofzuigen

Wanneer stof en vuil zich in het basisweefsel hebben verzameld, probeer dan eerst te stofzuigen met een stofzuiger. Als het te vuil is, kan de volgende stap zijn om de achterkant van het vloerkleed af te slaan met een vloerkleedklopper. Als de voorkant vol met vuil zit, dringt het vuil alleen maar dieper in de stof door. In dit geval kan het beter worden afgeborsteld. In de winter kunt je ook eenvoudig de voorkant van het vloerkleed in de sneeuw leggen. Dan wordt het vuil naderhand eenvoudig uitgeveegd. Deze versie verfrist tegelijkertijd de kleuren. Dezelfde werking heeft een vochtig laken, dat je op de grond legt.

Zelf een klein vloerkleed reinigen

Is jouw vloerkleed klein en/of beweegbaar? Dan is het vloerkleed te wassen in de wasmachine of het bad. Controleer hoeveel het vloerkleed kan weerstaan voordat je begint. Katoen, wol en synthetische stoffen worden gewassen op 30 °C met een fijn wasprogramma. Vergeet ook niet regelmatig je wasmachine schoon te maken.

Maak het vloerkleed zelf schoon in de badkuip

Vul de badkuip met water zodat het vloerkleed volledig bedekt is. Voeg dan de shampoo toe. Laat het vloerkleed inweken en kneed het hele vloerkleed één keer voorzichtig. Dit verwijdert het vuil. Spoel vervolgens af tot er geen schuim meer in het water achterblijft. Wassen in de badkuip is ook geschikt voor vloerkleden van schapenwol!

Dit is de beste manier om vloerkleden met lang pool, korte pool of hoogpolige vloerkleden te wassen, maar ook vlekken op vloerkleden en badmatten te verwijderen. Om te voorkomen dat het kleed in de machine vast komt te zitten, is het het beste om een grote waszak te kopen. Hoeveel graden een vloerkleed in de wasmachine verdraagt, moet men individueel bepalen. Na het wassen van het vloerkleed kunt je het vloerkleed opnieuw controleren op vlekken. Behandel deze indien nodig opnieuw.

Zo maak je het vloerkleed zelf schoon en droog

Vaak zijn de franjes van een vloerkleed wit en deze zien er na een tijdje niet meer mooi uit. Er is een eenvoudige manier om de franjes schoon te krijgen. Leg plastic onder de franjes. Meng zeer heet water met wasmiddel voor witte was en wat bleekmiddel. Wrijf de franjes vervolgens in met een inweekte spons en laat het inwerken. Als het gewenste effect nog niet bereikt is, herhaal dan het proces.

 • Standaard vloerkleed drogen: hier wordt een natdroge stofzuiger aanbevolen, die kan worden geleend van een doe-het-zelfzaak. Als alternatief kunnen er ook droge handdoeken op het vloerkleed worden gelegd. Je kunt het vloerkleed ook droogföhnen.
 • Grotere vloerkleden drogen: het beste is om ze vanwege hun hoge gewicht in de frisse lucht aan een stabiele reling te hangen.
 • Kleine vloerkleden drogen: je kunt een klein vloerkleedje overal te drogen hangen. De tocht versnelt hier het droogproces.

3 belangrijke vragen over vloerkleedreiniging en -onderhoud

Wij hebben de belangrijkste vragen voor je verzameld! Lees verder en ontdek handige tips voor het reinigen en onderhouden van het vloerkleed.

Hoe vaak moet ik een vloerkleed schoonmaken?

Een wollen vloerkleed waarop vaak wordt gelopen, moet minstens eenmaal per week met een stofzuiger worden gereinigd. Het is natuurlijk het beste om het vuil altijd direct te verwijderen, zodat het zich niet in de eerste plaats kan vestigen. Een basis- of dieptereiniging wordt over het algemeen aanbevolen in de zomer en winter, d.w.z. twee keer per jaar. Dit varieert echter afhankelijk van het gebruik. Vlekken moeten altijd onmiddellijk, of zo snel mogelijk, worden verwijderd.

Hoe verwijder ik onaangename geuren uit het vloerkleed?

Een stoomreiniger verwijdert snel en gemakkelijk geuren. Anders is natrium een goede oplossing! Dit kan gebruikt worden als geurneutralisator, eenvoudigweg besprenkelen, ‘s nachts laten inwerken en dan goed stofzuigen. Tip: Als je jouw vloerkleed vooraf reinigt, verwijdert natrium de geuren nog beter.

Hoe verwijder ik voetstappen van een vloerkleed?

Lelijke voetstappen op jouw vloerkleed zijn zeker geen blikvanger. Reinigingsschuim lost al het vuil op dat in het vloerkleed is terechtgekomen en herstelt deze plekken. Zuig het vloerkleed grondig, spuit vervolgens reiniggingsschuim op het kleed en masseer het in met een zachte borstel. Zodra het schuim is opgedroogd, wordt het samen met het vuil eenvoudig weggezogen. Bovendien zal een in de handel verkrijgbare stoomreiniger helpen om de vertrapte vezels te herstellen. Of je kunt een stoomstrijkijzer en handdoek gebruiken om de vezels weer op te strijken.

4x tips voor een duurzaam resultaat

Na afloop van het werk wens je natuurlijk ook zo lang mogelijk resultaat:

 • Na een natte wasbeurt minimaal 24 uur lang niet aan het vloerkleed komen
 • Zorg voor goede ventilatie in de kamer van het gereinigde vloerkleed
 • Reinig de stofzuigmond tijdens het stofzuigen
 • Zet zwaardere meubels of voorwerpen pas na drie dagen terug op het vloerkleed

De juiste vloerkleedverzorging

Vloerkleedverzorging is net zo belangrijk als regelmatige reiniging. Er zijn verschillende tips en tricks:

 • Azijnwater helpt om de kleur van jouw wollen vloerkleed weer te laten stralen. Azijn kan vervaagde kleuren opfrissen. Meng azijn (of citroenessence) met 3 keer zoveel water. Breng het mengsel spaarzaam aan en borstel het licht tegen de haren in het vloerkleed. Goed laten drogen en dan in de richting van de haren borstelen.
 • Om jouw vloerkleed te beschermen tegen vocht en vuil is het gebruik van een impregnerende spray aan te bevelen. Wij raden dit echter niet aan voor natuurlijke materialen. De spray voorkomt dat het vloerkleed van natuurlijke vezels vocht transporteert en dat het materiaal ademt.
 • Het impregneren van plastic vloerkleden veroorzaakt meestal slechts een oppervlakkige behandeling van de vezels. Daarom kun je beter kiezen voor een speciaal impregneermiddel. Er zijn ook individuele producten voor hoogpolige, geweven en velours vloerkleden.
 • Een natuurlijke variant van impregneren werkt met zout. Strooi het zout eenvoudigweg op het vloerkleed, laat het ongeveer 5 uur inwerken en stofzuig het vervolgens af!

Goede impregnatie – zo werkt het!

Impregneren heeft altijd zin na een grondige reiniging met een stofzuiger en de daaropvolgende dieptereiniging. Ga als volgt te werk:

 • Test de impregnerende spray op een onopvallende plaats.
 • Spuit de impregnerende spray gelijkmatig op ongeveer een halve meter afstand op het vloerkleed.
 • Dep het in met een zachte spons of doek.
 • Laat het vloerkleed goed drogen voordat je het vloerkleed weer gaat gebruiken!

We hopen dat met onze tips je vloerkleed weer zo goed als nieuw is! Ben je toe aan een nieuwe look en op zoek naar een nieuw vloerkleed of andere items voor je interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig interieur!