Ontdek onze interieur sale -70%!

oven en plank, op de kookplaat staan twee potten en een pan en vaatdoeken

Van taart tot pizza en van ovenschotels tot koekjes; de oven is onmisbaar in de keuken. Maar na het afbakken van verse broodjes ligt de oven vol kruimels en na het bakken van lasagne, kan er wat tomatensaus of vet achterblijven op de bodem of aan de randen. Hoe maak je de oven nu goed en gemakkelijk schoon? De oven dient een keer per week grof en eens per 2 maanden grondig te worden gereinigd om hem veilig en hygiënisch te kunnen blijven gebruiken. Ontdek de tips van Westwing voor het schoonmaken van de oven!

Oven schoonmaken? Ontdek deze vragen

 1. Hoe vaak moet een oven worden schoongemaakt?
  Onze experts adviseren in principe om de oven elke week grof te reinigen en elke drie maanden grondig te reinigen. Als je het apparaat vaak gebruikt zal zich meer vuil verzamelen en moet je eens in de twee maanden een grondige reiniging uitvoeren. Vergeet de rubberen afdichting van de ovendeur niet, ook hier verzamelt vuil en vet zich. Reinig de deur en randen met warm water en neutrale zeep zodat de deur goed blijft sluiten.
 2. Waar moet ik op letten met chemische reinigingsmiddelen?
  Als je besluit om een ovenreiniger met chemische ingrediënten te gebruiken, moet je het apparaat na de reiniging drie tot vijf uur laten rusten. Zorg ook dat je het apparaat goed met water afneemt om te voorkomen dat de chemische stoffen in de oven achterblijven en vervolgens in het voedsel terecht komen.

De beste huishoudelijke middelen voor het reinigen van de oven

Je hoeft  niet te kiezen voor het gebruik van chemische middelen. Ook eenvoudige huishoudelijke middelen hebben bewezen goede ovenreinigers te zijn.

 • Bakpoeder: Meng een zakje bakpoeder met drie eetlepels water in een verhouding van 1:1, breng de pasta aan op het vuil in de oven en laat ongeveer 30 minuten inwerken. Maak vervolgens de oven schoon met een vochtige doek.
 • Citroen: Giet het sap van een vers geperste citroen in een ovenvaste schaal. Voeg wat  water toe en plaats het mengsel op de laagste stand in de oven. Verwarm vervolgens de oven tot 200 graden en laat hem 15 minuten “stomen”. De stoom van het citroen-water-mengsel zorgt ervoor dat gemakkelijk vet en ingebrande vlekken oplossen. Bovendien neutraliseert het citroenzuur onaangename geuren.
 • Natriumbicarbonaat: Bevochtig de bakplaat en strooi wat natriumbicarbonaat op kleverige vetvlekken of ingebrand voedsel. Laat het vervolgens een paar minuten inwerken. Schrob daarna eenvoudig de ingebrande vuilplekken af en spoel ze na met helder water.

Slim: 4 tips voor het schoonmaken van de oven

 1. Als je over het algemeen niet zo zeker bent van de werking van huishoudelijke middelen zonder chemicaliën, kun je ook gewoon de klassieke ovenreiniger gebruiken. Verwijder dan eerst zowel de bakplaat als het rooster uit de oven. Spuit vervolgens de binnenkant van de oven in met de ovenreiniger. Laat dit 20 tot 30 minuten inwerken. In de laatste stap veeg je de oven af met een vochtige doek.
 2. Bij bijzonder heftige vervuiling kun je de ovenreiniger laten inwerken en het schuim vervolgens nog even met vershoudfolie bedekken. Dat doet wonderen!
 3. Terwijl je wacht tot de ovenreiniger is ingewerkt, kun je de ovendeur, de bakplaat en het rooster schoonmaken. Een in vet oplosbare reiniger is geschikt voor het raam aan de binnen- en voorkant van de deur. Spuit deze in, laat zo’n 30 seconden werken, veeg af met een vochtige doek en veeg vervolgens na met een droge doek.
 4. Een zeer handige maar ook dure oplossing is het investeren in een zelfreinigende oven. Met de zogenaamde pyrolyse wordt de oven gedurende één tot drie uur verwarmd tot ongeveer 500 graden. Bij zo’n hoge temperatuur wordt al het vuil verbrand en in as verandert. Je kunt deze daarna gewoon afvegen met een vochtige doek.

De oven schoonmaken stap voor stap

Bij veelvuldig gebruik van de oven zijn kleine of grote gebruikssporen onvermijdelijk. Met de juiste ovenreiniger kan vervuiling meestal zonder veel moeite worden verwijderd.

Het wordt echter wat ingewikkelder als het gaat om ingebrande voeding. Het schoonmaken van een ingebrande oven kan een echte uitdaging zijn. Maar als je thuis de juiste ingrediënten tot je beschikking hebt, is het zo gebeurd. Onze experts zullen je vertellen hoe.

Wat je nodig hebt:

 • Zout
 • Een katoenen doek
 • Wat water

Hoe werkt het:

 1. Stap

  Bevochtig de bodem of de bakplaat (afhankelijk van waar de verbrande delen zich bevinden) met een natte doek.

 2. Stap

  Bestrooi alle resten vuil in de oven of op de bakplaat met veel zout. De plekken mogen echt wit zijn.

 3. Stap

  Zet de oven aan en verwarm tot 50 graden.

 4. Stap

  Zodra het zout bruin is geworden, kun je de oven uitschakelen.

 5. Stap

  Veeg het zout voorzichtig uit de oven en veeg vervolgens af met een vochtige doek.

 6. Stap

  Nu ben je klaar. De verbrande vuilplekken zouden nu duidelijk geminimaliseerd of zelfs helemaal weg moeten zijn.

Mocht je nog spullen voor in de keuken nodig hebben? Neem eens een kijkje op WestwingNow. Hieronder hebben wij alvast een selectie voor je gemaakt. Vond je dit artikel nuttig? We hebben nog meer tips en inspiratie voor je geschreven, check onze anderen artikelen!