Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
moderne oven in landelijke keuken

De oven is onmisbaar in de keuken. We bakken er broodjes in af, bereiden de lekkerste ovenschotel en maken er onze favoriete lasagna in. Alleen na het gebruik blijven er vaak etensresten achter: de kruimels van de vers afgebakken broodjes en wat spetters van de tomatensaus. Wanneer je de oven na gebruik niet schoonmaakt, kunnen deze etensresten gaan inbranden. Alleen zeg nu zelf, de oven schoonmaken is niet het allerleukste klusje. Maar met deze tips heb je het zo gedaan en ziet je oven er weer als nieuw uit!

Oven reinigen: dé 2 meestgestelde vragen

Je hebt net een heerlijk gerecht in de oven geschoven, en na een paar minuten hoor je de saus spetteren. Zodra je het ovendeurtje opent, zie je alle vetvlekken verspreid door de oven en vraag je je af hoe je de oven weer spik en span krijgt. Klinkt dit scenario je bekend in de oren? Lees dan snel verder en ontdek onze tips.

Tip: elke oven is anders dus lees vooral de gebruiksaanwijzing voor de specifieke reiniging als het gaat om de oven schoonmaken.

1. Hoe vaak moet een oven worden schoongemaakt?

Als we het hebben over de oven schoonmaken dan geldt: voorkomen is beter dan genezen. Probeer zo veel mogelijk gerechten te bereiden in een ovenschaal. Dit voorkomt kruimels, sausgeknoei en vetvlekken. Wil je toch iets op de bakplaat bakken? Gebruik altijd bakpapier, maar leg daarnaast ook aluminiumfolie op de bodem van de oven. Zo’n aangekoekte of ingebrande vlek in de oven is heel lastig te verwijderen.

Hoe vaak je een oven moet schoonmaken is natuurlijk afhankelijk van het gebruik. Bij regelmatig gebruik is het aan te raden om de oven elke week grof te reinigen en elke drie maanden grondig te reinigen. Als je het apparaat vaker gebruikt zal zich meer vuil verzamelen en moet je eens in de twee maanden grondig reinigen. Vergeet niet om de rubberen afdichting van de ovendeur mee te nemen, ook hier verzamelt zich veel vuil en vet. Reinig de deur en randen met warm water en neutrale zeep zodat de deur goed blijft sluiten.

2. Waar moet ik op letten met chemische reinigingsmiddelen?

Ga je de oven schoonmaken met chemische reinigingsmiddelen? Als je dit besluit moet je het apparaat na de reiniging drie tot vijf uur laten rusten. Zorg ook dat je je oven goed met water afneemt om te voorkomen dat de chemische stoffen in de oven achterblijven en vervolgens in het voedsel terecht komen. Er zijn ook genoeg alternatieve huishoudmiddeltjes om de oven mee schoon te maken. Meer hierover lees je verderop in het artikel.

Keuken must-haves waar design en functionaliteit samenkomen:

De 3 beste huishoudelijke middelen voor het reinigen van de oven

De beste tip als het gaat om een oven reinigen is bijhouden. Elke keer als je de oven gebruikt, reinig je deze met een vochtig doekje. Op die manier haal je eventuele kruimels en vetresten weg. Dit voorkomt dat resten een volgende keer verder aankoeken of zelfs inbranden. Dit is eventjes 5 a 10 minuutjes werk en je hebt er veel profijt van. Dit geldt ook voor het schoonmaken van de magnetron en airfryer. Wil je hier meer over weten? Lees dan de tips en tricks van onze experts. Welk middelen kun je het beste gebruiken als het gaat om de oven schoonmaken?

Oven schoonmaken soda

Hoe kun je de oven reinigen met baksoda?

 • Meng een zakje baksoda met drie eetlepels water in een verhouding van 1:1, breng de pasta aan op het vuil in de oven en laat ongeveer 30 minuten inwerken. Maak vervolgens de oven schoon met een vochtige doek. Is de oven erg vies? Maak dan wat meer en laat het een nacht intrekken. Spuit er de volgende dag met een oude plantenspuit azijn op. Het gaan dan bruisen en met een natte doek haal je het vuil vervolgens weg. Veeg het daarna goed schoon met een vochtige, natte doek. Herhaal dit indien nodig vaker om de baking soda helemaal te verwijderen. Het nadeel van deze manier dat het veel werk is en ook veel tijd kost.

Oven schoonmaken citroen

Hoe kun je de oven reinigen met citroen?

 • Giet het sap van een versgeperste citroen in een ovenvaste schaal. Voeg wat water toe en plaats het mengsel op de laagste stand in de oven. Verwarm vervolgens de oven tot 200 graden en laat hem 15 minuten “stomen”. De stoom van het citroen-water-mengsel zorgt ervoor dat gemakkelijk vet en ingebrande vlekken oplossen. Een bijkomend voordeel is dat citroen nare geurtjes neutraliseert.

Zo maak je een oven schoon met baksoda en citroen:

Oven schoonmaken ammonia en groene zeep

Hoe kun je de oven reinigen met groene zeep en ammonia?

 • Deze twee middeltjes werken ook heel goed als je de magnetron wilt schoonmaken. De geur van ammonia is wat minder, maar beide middelen werken wel erg goed. Wat ga je doen? Vuile plekken smeer je in met groene zeep. Vervolgens zet je een bakje met ammonia in de oven (100-150 ml) en laat dit een nacht zo staan. Dan is het tijd om te poetsen en schrobben. Schrob eenvoudig de ingebrande vuilplekken af en spoel ze na met helder water.

Oven schoonmaken: 3x tips

Met deze drie tips ben je zo klaar met het schoonmaken van de oven en laat je hem weer glimmen als nieuw.

Ovenreiniger of huishoudelijke middelen voor het reinigen van de oven

Als je niet zo zeker bent van de werking van huishoudelijke middelen zonder chemicaliën, kun je ook gewoon de klassieke ovenreiniger gebruiken. Verwijder dan eerst zowel de bakplaat als het rooster uit de oven. Spuit vervolgens de binnenkant van de oven in met de ovenreiniger. Laat dit 20 tot 30 minuten inwerken. In de laatste stap veeg je de oven af met een vochtige doek. Toch geven wij de voorkeur aan de natuurlijke reinigingsmiddelen. Op die manier voorkom je ook dat er resten van chemische middelen achterblijven en in het ergste geval in het eten terecht komen.

Tip: verderop in het artikel lees je alles over een ingebrande oven schoonmaken. Hardnekkige, ingebrande vlekken in de oven reinigen is met dit stappenplan nu een fluitje van een cent.

Ovenplaat en ovenrooster schoonmaken

Terwijl je wacht tot de ovenreiniger is ingewerkt, kun je de ovendeur, de bakplaat en het rooster schoonmaken. Een in vet oplosbare reiniger is geschikt voor het raam aan de binnen- en voorkant van de deur. Spuit deze in, laat zo’n 30 seconden werken, veeg af met een vochtige doek en veeg vervolgens na met een droge doek. Het ovenrooster is vaak wat lastiger schoon te maken, hiervoor kun je het beste een metaalborstel of een spons in combinatie met heet water en afwasmiddel gebruiken. Bakplaat schoonmaken? Doe een laagje water in de bakplaat en voeg hier wat afwasmiddel of schoonmaakazijn aan toe. Laat dit kort intrekken en spoel het met schoon water af.

Ken je de zelfreinigende oven al?

Heb je genoeg van de oven schoonmaken? Een handige maar ook kostbare oplossing is het investeren in een zelfreinigende oven. Met de zogenaamde pyrolyse wordt de oven gedurende één tot drie uur verwarmd tot ongeveer 500 graden. Bij zo’n hoge temperatuur wordt al het vuil verbrand en in as verandert. Je kunt deze daarna gewoon afvegen met een vochtige doek. Weer eens wat anders dan anders.

In zes stappen een ingebrande oven schoonmaken

Het weghalen van ingebrand voedsel is een hele klus. Toch dien je dit goed weg te halen om hygiënisch te blijven bakken. Wij laten je stap voor stap zien hoe je dit het beste kunt aanpakken:

Benodigdheden:

 • Zout
 • Een katoenen doek
 • Water

In zes stappen een ingebrande oven schoonmaken:

 1. Bevochtig de bodem met een natte doek

  Bevochtig de bodem of de bakplaat (afhankelijk van waar de verbrande delen zich bevinden) met een natte doek.

 2. Bestrooi met zout

  Bestrooi alle resten vuil in de oven of op de bakplaat met veel zout. De plekken mogen echt wit zijn.

 3. Verwarm

  Zet de oven aan en verwarm tot 50 graden.

 4. Uitzetten

  Zodra het zout bruin is geworden, kun je de oven uitschakelen.

 5. Vochtige doek

  Veeg het zout voorzichtig uit de oven en veeg vervolgens af met een vochtige doek.

 6. Klaar!

  Nu ben je klaar. De verbrande vuilplekken zouden nu duidelijk geminimaliseerd of zelfs helemaal weg moeten zijn.

We hopen dat met onze schoonmaaktips je oven er weer gloednieuw uitziet. Wil je, nu je toch bezig bent, meteen wat huishoudelijke taken van je to do lijstje afstrepen? Vergeet dan niet om de frituurpan met regelmaat schoon te maken. Ook de airco is een apparaat waar je niet snel aan denkt. Vergeet ook niet om de buitenruimte mee te pakken als je die hebt.

Klaar met het schoonmaken van de oven en wil je de keuken een nieuwe look geven? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je keuken in jouw favoriete stijl in te richten.