Leren zitbank in de woonkamer

Leer, wie kent het niet? Een materiaal wat vaker in huis voorkomt dan je denkt. Schoenen, bank, jasje, tas, portemonnee of riem, veel items worden van leer gemaakt. Houd jij ook zo van leren meubels? Of misschien vind je één leren eye-catcher wel voldoende. Leer is dan ook een populair soort materiaal.

De bijzondere eigenschappen en de mooie uitstraling maken leer multifunctioneel. Het heeft een stijlvolle uitstraling, mits het goed wordt verzorgd. Dit materiaal heeft namelijk een passende reiniging en verzorging nodig, zodat het zo lang mogelijk soepel blijft en niet barst. Leer schoonmaken op de juiste manier is dan ook erg belangrijk. Hoe zorg je hiervoor? Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

Waar te beginnen?

Wanneer leer niet de juiste verzorging krijgt, gaat het barsten, uitdrogen en wordt het dof. Daarnaast zijn vlekken snel zichtbaar en als er eenmaal een vlek in zit is deze ook moeilijk te verwijderen. Leer is een echt natuurproduct en vraagt daarom om een specifieke verzorging. Ook is het extra belangrijk om je leren meubels regelmatig schoon te maken en te reinigen. Op die manier blijft de kleur behouden en heb je er veel langer plezier van.

Begin bij het begin. Net zoals een suède meubel, is voorkomen beter dan genezen. Wanneer je start met leer schoonmaken, start je met stofzuigen. Haal de stang van de stofzuiger en bevestig een speciaal meubelstuk erop. Kies hierbij het liefste een variant met een zachte onderkant zodat er geen krassen op het leer kunnen komen. Zuig vervolgens alle stof, haren, vuilresten en kruimels op zodat de bank stofvrij wordt.

Verschillende soorten leer schoonmaken

Voor leer schoonmaken is het van belang om te weten om welke soort leer het gaat. Zo zijn er veel verschillende leersoorten, denk hierbij aan nubuck, glad, ruw of natuurlijk leer. Vaak zijn leren banken van een glad soort leer gemaakt. Wist je trouwens dat een leren bank een van de meest gekochte banken is?

Check bij aankoop van je meubel welk type leer je hebt gekocht. Op die manier ga je voorbereid te werk en kun je langer van je item genieten. Is het al lang geleden en weet je niet meer waar je het aankoopbewijs hebt gelaten? Ga dan voorzichtig te werk. Hopelijk weet je met welk type leer je te maken hebt.

Welk leerproduct het ook is, één ding geldt altijd: juist en regelmatig leer verzorgen en schoonmaken met passende producten is belangrijk. Leerbalsem, leerzeep, vuilgum en impregneringsspray zijn onmisbaar en mogen daarom niet ontbreken. Zo geniet je zo lang mogelijk van je favoriete leren producten.

Leer schoonmaken: vlekken verwijderen

Voor autostoelen en meubilair zoals leren banken, fauteuils of Chesterfields gelden dezelfde regels als voor andere leren producten. In de meeste gevallen is de bekleding van autostoelen en meubels van glad leer, waardoor je het leer goed en eenvoudig kunt verzorgen.

Heb je geknoeid of wil je een vlek verwijderen? Gebruik dan groene zeep om dit schoon te maken. Maak een sopje en knijp je doek goed uit voordat je de bank gaat schoonmaken. Verwijder de vlek voorzichtig en spoel na met alleen schoon water. Heb je een heftige vlek? Gebruik dan eventueel een spons en puur groene zeep. Wanneer je dit hebt gedaan, veeg je de bank vervolgens droog met een oude handdoek.

Let op: Dit kan alleen zolang het leer glad is en niet van suède! Maak nooit suède leer schoon met water. Let er ook altijd op dat te veel vocht het leer uitdroogt, de juiste leerverzorging is dan essentieel. In het geval van suède leer zoals nubuck of velours is een kleine leerborstel aan te raden. Een behandeling met een vuilgum is ook effectief. Gebruik dit alleen niet voor heel gevoelig leer.

Combineer dit met een leerverzorgingsproduct voor een goed resultaat. Een leren bank vraagt om onderhoud dus verzorg je meubel regelmatig en herhaal deze stappen van leerverzorging indien nodig.

Omgevingsfactoren die van invloed zijn op je leren meubels

De luchtvochtigheid en warmte in de ruimte waar je meubel staat, hebben veel invloed op het onderhoud van bijvoorbeeld een leren bank. Pas hiermee op. Het is aan te raden om een leren bank niet te dicht bij een warmtebron te plaatsen want hierdoor is de kans groot dat het leer nog sneller uitdroogt. De luchtvochtigheid dient op pijl te zijn om te voorkomen dat de bank hierdoor uitdroogt.

Natuurlijk is het ook belangrijk voor je eigen gezondheid om dit op pijl te houden. Hetzelfde geldt ook voor zonlicht, dit kan namelijk de kleur van het leer doen vervagen. Deze factoren hebben veel invloed op het schoonmaken en verzorgen van je leren items, dus let hiermee op.

Leer schoonmaken en verzorgen: invetten

Hoe weet je nu of je een leren bank kan invetten en vooral wanneer is dit nodig? Je kunt dit controleren door met je hand over de bank of het meubelstuk te voelen. Wanneer het leer glad aanvoelt dan hoef je het niet direct in te vetten. Wanneer het leer stroef aanvoelt dan is het nodig om de bank te behandelen. Hetzelfde geldt als de bank lichter wordt en dus gaat verkleuren. Dan is het tijd om het leer goed te verzorgen.

Tip: wanneer je je meubel gaat invetten, doe dit dan ’s avonds. Het is belangrijk dat het product ’s nachts goed kan inwerken. Veeg de volgende dag de bank na met een schone doek zodat het niet meer afgeeft.

Nog een algemene tip: als je niet zeker bent of het product het juiste is voor jouw meubel, probeer het dan altijd eerst uit op een onopvallende plaats zoals de achterkant van de bank. Logisch, maar uit enthousiasme kun je dit snel vergeten.

Hoe vaak moet ik het leer schoonmaken?

Als de conditie van het leer over het algemeen goed is, is onderhoud om de zes tot twaalf maanden voldoende. Wanneer je meubel veel slijt, is het aan te raden om het tussendoor ook mee te pakken. Denk aan een leren fauteuil of een met leer beklede autostoel.

Pas op: als het leer te vaak met een leervet wordt gereinigd, kan het te vet worden. Daarom raden wij aan om het leer niet te vaak en met te veel zorg te behandelen.

Ben je benieuwd hoe je je andere banken het best kunt schoonmaken? Of wil je weten hoe je bekleding kunt reinigen? Lees er dan alles over op Westwing. Onze experts vertellen je er vanalles over zodat jij jaren plezier hebt van je mooie items.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar ander huishoudelijke tips en tricks, bekijk dan onze inspiratiepagina. Wie weet wilde je ook je raamdecoratie in de woonkamer aanpakken. Vergeet dan niet om je gordijnen te wassen en pak eventueel ook je ramen meteen mee.

Liever toch een nieuwe leren zitbank i.p.v. leer schoonmaken? Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal om je woning van prachtige leren meubels en accessoires te voorzien.