Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
Houten schuur met overkapping aan de voorkant

De schuur is de ideale plek om spullen in achter te laten waarvan je niet weet waar ze anders zouden moeten liggen. En die spullen stapelen zich langzaamaan, gedurende het hele jaar op, totdat deze ruimte overvol wordt en je aan het begin van de zomer niet meer bij de barbecue kunt die ondertussen helemaal achteraan is komen te staan. Struikelend en in gekke bochten wringend, moet je van de ene naar de andere kant bewegen. Daar mag nu weleens een eind aan komen. Tijd dus om de schuur te gaan opruimen. En goed ook. We geven je vijf tips om een eind te maken aan dat geklungel, met extra aandacht voor het gereedschap opbergen en een tip voor het inrichten van kleine schuurtjes. Lees hier alles over de schuur efficiënt inrichten en geniet binnenkort voor eens en voor altijd van deze superhandige extra ruimte aan huis. 

Schuur opruimen: de voorbereiding

Ben je van plan de schuur opnieuw te gaan inrichten? Neem hier dan vooral de tijd voor en kies bijvoorbeeld een weekend, of een vrije dag. Check ook even de weersvoorspelling zodat het in ieder geval droog is wanneer je aan deze klus gaat beginnen. Je zult namelijk veel spullen naar buiten moeten sjouwen en wilt misschien wel naast het opruimen, ook een aantal dingen in de schuur zelf aanpassen of opbouwen. Neem er dus zeker een dag voor en zie het als een hele nuttige investering!

De schuur opruimen: vijf gouden tips

Klaar om de klus te klaren? Lees deze tips even goed door en je zult alles weer binnen handbereik hebben.

1. Alles eruit voordat je de schuur gaat opruimen

Voordat je de schuur efficiënt kunt gaan inrichten, zal eerst alle rommel eruit moeten. Creëer hiervoor ruimte in de tuin of op de parkeerplaats waar je alles uit kunt stallen. Wanneer je de spullen eruit haalt, maak je een indeling van wat weg kan en wat moet blijven. Probeer vooral niet te lang te blijven hangen bij dingen die je al heel lang niet gebruikt. Die kunnen weg! Denk aan de ruimte en het overzicht die je na het opruimen zult hebben. Weet je nu al dat je hier echt moeite mee zult hebben? Lees dan even de zeven tips van Marie Kondo.

2. Overzicht met open kasten

Mocht je ze nog niet hebben, dan is dit het moment om ze aan te schaffen; open kasten zijn ideaal voor in de schuur. Gebruik stellingkasten, wandplanken, of bevestig kistjes tegen de muur. En benut hierbij de hoogte goed; werk van plafond tot de grond met zoveel mogelijk opbergruimte. Met open kasten zie je meteen wat waar staat. Meet als het mogelijk is, voor je begint met de schuur inrichten, de maten op, zodat je de kasten kunt monteren op de dag dat je deze grote opruimactie hebt gepland.

3. Werk in categorieën

Wanneer je de schuur weer opnieuw gaat inrichten, kun je dat het beste per onderwerp doen. Het tuingereedschap blijft samen op een plek, het speelgoed van de kinderen krijgt een aparte plank, net als machines zoals de boor en elektrische schroevendraaier. Doe dat ook met kleine spullen zoals verfkwasten, rollen tape en schroeven en spijkers.

4. Label op onderwerp

Maak het nog overzichtelijker door de gesorteerde spullen te labelen wanneer ze eenmaal in de kast staan. Zo kunnen de verschillende soorten resten verf in blik die je nog achter de hand wilt houden per soort bij elkaar. Plak dan bijvoorbeeld een label ‘grondverf’ bij de potten grondverf en ‘lak’ bij de lakpotten. Ook wanneer je waarschijnlijk wel weet wat er in een doos zit, is het handig deze te labelen. Zo zien ook de andere gebruikers van de schuur meteen waar de boor staat, waar de reserve lampen liggen en waar de houtlijm.

5. Gebruik transparante dozen

Net als bij het labelen, zorgen doorzichtige dozen ervoor dat je alles in één oogopslag kunt zien. De doos met tape en de doos met snoertjes zijn zo heel gemakkelijk uit elkaar te houden.

Een kleine schuur inrichten

Niet iedereen heeft een riante schuur waar stellingkasten of wandplanken in geplaatst kunnen worden. Wil je een kleine schuur inrichten, maak dan gebruik van de muren en het plafond. Hang haken aan het plafond om bijvoorbeeld een fiets aan op te hangen. Bevestig kleinere bakjes (met labels!) aan de muur voor de verschillende voorwerpen. En zorg ervoor dat los tuingereedschap zoals de hark en bezem vast komen te staan tegen de muur.

Een grote schuur of garage inrichten als woonruimte in 4 stappen

Heb jij een ruime schuur of garage tot je beschikking en kan je wel wat extra leefruimte gebruiken? Mooi! Dan geven wij je hieronder uitgebreid tips over hoe je dit stap voor stap kan aanpakken. Ons Westwing Interieur Design Team nam een ruime garage onder handen en transformeerde de ruimte tot een gezellige woonkamer inclusief bar. Hieronder vind je eerst het stappenplan en daarna de foto’s van dit project, veel lees- en kijk plezier!

 1. Begin met het maken van een moodboard

  Bedenk welke kleuren, materialen, planten, patronen, kunst en sfeer je aan wilt brengen in jouw schuur of garage. Bedenk daarbij ook wat de hoofdfunctie van de ruimte wordt: ga je er tv-kijken, werken, slapen, vrienden ontvangen, mediteren of wordt het een speelkamer voor de kinderen?
 2. Meten is weten!

  Meet alle hoeken en plafonds van boven tot beneden goed op. Je kan met tape op de vloer lijnen aanbrengen zolang de ruimte nog leeg is. Handig om te zien hoeveel effect een groot meubel op de ruimte heeft en of alles goed bij elkaar past. Wil je het nog professioneler doen? Teken dan een plattegrond op schaal, ontzettend handig voor het inrichten straks!
 3. Geef jezelf een budget

  Voordat je gaat shoppen – of misschien wil je de ruimte zelfs wel renoveren – is het verstandig vooraf een duidelijk budget vast te stellen. Zo kom je achteraf niet met (te hoge) rekeningen waar je eigenlijk niet op zat te wachten.
 4. Kies een stijl die past bij de ruimte

  In je moodboard heb je al nagedacht over een specifieke stijl; maar waarschijnlijk heb je dan alsnog veel keuze in de meubels die binnen deze stijl beschikbaar zijn. Gaat het om een donkere ruimte? Kies dan voor lichte meubels (zowel qua kleur als materiaal), dat zorgt ervoor dat de ruimte groter en ruimtelijker oogt.

Schuur opruimen: het gereedschap opbergen

Ben jij een echte doe-het-zelver, dan is het gereedschap opbergen een apart hoofdstuk voor het creëren van overzicht in de schuur. Schuurpapier, hamers, schroeven, waterpas, zaag en nog veel meer – waar berg je het allemaal op? Heb je er de ruimte voor, maak dan achterin de schuur een wand vrij waar je alles aan kunt hangen. En heb je plek om er ook nog een werkblad te bevestigen, dan is dat helemaal super. Maak eventueel een uitklapbaar blad tegen de muur voor extra ruimte.

Tip: bevestig een pegboard tegen de wand. Dit is een stevig wandbord met geperforeerde gaatjes. In deze gaatjes kun je van alles ophangen, van haakjes tot bakjes. Of plak er een strip magneet tegenaan waar de schroevendraaiers aan blijven hangen. Een pegboard kun je ook makkelijk zelf maken.

Veel gestelde vragen over het opruimen en indelen van een schuur

Opgeruimd staat netjes: alles over efficiëntie in huis

Heb je nu de schuur is opgeruimd en de smaak te pakken gekregen? Zin om nu ook de rest van het huis aan te pakken? Dat is mooi, want niets is prettiger dan een beetje overzicht in huis en weten waar je wat kwijt moet. We helpen je daarom naast het opruimen van de schuur, graag bij alle andere ruimtes in en om het huis. Van het indelen van de kledingkast en de voorraadkast tot het uitmesten en opbergen van de spullen in de algemene ruimtes. Zelfs de koelkast moet eraan geloven (wacht maar tot je na het lezen van onze tips, de koelkastdeur opent, hoe fijn dat is). Lees nu onze ultieme checklist voor het optimaal opruimen van jouw huis en je bent meteen een relaxter mens!

Heb je de smaak van het opruimen te pakken? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een opgeruimd huis!