Gratis retourneren
30 dagen retourtermijn
Suede schoonmaken stoel op beige vloerkleed

Suède, wie kent het niet? Een mooie, zachte stof met een sfeervolle, luxe en tijdloze uitstraling. Kleding, meubels of andere huishoudelijke artikelen, er zijn diverse suède varianten te vinden. Suède zien we dan ook steeds vaker in ons interieur terug.

Om ervoor te zorgen dat het materiaal er na lange tijd nog steeds mooi uitziet, moet je suède goed onderhouden en indien nodig reinigen. Vlekken zijn zo gemaakt en kunnen in de meeste gevallen ook zonder problemen worden verwijderd. Hoe kun je het beste suède schoonmaken of een suède bank reinigen? Lees hier alles over.

Wat is suède precies?

Suède is wildleer. Dit houdt in dat het een leersoort is met een ruw oppervlak dat afkomstig is van wilde dieren. Suède leer, nubuckleer of klassiek suède leer vallen ook onder de term suède. Suède meubels of andere accessoires kunnen in jouw interieur op vele manieren gecombineerd worden.

Let wel op: suède kan niet tegen vocht. Kies daarom alleen suède meubels voor binnen. Daarnaast is suède erg gevoelig. Het kan snel vies worden, beschadigd raken en ook vlekken zijn goed zichtbaar op deze stof. Het is daarom extra belangrijk om je suède producten of meubels goed te verzorgen. Ze blijven dan langer mooi en je kunt er daarom langer van genieten. Hoe zorg je hier nu voor?

Suede schoonmaken: impregneer!

Heb je een nieuw suède meubel gekocht? Het belangrijkste is dat de suède meubels of accessoires altijd geïmpregneerd worden. Gebruik hiervoor een impregnerende spray. Deze beschermt tegen vocht en voorkomt dat hardnekkig vuil blijft plakken. Deze wordt vaak verkocht bij meubelwinkels of gespecialiseerde winkels. Hierdoor geef je het meubel al direct een beschermlaag die ook preventief beschermt tegen vuil en vlekken.

Preventief een suède bank schoonmaken

Om een suède bank of andere suède meubels schoon te maken is het van belang dat je deze regelmatig stofzuigt. Je zorgt er dan voor dat je meubels niet alleen mooi en schoon blijven, maar hiermee voorkom je ook dat oude, vuilresten geen kans krijgen om een vlek te worden. Borstel altijd in twee verschillende richtingen zodat je zeker weet dat het vuil dat tussen het suède zit goed los zit.

Wanneer je dit hebt gedaan neem je het meubel nog even af met een zachte doek. Je haalt hiermee de laatste vuilresten weg. Gebruik een speciale borstel om ervoor te zorgen dat het suède weer helemaal mooi glad wordt. Voorkomen is beter dan genezen geldt ook voor het schoonmaken van je badkamer, oven of magnetron in huis. Kun je hier tips voor gebruiken? Lees dan onze artikelen erover.

Suède vlekken schoonmaken

 1. Suède reinigen met bakpoeder.

  Heb je een vlek ontdekt op je mooie suède bank? Geen paniek! Olievlekken op suède leer behandel je met bakpoeder. Breng dit aan op de vlek, laat het inwerken en borstel het vervolgens eruit met een suède borstel.
 2. Een mild reinigingsmiddel

  De klassieke zachte reinigingsmiddelen zijn ook geschikt als betrouwbare leerverzorgingsproducten. Met dit huishoudelijke wasmiddel en een beetje warm water kunt je effectief omgaan met vuil op suède.

  Wat heb je nodig? Een microvezeldoek, zachte katoenendoek en een sopje met water en het reinigingsmiddel. Wrijf de vlek op het suède leer hiermee in. Vervolgens poets je het nog even met alleen water en dep je het tot slot droog.
 3. Suède schoonmaken met aardappelmeel

  Aardappelmeel als reinigingsmiddel? Ja het kan zeker. Aardappelmeel is erg geschikt als middel tegen verse vetvlekken. Bestrooi de vlek, laat hem inwerken en borstel hem ten slotte uit. Gebruik voor het beste resultaat een speciaal suède borsteltje.
 4. Voor hardnekkige vlekken

  Je hebt alles geprobeerd wat betreft de verzorging van je suède leer, maar de hardnekkige vlekken kunnen niet worden verwijderd? Voor het reinigen van suède leer kun je in noodgevallen ook schuurpapier gebruiken. Kies een zachte variant en gebruik het om het plekje waar de vlek op zit een beetje op te ruwen. Doe dit erg voorzichtig en zeker niet te lang want dan wordt het suède glad leer en dat zou zonde zijn.

Reiniging van suède leer – de beste tips voor elk type vlek

 • Watervlekken: Maak watervlekken het liefste zo snel mogelijk droog. Heb je dit gedaan en is de vlek nog steeds zichtbaar? Ga dan met een vochtige doek over het hele oppervlak. Maak eventueel cirkelvormige bewegingen om ervoor te zorgen dat de vlek verdwijnt of minder wordt.
 • Vetvlekken: Een vetvlek op de bank en zo snel mogelijk je suède bank schoonmaken? Dep eerst de vlek met een doek droog. Vervolgens gebruik je droogshampoo. Spray op licht suède met droogshampoo voor blond haar en gebruik voor donker suède droogshampoo voor donker haar. Als alternatief kunt je ook babypoeder of aardappelmeel kiezen. Borstel vervolgens de vlek uit met een suède leerborstel.
 • Rode wijnvlek verwijderen? Bekijk hiervoor dit speciaal artikel waarin onze experts alle tips en tricks delen.

Suède schoonmaken: hardnekkig vuil?

Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken kun je een gum of suède borstel gebruiken.

Suede bank schoonmaken met borstel

De suède borstel is geschikt voor zeer hardnekkige vlekken. Maak de borstel een klein beetje nat en borstel vervolgens stevig op het vervuilde oppervlak. Om kleurafwijkingen van de watervlek te voorkomen is het belangrijk dat je het stof goed droog maakt. Gebruik hiervoor een schone, zachte doek en laat het vervolgens ook goed aan de lucht drogen.

Ga met een gum aan de slag

Heb je maar een klein vlek? Gebruik dan een gum. Een suède borstel is niet geschikt voor kleine oppervlakken. Door het gebruik van het water kunnen hierdoor namelijk sneller watervlekken worden veroorzaakt. Gum dan eerst zacht op de vlek, wanneer je ziet dat de vlek er niet direct uit gaat kun je harder gummen.

Wil je weten hoe je je bank het beste lang mooi kunt houden? Lees er alles over in dit artikel over het schoonmaken van je zitbank. Heb je nog andere meubels die je ook grondig wilt reinigen? Bekijk dan ons artikel met hierin de beste tips om je bekleding te reinigen. Heb je een meubel van leer? Dit vraagt ook om speciaal onderhoud. Succes! 

Heeft het suède reinigen niet gewerkt? Dan is het tijd voor een nieuwe suède bank! Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een prachtig interieur.