Ontdek onze interieur sale -70%!

Frieten met ketchup

Veel mensen vinden gefrituurd eten heerlijk. Een bitterbal bij de borrel, een kroketje op brood voor de lunch en frietjes of vissticks bij het avondeten. Maar het is eigenlijk niet zo gezond. Voor frituren gebruik je veel vet en de voedingsstoffen blijven door de bereidingswijze niet goed behouden. De airfryer is een mooi alternatief.

Met een airfryer kun je namelijk dezelfde snacks bereiden, maar frituur je gezonder, namelijk met lucht. Er wordt tot 90% minder vet gebruikt en bovendien zorgt een airfryer voor veel minder vette lucht in de ruimte. Het laatste voordeel: de airfryer is heel gemakkelijk schoon te maken! Vaak kunnen veel onderdelen gewoon in de vaatwasser worden gereinigd. Ga je de airfryer schoonmaken? Ontdek onze tips & tricks.

De voordelen en advies voor de airfryer

De airfryer wordt ook wel een ‘hete lucht friteuse’ genoemd. Omdat je bakt zonder frituurvet, zijn frietjes uit de airfryer gezonder terwijl ze toch lekker knapperig en smaakvol zijn!  De airfryer gebruikt hete lucht voor het bakken van (bijvoorbeeld) frietjes. Ze bevatten daardoor tot 80% minder vet dan frietjes uit een friteuse. De airfryer hoeft niet buiten of in de schuur geplaatst te worden vanwege de vette lucht. Hij verspreidt namelijk veel minder stank. Plaats hem wel op een stevige, hittebestendige ondergrond.

Wanneer je diepvriesfriet of kroketten in de airfryer gaat bereiden hoef je geen olie toe te voegen. Voeg je verse ingrediënten zoals kip toe, dan is het toevoegen van olie wel nodig. Bestrijk de etenswaren zorgvuldig óf laat het vooraf in olie marineren.

Je kunt bakpapier of aluminiumfolie gebruiken in de airfryer, maar het is belangrijk dat de lucht goed door de mand heen kan gaan. Dit zorgt voor het beste resultaat. Bakpapier of aluminiumfolie helpen wel om te voorkomen dat de pan erg vies wordt.

Airfryer schoonmaken: tips

Een groot voordeel van de airfryer, is dat deze zeer eenvoudig te reinigen is. Hij dient wel na elk gebruik grondig gereinigd te worden. Gelukkig mogen de losse onderdelen meestal gewoon de afwasmachine in. Door het apparaat regelmatig grondig schoon te maken gaat hij lang mee én zorgt deze voor het beste resultaat.

Stap voor stap je airfryer schoonmaken

  1. De mand reinigen

    Laat deze enige tijd weken na gebruik. Dat kan gewoon in heet water met wat afwasmiddel. Daarna kun je deze schoonmaken met een sponsje. Gebruik geen harde borstels, agressieve reinigingsmiddelen of een schuurspons. Hiermee kun je de anti-aanbaklaag aantasten. Je kunt het mandje ook insmeren met citroen en even laten weken. Dit zorgt voor het verwijderen van vet resten. De mand kan (meestal) ook in de afwasmachine schoongemaakt worden.

  2. De pan reinigen

    De pan van de airfryer kan heel eenvoudig in de vaatwasser schoongemaakt worden. Uiteraard kun je deze ook met de hand reinigen met warm water en afwasmiddel. Als er aangekoekte resten in de pan zitten, kun je deze even laten weken vooraf. Daarna haal je ze gemakkelijker weg. Het gebruik van harde borstels, een schuurspons of schuurmiddelen wordt afgeraden omdat dit soort producten de anti-aanbaklaag kunnen aantasten. Ook chemische reinigingsmiddelen kun je beter achterwege laten. Door de pan in te smeren met citroen haal je eventuele geurtjes die nog in het apparaat hangen weg.

  3. Verwarmingselement reinigen

    Ook het verwarmingselement van de airfryer moet worden schoongemaakt. Dit element zit vast en mag niet losgehaald worden Je kunt het element schoonmaken met een zachte doek of met een sponsje.

Wat bereiden met de airfryer?

Je kunt in de airfryer bakken, frituren, grillen én roosteren. Frietjes, zelfgemaakte frieten of diepfriesvriet, kroketten, frikandellen, hamburgers, bitterballen en nog veel meer kun je in de airfryer frituren. Vlees en vis kun je grillen, waarbij de sappen perfect behouden blijven. Zelfs biefstuk en spareribs heb je in een handomdraai perfect geroosterd, zonder veel vet te gebruiken.

Wist je dat je ook zoete lekkernijen kunt maken in de airfryer? Muffins, taartjes of crème brûlée kun je eenvoudig bakken in de airfryer. Meestal wordt er een boekje meegeleverd bij het apparaat, waar veel receptideeën instaan.

Heb je verder nog behoefte aan nieuwe keuken spullen? Op WestwingNow kan je onze selectie bekijken. Hieronder hebben we alvast een voorproefje voor je. Vond je dit artikel leuk en doe je graag nog meer inspiratie op? Bekijk onze andere artikelen en laat je verassen door decoratie en interieurtips voor binnen- en buitenshuis.