Houten stoffer en blik aan witte muur

Na een lange winter hebben veel mensen zin in een frisse en energieke lente. Om je huis ook fris en schoon te maken, houden veel mensen een voorjaarsschoonmaak. Een voorjaarsschoonmaak hoort bij de lente en is een perfect moment om alle spullen in huis eens goed onder de loep te nemen. Houd jij ook een grote schoonmaak? Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd en met de juiste tips en tricks ga jij gericht te werk. Dus kom maar op, hoe pak je dit het beste aan en hoe kun je het beste te werk gaan? Wij vertellen je er alles over.

Een voorjaarsschoonmaak is dan ook een grote schoonmaak en kan wanneer je maar wilt worden gedaan. Idealiter is het goed om elk seizoen een grote schoonmaak te houden. Vind je dit iets te veel van het goede? Houd dan 1 of 2 keer per jaar een grote schoonmaak.

Tip: wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel huishoudelijke items kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis spic en span te houden.

Hoe pak je een grote schoonmaak precies aan?

 1. De voorbereiding van de voorjaarsschoonmaak

  Een goede voorbereiding is het halve werk. Prik een datum, vertel het tegen je huisgenoot of vriend of wie weet wil een van je ouders wel even komen helpen. Zorg dat je naar deze datum toe werkt. Koop schoonmaakspullen zoals bijvoorbeeld bleekmiddel, sponzen, microvezeldoeken, borstels, een zeemlap, spons en andere spullen die je die dag wil gaan gebruiken. Denk hierbij aan opbergers of dozen. Is de dag van de voorjaarsschoonmaak aangebroken? Zorg dat je een fijne muziek playlist beschikbaar hebt en ga aan de slag.
 2. Maak een planning

  Let op: het hele huis in een keer schoonmaken is een hele klus. Stel daarom realistische doelen die haalbaar zijn voor de grote schoonmaak. Hierdoor voorkom je dat je halverwege gedemotiveerd wordt. Maak een stappenplan, schema of planning. Wat ga je allemaal doen? Werk hierbij van boven naar beneden. Dit geldt voor alles. Begin op zolder en werk naar beneden, maar begin ook bovenaan in een ruimte en maak eerst de bovenste kasjes leeg.

  Kijk naar de tijd die je te besteden hebt en deel desnoods je huis op in stukken. Een verdieping per dag grondig schoonmaken is vaak realistisch. Ruim kamer voor kamer op om het overzicht voor jezelf te bewaren. Zo kun je indien nodig stoppen met de voorjaarsschoonmaak zonder dat je huis een bende is geworden.
 3. Ruim op

  Ruim globaal de kamers op en zorg dat kleine accessoires of meubels worden opgeruimd zodat de vloer grotendeels leeg is. Hierdoor kun je dadelijk beter je grote schoonmaak houden. Voor de kamers kun je het beste het volgende hanteren:

  De keuken: Zorg dat alle afwas weg is, droog het af en zet het terug op de juiste plek. Maak je aanrecht vrij. Je kunt hierdoor met de voorjaarsschoonmaak eenvoudiger te werk gaan.

  Voor de badkamer geldt dat je alle shampoo- en doucheflessen opruimt. Zorg dat de wasbak vrij is van spullen en producten (doe alles bij elkaar in een mandje) en ruim ook de badmat en handdoeken op. Doe ze direct in de was!

  Voor de andere kamers gelden geen specifieke richtlijnen, maar verwijder zoveel mogelijk van de grond. Ruim daarnaast kopjes, glazen en andere spullen die eigenlijk niet in een ruimte horen direct op. Heb je kinderen? Laat je kinderen dan meehelpen door hun kamer alvast leeg te maken.
 4. De grote voorjaarsschoonmaak kan beginnen!

  Hoe maak je goed schoon en wat moet je precies per kamer reinigen? Hieronder worden per kamer tips en tricks gedeeld over hoe je dit het beste kunt aanpakken tijdens deze grote schoonmaak. Vergeet niet om de ramen te lappen en de gordijnen te wassen.

In 5 stappen het hele huis schoon

Voorjaarsschoonmaak kamer 1: de keuken

 • Haal alle spullen uit de ijskast en de vriezer. Zet vervolgens de ijskast en vriezer op de laagste stand, zodat het ijs in de vriezer kan ontdooien. Vul een grote emmer met lauw-warm water en afwasmiddel. Maak de binnenkant van de ijskast en vriezer schoon met een zacht schuursponsje en veeg het na met een droge doek. Veeg als laatste de buitenkant van de koelkast schoon.
 • Reinig of vervang het filter van de afzuigkap en poets de afzuigkap met een ontvetter.
 • Ontkalk het koffiezetapparaat en de waterkoker. Spoel het vervolgens een aantal keer goed na voor gebruik.
 • Maak ook je oven, magnetron, frituurpan of airfryer goed schoon. Bekijk de artikelen hierover voor meer tips en tricks.
 • Vergeet ook niet om de prullenbakken te ledigen. Was en desinfecteer deze van binnen en buiten met warm water en afwasmiddel, zodat ze ook meteen worden ontvet.
 • Ruim je voorraadkast op. Doe weg wat niet meer goed is en zet het soort bij soort terug. Het eten dat nog niet over datum is, kan op korte termijn worden opgegeten. Zet dit apart om hier de volgende dag of week gerechten mee te maken, zodat je dit meteen op kunt maken.

Voorjaarsschoonmaak kamer 2: de badkamer

 • Als het goed is heb je dit al gedaan, maar zorg ervoor dat je badkamer echt helemaal leeg is. Leg mandjes of spullen in een andere kamer zodat je badkamer helemaal leeg is.
 • Bekijk je make-up en schoonheidsproducten en gooi weg indien nodig. Meestal staat aan de onder- of zijkant van het verzorgingsproduct een symbool met een potje en deksel met hierop 6M bijvoorbeeld. Dit betekent dat het product na openen 6 maanden houdbaar is.
 • Controleer de EHBO kit. Vul pleisters en dergelijke aan en let op hun houdbaarheid.
 • Start met het ontkalken van de tegels, douchekop en slag, kranen en toilet. Laat dit vervolgens intrekken wanneer je verder gaat met het schoonmaken van de rest van de badkamer. Meer tips over kalk verwijderen lees je hier.
 • Neem alle onderdelen welke zijn ingespoten met ontkalkingsmiddel af met een doekje. Ga vervolgens verder met het badkamermeubelair en eindig met het toilet en tot slot de vloer.

Bekijk het artikel badkamer schoonmaken voor nog meer tips en tricks.

Voorjaarsschoonmaak kamer 3: de woonkamer

 • Reinig lampen en elektronica met een licht vochtige microvezeldoek en allesreiniger.
 • Stofzuig je meubels (bank, stoelen en fauteuils), verwijder de kussenhoezen en was deze in de wasmachine. Let hierbij op de wasinstructie welke op het label in de kussenhoezen staat beschreven. Maak je zitbank goed schoon en verwijder vlekken en andere vreemde vuiltjes. Is je bank van leer of heb je suède fauteuils? Let erop dat deze een speciale reiniging nodig hebben.
 • Poets je ramen en kozijnen. Let op: Maak ramen niet schoon als de zon er direct op schijnt. Dit zorgt voor strepen.
 • Pak ook je vloerkleed mee en laat deze reinigen of reinig het zelf.
 • Vergeet de hoeken en plinten niet en veeg alle oppervlakken af met een vochtige doek.

Voorjaarsschoonmaak kamer 4: de slaapkamer

 • Was dekbedden, kussens en toppers. Draai hierbij ook het matras om.
 • Reinig de spiegels, ramen en raamkozijnen en pak ook het vloerkleed mee.
 • Maak je kledingkast schoon en ruim de wintergarderobe op. Alles wat je een jaar niet hebt gedragen doe je in een zak. Vind je het fijn om met stapels te werken, maak dan drie stapels: houden, doneren en verkopen.
 • Vervang je geurzakjes of koop nieuwe. Geparfumeerde zepen of lavendelzakken met een fijne geur zorgen voor een fris gevoel in de kast.

Voorjaarsschoonmaak kamer 5: de werkkamer

Heb jij een werkkamer of kantoor in huis? Verwijder dan vuil en bacteriën van toetsenborden en schermen met een pluisvrije doek. Draai het toetsenbord om en zuig het vieze vuil op. Met wattenstaafjes kun je de ruimtes tussen de toetsenborden makkelijk schoonmaken.

Maak je bureau schoon en vervang of vul het printpapier aan. Controleer of er nog voldoende schrijfmateriaal en pennen liggen en vul deze waar nodig ook aan.

De do’s & don’ts voor de lenteschoonmaak

 • Dweil je huis met een schone dweil. Dat wil zeggen een dweil die op 60 graden is gewassen. Stofzuig en dweil als laatste de vloer. Vergeet de hoeken niet en neem alle oppervlakken af met een vochtige doek. Maak ook je deurkozijnen, deurklinken en lichtschakelaars schoon, deze worden snel vergeten.
 • Gebruik niet meer sop dan noodzakelijk. Wanneer je dit doet werkt dit namelijk averechts. Het huis wordt er niet schoner van want het vuil wordt juist minder goed verwijderd. Houd de aanbevolen hoeveelheden die op de verpakkingen staan aan.
 • Vervang je stofzuigerzak als deze voor zo’n 2/3 vol is. Hierdoor hebben bacteriën en schimmels minder kans om zich te ontwikkelen.
 • Zet je ramen en deuren open en laat het goed doorwaaien.

Praktische voorjaarsschoonmaak checklists om uit te printen

Op zoek naar een mooi overzichtje van alle hoeken in het huis die je kunt schoonmaken? Wij hebben een handige checklist voor je, zodat je precies weet wat er in welke kamer schoongemaakt moet worden en waar je op moet letten. Download de onderstaande checklist gratis en ga aan de slag. Veel schoonmaak plezier!

Veel succes met de grote schoonmaak in huis. Ruim spullen die je al een jaar niet hebt gebruikt op. Breng deze naar de kringloop of verkoop ze. Spullen zorgen voor een onrustig gevoel en al helemaal als ze niet worden gebruikt. Vergeet ook niet om jezelf te belonen wanneer je alles hebt schoongemaakt!

Klaar met je voorjaarsschoonmaak? Dan is het tijd om je woning op te frissen met nieuwe decoratieve items of meubelstukken, bijvoorbeeld van de Westwing Collection. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal.