Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
bank reinigen met rode bank

De bank is een van de meest gebruikte meubels in huis. Hoewel een bank meestal een aankoop voor jaren is, zorg je met het regelmatig reinigen en schoonmaken van de bank dat de levensduur wordt verlengd. Zo kun je nog langer genieten van je bank! Geen zin om veel tijd kwijt te zijn met schoonmaken en reinigen? Onze schoonmaakexperts delen de beste tips over jouw bank reinigen. Van een stoffen tot leren bank!

Bank schoonmaken: waar moet je op letten?

Hoe maak je een zitbank goed schoon en waar moet je op letten? Hoe vaak moet je zelf de bank reinigen? Hoe reinig je de bank, met een stoomreiniger of tapijtreiniger of kan je dit makkelijk zelf? 

Voordat je start zijn een tweetal dingen belangrijk:

 • De meeste banken zijn goed zelf te reinigen, maar uiteraard is dit afhankelijk van de stof. Hierover vertellen we je meer. 
 • Hoe vaak je de bank zelf reinigt is afhankelijk van je huishouden. Zijn er kinderen of niet? Wordt de bank dagelijks gebruikt of slechts een paar keer per week? Hoe vaker in gebruik, hoe vaker we natuurlijk aanraden om schoon te maken. Even een doekje over je bank halen is al voldoende. Verwijder etens-en vuilresten zodat deze niet in de bank trekken. 

Stappenplan stoffen bank zelf reinigen 

In 3 stappen een stoffen bank reinigen:

 1. Stofzuigen

  Belangrijk dat alle kruimels, resten en losse stofjes worden weggehaald. Gebruik hiervoor eventueel een smal mondstuk zodat je overal goed bij kunt. Haal van tevoren kussens en plaids weg en stop deze in de wasmachine zodat deze meteen worden gewassen. Vergeet ook niet om onder de bank te stofzuigen. Ben je bang om waardevolle spullen op te zuigen? Doe dan een oude panty om de stofzuigermond. Deze vangt de spullen – haarelastiek, ring of munten – op.

 2. Maak een sopje met allesreiniger of shampoo

  Pak een emmer en vul deze met water en shampoo of allesreiniger. Gebruik een klein beetje want je wilt voorkomen dat het gaat schuimen. Pak een doekje of kleine oude handdoek en veeg hiermee over de bank. Zorg ervoor dat je doek niet te nat is, maar ook zeker niet te droog zodat de bank goed gereinigd wordt door het sopje. 
  Zit er een vlek op de bank? Breng hier dan een beetje onverdunde shampoo op aan.  
  Dep de shampoo zacht in de vlek en laat het even intrekken. Pak een natte doek en boen de vlek weg.

 3. Frisse geur 

  Ruikt de bank nog wat muf of wil je de geur in je bank neutraliseren? Vul dan een plantenspuit met een deel water en een deel schoonmaakazijn. Spray de bank hier mee in. Doe dit vanaf een afstand zodat de bank niet te nat wordt. Tip: voer deze stap ’s avonds uit zodat de bank in de nacht kan drogen. 

Stoffen bank vlekken reinigen met groene zeep

Groene zeep is een perfect middel om vlekken op je bank mee te verwijderen. Maak een sopje van lauwwarm water en groene zeep. Masseer dit op de vlek en maak de vlek hiermee schoon. Zorg er wel voor dat je de plek helemaal zeepvrij maakt en naspoelt met water.

Tip: Verwijder vlekken altijd zo snel mogelijk. Op die manier is de kans het grootst dat je ze ook er daadwerkelijk uit krijgt. Gebruik hiervoor ook groene zeep, azijn of enkel water en een droge doek. Lees ook dit artikel over bekleding reinigen voor meer informatie hierover.

Bank reinigen met stoomreiniger of tapijtreiniger 

Is je bank toe aan een grondige reiniging? Maak dan gebruik van een professionele in de vorm van een stoom- of tapijtreiniger. Let op: dit kan alleen bij een stoffen bank. Liever wat kleiner en compacter? Maak dan gebruik van een handstoomreiniger. Een stoom- of tapijtreiniger is perfect geschikt om hardnekkige vuilvlekken te verwijderen. Laat de bank eerst goed drogen voordat je er weer op gaat zitten en herhaal eventueel op plekken waar dit nodig is.  

Leren en kunstleren bank reinigen: hoe ga je te werk?

Een leren bank schoonmaken is erg eenvoudig omdat de gladde stof voorkomt dat eten en drinken in de bank trekt. Je reinigt je leren bank dan ook met een doekje en heet of gekookt water. Wees voorzichtig met reinigingsmiddelen want leer is wel een gevoelig materiaal. Is je bank van ruw leer gemaakt en heb je een vlek? Gebruik dan een stofzuiger om de vlek uit te zuigen. 

Heb je een witte leren bank? In ons artikel vind je praktische schoonmaaktips voor het schoonmaken van leer.

Leren bank verzorgen

Heeft je leren bank barsten of uitdrogingsverschijnselen zoals vergrijzing of vervaging van de kleur? Vet dan je bank in. Een leren bank vraagt namelijk om een speciale behandeling en verzorging, dit voorkomt verdere uitdroging en scheuren.

Benieuwd hoe je bank nog langer mee kan gaan? Neem dan snel een kijkje in ons artikel en ontdek 4 tips om de levensduur van je leren bank te verlengen.

Kunstleren bank schoonmaken en verzorgen

Heb je een kunstleren bank? Dan is een impregnerende spray een must-have. Daarnaast zijn er nog enkele huismiddelen die je kunt gebruiken om je kunstleren bank te reinigen. Benieuwd welke dit zijn? Neem dan snel een kijkje in ons artikel over het reinigen van kunstleer.

Suède bank schoonmaken

In tegenstelling tot leer kan suède niet goed tegen water. Heb je een flinke water-, wijn- of vetvlek in je bank? In ons artikel over suède schoonmaken lees je hoe je zelfs de meest hardnekkige vlekken kunt verwijderen.

Wollen bank reinigen: waar moet je op letten?

Hoe je een wollen bank reinigt is afhankelijk van het type wol waarvan je bank is gemaakt. Gebruik in elk geval geen stoomreiniger en heel heet water. Vlekken op een wollen bank verwijder je met een doekje gesopt in warm water verdund met azijn. Laat je wollen bank bij aanschaf impregneren zodat vuil zich niet kan hechten aan de vezels van het materiaal. Extra fijn: een geïmpregneerde bank maak je makkelijker schoon.

Algemene handige tips bank schoonmaken

 • Gebruik tijdens het poetsen oude doeken. Voorkom dat je een gekleurde nieuwe doek gebruikt die afgeeft op je bank. 
 • Test een schoonmaakmiddel, stoomreiniger of tapijtreiniger altijd op een klein (minder goed) zichtbaar gedeelte van de bank. 
 • Zorg ervoor dat je bank niet voortdurend wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Dit zorgt voor verkleuring van je bankstel en daarnaast slijt de bank sneller. 

Wanneer je je bank regelmatig schoonmaakt, verzorgt en reinigt door middel van stofzuigen en verzorging kun je langer genieten van je bank. Je bank blijft hierdoor mooier van kleur en ziet er ook mooier uit in z’n totaliteit. Zo blijft de vorm en het volume van de kussens beter behouden als je ze regelmatig omdraait. Vergeet ook niet om je sierkussens regelmatig te wassen. Ben je druk bezig met schoonmaken? Pak dan ook meteen je gordijnen mee!

Hierboven heb je in elk geval handige tips gekregen en kan je de bank reinigen. Het schoonmaken van de zitbank en de rest van je meubels hoeft niet lang te duren. Hiervoor geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus besteed er regelmatig tijd aan en verwijder die vlek meteen.