Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
open raam om te ventilleren

Een koele woning is heerlijk op warme zomerdagen. Terwijl overdag de mussen van het dak vallen lig jij ’s avonds in een koele slaapkamer ontspannen te slapen en droom je over tropische cocktails en palmbomen. Dankzij de airco! Wat ooit een onbetaalbare luxe was, ligt tegenwoordig voor iedere woningbezitter binnen bereik. Heb je zonnepanelen op je woning? Dan kunnen deze de airco zelfs van stroom voorzien. Een airco – of airconditioner- wordt vanzelfsprekend geïnstalleerd door een specialist en ook bij technische problemen roep je de hulp in van een pro. Maar wist je dat je het reguliere onderhoud en het schoonmaken van een airco heel eenvoudig zelf kunt doen? Met onze tips voor het reinigen van de binnenunit van een airconditioner is dit schoonmaakklusje zo gedaan.

Hoe vaak moet een airco schoongemaakt worden?

Een goed onderhouden airco gaat langer mee. Daarom adviseren we je om het jaarlijkse groot onderhoud aan je airco door een erkende installateur uit te laten voeren. Hij of zij reinigt de airco en kijkt het apparaat helemaal na. Als het nodig is dan worden defecte onderdelen vervangen. Dit airco-onderhoud moet je dus echt door een pro laten doen. Toch kun je ook zelf een steentje bijdragen aan het schoonmaken van je airco. Het tweejaarlijkse, lichtere onderhoud kun je heel goed zelf doen!

De voordelen van een airco schoonmaken

Naast de jaarlijkse onderhoudsbeurt door een aircospecialist kun je de airco het hele jaar door zelf schoonmaken en controleren. Doe je dit op tijd, minimaal twee keer per jaar, dan voorkom je veel gedoe en dure reparaties. De voordelen van een airco schoonmaken:

 • Een goed schoongemaakte en onderhouden airco voorkomt hoge energiekosten. Een vervuilde airco werkt namelijk minder goed waardoor het energieverbruik omhoog gaat. Verder kan er een lekkage ontstaan en kunnen er onderdelen kapot gaan. 
 • Een vervuilde airco is een paradijs voor allerlei bacteriën en schimmels die vervolgens weer een vieze geur verspreiden, vooral als de airco een lange tijd heeft uitgestaan. Ook dan is het goed om de airco schoon te maken. Een goed onderhouden airco is hygiënisch en behoed je voor ziektes en allergieën.
 • Het schoonmaken van de luchtfilters is belangrijk. Op het filter blijft altijd veel stof liggen waardoor de werking van airco minder wordt. De airco verspreid de stof wat vooral heel vervelend is als je last hebt van allergieën.

Kortom, regelmatig een airco schoonmaken scheelt in energiekosten, zorgt voor een goede hygiëne en de airco zal minder snel kapot gaan. Goede redenen om zelf aan de slag te gaan!

Stappenplan: in vijf stappen zelf een airco schoonmaken

Een airco schoonmaken en onderhouden lijkt misschien moeilijk maar zo af en toe bekijken of je iets (of juist niets) vreemds aan de airconditioner ziet is helemaal niet lastig! Zie je iets geks en vertrouw je het niet? Neem dan altijd contact op met een erkende installateur.

Dankzij dit stappenplan met eenvoudige schoonmaaktips functioneert je airco altijd naar behoren en gaat het apparaat ook nog eens langer mee.

Zo maak je de airco gemakkelijk in 5 stappen schoon:

 1. Schakel de stroom uit

  Wat je ook gaat doen, zet het apparaat uit en schakel altijd de stroomtoevoer naar de airco uit voor je aan de slag gaat.

 2. Filters schoonmaken

  Maak de binnenkant van de filters schoon met behulp van een stofzuiger. Verwijder voorzichtig alle stof van de filters met de borstel. Hierna spoel je ze af met lauwwarm water. Laat de filters goed drogen voordat je ze terugplaatst in de airco. Let op: deze stap geldt dus niet voor de binnenkant van de filters. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor het apparaat.

 3. De ventilator/spoel schoonmaken

  Maak het ventilatorcompartiment open en verwijder met een stofzuiger het stof en vuil. Restjes vuil kun je verwijderen met een zachte vochtige doek.

 4. De afvoerbuis schoonmaken

  Maak de afvoerbuis los. Is de buis verstopt of groeien er algen in, vervang de buis dan. Zo niet, dan kun je de afvoerbuis schoonmaken met een kleine borstel of een pijpenrager.

 5. Check de elektriciteitskabels

  Airco schoonmaken moeilijk? Helemaal niet want zoals je ziet ben je alweer bij de laatste stap! Check altijd of de elektrakabels in orde zijn als je klaar bent met schoonmaken.

Alles in orde? Sluit dan dan de stroom weer aan en laat de airco nog even in de ventilatorstand staan. En voilà! Als je dit eenmaal gedaan hebt dan is een airco schoonmaken voortaan geen lastig klusje maar een piece of cake!

Heb je de airco in de slaapkamer staan maar ben je nog op zoek naar extra tips om de slaapkamer zo koel mogelijk te houden? Neem dan snel een kijkje in ons artikel “Hoe kun je de slaapkamer koelen?” en ontdek hoe je in de zomer ook aan je uurtjes slaap komt. Zo kun je bijvoorbeeld ook al een verschil maken door te kiezen van beddengoed gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Deze stoffen zijn namelijk ademend waardoor je niet klam wakker wordt.

Fijn slapen doe je in de zomer met dit beddengoed….

Een ventilator schoonmaken binnen tien minuten

Een ventilator schoonmaken staat -net als je airco schoonmaken- vast niet heel hoog op je prioriteitenlijstje. Toch is de kans groot dat hij echt schoongemaakt moet worden omdat hij heel veel stof verzamelt. Als je een ventilator niet schoonmaakt blijft het apparaat stof door je huis verspreiden en daar word je niet blij van. Het komt terecht op al je spullen, en, als je gevoelig bent voor allergieën is dat echt geen pretje! Verder kan overtollig stof de motor overbelasten en schade veroorzaken wat de levensduur van het apparaat verkort. Een ventilator schoonmaken doe je iedere drie tot vier werken, afhankelijk van het gebruik.

Stappenplan: in zeven stappen zelf een ventilator schoonmaken

Een ventilator schoonmaken is gelukkig een fluitje van een cent. We laten je zien hoe je ventilator stap-voor-stap en binnen tien minuten, snel en gemakkelijk schoonmaakt.

Stap 1: zet de ventilator uit en trek de stekker uit het stopcontact

Schakel voor het reinigen de ventilator uit en haal de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: verwijder het rooster van de ventilator

Als je ventilator een rooster heeft dan kun je dat verwijderen. Eventueel met behulp van een schroevendraaier.

Stap 3: stofzuig het rooster

De beste manier om het ventilatorrooster te reinigen is met een kruimeldief of een stofzuiger met zachte opzetborstel. Zo voorkom je krassen op het rooster.

Stap 4: maak het rooster schoon

Maak het rooster schoon met een vochtige doek. Dat kan met lauwwarm water waar je eventueel een natuurlijk schoonmaakmiddel zoals groene zeep aan toevoegt.

Stap 5: veeg je ventilatorbladen af

Vervolgens maak je de ventilatorbladen schoon met een vochtige doek. Gebruik ook hiervoor een mild schoonmaakmiddel. Neem ook de tijd om de buitenkant van de ventilator schoon te vegen.

Stap 6: droog de ventilatorbladen af

Voordat je de ventilator weer in elkaar zet, is het belangrijk om alle onderdelen goed af te drogen. Je wilt natuurlijk niet dat er water in de elektrische componenten van de ventilator sijpelt. Dat kan gevaarlijk zijn. Zorg daarom dat alles goed droogt!

Stap 7: bevestig het rooster op de ventilator

En je klus is klaar binnen tien minuten!

Wil je ook een ‘frisse’ wind door je interieur laten waaien? Neem dan eens een kijkje op Westwing en shop trendy items:

De airco van je auto schoonmaken

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, een auto zonder airco! De airco houd je auto koel op warme dagen maar zorgt ook voor schone lucht.

Voor een optimaal werkende airco en om schimmels en allerlei bacteriën te voorkomen kun je de airco van je auto het beste jaarlijks laten reinigen.

Kun je dat dan zelf? De airco van de auto schoonmaken? Tegenwoordig zijn er veel speciale ‘airco reiniger’ middelen verkrijgbaar om zelf de auto airco schoon te maken. Dat klinkt natuurlijk goed maar dit zijn vaak alleen maar geurtjes die de stank verbloemen maar niet het probleem aanpakken en oplossen: de schimmels en bacteriën verwijderen. Verder zijn er ook middelen verkrijgbaar die wel schimmels en bacteriën doden maar die dan weer een heleboel gif bevatten die slecht voor de gezondheid en het milieu zijn. Niet aan beginnen dus!

Een auto airco schoonmaken is dus een specialistische klus en wij adviseren om dit altijd aan een professional over te laten.

De beste schoonmaaktips voor in- om het huis

Het schoonmaken van je airco of ventilator achter de rug? Wij hebben de beste reinigingstips voor je verzameld, bijvoorbeeld over het verwijderen van kalk. Ook hebben we artikelen over het schoonmaken van je bank, schoenen, de wasmachine, tuintegels en nog veel meer!

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om een frisse wind door je interieur te laten waaien. Veel shopplezier!