Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
leren fauteuil naast wandrek

Leer is een stoer, tijdloos trendmateriaal dat alleen maar mooier wordt naarmate de tijd verstrijkt. Leren items kunnen járenlang meegaan, mits je ze juist verzorgt. Maar hoe zorg je ervoor dat je leren spullen mooi blijven? Is er een vlek op het leer gekomen? Of wordt het toch wat dof? Hoe vaak moet je een leren bank eigenlijk schoonmaken en invetten? Kun je een leren bank met groene zeep schoonmaken? Lees snel verder en ontdek het antwoord op de vraag: hoe kun je leer het beste schoonmaken?

Tips voor het schoonmaken van leer

Wanneer leer niet de juiste verzorging krijgt, gaat het barsten, uitdrogen en wordt het dof. Daarnaast zijn vlekken snel zichtbaar en als er eenmaal een vlek in zit is deze ook moeilijk te verwijderen. Leer is een echt natuurproduct en vraagt daarom om een specifieke verzorging. Ook is het extra belangrijk om je leren meubels regelmatig schoon te maken en te reinigen. Op die manier blijft de kleur behouden en heb je er veel langer plezier van. Hieronder lees je 3 tips voor het reinigen van leer:

 1. Deppen – niet wrijven. Heb je per ongeluk geknoeid op je leren item? Pak er dan een vochtige doek bij en dep de vlek. Vegen kan het leer namelijk beschadigen.
 2. Begin bij het begin. Net zoals een suède meubel, is voorkomen beter dan genezen. Wanneer je start met leer schoonmaken, start je met stofzuigen. Haal de stang van de stofzuiger en bevestig een speciaal meubelstuk erop. Kies hierbij het liefste een variant met een zachte onderkant zodat er geen krassen op het leer kunnen komen. Zuig vervolgens alle stof, haren, vuilresten en kruimels op zodat de bank stofvrij wordt.
 3. Gebruik altijd een vochtige doek of reinigingsmiddelen die speciaal geschikt zijn voor het reinigen van leer. Tip! Test eerst altijd hoe je item reageert op het reinigingsproduct om beschadigingen en verkleuringen te voorkomen. Ieder type leer reageert namelijk anders. Voor suede mag je bijvoorbeeld geen water gebruiken!
  Verderop in het artikel lees je hoe je leren items met groene zeep kunt schoonmaken.

Verschillende soorten leer schoonmaken

Voor leer schoonmaken is het van belang om te weten om welke soort leer het gaat. Zo zijn er veel verschillende leersoorten, denk hierbij aan nubuck, glad, ruw of natuurlijk leer – zoals kalfs- of lamsleer. Vaak zijn leren banken van een glad soort leer gemaakt. Wist je trouwens dat een leren bank een van de meest gekochte banken is? Maar ook het diervriendelijke alternatief, de kunstleren bank, is een van de favorieten. Tips voor het reinigen van kunstleer vind je in het artikel over dit onderwerp.

Check bij aankoop van je leren item welk type leer je hebt gekocht. Op die manier ga je voorbereid te werk en kun je langer van je item genieten. Is het al lang geleden en weet je niet meer waar je het aankoopbewijs hebt gelaten? Ga dan voorzichtig te werk. Hopelijk weet je met welk type leer je te maken hebt.

Welk leerproduct het ook is, één ding geldt altijd: juist en regelmatig leer verzorgen en schoonmaken met passende producten is belangrijk. Leerbalsem, leerzeep, vuilgum en impregneringsspray zijn onmisbaar en mogen daarom niet ontbreken. Zo geniet je zo lang mogelijk van je favoriete leren producten. In de volgende paragraaf lees je een stappenplan hoe je leer kunt schoonmaken – ook met groene zeep.

Stappenplan leren bank schoonmaken

Voor autostoelen en meubilair zoals leren banken, fauteuils of Chesterfields gelden dezelfde regels als voor andere leren producten. In de meeste gevallen is de bekleding van autostoelen en meubels van glad leer, waardoor je het leer goed en eenvoudig kunt verzorgen.

Voelt het leer van de bank niet meer soepel? Zitten er vlekken op op? Zie je een blauwe waas op je witte leren bank? Volg dan onderstaand stappenplan om jouw bank als nieuw te laten uitzien. Over het algemeen behandel je leer twee keer per jaar. Dit kan ook vaker zijn – afhankelijk van de omstandigheden, maar daarover meer verderop in het artikel.

Een leren bank schoonmaken:

 • Maak de bank stof- en vuilvrij. Gebruik een zachte borstelkop of een opzetstuk speciaal voor meubels als je een stofzuiger gebruikt.
 • Een glad leren bank is eenvoudig tussendoor te reinigen met een vochtig doekje. Heb je last van hardnekkige vlekken? Gebruik dan een leershampoo of -reiniger. Je kunt ook een klein beetje groene zeep in lauw water mengen en de vlek behandelen – ben wel voorzichtig! Gebruik niet te veel groene zeep en maak de doek niet te vochtig. Heb je een ruwe leren bank? Dit type leer kan niet tegen vocht. Gebruik een leershampoo speciaal geschikt voor dit type leer en neem het met een schone doek af.
 • Klaar met reinigen? Ga dan aan de slag met de voeding voor een keurig onderhoud van jouw leren eyecatcher. Gebruik leder lotion om je item een flinke boost te geven. Breng dit ’s avonds aan zodat je het ’s ochtends met een doekje kunt afdoen. Zorg er wel voor dat je het goed uitwrijft en met een schoon doekje alle restanten eraf haalt, want het kan vlekken op kleding achterlaten. Behandel je leren bank twee keer per jaar met een voedende ledercrème. Meer over het invetten van leer lees je verderop in het artikel.

Wit leer schoonmaken

Op een lichte kleur zie je vlekken natuurlijk altijd een stuk beter. Je leren items in lichte kleuren, zoals beige en wit, zul je dus extra goed moeten verzorgen. Op goed onderhouden leer krijgt vuil namelijk minder grip.

Hoe maak je een witte leren bank schoon?

 1. Maak de bank stof- en vuilvrij. Gebruik hiervoor een stofzuiger met een zacht opzetstuk speciaal geschikt voor meubels.
 2. Gebruik een vochtige doek om de bank af te nemen.
 3. Gebruik ieder half jaar gebruik een leershampoo. Deze laat ook de blauwe waas van een leren jeans als sneeuw voor de zon verdwijnen.
 4. Geef de bank een boost met de juiste voeding. Ga voor een leercrème of -spray die het leer soepel houdt. Over het algemeen geef je witte leren items 4 keer per jaar een onderhoudsbeurt. Meer informatie over hoe en wanneer je moet invetten lees je verderop in het artikel.

Leer schoonmaken en vlekken verwijderen met groene zeep

Heb je geen ledershampoo in huis en heb je geknoeid of wil je een vlek verwijderen? Gebruik dan groene zeep om dit schoon te maken. Maak een sopje en knijp je doek goed uit voordat je de bank gaat schoonmaken. Verwijder de vlek voorzichtig en neem het af met een vochtige doek. Droog het vervolgens nog na met een droge, schone doek.

Heb je te maken met een hardnekkige vlek? Gebruik dan een spons en breng de groene zeep puur op de vlek aan. Wanneer je dit hebt gedaan, veeg je de bank vervolgens af met een vochtige doek en droog je het na met een oude handdoek. Groene zeep is ook een van de wondermiddelen om je stoffen bank te reiningen.

Let op! Dit kan alleen zolang het leer glad is en niet van suède! Maak nooit suède leer schoon met water. Let er ook altijd op dat te veel vocht het leer uitdroogt, de juiste leerverzorging is dan essentieel. In het geval van suède leer zoals nubuck of velours is een kleine leerborstel aan te raden. Een behandeling met een vuilgum is ook effectief. Gebruik dit alleen niet voor heel gevoelig leer.

Combineer dit met een leerverzorgingsproduct voor een goed resultaat. Een leren bank vraagt om onderhoud dus verzorg je meubel regelmatig en herhaal deze stappen van leerverzorging indien nodig.

Omgevingsfactoren die van invloed zijn op je leren meubels

De luchtvochtigheid en warmte in de ruimte waar je meubel staat, hebben veel invloed op het onderhoud van bijvoorbeeld een leren bank. Pas hiermee op. Het is aan te raden om een leren bank niet te dicht bij een warmtebron te plaatsen want hierdoor is de kans groot dat het leer nog sneller uitdroogt. De luchtvochtigheid dient op pijl te zijn om te voorkomen dat de bank hierdoor uitdroogt.

Natuurlijk is het ook belangrijk voor je eigen gezondheid om dit op pijl te houden. Hetzelfde geldt ook voor zonlicht, dit kan namelijk de kleur van het leer doen vervagen. Deze factoren hebben veel invloed op het schoonmaken en verzorgen van je leren items, dus let hiermee op.

Wanneer moet je leer invetten?

Hoe weet je nu of je een leren bank kan invetten en vooral wanneer is dit nodig? Je kunt dit controleren door met je hand over de bank of het meubelstuk te voelen. Wanneer het leer glad aanvoelt dan hoef je het niet direct in te vetten. Wanneer het leer stroef aanvoelt dan is het nodig om de bank te behandelen. Hetzelfde geldt als de bank lichter wordt en dus gaat verkleuren. Dan is het tijd om het leer goed te verzorgen.

Tip: wanneer je je meubel gaat invetten, doe dit dan ’s avonds. Het is belangrijk dat het product ’s nachts goed kan inwerken. Veeg de volgende dag de bank na met een schone doek zodat het niet meer afgeeft.

Nog een algemene tip: als je niet zeker bent of het product het juiste is voor jouw meubel, probeer het dan altijd eerst uit op een onopvallende plaats zoals de achterkant van de bank. Logisch, maar uit enthousiasme kun je dit snel vergeten.

Hoe vaak moet ik het leer schoonmaken?

Als de conditie van het leer over het algemeen goed is, is onderhoud om de zes tot twaalf maanden voldoende. Wanneer je meubel veel slijt of lichter van kleur is, is het aan te raden om het tussendoor ook mee te pakken. Denk aan een leren fauteuil of een met leer beklede autostoel.

Pas op: als het leer te vaak met een leervet wordt gereinigd, kan het te vet worden. Daarom raden wij aan om het leer niet te vaak en met te veel zorg te behandelen.

4x tips voor het langer mooi houden van leer

 1. Pleeg regelmatig en het juiste onderhoud voor je item. Een leren bank verzorg je twee keer per jaar. Heb je een bank in een lichte kleur? Deze kun je beter vaker behandelen met een verzorgende crème.
 2. Ga niet met donkere jeans op een leren bank zitten. Drapeer bijvoorbeeld een plaid over de bank en style het af met kussens.
 3. Vermijd contact met een warmtebron en direct zonlicht.
 4. Ben voorzichtig met kinderen en huisdieren die graag spelen op de bank.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van leer

Ben je benieuwd hoe je de bekleding van gestoffeerde meubels reinigt? Bekijk dan eens ons artikel over dit onderwerp. Eerder schreven we ook al andere artikelen met allerlei tips voor de verschillende schoonmaak bezigheden in huis.