Ontdek onze interieur sale -70%!

Bekleding in blauw met grijs kussen en grijs deken

Ongeacht het seizoen van het jaar – wij nemen graag plaats op comfortabele gestoffeerde meubels. Een goed boek lezen, een kleine snack eten en een glas rode wijn drinken; een ongelukje zit in een klein hoekje. Kruimels glijden in de spleet tussen de kussens, of drank belandt op de bank. Zitbanken, fauteuils en stoelen worden blootgesteld aan allerlei mogelijke vlekmakers. Maar geen paniek. Natuurlijk hoef je geen nieuwe bank aan te schaffen. Ontdek deze tips als je de bekleding gaat reinigen van gestoffeerde meubels.

Eenvoudig de bekleding reinigen met een stofzuiger

De basisvereiste voor een grondige reiniging van een zitbank is het stofzuigen van de bekleding. Hierdoor kun je het grofste vuil, pluisjes en stof verwijderen en vervolgens beginnen met het gericht verwijderen van de vlekken. Denk ook aan de kruimels en stukjes eten die zich daar graag verbergen.

Losse kussens moeten af en toe verwijderd worden en van tijd tot tijd worden omgedraaid. Een nieuw arrangement zorgt ervoor dat de kussens elk evenveel worden belast. Is de bekleding van de gestoffeerde bank afneembaar? Dan kun je het vaak zelfs na het stofzuigen gewoon in de wasmachine steken.

Bekleding reinigen: de top 3 beste producten

Eenvoudig, praktisch, goed! Het hoeft niet altijd de chemische versie van de drogisterij te zijn. Want soms doen de klassieke huishoudmiddelen dat ook! Deze zijn vaak zeer veelzijdig – en je hebt ze meestal toch al thuis!

Bekleding reinigen met scheerschuim

In elke badkamer vind je een reinigingsmiddel waarmee je je gestoffeerde meubelen eenvoudig kunt reinigen, namelijk: scheerschuim.

  1. Spuit het schuim op de vlek en laat het ongeveer tien minuten inwerken.
  2. Borstel vervolgens het schuim uit met een zachte borstel. Zeer belangrijk: Veeg maar in één richting! Scheerschuim doet wonderen, vooral bij rode wijnvlekken.

Bekleding reinigen met bakpoeder

Het reinigen van bijzonder geurintensieve bekleding en sterke vlekken kan uitstekend met zuiveringszout. Natrium heeft een desinfecterende werking, verwijdert vlekken en neutraliseert geuren.

  1. Strooi het poeder gewoon op de vlek en laat het een nacht inwerken.
  2. De volgende dag grondig stofzuigen.

Bekleding reinigen met soda

Je kunt ook vloeibare soda gebruiken om de bekleding te reinigen. Als je bekleding bijzonder vuil is, kan het product zelfs onverdund worden gebruikt.

  1. Dompel een zachte katoenen doek in warm water en voeg vervolgens wat van de soda toe.
  2. Nu kun je de zitbank voorzichtig afvegen. Tussendoor moet je de doek steeds opnieuw bevochtigen. Op deze manier kun je met name donkere verkleuringen elimineren.

Bekleding professioneel reinigen

Met onze eenvoudige tips en tricks kan je bekleding eenvoudig worden gereinigd en ziet er dan weer als nieuw uit. Onze interieurspecialisten helpen je graag verder en hebben de meest effectieve tips voor het reinigen van de bekleding van je stoelen en banken.

Professionele reiniging met bekledingsreiniger & apparatuur

Als geen huishoudelijk middel meer helpt, is professionele apparatuur nodig! Met een in de handel verkrijgbare bekledingsreiniger kun je de bankbekleding diep en grondig reinigen – en dat binnen enkele minuten. Welk apparaat je hiervoor kiest is een kwestie van smaak. Maar ook de klassieke bekledingsreiniger voor je zitbank doet het goed en is in elke drogisterij verkrijgbaar. Het middel dringt diep in de vezels door en verwijdert op betrouwbare wijze vuil en bacteriën.

Test het product voor gebruik op een kleine hoek van je bank. Als het materiaal reageert met permanente vlekken en dergelijke, is de bekledingsreiniger niet geschikt voor je bank. Neem vooraf contact op met de fabrikant om de gevoeligheid van het materiaal in kwestie te kunnen beoordelen!

Voorzichtigheid is geboden: reinigen met een stoomreiniger

Is een stoomreiniger de juiste keuze voor mijn bekleding? Een stoomreiniger produceert hete stoom die met een instelbare druk uit een spuitmond komt. Dergelijke apparaten hebben geen zuigfunctie. Hierdoor wordt bij langdurig stipt gebruik de bekleding aan een grote hoeveelheid vocht blootgesteld.

Wil je de bekleding grondig reinigen en een stoomreiniger voor je zitbank gebruiken? Hier moet je voorzichtig zijn, want de kussens kunnen volledig doorweken, vervormen door de constante hitte en zelfs stuk gaan. Om deze reden worden stoomreinigers voor bekleding slechts in beperkte mate aanbevolen.

Je kunt de stoomreiniger alleen gebruiken voor vlekken of lichte vervuiling. Je moet het apparaat op de laagste hoeveelheid stoom en stoomsterkte instellen. Dit voorkomt overmatig vocht. Je moet het mondstuk voor gebruik afdekken met een microvezeldoekje. Verdamp het gebruikte gebied slechts kort en veeg het vervolgens af met een droge katoenen doek.

De juiste geur: verwijder geurtjes van bekleding

Heel eenvoudig: natrium is hiervoor de oplossing! Dit kan gebruikt worden als geurneutralisator, maar moet daarna wel goed verwijderd worden. Tip: Als je eerst je zitbank schoonmaakt, verwijdert zuiveringszout nog beter onaangename geuren.

Zo zie je maar, chemische middelen werken niet altijd beter! Speciale reinigingsmiddelen bieden echter vaak een aangename geur of speciale verzorgingseigenschappen.

Shop gestoffeerde meubels bij WestwingNow

Ondanks de grondige reiniging heb je nog steeds een nieuwe favoriet nodig? Bij WestwingNow vind je de mooiste gestoffeerde meubels voor je huis.

Droom je al lang van geweldige ruime zithoek? Wil je eindelijk je oude armleunstoel omruilen voor een romantisch fluwelen model? Of je nu al lang verliefd bent of een gloednieuw meubel zoekt: houd je comfortabele gestoffeerde meubels in goede staat met onze tips voor het reinigen van bekleding!