Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Gordijnen wassen dutchbone interieur oud roze stoel met bruine gordijnen en meubels

Huishoudelijke klussen, vaak niet ons favoriet. Een taak die dan ook vaak wordt vergeten is gordijnen wassen. Na verloop van tijd worden gordijnen vies, stoffig, vuil en is het dan ook de hoogste tijd voor een opfrisbeurt. Gordijnen schoonmaken is trouwens niet het eerste waar je aan denkt, maar toch is het van belang om deze af en toe te reinigen. Maar hoe maak je gordijnen schoon? Hoe vaak kun je dit het beste doen? Wij vertellen je in dit artikel er meer over.

Tijd om aan de slag te gaan. Of je nu gordijnen of vitrages (glasgordijnen) hebt, er komt een moment dat je ze wil schoonmaken. Wat is het verschil tussen een vitrage en gordijnen? Het grote verschil zit ‘m in de transparantie en prijs. Een vitrage stof is veel dunner en daardoor ook transparanter en goedkoper. Vitrage wordt daarom ook wel een glasgordijn genoemd. Gordijnen zijn er in verschillende varianten zoals overgordijnen of inbetween varianten.

Hoe vaak gordijnen wassen?

Het aantal keer dat je dit kunt doen is erg afhankelijk van de omgeving. Zo wordt een gordijn of vitrage in de keuken sneller vies en vooral ook vettig ten opzichte van een gordijn in de slaapkamer. Daarnaast ligt het eraan hoe vaak het gordijn wordt gebruikt.

Heb je gordijnen in combinatie met andere raamdecoratie? Dan zal het gordijn niet zo snel vies worden en hoef je het dus minder vaak te wassen. Je ziet dan zelf wel wanneer het tijd is voor een wasbeurt.

Welke kleur hebben je gordijnen? Zo zullen witte gordijnen veel sneller vies of geel worden. Lees hier meer over gordijnen wit maken.

Let op: tegen verkleuring van zonlicht is helaas niets te doen. Wanneer ze erg verkleurd zijn kun je beter nieuwe gordijnen kopen.

Afhankelijk van de mate van vervuiling dien je je witte gordijnen meerdere keren per jaar wassen – wij raden je aan ze twee tot vier keer per jaar te reinigen. Dit geldt ook voor normale gordijnen, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Gordijnen wassen: de voorbereiding

Haal de gordijnen van de roede of rails af. Het is belangrijk om de haken weg te halen (indien mogelijk). Een andere mogelijkheid om ze te beschermen in de wasmachine is om er sokken om te doen, maar dit ligt aan het type haak. Vervolgens haal je de (glas)gordijnen ervan af en vouw je ze netjes op. Door ze netjes op te vouwen voorkom je kreukelvorming in de wasmachine.

Check het waslabel

Check altijd het waslabel of ze in de wasmachine mogen. Let erop of je gordijnen gevoelig zijn voor krimp. Zo kan een katoenen of linnen gordijn hier erg gevoelig voor zijn. Vervolgens doe je ze in de wasmachine en vul je de wasmachine aan met witte handdoeken. Dit zorgt voor een beter wasresultaat dan wanneer je alleen de witte gordijnen erin doet. Uiteraard ligt het aan het type stof of dit nodig is. Als je al een vrij dikke gordijnenstof hebt dan is dit niet nodig.

Let op: doe niet te veel tegelijk in de wasmachine, je gordijnen hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen. Houd 1/3 van het totaal toegestande gewicht aan, zo voorkom je ook onnodige kreukels.

Gordijnen wassen

Gordijnen kunnen het beste worden gewassen met een wasbeurt van zestig graden.  Sommige gordijnen, zoals synthetische of bepaalde gevoelige stoffen, mogen niet warmer worden gewassen dan dertig of veertig graden. Let daarom ook goed op de wassymbolen op de etiketten van de gordijnen.

Glasgordijnen wassen: tip

Wanneer je glasgordijnen wast, kies dan voor een wolprogramma. Een koud wasprogramma dus. De stof is namelijk erg gevoelig en dun en daarom volstaat een koud wasprogramma. Let hierbij ook goed op het toerental want dit mag niet te hoog zijn.

Heb je een hele dunne, fragile stof? Overweeg om het in een kussensloop te doen. Let erop dat de haken niet de stof van je kussensloop kapot maken bij het centrifugeren. Gebruik desnoods een oudere kussensloop.

Wasmiddel voor de gordijnen wassen

Wat voor wasmiddel gebruik je? Gebruik poeder wasmiddel en natuurazijn. De verhouding is een dopje waspoeder en drie dopjes natuurazijn. Geen fan van natuurazijn? Gebruik dan een speciaal wasmiddel voor fijne was. Gebruik nooit te veel!

Gewassen gordijnen ophangen

Zijn de gordijnen gewassen? Hang ze dan het liefste buiten op. Laat ze niet direct in de zon drogen want dan kunnen ze verkleuren. Kun je ze niet buiten ophangen? Droog ze dan binnen en zet ramen en deuren open. Dit zorgt voor een goede verspreiding van de luchtvochtigheid en zo drogen ze het snelst.

Wil je de woonkamer helemaal aanpakken? Bekijk dan ook de artikelen over bekleding reinigen en je zitbank schoonmaken.

Gordijnen strijken

Wil je de gordijnen na het wassen gaan strijken? Voor het strijken moeten de gordijnen vochtig zijn. Een plantenspuit kan hierbij handig zijn. Het duurt vaak een aantal weken voordat alle kreukels uit de gordijnen zijn, dat is normaal. Geef je gordijnen hiervoor de tijd, je kunt ze altijd nog later strijken. Eventueel kun je het ook plaatselijk stomen indien nodig. Ga je toch strijken? Begin dan altijd op de laagste temperatuur zodat ze niet onnodig krimpen.

Tip: Vergeet niet om je wasmachine regelmatig schoon te maken. Dit is erg belangrijk en wordt snel vergeten. Doe di direct nadat je je gordijnen hebt gewassen of juist ervoor. Vergeet het in elk geval niet.

Leidde het gordijnen wassen niet tot het gewenste resultaat? Misschien is het dan tijd voor een nieuw exemplaar. Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal om prachtige gordijnen in huis te halen.