Airfryer schoonmaken header bord met verse zalm en groen asperges

Gebruik jij regelmatig een airfryer? Of wil je er een aanschaffen en wil je van tevoren weten hoe je deze het beste kunt reinigen? De airfryer is een makkelijk product en daarom te vinden in veel keukens. Niet alleen omdat hij gezonder is dan een friteuse, nee hij kan ook worden ingezet als hete lucht oven. Met een airfryer kun je namelijk dezelfde snacks bereiden, maar frituur je gezonder, namelijk met lucht. Er wordt hierdoor tot 90% minder vet gebruikt en bovendien zorgt een airfryer voor veel minder vette lucht in de ruimte. Erg veelzijdig dus!

Maar hoe maak je een airfryer nu schoon? Veel onderdelen en accessoires zijn vaatwasser bestendig, maar deze halen niet de hardnekkige vetresten en etensresten weg. Ga je de airfryer schoonmaken of wil je hier mee over weten? Ontdek onze tips & tricks.

De voordelen van de airfryer op een rij

Misschien gebruik je het al jaren, maar het kan ook zijn dat je een airfryer wilt gaan aanschaffen. Maar wat is een airfryer nu precies? De airfryer wordt ook wel een ‘hete lucht friteuse’ genoemd. Door de hete lucht in de airfryer worden frietjes, maar ook scones, pitabroodjes, cake, vlees, vis of quiches verhit en gebakken. Hierdoor bevat bijvoorbeeld friet veel minder vet dan friet uit de friteuse. De airfryer kun je eenvoudig binnen neerzetten. Plaats hem op een stevige, hittebestendige ondergrond. Een airfryer is makkelijk en veelzijdig te gebruiken. Ook erg geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet.

Wanneer je diepvriesfriet of kroketten in de airfryer gaat bereiden hoef je geen olie toe te voegen. Gebruik je verse ingrediënten zoals bijvoorbeeld kip, dan is het toevoegen van olie wel nodig. Zorg ervoor dat ze vooraf in olie gemarineerd zijn.  Het is mogelijk om bakpapier of aluminiumfolie te gebruiken, maar het is belangrijk dat de lucht goed door de mand heen kan gaan. Dit zorgt voor het beste resultaat.

Bakpapier of aluminiumfolie helpen wel om te voorkomen dat de pan erg vies wordt. Want door de airfryer te gebruiken wordt hij snel vuil. Zo is het natuurlijk met alles maar het schoonmaken van een airfryer is een hele uitdaging. Vanaf het moment dat je de airfryer veel gebruikt komen er aan de binnenzijde vet- en etensresten te zitten. Denk ook aan etensresten die vastkoeken in de mand en opvangbak en vieze verwarmingselementen. Tijd voor actie dus. Airfryer schoonmaken? Hoe pak je dit het beste aan? Onze experts geven tips en tricks hierover.  

Airfryer schoonmaken – de beste tips en trucs

Om meteen met de deur in huis te vallen, je kunt de airfryer het beste na elk gebruik reinigen. Dit geldt ook voor het schoonmaken van de magnetron en oven. Ik hoor je denken, hier heb ik toch geen tijd voor? We laten je zien hoe je dit eenvoudig kunt doen. Door het apparaat regelmatig grondig schoon te maken gaat hij lang mee én zorgt deze voor de beste werking.

Voor het beste resultaat maak je de airfryer dus direct schoon met de hand. Gebruik voor de airfryer schoonmaken een zachte spons, afwasborstel en afdrooghandoek. Op die manier beschadig je de antiaanbaklaag niet. Want op het moment dat je eten is bereid, is de airfryer nog een beetje warm. Daarom doe je dan wat warm water met een druppel afwasmiddel in de airfryer. Je laat het even inwerken en spoelt, poetst en maakt het vervolgens schoon.

Airfryer schoonmaken: een grondige reiniging

Grondig de airfryer schoonmaken? Zorg er eerst voor dat je de stekker uit de airfryer haalt, veiligheid staat voorop. Om een airfryer te reinigen mag het apparaat best nog een beetje warm zijn. Dit is juist alleen maar gunstig want hierdoor is het vet ook nog vloeibaar en kun je het daarom makkelijker verwijderen.

 1. De mand reinigen

  Laat de mand enige tijd weken na gebruik. Dat kan gewoon in heet water met wat afwasmiddel. Daarna kun je deze schoonmaken met een zacht sponsje. De airfryer schoonmaken met citroen is ook een goed idee. Je kunt het mandje dan insmeren met citroen en even laten weken. Dit zorgt voor het verwijderen van vetresten.

  De mand kan (meestal) ook in de afwasmachine schoongemaakt worden. Het is aan te raden om af en toe een onderdeel in de vaatwasser te stoppen, maar doe dit niet te vaak. Naast de nadelen voor de antiaanbaklaag zal het handvat van het mandje hierdoor ook sneller slijten. Dit geldt natuurlijk ook voor de andere accessoires en onderdelen zoals een gril- of bakplaat.

  Tip: zorg voor een schone, lege gootsteen. Indien hier vuil bestek in ligt kan dit het mandje of de bak van de airfryer beschadigen en dat wil je niet. 

 2. De binnenpan reinigen

  Wanneer je de airfryer gaat schoonmaken haal je eerst de lade uit de airfryer. Doe vervolgens een grove reiniging waarbij je losse, grove, aangekoekte resten er met de hand uit haalt. Vervolgens doe je wat afwasmiddel erin en vul je de binnenpan volledig met heet water. Dan kun je deze even laten weken. Nu kun je de aangekoekte resten makkelijk weghalen. Gebruik alleen zachte sponsjes of borstels. Dit zoals eerder gezegd in verband met de antiaanbaklaag.

  Gebruik bij de airfryer schoonmaken zachte reinigingsmiddelen, chemische reinigingsmiddelen kun je beter achterwege laten. Door de pan in te smeren met citroen haal je eventuele geurtjes die nog in het apparaat hangen weg. Dit geldt zowel voor een echte citroen als citroensap.

 3. Verwarmingselement reinigen

  Ook het verwarmingselement van de airfryer moet worden schoongemaakt. Dit element zit vast en mag niet losgehaald worden. Je kunt het element schoonmaken met een zachte doek of met een sponsje. Heb je de airfryer schoongemaakt en zie je nog wat bruine aanslag? Het is normaal als je op den duur wat bruine aantastingen bij het mandje en bij de pan gaat zien. Dit houd je niet tegen en komt door het gebruik. Bij het schoonmaken is het van belang dat alle vuilresten zoals vet, kruimels en andere (vastzittende) etensresten worden weggehaald.

 4. Airfryer schoonmaken: vergeet de buitenkant niet

  De buitenkant mag niet vergeten worden want hier zitten juist vaak vieze, vette vingerafdrukken op. Reinig het handvat en het bedieningsdisplay extra goed. Dit kun je doen met een microvezel doek en een klein beetje ontvetter of afwasmiddel. Alleen met warm water is ook voldoende. Droog het vervolgens met een droge theedoek af om geen watersporen achter te laten.

Nog meer schoonmaaktips

Wil je nog meer tips op het gebied van reiniging en schoonmaken? Of ben je bezig met een voorjaarsschoonmaak? Vergeet dan niet om de ramen mee te pakken en de bekleding van je meubels regelmatig te reinigen. Op die manier geniet je nog langer van je meubels. Nu je toch bezig bent, pak ook tweejaarlijks de tuintegels mee. Die groene aanslag haal je in een mum van tijd weg met deze tips. Zoals je weet: een schoon huis zorgt voor een fris en schoon hoofd. 

Vond je het artikel over airfryer schoonmaken leuk en doe je graag nog meer inspiratie op? Bekijk onze andere reinigingsartikelen en laat je verassen door decoratie en interieurtips voor binnen- en buitenshuis.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de perfecte keuken- en reinigingsproduten.