Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!

Een ongelukje is zo gebeurd. Of het nu een rode wijnvlek, witte wijnvlek of iets anders is dat moet worden schoongemaakt. Gelukkig kun je de vlekken vaak met de juiste tips en materialen makkelijk verwijdern. Hoe je het beste rode wijnvlekken kunt verwijderen? Wij vertellen je er alles over.

Video: 3 handige hacks om onder andere rode wijnvlekken te verwijderen

 • Rode wijnvlekken verwijderen: breng voldoende scheerschuim aan. Laat het ongeveer 15 minuten intrekken en gooi het vervolgens in de was.
 • Olievlekken kun je verwijderen met afwasmiddel en zuiveringszout. Breng het mengsel aan en laat 15 minuten inwerken en gooi het vervolgens in de was.
 • Koffievlekken: bruistabletten doen wonderen om koffievlekken te verwijderen. Maximaal een uur in koud water laten weken en vervolgens in de wasmachine wassen.

Rode wijnvlekken verwijderen

Help! Het ging de hele avond zo goed, maar net op ’t einde stoot jij een glas rode wijn om. Of het nu bij vrienden, familie of bij jezelf gebeurt je wilt de vlek zo snel mogelijk weghalen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere vlekken zoals vlekken van witte wijn, rosé, port of koffie- of theevlekken. Hoe kun je deze het beste weghalen?

 1. Actie reactie

  Onderneem direct actie en dep de vlek droog met een keukenrol of theedoek. Blijf deppen tot dat de wijn is opgenomen. Blijf dit herhalen tot dat er geen wijn meer wordt geabsorbeerd. Het is belangrijk om dircet actie te ondernemen, omdat de vlek anders volledig in het stof opdroogt. Hierdoor is het nog moeilijker om de vlek goed te verwijderen.
 2. Koud of lauw water

  Vervolgens ga je met koud of lauw water de vlek nat maken. Blijf deppen en wrijf niet. Wanneer je wrijft zorg je ervoor dat je juist de wijn in het materiaal duwt en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg ervoor dat de vlek nat blijft. Dit kun je doen door er een natte spons op te leggen. Het is belangrijk dat de wijn zo veel mogelijk wordt verdund.
 3. Schone handdoek

  Vervolgens maak je een schone handdoek goed vochtig (wring deze wel goed uit) en leg de handdoek over de wijnvlek. Zorg ervoor dat de hele wijnvlek bedekt is. Laat de handdoek helemaal drogen en bekijk dan het resultaat. De vlek zou dan weg moeten zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van de vlek en de ondergrond.
 4. Vlekkenverwijderaar

  Is er toch nog een vlek zichtbaar? Of wil je proberen om een oude wijnvlek te verwijderen? Gebruik dan een speciale vlekkenverwijderaar voor jouw meubel. Kijk goed dat deze geschikt is voor de ondergrond die jij hebt. Ga je aan de slag met een chemisch middel? Test deze dan eerst uit op een plek die je niet (goed) ziet.
 5. Witte wijnvlekken

  Bovenstaande geldt ook voor witte wijnvlekken verwijderen. Dep de vlek droog en houdt vervolgens de vlek goed nat met een theedoek. Blijf deppen en drogen totdat de wijnvlek weg is. Gebruik hiervoor ook altijd koud water.

Vlekken verwijderen met witte wijn of jenever

Het is mogelijk om rode wijn vlekken te verwijderen met witte wijn of jonge jenever. Veel mensen zijn hier fan van en gebruiken dit dan ook bij een rode wijn vlek. Witte wijn zorgt ervoor dat de rode wijn wordt verdund. Dit geldt ook voor jonge jenever. Je kunt dan ook wat jenever of witte wijn over de vlek gieten en de vlek zal dan meteen verdwijnen. Dit kun je herhalen indien nodig.

Tip: dit werkt ook bij oudere wijnvlekken. Toch is niet iedereen hier zo’n fan van. Je wilt de vlek immers uit de bank halen en niet nog vanalles eraan toe voegen. Kies wat het beste bij de vlek, de ondergrond en jezelf past. Deze methode is bijvoorbeeld erg geschikt voor vlekken in lichte vloerkleden.

 • Witte wijn; Giet de witte wijn op de rode wijn vlek.
 • Schone doek; Druk er voorzichtig in met een schone doek.
 • Droog deppen; Dep de vlek droog.

Opmerking: Bij vaste oppervlakken zoals een bank kan na het verwijderen met witte wijn een lichte vlek achterblijven door de witte wijn. Als je verwijderbare hoezen hebt, kun je deze in de wasmachine stoppen en hierdoor de laatste sporen van mogelijke resten verwijderen.

Vlekken verwijderen met zout

Een andere tip van vroeger is keukenzout. Het zout zou de wijnvlek absorberen zodat deze vervolgens makkelijk te verwijderen is. Bovendien is zout een makkelijk middel, je hebt het vaak in huis en het kost weinig. Je behandelt de vlek door er wat zout overheen te gooien. Het zout zuigt als het ware de wijn op. Laat dit een nacht inwerken en de volgende dag is de vlek weg. Dep of wrijf dit voorzichtig schoon met koud of lauwwarm water zodat het zout er helemaal uit is.

Wijnvlekken verwijderen met andere tools

Andere tools om vieze vlekken te verwijderen zijn vloeibaar wasmiddel, de witte kant van een vaatwasblokje en baksoda. Baksoda is overigens ook perfect voor het schoonmaken van de oven of frituurpan. Een middel wat je beter niet kunt gebruiken om (rode) wijn vlekken te verwijderen is melk. Melk bevat bepaalde zuren die er niet voor helpen dat de vlek minder gaat worden.

Heb je een rode vlek op je onbehandelde houten tafel gekregen? Geen paniek, gebruik hiervoor dan groene zeep. Smeer de vlek in met groene zeep en laat dit even intrekken. Spoel en veeg het vervolgens schoon met water en een droge doek. Groene zeep mag niet ontbreken in huis want het is onmisbaar en breed inzetbaar. Daarnaast is het ook nog eens minder milieubelastend dan menig ander schoonmaakmiddel. Perfect wanneer je een grote voorjaarsschoonmaak gaat houden of wanneer je je tuintegels gaat schoonmaken bijvoorbeeld. 

Stiftvlekken verwijderen

Zijn er kinderen op bezoek geweest of zijn je kinderen aan de slag gegaan met viltstiften en heb je even niet opgelet? Op deze manier haal je vlekken van viltstiften uit je houten tafel.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is tandpasta:

 1. Om stiftvlekken te verwijderen, breng je tandpasta aan op de vlekken. Zorg dat je deze goed in de vlek verspreid. 
 2. Neem af met een doek – klaar!

Kun je nog meer tips gebruiken om je meubels of bekleding te reinigen? Of ben je bezig met een grote schoonmaak en wil je meer weten over het schoonmaken van je zitbank? Lees dan onze tips. Heb je een bank of stoel van suède of kunstleer? Dan vraagt dit om een speciale behandeling als het gaat om (wijn)vlekken. Lees de artikelen om voorbereid te werk te gaan.