Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Aangebrande pan schoonmaken

Niets zo vervelend als een aangebrande pan schoonmaken. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat je aangebrande pan in een mum van tijd weer schoon is. Waar wacht je nog op? Ga direct aan de slag want voor een aangebrande pan geldt: hoe langer je wacht, hoe lastiger het schoonmaken gaat. Wist je dat je een ingebrande pan met cola kunt schoonmaken? Ook hebben we een aantal handige tips voor je verzameld om je pannen zo lang mogelijk mooi te houden!

In 3 stappen je aangebrande pan schoonmaken

Help! Je pan bevat aangekoekte etensresten. Hoe krijg je deze weg? Hieronder delen we een vijftal tips die helpen bij het schoonmaken van je pan. Voordat je aan de slag gaat met een van onderstaande producten is het belangrijk om de volgende stappen uit te voeren. Dit geldt vooral voor zeer aangebrande pannen. 

 1. Verwijder etensresten met een houten spatel

  Verwijder zo veel mogelijk aangebrande of aangekoekte etensresten uit de pan. Doe dit met een houten of kunststof spatel om krassen te voorkomen. Wellicht ten overvloede maar spoel etensresten niet door de gootsteen, maar gooi ze weg in de prullenbak. 

 2. Vul de pan met water en breng aan de kook

  Zet de pan met water op het vuur en breng aan de kook. Vul de pan hiervoor ongeveer tot de helft. Op deze manier verwijder je het restant van de aangebrande laag. Laat het water koken en schraap ondertussen met een kunststof of houten spatel over de bodem zodat je alle resten die nog vastzitten los maakt. Doe dit net zo lang totdat er geen vuil meer aan de bodem vastkleeft. 

 3. Spoel na met lauw water

  Gooi het water weg en spoel de pan na met lauw water. Als het goed is, heb je nu het ergste vuil verwijdert. Vervolgens ga je de pan schoonmaken met een van onderstaande schoonmaakmiddelen. 

5 tips voor het schoonmaken van je aangebrande pan

Tip 1: Waspoeder

Vul de pan met water en waspoeder en laat dit even koken. Op deze manier laten de aangekoekte resten vanzelf los. 

Tip 2: Soda

Baking soda mag niet ontbreken in deze lijst met tips. Wellicht heb je dit in de andere artikelen – zoals het reinigen van de oven bakplaat, inductieplaat of de strijkijzer zool – al voorbij zien komen, maar baking soda is een onmisbaar schoonmaakmiddel in huis. Hoe ga je te werk? Vul de pan met een dun laagje heet water en voeg hier een beetje baking soda aan toe. Laat de pan vervolgens een nacht staan en spoel het daarna schoon met water. 

Tip 3: Cola

Cola? Ja, met cola. Cola helpt bij het los weken van de aangekoekte laag. Giet flink wat cola in de pan en zorg dat dit tot net boven de aangebrande rand komt. 

Tip 4: Vaatwastablet

Net zoals voor het schoonmaken van de wasmachine is een vaatwastablet geschikt om je pan mee te reinigen. Voeg een vaatwastablet toe aan een laagje met heet water en laat dit even weken. Op het moment dat de tablet volledig is opgelost en het vuil is losgeweekt, heeft het voldoende geweekt. Gaat het niet snel genoeg? Door het aan de kook te brengen versnel je het proces.

Tip: een Airfyer en frituurpan maak je ook schoon met een vaatwastablet.

Tip 5: Azijn 

Naast baking soda mag azijn ook absoluut niet ontbreken als schoonmaakmiddel in huis. Azijn is ideaal voor het schoonmaken van de keuken, wasmachine of terras. Hoe maak je een aangebrande pan schoon met azijn? Dit kan op twee verschillende manieren. Optie 1 is door je pan te vullen met koud water en azijn. Laat dit ongeveer een kwartier inwerken en schrob vervolgens de pan schoon met een afwasborstel. Optie 2 is om een beetje water met azijn te laten koken in de pan. Dit is veilig voor alle pannen en daarna kun je het vuil makkelijk uit de pan halen. 

Gietijzeren pan schoonmaken 

Een gietijzeren pan dient voorzichtig te worden schoongemaakt. Het mag duidelijk zijn dat je deze pan niet in de vaatwasser mag zetten. Hiermee beschadig je het materiaal en ook kan de pan op deze manier zijn anti-aanbaklaag verliezen. Was deze pan dan ook met de hand af en gebruik geen schuursponsjes. Wat gebruik je wel? Gebruik zout voor het schoonmaken van een gietijzeren pan. Strooi eerst wat grof zeezout in de pan en wrijf het vervolgens met een droge, schone doek langs de aangebakken resten. Nadat je dit gedaan hebt, verwijder je het zout uit de pan en spoel je de pan schoon met (lauwwarm) water. Om roest te voorkomen is het belangrijk dat je de pan direct afdroogt en let er ook op dat je de pan nooit te lang onder water laat staan.

Tip: smeer af en toe een beetje neutrale (olijf)olie in de pan, zo voorkom je dat de pan droog wordt. Zo zorg je ervoor dat je gietijzeren pan echt een leven lang meegaat. 

Aangebrande rvs pan schoonmaken

Deze pannen dienen eerst op een speciale manier te worden ingebrand voordat je ze daadwerkelijk kunt gebruiken. Op deze manier wordt de natuurlijke antiaanbaklaag gecreëerd. Heb je toch last van een aangebrande rvs pan? Kijk dan of je alleen met een zachte borstel of spons en water het vuil kunt verwijderen. Is dit niet het geval? Vul dan de pan met warm water en voeg een schep soda toe. Laat dit ongeveer een uurtje intrekken en schrob met een afwasborstel de pan schoon. 

5 tips om lang plezier te hebben van je pannen

Nu je weet hoe een aangebrande pan schoon te maken, is het misschien ook handig als we een paar tips met je delen over hoe je langer plezier kan hebben van je pannen. Houd rekening met de onderstaande vijf tips:

 • Zet je een pan op het vuur? Laat de pan dan eerst opwarmen op een laag tot middelhoog vuur. Zet pas na enkele minuten het vuur hoger indien dit nodig is voor het gerecht. 
 • Gebruik olie of boter die geschikt is voor bakken en braden met hoge temperaturen. Vermijd extra vierge olijfolie.
 • Kies voor kunststof, houten of siliconen spatels zodat je de (keramische) antiaanbaklaag niet beschadigd.
 • Zorg dat de pan volledig is afgekoeld voordat je de pan gaat afwassen.
 • Was de pannen bij voorkeur af met de hand. Vaak zijn bepaalde pannen wel vaatwasser bestendig, maar het is beter voor de pan om deze met een handwas schoon te maken. Idealiter gebruik je hiervoor alleen water en een zachte spons, maar een beetje afwasmiddel mag ook.