Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
herfst interieur met groen en bordeaux

Suède, wie kent het niet? Een mooie, zachte stof met een sfeervolle, luxe en tijdloze uitstraling. Kleding, meubels of andere huishoudelijke artikelen, er zijn diverse suède varianten te vinden. Suède zien we dan ook steeds vaker in ons interieur terug. In dit artikel lees je hoe je zelfs de meest hardnekkige vlekken uit suède kunt verwijderen, alle do’s en dont’s voor het schoonmaken van suède en hoe je suède het beste kunt verzorgen.

Wat is suède precies voor een materiaal?

Suède is wildleer. Dit houdt in dat het een leersoort is met een ruw oppervlak dat afkomstig is van wilde dieren. Suède leer, nubuckleer of klassiek suède leer vallen ook onder de term suède. Suède meubels of andere accessoires kunnen in jouw interieur op vele manieren gecombineerd worden.

Let wel op: suède kan niet tegen vocht. Kies daarom alleen suède meubels voor binnen. Met kleding en schoenen is dat natuurlijk een stuk lastiger. Daarnaast is suède erg gevoelig. Het kan snel vies worden, beschadigd raken en ook vlekken zijn goed zichtbaar op deze stof. Het is daarom extra belangrijk om je suède producten of meubels goed te verzorgen. Ze blijven dan langer mooi en je kunt er daarom langer van genieten. Maar hoe zorg je hier nu voor?

Suède meubels schoonmaken en verzorgen

Hieronder vind je een overzicht hoe je jouw suède eyecatcher het beste kunt schoonmaken en verzorgen. We gaan op ieder punt verder in. Verderop in het artikel geven we je tips voor het schoonmaken van suède schoenen.

 • Nieuw meubel betekent impregneren;
 • Regelmatig je suède meubel reinigen;
 • Zo maak je verschillende type vlekken schoon;
 • Hardnekkig vuil verwijderen doe je zo.

Impregneer suède bij aanschaf

Heb je een nieuw suède meubel gekocht? Het belangrijkste is dat de suède meubels of accessoires altijd geïmpregneerd worden. Gebruik hiervoor een impregnerende spray. Deze beschermt tegen vocht en voorkomt dat hardnekkig vuil blijft plakken. Deze wordt vaak verkocht bij meubelwinkels of gespecialiseerde winkels. Hierdoor geef je het meubel al direct een beschermlaag die ook preventief beschermt tegen vuil en vlekken.

Regelmatig je suède meubel schoonmaken

Om een suède bank of andere suède meubels schoon te maken is het van belang dat je deze regelmatig stofzuigt. Je zorgt er dan voor dat je meubels niet alleen mooi en schoon blijven, maar hiermee voorkom je ook dat oude, vuilresten geen kans krijgen om een vlek te worden. Borstel altijd in twee verschillende richtingen zodat je zeker weet dat het vuil dat tussen het suède zit goed los zit.

Wanneer je dit hebt gedaan neem je het meubel nog even af met een zachte doek. Je haalt hiermee de laatste vuilresten weg. Gebruik een speciale borstel om ervoor te zorgen dat het suède weer helemaal mooi glad wordt.

Suède vlekken schoonmaken

 1. Suède reinigen met bakpoeder

  Heb je een vlek ontdekt op je mooie suède bank? Geen paniek! Olievlekken op suède leer behandel je met bakpoeder. Breng dit aan op de vlek, laat het inwerken en borstel het vervolgens eruit met een suède borstel.
 2. Een mild reinigingsmiddel

  De klassieke zachte reinigingsmiddelen zijn ook geschikt als betrouwbare leerverzorgingsproducten. Met dit huishoudelijke wasmiddel en een beetje warm water kunt je effectief omgaan met vuil op suède.

  Wat heb je nodig? Een microvezeldoek, zachte katoenendoek en een sopje met water en het reinigingsmiddel. Wrijf de vlek op het suède leer hiermee in. Vervolgens poets je het nog even met alleen water en dep je het tot slot droog.
 3. Suède schoonmaken met aardappelmeel

  Aardappelmeel als reinigingsmiddel? Ja het kan zeker. Aardappelmeel is erg geschikt als middel tegen verse vetvlekken. Bestrooi de vlek, laat hem inwerken en borstel hem ten slotte uit. Gebruik voor het beste resultaat een speciaal suède borsteltje.
 4. Voor hardnekkige vlekken

  Je hebt alles geprobeerd wat betreft de verzorging van je suède leer, maar de hardnekkige vlekken kunnen niet worden verwijderd? Gebruik dan een suède borstel of gum. Hoe je te werk kunt gaan lees je verderop in het artikel.

Reiniging van suède leer: van wijn- tot watervlekken verwijderen

 • Watervlekken: Maak watervlekken het liefste zo snel mogelijk droog. Heb je dit gedaan en is de vlek nog steeds zichtbaar? Ga dan met een vochtige doek over het hele oppervlak. Maak eventueel cirkelvormige bewegingen om ervoor te zorgen dat de vlek verdwijnt of minder wordt.
 • Vetvlekken: Een vetvlek op de bank en zo snel mogelijk je suède bank schoonmaken? Dep eerst de vlek met een doek droog. Vervolgens gebruik je droogshampoo. Spray op licht suède met droogshampoo voor blond haar en gebruik voor donker suède droogshampoo voor donker haar. Als alternatief kunt je ook babypoeder of aardappelmeel kiezen. Borstel vervolgens de vlek uit met een suède leerborstel.
 • Rode wijnvlek verwijderen? Bekijk hiervoor ons artikel over het verwijderen van rode wijnvlekken. Hier delen onze experts alle tips en tricks.

Hardnekkig vuil verwijderen met een suède borstel of gum

Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken kun je een gum of suède borstel gebruiken. Voor een kleine vlek kun je het best te werk gaan met een gum.

 • Suède bank schoonmaken met borstel

De suède borstel is geschikt voor zeer hardnekkige vlekken. Maak de borstel een klein beetje nat en borstel vervolgens stevig op het vervuilde oppervlak. Om kleurafwijkingen van de watervlek te voorkomen is het belangrijk dat je het stof goed droog maakt. Gebruik hiervoor een schone, zachte doek en laat het vervolgens ook goed aan de lucht drogen.

 • Suède bank schoonmaken met een gum

Heb je maar een klein vlek? Gebruik dan een gum. Een suède borstel is niet geschikt voor kleine oppervlakken. Door het gebruik van het water kunnen hierdoor namelijk sneller watervlekken worden veroorzaakt. Gum dan eerst zacht op de vlek, wanneer je ziet dat de vlek er niet direct uit gaat kun je harder gummen.

Suède schoenen schoonmaken in 3 stappen

Zoals je eerder al kon lezen kan suède niet goed tegen vocht. In de winter is het natuurlijk lastig om natte schoenen te voorkomen. Vandaar dat het extra belangrijk is om ook je schoenen te impregneren na je aankoop. Houd hierbij zo’n 25 cm afstand aan. Wacht circa een half uur voordat je de schoenen aantrekt.

Zijn je suède schoenen toch toe aan een poetsbeurt? In ons stappenplan ontdek je hoe je ze het beste schoon kunt maken:

 1. Zorg ervoor dat je schoenen droog zijn

  Je suède schoenen moeten droog zijn voordat je begint met schoonmaken. Zijn je schoenen flink nat geworden? Vul de binnenkant dan met proppen papier en laat ze rustig aan de lucht drogen. Let op! Zet ze niet bij de verwarming of in direct zonlicht.

 2. Borstel met een suède borstel het grove vuil eraf

  Borstel het grove vuil eraf met een suède borstel. Deze borstel heeft twee zijdes: namelijk een met rubberen en een met ijzeren haartjes. Met de stalen kant ruw je suède op en met de rubberen kant verwijderen je juist het vuil.
  Tip! Borstel in een richting om te voorkomen dat je suède beschadigt raakt. Mocht je zo toch niet het vuil eruit krijgen. Borstel dan heel voorzichtig in de andere richting. Heb je maar een kleine vlek? Deze kun je aanpakken met een gum.

 3. Hardnekkige vlekken verwijderen

  Heb je een hardnekkige vlek? Gebruik dan een gummetje of een suède reiniger. Met water wassen kan namelijk resulteren in meerdere vlekken. Wil je je suède schoenen toch met water wassen? Breng het water dan aan met de stalen kant van de borstel en breng het over de hele schoen aan. Vetvlekken kun je verwijderen met aardappelmeel. Vervolgens afvegen met een droge doek. Heb je een kleine opgedroogde vlek? Gebruik dan een leer gum om deze te verwijderen .

Alles wat je moet weten over het schoonmaken van een suède bank

Hieronder vind je een aantal algemene tips voor het reinigen van je suède bank. Daarna beantwoorden we nog een aantal veelgestelde vragen.

 • Impregneren – zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het belangrijk om een beschermlaag aan te brengen
 • Gebruik oude doeken – nieuwe poetsdoeken zouden kunnen afgeven op je bank
 • Test altijd je schoonmaakmiddel op een hoekje voordat je aan de slag gaat met de hele bank
 • Zet de bank niet in direct zonlicht.

Is je suède bank aan vervanging toe? Wat dacht je van de volgende bestsellers?

Veelgestelde vragen

Heb jij je ook al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste bank. Veel shopplezier!