Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Airfryer schoonmaken

De Airfryer is een makkelijk en veelzijdig product en daarom te vinden in veel keukens. Gelukkig kun je de Airfryer ook eenvoudig schoonmaken. Hoe je dit precies doet? Veel onderdelen en accessoires zijn vaatwasser bestendig, maar deze halen niet de hardnekkige vet- en etensresten weg. Met onderstaand stappenplan houd jij je Airfyer schoon zodat deze langer meegaat en mooi blijft.

Schoonmaken Airfryer: hoe ga je te werk?

Voordat je de Airfryer schoonmaakt zorg je ervoor dat het apparaat is afgekoeld. Laat de Airfryer minimaal 30 minuten (tot een uur) na het laatste gebruik afkoelen. Dan ga je aan de slag met het volgende:

  • Maak het airfryer mandje schoon.
  • Verwarmingselement schoonmaken

In dit artikel lees je hoe je dit precies doet en hoe je de airfryer kunt schoonmaken met citroen of een vaatwastablet en ontdek je tips om je Airfryer langer schoon te houden.

Mandje Airfryer schoonmaken

Je kunt de mand op twee verschillende manieren schoonmaken: in de vaatwasser of met de hand.

De mand met de hand schoonmaken

Wanneer je de mand met de hand afwast gebruik je heet water en wat afwasmiddel of een ander mild ontvettend product. 

  • Maak een sopje met water of gebruik hiervoor de pan van de Airfryer. 
  • Laat de mand zo’n 10 tot 20 minuten weken. 
  • Maak de mand schoon met een zachte spons of borstel. Gebruik geen harde materialen zoals harde borstels of schuursponsjes want de wanden van het mandje hebben een antiaanbaklaag.
  • Heb je de pan van de Airfryer gebruikt om het mandje schoon te maken? Reinig dan de pan met water en een zachte borstel. 
  • Droog alles voorzichtig af met een droge doek. 

De mand in de vaatwasser zetten

Zet je de mand in de vaatwasser? Dit is geen probleem, maar doe dit niet te vaak. Naast de nadelen voor de antiaanbaklaag slijt het handvat van het mandje hierdoor ook sneller. Dit geldt natuurlijk ook voor de andere accessoires en onderdelen zoals een gril- of bakplaat.

Airfryer schoonmaken met citroen

De airfryer schoonmaken met citroen is ook een goed idee. Je kunt het mandje dan insmeren met citroen en even laten weken. Dit zorgt voor het verwijderen van vetresten.

Ruikt de Airfryer na het schoonmaken nog onfris? Smeer dan het mandje en de pan in met een citroen. Citroensap neutraliseert de geur. Je snijdt de citroen doormidden en smeert de pan en het mandje in. Laat dit 20 – 30 minuten intrekken en spoel daarna alles goed na met water. 

Verwarmingselement Airfryer schoonmaken

Zorg er altijd voor dat het verwarmingselement is afgekoeld voordat je aan de slag gaat. Controleer het element regelmatig en haal zichtbare vetresten direct of – bij voorkeur – zo snel mogelijk weg. Gebruik hiervoor een zachte borstel of spons. Ga je het verwarmingselement schoonmaken? Wees je ervan bewust dat het element vast zit en niet mag worden losgehaald. Maak het element schoon met een zachte doek of met een sponsje. 

Heb je de airfryer schoongemaakt en zie je nog wat bruine aanslag? Het is normaal als je op den duur wat bruine aantastingen bij het mandje en bij de pan gaat zien. Dit houd je niet tegen en komt door het gebruik. Bij het schoonmaken is het natuurlijk wel van belang dat alle vuilresten zoals vet, kruimels en andere (vastzittende) etensresten worden weggehaald.

Airfryer schoonmaken met vaatwastablet

Net zoals bij de frituurpan kun je een Airfryer ook schoonmaken met een vaatwastablet. Haal de binnenpan eventueel uit de Airfryer. Dan vul je deze met warm water en vervolgens doe je hier een vaatwastablet in. Dit laat je een half uur tot uur intrekken en daarna spoel je de bak grondig af met warm water. Eventueel extra schoonmaken kan met een afwasborstel. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat vuilresten en vette stukken aan de rand loslaten. Tip: je kunt ook het mandje in de bak zetten en hier een vaatwastablet bij doen. 

Airfryer schoon houden

Er zijn een aantal tips die je kunt hanteren om de Airfryer schoon te houden tijdens het gebruik. 

  • Gebruik bakpapier of aluminiumfolie in het mandje. Dit voorkomt dat de pan erg vies wordt. 
  • Reinig de Airfryer na elk gebruik. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het regelmatig tussentijds schoonmaken zorgt er niet alleen voor dat het product langer mee gaat, het zorgt ook voor de beste werking van het product. Dit geldt ook voor het schoonmaken van je bakplaat, aangebrande pan, BBQ, magnetron of oven
  • Neem hierbij zowel de binnen- als buitenkant mee. Lukt het niet direct om grove vuilresten te verwijderen? Laat de Airfryer eerst afkoelen en doe dan wat warm water met een druppel afwasmiddel in de Airfryer. Laat het even inwerken en poets en spoel het daarna schoon. Gebruik hiervoor een zachte spons, afwasborstel en afdrooghanddoek.

Nog meer schoonmaaktips

Wil je nog meer tips op het gebied van reiniging en schoonmaken? Of ben je bezig met een voorjaarsschoonmaak? Vergeet dan niet om de ramen mee te pakken en de bekleding van je meubels regelmatig te reinigen. Op die manier geniet je nog langer van je meubels. Nu je toch bezig bent, pak ook tweejaarlijks de tuintegels en het terras mee. Die groene aanslag haal je in een mum van tijd weg met onze tips. Zoals je weet: een schoon huis zorgt voor een fris en schoon hoofd.  

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de beste schoonmaaktools & keukenaccessoires. Veel shopplezier!