Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
vrouw is snel klaar met de voorjaarsschoonmaak en leest financial times

Kijk je al uit naar de lente maar iets minder naar de grote voorjaarsschoonmaak? Met de tips in dit artikel ben je binnen no-time klaar. We geven je tips per ruimte zodat je stapsgewijs aan de slag kunt gaan.


Hieronder zetten we alvast onze tips op een rijtje:

 1. Een goede voorbereiding voor de voorjaarsschoonmaak is het halve werk
  • Deze schoonmaakspullen kun je in huis halen
  • Maak een planning
  • Opruimen
  • Muziek aan, en beginnen!
 2. Zo pak je de voorjaarsschoonmaak in de keuken aan
 3. Deze dingen mag je niet vergeten tijdens de voorjaarsschoonmaak in de badkamer
 4. 5 tips voor de voorjaarsschoonmaak in de woonkamer­­­
 5. Een voorjaarsschoonmaak in de slaapkamer
 6. De voorjaarsschoonmaak in de werkkamer
 7. De do’s & don’ts voor de lenteschoonmaak

We gaan hieronder op elke tip in.


Tip 1. Een goede voorbereiding voor de voorjaarsschoonmaak is het halve werk

Hieronder lees je alles over de verschillende schoonmaakspullen en -tools die je nodig hebt, hoe je aan de slag kunt gaan met de planning en tips voor het opruimen van je huis, zodat je meteen aan de slag kunt.

De voorbereiding van de voorjaarsschoonmaak

Een goede voorbereiding is het halve werk. Prik een datum, vertel het tegen je huisgenoot, vrienden of wie weet wil een van je ouders wel even komen helpen. Zorg dat je naar deze datum toe werkt.

Haal sowieso de volgende schoonmaakspullen in huis:

 • Bleekmiddel;
 • Sponzen;
 • Microvezeldoeken
 • Borstels;
 • Een zeemlap;
 • Spons;
 • Opbergers & dozen.

Is de dag van de voorjaarsschoonmaak aangebroken? Zorg dat je een fijne muziek playlist beschikbaar hebt en ga aan de slag.

Maak een planning

Let op: het hele huis in een keer schoonmaken is een hele klus. Stel daarom realistische doelen die haalbaar zijn voor de grote schoonmaak. Hierdoor voorkom je dat je halverwege gedemotiveerd wordt. Maak een stappenplan, schema of planning. Wat ga je allemaal doen? Werk hierbij van boven naar beneden. Dit geldt voor alles. Begin op zolder en werk naar beneden, maar begin ook bovenaan in een ruimte en maak eerst de bovenste kasjes leeg.

Kijk naar de tijd die je te besteden hebt en deel desnoods je huis op in stukken. Een verdieping per dag grondig schoonmaken is vaak realistisch. Ruim kamer voor kamer op om het overzicht voor jezelf te bewaren. Zo kun je indien nodig stoppen met de voorjaarsschoonmaak zonder dat je huis een bende is geworden.

Globaal opruimen

Ruim globaal de kamers op en zorg dat kleine accessoires of meubels worden opgeruimd zodat de vloer grotendeels leeg is. Hierdoor kun je dadelijk beter je grote schoonmaak houden. Voor de kamers kun je het beste het volgende hanteren:

 • De keuken – Zorg dat alle afwas weg is, droog het af en zet het terug op de juiste plek. Maak je aanrecht vrij. Je kunt hierdoor met de voorjaarsschoonmaak eenvoudiger te werk gaan.
 • Voor de badkamer geldt dat je alle shampoo- en doucheflessen opruimt. Zorg dat de wasbak vrij is van spullen en producten (doe alles bij elkaar in een mandje) en ruim ook de badmat en handdoeken op. Doe ze direct in de was!
 • Voor de andere kamers gelden geen specifieke richtlijnen, maar verwijder zoveel mogelijk van de grond. Ruim daarnaast kopjes, glazen en andere spullen die eigenlijk niet in een ruimte horen direct op. Heb je kinderen? Laat je kinderen dan meehelpen door hun kamer alvast leeg te maken.

Werk met handige opbergers om alles overzichtelijk te houden. Zo kun je bijvoorbeeld opbergmanden gebruiken om plaids en kussens in op te bergen, tijdschrifthouders om je tijdschriften bij elkaar te houden, opbergdozen voor papieren, en je sieraden kun je opbergen in mooie sieradendozen.

Opruimen wordt ineens wel heel leuk met deze items….

De grote voorjaarsschoonmaak kan beginnen!

Hoe maak je goed schoon en wat moet je precies per kamer reinigen? Hieronder delen we tips per ruimte voor deze grote schoonmaak. Vergeet ook niet om de ramen te lappen en de gordijnen te wassen.

Tip 2. Zó pak je de voorjaarsschoonmaak in de keuken aan

 • Haal alle spullen uit de ijskast en de vriezer. Zet vervolgens de ijskast en vriezer op de laagste stand, zodat het ijs in de vriezer kan ontdooien. Vul een grote emmer met lauw-warm water en afwasmiddel. Maak de binnenkant van de ijskast en vriezer schoon met een zacht schuursponsje en veeg het na met een droge doek. Veeg als laatste de buitenkant van de koelkast schoon.
 • Reinig of vervang het filter van de afzuigkap en poets de afzuigkap met een ontvetter.
 • Ontkalk het koffiezetapparaat en de waterkoker. Spoel het vervolgens een aantal keer goed na voor gebruik.
 • Maak ook je oven, magnetron, frituurpan of airfryer goed schoon.
 • Vergeet ook niet om de prullenbakken te legen. Was en desinfecteer deze van binnen en buiten met warm water en afwasmiddel, zodat ze ook meteen worden ontvet.
 • Ruim je voorraadkast op. Doe weg wat niet meer goed is en zet het soort bij soort terug. Het eten dat nog niet over datum is, kan op korte termijn worden opgegeten. Zet dit apart om hier de volgende dag of week gerechten mee te maken, zodat je dit meteen op kunt maken.

Tip 3. Deze dingen mag je niet vergeten tijdens de voorjaarsschoonmaak in de badkamer

 • Als het goed is heb je dit al gedaan, maar zorg ervoor dat je badkamer echt helemaal leeg is. Leg mandjes of spullen in een andere kamer zodat je badkamer helemaal leeg is.
 • Bekijk je make-up en schoonheidsproducten en gooi weg indien nodig. Meestal staat aan de onder- of zijkant van het verzorgingsproduct een symbool met een potje en deksel met hierop 6M bijvoorbeeld. Dit betekent dat het product na openen 6 maanden houdbaar is.
 • Controleer de EHBO kit. Vul pleisters en dergelijke aan en let op hun houdbaarheid.
 • Start met het ontkalken van de tegels, douchekop en slag, kranen en toilet. Laat dit vervolgens intrekken wanneer je verder gaat met het schoonmaken van de rest van de badkamer.
 • Neem alle onderdelen welke zijn ingespoten met ontkalkingsmiddel af met een doekje. Ga vervolgens verder met het badkamermeubelair en eindig met het toilet en tot slot de vloer.

Tip 4. 5x tips voor de voorjaarsschoonmaak in de woonkamer

 • Reinig lampen en elektronica met een licht vochtige microvezeldoek en allesreiniger.
 • Stofzuig je meubels (bank, stoelen en fauteuils), verwijder de kussenhoezen en was deze in de wasmachine. Let hierbij op de wasinstructie welke op het label in de kussenhoezen staat beschreven. Maak je zitbank goed schoon en verwijder vlekken en andere vreemde vuiltjes. Is je bank van leer of heb je suède fauteuils? Let erop dat deze een speciale reiniging nodig hebben. Tips voor het reinigen van leer en suède vind je in onze artikelen.
 • Poets je ramen en kozijnen. Let op: Maak ramen niet schoon als de zon er direct op schijnt. Dit zorgt voor strepen.
 • Pak ook je vloerkleed mee en laat deze reinigen of reinig het zelf.
 • Vergeet de hoeken en plinten niet en veeg alle oppervlakken af met een vochtige doek.

Tip 5. De voorjaarsschoonmaak in de slaapkamer

 • Was dekbedden, kussens en toppers. Draai hierbij ook het matras om.
 • Reinig de spiegels, ramen en raamkozijnen en pak ook het vloerkleed mee.
 • Maak je kledingkast schoon en ruim de wintergarderobe op. Alles wat je een jaar niet hebt gedragen doe je in een zak. Vind je het fijn om met stapels te werken, maak dan drie stapels: houden, doneren en verkopen. Eerder schreven we al in samenwerking met Fashion Chick een artikel over het opruimen van je kledingkast.
 • Vervang je geurzakjes of koop nieuwe. Geparfumeerde zepen of lavendelzakken met een fijne geur zorgen voor een fris gevoel in de kast.

Tip 6. De voorjaarsschoonmaak in de werkkamer

Heb jij een werkkamer of kantoor in huis? Verwijder dan vuil en bacteriën van toetsenborden en schermen met een pluisvrije doek. Draai het toetsenbord om en zuig het vieze vuil op. Met wattenstaafjes kun je de ruimtes tussen de toetsenborden makkelijk schoonmaken.

Maak je bureau schoon en vervang of vul het printpapier aan. Controleer of er nog voldoende schrijfmateriaal en pennen liggen en vul deze waar nodig ook aan.

Tip 7. De do’s & don’ts voor de grote lenteschoonmaak

 • Dweil je huis met een schone dweil. Dat wil zeggen een dweil die op 60 graden is gewassen. Stofzuig en dweil als laatste de vloer. Vergeet de hoeken niet en neem alle oppervlakken af met een vochtige doek. Maak ook je deurkozijnen, deurklinken en lichtschakelaars schoon, deze worden snel vergeten.
 • Gebruik niet meer sop dan noodzakelijk. Wanneer je dit doet werkt dit namelijk averechts. Het huis wordt er niet schoner van want het vuil wordt juist minder goed verwijderd. Houd de aanbevolen hoeveelheden die op de verpakkingen staan aan.
 • Vervang je stofzuigerzak als deze voor zo’n 2/3 vol is. Hierdoor hebben bacteriën en schimmels minder kans om zich te ontwikkelen.
 • Zet je ramen en deuren open en laat het goed doorwaaien.

Laat een frisse wind door je interieur waaien

Heel veel succes met de schoonmaak! Is alles weer als nieuw? Laat dan een frisse wind door je interieur waaien met wat nieuwe lente decoratie.

Deze decoratie is on trend in 2024:

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om stijlvolle opbergmogelijkheden voor je huis te shoppen. Veel shopplezier!