Oven schoonmaken KitchenAid Oven in witte keuken

De oven is onmisbaar in de keuken. Of je nu een keukenprinses bent of niet, de oven is in iedere keuken wel te vinden.

Maar na het afbakken van verse broodjes of koekjes ligt de oven vol kruimels en na het bakken van lasagne, kan er wat tomatensaus of vet achterblijven op de bodem of aan de randen. Hoe maak je de oven nu goed en gemakkelijk schoon? De oven dient een keer per week grof en eens per 2 a 3 maanden grondig te worden gereinigd om hem veilig en hygiënisch te kunnen blijven gebruiken.

Als we het hebben over de oven schoonmaken dan geldt: voorkomen is beter dan genezen. Probeer zo veel mogelijk gerechten te bereiden in een ovenschaal. Dit voorkomt kruimels, sausgeknoei en vetvlekken. Wil je toch iets op de bakplaat bakken? Gebruik altijd bakpapier, maar leg daarnaast ook aluminiumfolie op de bodem van de oven. Zo’n aangekoekte of ingebrande vlek in de oven is heel lastig te verwijderen.

Elke oven is anders dus lees vooral de gebruiksaanwijzing voor de specifieke reiniging als het gaat om de oven schoonmaken.

Oven schoonmaken?

Hoe vaak moet een oven worden schoongemaakt?

Dit is natuurlijk afhankelijk van het gebruik van de oven. Bij regelmatig gebruik is het aan te raden om de oven elke week grof te reinigen en elke drie maanden grondig te reinigen. Als je het apparaat vaker gebruikt zal zich meer vuil verzamelen en moet je eens in de twee maanden grondig reinigen.

Vergeet niet om de rubberen afdichting van de ovendeur mee te nemen, ook hier verzamelt zich veel vuil en vet. Reinig de deur en randen met warm water en neutrale zeep zodat de deur goed blijft sluiten.

Waar moet ik op letten met chemische reinigingsmiddelen?

Ga je de oven schoonmaken met chemische reinigingsmiddelen? Als je dit besluit moet je het apparaat na de reiniging drie tot vijf uur laten rusten. Zorg ook dat je je oven goed met water afneemt om te voorkomen dat de chemische stoffen in de oven achterblijven en vervolgens in het voedsel terecht komen.

De beste huishoudelijke middelen voor het reinigen van de oven.

De beste tip als het gaat om een oven reinigen is bijhouden. Elke keer als je de oven gebruikt, reinig je deze met een vochtig doekje. Op die manier haal je eventuele kruimels en vetresten weg. Dit voorkomt dat resten een volgende keer verder aankoeken of zelfs inbranden. Dit is eventjes 5 a 10 minuutjes werk en je hebt er veel profijt van. Dit geldt ook voor het schoonmaken van de magnetron en airfryer. Wil je hier meer over weten? Lees dan de tips en tricks van onze experts.

Welk middelen kun je het beste gebruiken als het gaat om de oven schoonmaken?

 • Oven reinigen met baksoda: Meng een zakje baksoda met drie eetlepels water in een verhouding van 1:1, breng de pasta aan op het vuil in de oven en laat ongeveer 30 minuten inwerken. Maak vervolgens de oven schoon met een vochtige doek. Is de oven erg vies? Maak dan wat meer en laat het een nacht intrekken. Spuit er de volgende dag met een oude plantenspuit azijn op. Het gaan dan bruisen en met een natte doek haal je het vuil vervolgens weg. Veeg het daarna goed schoon met een vochtige, natte doek. Herhaal dit indien nodig vaker om de baking soda helemaal te verwijderen. Het nadeel van deze manier dat het veel werk is en ook veel tijd kost.

 • Oven reinigen met citroen: Giet het sap van een versgeperste citroen in een ovenvaste schaal. Voeg wat water toe en plaats het mengsel op de laagste stand in de oven. Verwarm vervolgens de oven tot 200 graden en laat hem 15 minuten “stomen”. De stoom van het citroen-water-mengsel zorgt ervoor dat gemakkelijk vet en ingebrande vlekken oplossen. Een bijkomend voordeel is dat citroen nare geurtjes neutraliseert.

 • Oven reinigen met groene zeep en ammonia: Dit middel werkt ook heel goed als je de magnetron wilt schoonmaken. De geur van ammonia is wat minder, maar beide middelen werken wel erg goed. Wat ga je doen? Vuile plekken smeer je in met groene zeep. Vervolgens zet je een bakje met ammonia in de oven (100-150 ml) en laat dit een nacht zo staan. Dan is het tijd om te poetsen en schrobben. Schrob eenvoudig de ingebrande vuilplekken af en spoel ze na met helder water.

3 tips voor het schoonmaken van je oven

 1. Als je niet zo zeker bent van de werking van huishoudelijke middelen zonder chemicaliën, kun je ook gewoon de klassieke ovenreiniger gebruiken. Verwijder dan eerst zowel de bakplaat als het rooster uit de oven. Spuit vervolgens de binnenkant van de oven in met de ovenreiniger. Laat dit 20 tot 30 minuten inwerken. In de laatste stap veeg je de oven af met een vochtige doek. Toch geven wij de voorkeur aan de natuurlijke reinigingsmiddelen. Op die manier voorkom je ook dat er resten van chemische middelen achterblijven en in het ergste geval in het eten terecht komen.

 2. Terwijl je wacht tot de ovenreiniger is ingewerkt, kun je de ovendeur, de bakplaat en het rooster schoonmaken. Een in vet oplosbare reiniger is geschikt voor het raam aan de binnen- en voorkant van de deur. Spuit deze in, laat zo’n 30 seconden werken, veeg af met een vochtige doek en veeg vervolgens na met een droge doek. Het ovenrooster is vaak wat lastiger schoon te maken, hiervoor kun je het beste een metaalborstel of een spons in combinatie met heet water en afwasmiddel gebruiken. Bakplaat schoonmaken? Doe een laagje water in de bakplaat en voeg hier wat afwasmiddel of schoonmaakazijn aan toe. Laat dit kort intrekken en spoel het met schoon water af.
 1. Heb je genoeg van de oven schoonmaken? Een handige maar ook kostbare oplossing is het investeren in een zelfreinigende oven. Met de zogenaamde pyrolyse wordt de oven gedurende één tot drie uur verwarmd tot ongeveer 500 graden. Bij zo’n hoge temperatuur wordt al het vuil verbrand en in as verandert. Je kunt deze daarna gewoon afvegen met een vochtige doek. Weer eens wat anders dan anders.

Hardnekkige, ingebrande vlekken in de oven reinigen.

Het weghalen van ingebrand voedsel is een hele klus. Toch dien je dit goed weg te halen om hygiënisch te blijven bakken. Wij laten je stap voor stap zien hoe je dit het beste kunt aanpakken:

Wat je nodig hebt:

 • Zout
 • Een katoenen doek
 • Water

Hoe werkt het:

 1. Bevochtig

  Bevochtig de bodem of de bakplaat (afhankelijk van waar de verbrande delen zich bevinden) met een natte doek.

 2. Bestrooi

  Bestrooi alle resten vuil in de oven of op de bakplaat met veel zout. De plekken mogen echt wit zijn.

 3. Verwarm

  Zet de oven aan en verwarm tot 50 graden.

 4. Uitzetten

  Zodra het zout bruin is geworden, kun je de oven uitschakelen.

 5. Vochtige doek

  Veeg het zout voorzichtig uit de oven en veeg vervolgens af met een vochtige doek.

 6. Klaar

  Nu ben je klaar. De verbrande vuilplekken zouden nu duidelijk geminimaliseerd of zelfs helemaal weg moeten zijn.

Wil je, nu je toch bezig bent, meteen wat huishoudelijke taken van je to do lijstje afstrepen? Vergeet dan niet om de frituurpan met regelmaat schoon te maken. Ook de wasmachine is een apparaat waar je niet snel aan denkt. Vergeet ook niet om de buitenruimte mee te pakken als je die hebt. Onze experts geven tips als het gaat om het schoonmaken van tuintegels of het wassen van de ramen. Met deze tips is het zo gedaan, succes!

Klaar met oven schoonmaken? Tijd om je keuken in te richten! Registreer je op Westwing en mis geen enkele keukendeal.