zwarte bbq op grijze tegels

Je kent het vast wel: na een heerlijke avond barbecueën in de tuin met vrienden, moet je die BBQ nog schoon zien te krijgen. Zeker geen makkelijk klusje – en ook zeker niet ieders favoriet! Toch is het wel heel belangrijk om je BBQ goed schoon te maken en te houden. Zo kun je tijdens die aankomende zomeravonden ook nog lekker van je BBQ genieten! Ontdek ons stappenplan en een aantal handige tips over je BBQ schoonmaken!

First things first: wat doe je eerst?

De allerbeste tip die we voor je hebben? Wacht niet te lang met je BBQ schoonmaken! Al die etensresten koeken aan en worden hard, met als gevolg dat je flink moet schrobben om je BBQ schoon te maken. Wat je wel moet doen, lees je in ons stappenplan hieronder.

Stap 1: je BBQ-rooster schoonmaken

Je BBQ-rooster is na zo’n avondje barbecueën behoorlijk vies geworden. Het beste kun je het rooster schoonmaken als de BBQ nog een klein beetje warm is. Zo krijg je alle etensresten er snel en makkelijk af. Dit schoonmaken doe je met een staalborstel en een reinigingsproduct bedoeld voor jouw rooster.

Krijg je je rooster nou lastig schoon? Dan kun je ook eens wat baking soda proberen. Mix dit met een klein beetje water en smeer het rooster met het mengseltje in. Even laten intrekken en dan met een spons en water afnemen. Wedden dat jouw rooster in een mum van tijd schoon is? Vergeet niet na afloop het rek met wat water af te nemen.

Als je je rooster schoon hebt en deze droog is, is het handig om je rooster in te smeren met olie. Waarom? Dat zorgt ervoor dat je BBQ een stuk langer meegaat. Je rooster roest namelijk minder snel.

Een gas-BBQ schoonmaken

Heb je een gas-BBQ? Lucky you, want een gas BBQ schoonmaken is een stuk makkelijker dan een houtskool-BBQ! Nadat je alle etensresten hebt verwijderd, sluit je de deksel en zet je de BBQ op de allerhoogste stand. Even wachten en je borstelt zo alle overige resten weg!

Citroen als wondermiddel

Werkt het reinigingsproduct of het mengsel van baking soda en water nou niet zo goed, dan kun je ook nog een citroen proberen! Dat klinkt misschien gek, maar citroen doet echt wonderen voor de BBQ schoonmaken. Snij ‘m in tweeën en smeer je rooster in met de twee helften. Dat laat je zo’n twee uurtjes intrekken en vervolgens kun je met een spons of microvezeldoekje het rooster verder schoonmaken. Easy peasy lemon squeezy!

Stap 2: binnenkant BBQ schoonmaken

Heb je het BBQ-rooster schoon, dan is het tijd om de binnenkant van de BBQ schoon te maken. Zorg er eerst voor dat je al het vuil uit de binnenkant hebt gehaald. Denk aan etensresten, maar bij een houtskool-BBQ is het bijvoorbeeld ook belangrijk om alle kolen te verwijderen. Klaar? Dan kun je aan de slag met een doekje, water en afwasmiddel. Vind je toch nog grote etensresten die je maar moeilijk weg krijgt? Dan kun je met een staalborstel over deze plekken heen om de BBQ schoon te maken.

Stap 3: heerlijk schoon

Natuurlijk mogen we ook de BBQ zelf schoonmaken niet vergeten! Want zeg nou zelf, een vieze buitenkant doet af aan jouw lekkere eten. Hard schrobben is waarschijnlijk niet nodig, maar het is wel zo prettig om even een doek over de buitenkant heen te halen. Eventueel kun je ook een spray gebruiken voor bescherming van de buitenkant, maar dat hoeft niet.

Gebruik een aardappel!

Heb je al deze stappen gevolgd? Dan is je BBQ helemaal schoon en weer klaar voor de volgende ronde. Wist je dat je ook een hele hoop kunt doen zodat jij je BBQ makkelijker schoon kan maken? Lees onze tips maar eens!

  1. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat, voordat je begint met barbecueën, je het rooster insmeert met zonnebloem- of olijfolie. Op deze manier is de kans minder groot dat er eten aan jouw rooster vast blijft zitten en kan aankoeken. Dat betekent een stuk minder schrobben aan het einde van de avond!
  2. Een andere manier om een antiaanbaklaag op je BBQ te creëren is door je BBQ in te smeren met… een aardappel! Snijd de aardappel in twee helften en smeer je rooster hiermee in. Die aangebakken stukken vlees zijn vanaf nu verleden tijd. Geen aardappel in huis? Dan kun je ook een ui gebruiken om het rooster in te smeren.

Het halve werk: je BBQ goed opbergen

Je kunt je BBQ nog zo goed schoonmaken, als je ‘m niet goed opbergt dan zal je BBQ nooit lang meegaan. Daarom is het verstandig om een hoes voor je BBQ in huis te halen. Na elk gebruik trek je de hoes zo over BBQ heen en is ie beschermd tegen het weer, maar ook tegen vuil en ongedierte. Wel zo fris! Zorg er wel voor dat je je BBQ regelmatig even lucht en, als je hoes nat is, je deze even laat dragen in de zon. Zo heb je nog langer plezier van jouw grillmaatje!

De BBQ schoonmaken is belangrijk, maar opbergen zeker ook. Zorg ervoor dat je een opgeruimde schuur hebt waar je je BBQ kan stallen. Niet alleen fijn voor je BBQ, maar ook om bijvoorbeeld je tuinkussens op te bergen.

We weten heel goed dat jouw BBQ schoonmaken niet het allerleukste werk is, maar je BBQ schoonmaken is oh zo belangrijk voor de levensduur van jouw BBQ. Zelfs na dat zware tuinfeestje of die lange avond met net iets te veel drankjes. Je bent jezelf de volgende keer dat je de BBQ gebruikt ontzettend dankbaar, echt.

Nog meer schoonmaken..

Ben je helemaal in de schoonmaakmodus? Jouw zonnescherm, terras of tuintegels kunnen vast ook wel een opfrisbeurt gebruiken! Of ruim je koelkast op en heb altijd plek voor een onverwachte BBQ!

En staat het volgende tuinfeestje alweer op de planning? Timmer zelf een tuintafel in elkaar en iedereen zal jaloers zijn op jouw DIY-skills. Wil jij meer tips lezen? Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste decoratie voor jouw tuinfeest!