Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
vrouw stofzuigt bank

Hoe houd ik mijn meubels het langste mooi? Hoe kun je nu het beste een meubelstuk of stoel reinigen? In dit artikel vertellen we je alles over het reinigen van de bekleding van gestoffeerde meubels. De zitbank is immers in veel huizen een onmisbaar en populair meubelstuk. Hier wil je dan ook zo lang mogelijk van genieten. Ontdek deze tips als je de bekleding gaat reinigen van gestoffeerde meubels.

Bekleding reinigen begint bij stofzuigen

Om een meubelstuk langer mooi te houden is het aan te raden om regelmatig te stofzuigen. Doe dit met een meubel opzet stuk welke zorgt voor een goede reiniging. Hierdoor kun je het grofste vuil, pluisjes en stof verwijderen en vervolgens beginnen met het gericht verwijderen van de vlekken.

Neem de tijd en stofzuig grondig. Haal alle kussens van de bank af zodat je ook kruimels en stukjes eten die zich daaronder verbergen weghaalt. Vergeet ook niet alle hoeken, gaten en kieren mee te pakken. Wanneer je de kussens terugplaats, bekijk ze dan een voor een en leg ze indien nodig andersom terug. Het is goed om de kussens af en toe om te draaien. Dit zorgt ervoor dat de kussens elk evenveel worden belast. Is de bekleding van de gestoffeerde bank afneembaar? Dan kun je het vaak zelfs na het stofzuigen gewoon in de wasmachine doen.

Bekleding reinigen met huishoudelijke producten

  1. Bekleding reinigen met scheerschuim

    In elke badkamer vind je twee reinigingsmiddelen waarmee je je gestoffeerde meubelen eenvoudig kunt reinigen, namelijk: scheerschuim en shampoo. Hoe werkt het reinigen met scheerschuim?

    Spuit het schuim op de vlek en laat het ongeveer tien minuten inwerken.

    Borstel vervolgens het schuim uit met een zachte borstel. Zeer belangrijk: Veeg maar in één richting! Scheerschuim doet wonderen, vooral bij rode wijnvlekken.
  2. Bekleding reinigen met shampoo

    Het werd al even genoemd. Een ander bekend product wat we in huis hebben is shampoo. Shampoo is erg geschikt als bekleding reiniger. Zo kun je onverdund een beetje shampoo op de desbetreffende plek aanbrengen. Het is uiteraard ook mogelijk om een groter gedeelte met shampoo te reinigen. Vervolgens masseer je het met een vochtige doek in. Zodra het gaat schuimen stop je en kun je met een droge doek de shampoo verwijderen van de bank.

    Het is raadzaam het eventueel met alleen water na te vegen. Laat de bank heel goed drogen voordat je er weer gebruik van maakt. Bijkomend voordeel: de bank ruikt ook meteen weer fris.
  3. Bekleding reinigen met zuiveringszout of schoonmaakazijn

    Is je bekleding erg vies of hangt er een nare geur in je bank? Gebruik dan schoonmaakazijn of zuiveringszout. Indien je gebruik wil maken van schoonmaakazijn dan vul je een plantenspuit deels met water en deels met schoonmaakazijn. Vervolgens spray je dit van een kleine afstand op de bank of het desbetreffende meubel. Laat dit een aantal uur of een nacht intrekken.

    Zo is je meubel weer fris en fruitig. Heb je echt een hele muffe geur in je bank? Herhaal dit proces dan. Een perfecte, goedkope bekleding reiniger.

    Wanneer je gaat werken met zuiveringszout dan ga je als volgt te werk: 

    Strooi het poeder op de vlek en laat het een nacht inwerken.
    De volgende dag grondig stofzuigen. Zorg ervoor dat je alle hoeken en naden mee pakt want het zout gaat overal zitten.
    Veeg het eventueel na met een droge doek zodat je zeker weet dat alle zoutresten weg zijn.
  4. Bekleding reinigen met vloeibare soda

    Je kunt ook vloeibare soda gebruiken om de bekleding te reinigen. Als je bekleding erg vuil is, kan het product zelfs onverdund worden gebruikt. Hoe ga je te werk?

    Dompel een zachte katoenen doek in warm water en voeg vervolgens wat van de soda toe.

    Nu kun je de zitbank voorzichtig afvegen. Tussendoor moet je de doek steeds opnieuw bevochtigen. Op deze manier kun je met name donkere verkleuringen elimineren.

Heb je een meubelstuk van suède of kunstleer? Dan vraagt dit om speciaal onderhoud wanneer je deze wilt gaan reinigen. Lees bovenstaande artikelen om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Bekleding professioneel laten reinigen

Met deze eenvoudige tips en tricks kun je bekleding makkelijk reinigen en ziet het er weer als nieuw uit. Door je meubilair regelmatig netjes bij te houden heb je er langer plezier van. Bovendien blijft het hierdoor als nieuw uitzien. Onze interieurspecialisten helpen je graag verder en hebben de meest effectieve tips voor het reinigen van de bekleding van je stoelen en banken.

Zelf professioneel reiniging met bekledingsreiniger & apparatuur

Misschien heb je een mooi vintage item gekocht of een tweedehands meubel overgenomen en is het tijd voor een grondige reinigingsbeurt. Ook als geen huishoudelijk middel meer helpt, is professionele apparatuur nodig. Professionele apparatuur zorgt voor een intensieve behandeling en dat is soms nodig. Ga voor een bekledingsreiniger die voor jou type meubel geschikt is. Laat je eventueel goed informeren. Vaak is het type apparaat wat je hiervoor kiest afhankelijk van je eigen wensen en smaak.

Test het product voor gebruik op een kleine hoek van je bank. Zo voorkom je vervelende vlekken en kun je zien of het geschikt is voor hetgeen waar jij het voor wilt gebruiken.

De bank reinigen met een stoomreiniger

Hoe weet ik of een stoomreiniger de juiste keuze is voor mijn bekleding? Let op: een stoomreiniger gebruiken voor een stoffen bekleding kan wel eens verkeerd uitpakken. Er zijn veel verschillende stoomreinigers te koop en afhankelijk van het type materiaal kan een stoomreiniger wel of geen uitkomst zijn. Vaak wordt bijvoorbeeld voor een stoffen bank geen stoomreiniger gebruikt. Katoen, linnen of wol beschadigen makkelijk door de hoge temperatuur van de stoom. Afhankelijk van hetgeen wat je wilt gaan reinigen en het materiaal kun je bekijken of een stoomreiniger een goede keuze is.

Wat zijn de voordelen? Een bank reinigen met een stoomreiniger zorgt voor een hele intense reiniging. Je hoeft hierdoor dan geen reinigingsproduct meer te gebruiken. Daarnaast heeft stoom een antibacteriële werking, is het zuinig in gebruik en is er relatief een korte droogtijd nodig. Indien er wordt gekozen voor een stoomreiniger dan is het verstandig om dit te laten doen door een specialist. Ons advies is om je er eerst goed in te verdiepen voordat je de keuze maakt om wel of niet je meubel te reinigen met een stoomreiniger.

Nog meer schoonmaak inspiratie

Wil jij nog meer tips om langer te genieten van je zitbank? Lees er alles over in het artikel over de zitbank schoonmaken. Vergeet niet om je hele zithoek schoon te maken nu je toch bezig bent. Pak de ramen mee, poets alle plankjes en plateaus en pak ook je zilverwerk mee. Heerlijk als alles weer schoon is!