Schoonmaken zitbank beige in woonkamer met nude tinten

Hoe maak je een zitbank goed schoon en waar moet je speciale aandacht aan besteden? Bij het reinigen van stoffen is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je het beste je bank kunt reinigen. Of het nu gaat om een stoffen bank schoonmaken of leren bank invetten, we vertellen je er hier meer over.

De zitbank

De zitbank, een populair meubel in menig huis. Vaak wordt er veel tijd doorgebracht op de bank. Of je nu een tweezits, driezits of hoekbank hebt, om zo lang mogelijk plezier te hebben van je zitbank is het van belang om deze regelmatig te reinigen.

Hoe vaak kun je dit het beste doen? Dit ligt natuurlijk aan het gebruik en je huishouden. Zijn er kinderen of niet? Wordt de bank dagelijks gebruikt of slechts een paar keer per week? Afhankelijk hiervan kun je bepalen wat noodzakelijk is. Wij raden aan om de bank wekelijks of tweewekelijks te reinigen. Het is van belang dat deze dan minimaal grondig wordt gestofzuigd. Het is belangrijk dat etens- en vuilresten snel worden verwijderd. Je bank grondig reinigen hoeft in principe minder vaak, maar ook dit is natuurlijk afhankelijk van wat je zelf fijn vindt.

Stoffen bank reinigen

Het werd hierboven al even genoemd, maar begin met het stofzuigen van je bank. Verwijder alle kruimels, zandkorrels, vuilresten en stof. Verwijder alle kussens en stofzuig ook goed onder de kussens en bank. Vergeet niet om de kussens regelmatig om te draaien, hierdoor behouden ze hun vorm en volume.

Vervolgens is het belangrijk om te weten uit welk materiaal je bank of bank hoes bestaat. Meestal heeft elke zitbank namelijk z’n eigen gebruiksaanwijzing afhankelijk van het type materiaal. Kijk of je er zelf achter kunt komen of vraag het na bij de winkel of meubelzaak waar de bank gekocht is. Dit is van belang voordat je start met de bank schoonmaken.

Voor natuurlijke vezels zoals katoen, linnen, viscose, wol en zijde dien je altijd pH-neutrale reinigingsmiddelen te gebruiken. Een bank van synthetische vezels mag nooit worden gereinigd met een watertemperatuur van meer dan 30 °C, omdat de vezels anders kunnen smelten.

Weet je van welk materiaal je bank of bank hoes is? Dan kun je gericht aan de slag. Hieronder zijn een aantal reinigingsmiddelen uitgewerkt die je kunt gebruiken om je (stoffen) bank schoon te maken.

Stoffen bank reinigen met groene zeep

Groene zeep is een perfect middel om vlekken op je bank mee te verwijderen. Maak een sopje van lauwwarm water en groene zeep. Masseer dit op de vlek en maak de vlek hiermee schoon. Zorg er wel voor dat je de plek helemaal zeepvrij maakt en naspoelt met water.

Tip: verwijder vlekken altijd zo snel mogelijk. Op die manier is de kans het grootst dat je ze ook er daadwerkelijk uit krijgt. Gebruik hiervoor groene zeep, azijn of enkel water en een droge doek. Lees ook dit artikel over bekleding reinigen voor meer informatie hierover.

Bank reinigen met bakpoeder

Een ander reinigingsmiddel voor de bank schoonmaken is bakpoeder. Door een chemische reactie kunnen vlekken worden verwijderd van bijvoorbeeld eiwitten, vetten of zweet.

Hoe doe je dit?

  1. Meng het poeder met een beetje water (de hoeveelheden variëren afhankelijk van de grootte van de vlek). Verdeel dit vervolgens over de vlek en laat het een nacht inwerken. Als alternatief kan het ook droog over de vlek worden verspreid.
  2. Stofzuig de volgende dag de vlek en bank grondig met een stofzuiger. Veeg eventueel na met water.

Bank reinigen met galzeep

Galzeep is een ouderwets en bekend reinigingsmiddel en goed te gebruiken voor het verwijderen van vlekken. Galzeep gebruik je bij vet, fruit, gras en bloedvlekken.

Maak een sopje van galzeep en water en wrijf hiermee over de vlek. Mocht je een heftige of intense vlek hebben dan kun je ook alleen een vochtige doek met wat galzeep erop hiervoor gebruiken. Wanneer je dit hebt gedaan verwijder je de zeep met een zachte, vochtige doek.

Algemene tip: Zorg ervoor dat jouw bank niet voortdurend wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Dit zorgt voor verkleuring van je bankstel en daarnaast slijt de bank sneller. Staat je bank toch veel in de zon en kan dit niet anders? Bescherm je meubel dan met een speciale zonnebescherming.

Bank hoes in de wasmachine

Naast een stoffen bank heb je ook een stoffen bank hoes. Je kunt de bovenstaande tips gebruiken om deze schoon te maken of je kunt eventueel ook de hele hoes in de wasmachine gooien. Check van tevoren wel of jouw bank hoes in de wasmachine mag. Zo ja, dan kun je de hoes op 30 graden en een fijn wasprogramma wassen. Doe er alleen een beetje wasmiddel bij en hang de hoes direct op wanneer het programma is afgelopen.

Een leren bank reinigen

Een leren bank reinigen doe je met water of gekookt water. Je kunt ook een klein beetje afwasmiddel hiervoor gebruiken (in combinatie met water). Leer is een gevoelig materiaal, wees daarom heel voorzichtig met andere reinigingsmiddelen.

Vermijd daarnaast direct of indirect zonlicht. Dit werd hierboven al benoemd maar geldt vooral ook voor (kunst)leer. Het (kunst)leer kan hierdoor namelijk nog sneller vervagen en slijten. Als er te veel warmte in de ruimte is, kan het leer ook makkelijk uitdrogen of barsten.

Leren bank invetten en verzorgen

Heeft jouw leren bank barsten of uitdrogingsverschijnselen zoals vergrijzing of vervaging van de kleur? Dan is het tijd om je leren bank in te vetten. Leer vraagt om een speciale behandeling en verzorging. Een leren bank invetten doe je om te voorkomen dat de bank nog droger wordt en meer scheuren krijgt.

Een leren bank invetten heeft dus echt met verzorging te maken en is iets anders dan het reinigen ervan. Wil je meer weten over het reinigen en invetten van leren meubels? Lees er hier alles over.

Wanneer je je bank regelmatig schoonmaakt, verzorgt en reinigt door middel van stofzuigen en verzorging kun je langer genieten van je bank. Je bank blijft hierdoor mooier van kleur en ziet er ook mooier uit in z’n totaliteit. Zo blijft de vorm en het volume van de kussens beter behouden als je ze regelmatig omdraait. Vergeet ook niet om je sierkussens regelmatig te wassen. Ben je druk bezig met schoonmaken? Pak dan ook meteen je ramen en gordijnen mee. Zien je witte gordijnen er geel en dof uit? Lees hier alles over gordijnen witten!

Hierboven heb je in elk geval handige tips en tricks gekregen en kan je de bank reinigen. Het schoonmaken van de zitbank en de rest van je meubels hoeft niet lang te duren. Hiervoor geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus besteed er regelmatig tijd aan en verwijder meteen die vlek.

Is het toch tijd voor een nieuwe zitbank? Of wil je je oud bankstel verfraaien met kleurrijke kussens? Registreer op Westwing en mis geen enkel deal voor een relaxte woonkamer!