Kalk verwijderen witte keuken met gouden accessoires

Wil je alles weten over kalk verwijderen? Dan ben je hier aan het goede adres. Of het nu in de badkamer, keuken, toilet of wasruimte is, kalkaanslag komt overal in huis voor.

Regelmatig kalkaanslag verwijderen is erg belangrijk. Niet alleen omdat dit jouw metaal er mooier laat uitzien, maar wanneer kalkaanslag niet op tijd wordt verwijderd kan dit grote gevolgen hebben. Wanneer je namelijk last krijgt van verstopte kranen en hier niet direct iets aan doet kan dit betekenen dat je deze op termijn dient te vervangen. De kosten kunnen dan hoog oplopen en dat wil je liever niet.

Daarnaast is de kans groot dat de huishoudelijke apparaten niet meer optimaal werken zonder dat je het direct in de gaten hebt. Dit zorgt voor schade die je niet direct kunt waarnemen. Tijd voor actie dus. Lees in dit artikel alles over hoe je het beste kalkaanslag kunt verwijderen.

Wat is kalkaanslag: hoe ontstaat het?

Kalk zie je op plekken waar het water stroomt. Kalkaanslag is een combinatie van calciumcarbonaat en magnesiumzouten en deze stoffen zitten in het leidingwater. Wanneer het water verdampt dan blijft de kalk achter. Zo ontstaat er kalkaanslag. Denk maar aan de badkamerkranen, douchekop, waterkoker, een koffiezetapparaat of boiler.

De hoeveelheid zouten die in het water zitten is afhankelijk van de hardheid van het water. Als het water hard is dan zitten er veel zouten in het water en heb je vaker last van kalkaanslag. Zacht water bevat minder zouten. Regelmatig kalk verwijderen is daarom van belang om het schoon te houden.

Kalk verwijderen door het te voorkomen

Nu denk je misschien hoe kun je kalkaanslag verwijderen door het te voorkomen? Het beste om kalkaanslag te minimaliseren is door de douche en het bad na gebruik altijd goed droog te maken. Dit geldt niet alleen voor de kranen en douchekop of bad slang, maar ook voor de tegels. We hebben net gezien dat kalkaanslag ontstaat wanneer het water verdampt en dan blijft kalk achter. Wanneer je de tegels goed droogmaakt minimaliseer je de kans op kalkaanslag.

Dit in combinatie met regelmatig goed poetsen voorkomt kalkaanslag in je douche. Toch doet niet iedereen dit even consequent en daarom worden hieronder andere manieren beschreven over hoe je kalkaanslag kunt verwijderen.

Kalk verwijderen met schoonmaakazijn

Het is mogelijk om kalkaanslag te verwijderen met schoonmaakazijn. Ideaal want dit reinigingsmiddel heb je meestal al in huis. Hoe ga je hiermee te werk? Pak een emmer en vul deze met water en azijn. Hanteer de graadmeter 50/50, dus een halve liter water in combinatie met een halve liter schoonmaakazijn. Leg dan je doucheslang, douchekop en eventueel kraan hierin. Laat dit goed intrekken.

Wanneer je dit hebt gedaan poets je de slang nog eens grondig met een sponsje of borstel. Leg het vervolgens terug in de emmer en laat het nog even zo staan. Is het half uur voorbij? Haal alles eruit, spoel het na met water en hang het weer terug. Je slang en douchekop glanzen weer en de kalkaanslag is als het goed is nu weg. Let erop dat azijn een sterke geur heeft, dus doe dit buiten of zet de ramen open om het te laten luchten.

Kalk verwijderen op een glazen douchewand?

Dit kan ook eenvoudig met azijn worden gedaan. Wat heb je hiervoor nodig? Je vult een plantenspuit met azijn en sproeit dit over de douchewand. Dit laat je even kort inwerken: de azijn mag niet volledig opdrogen. Vervolgens ga je de glazen douchewand grondig poetsen met een microvezeldoek en water. Zorg ervoor dat de hele wand schoon wordt en droog tot slot alles na met een droge doek. Azijn is niet alleen geschikt voor de badkamer schoonmaken, maar ook voor de oven, het toilet en het terras!

Tip: wanneer je azijn gebruik in je toiletpot, gebruik dan keukenpapier om plaatselijk de kalkaanslag te verwijderen.

Kalkaanslag verwijderen door middel van een waterontharder

Een van de effectiefste manieren om kalkaanslag te verwijderen is door het gebruiken van een waterontharder. Vooral op plaatsen waar het water hard is, is een waterontharder een goede oplossing. Je pakt hiermee direct de bron aan. Een waterontharder maakt het water zacht door middel van een filter. Deze filter houdt de mineralen en zouten tegen waardoor er zachter water uit de kraan komt.

Er zijn verschillende soorten waterontharders. Zo is er een mechanische en een elektronische variant. Wil je een waterontharder laten plaatsen? Laat je dan van tevoren goed informeren en zoek goed uit wat voor jullie de beste keuze is. De keuze is namelijk afhankelijk van een aantal factoren waaronder het watergebruik in je huishouden.

Kalkaanslag verwijderen met antikalk middelen

Een andere manier om kalkaanslag te verwijderen is door middel van speciale reinigingsmiddelen. Onze voorkeur gaat uit naar de natuurlijke reinigingsmiddelen. Deze andere, vaak agressieve, producten tasten namelijk op termijn de tegels en voegen aan. De gevolgen op lange termijn kunnen zijn dat de tegels losraken. Wees daarom altijd voorzichtig en lees altijd goed de bijsluiter voordat je aan de slag gaat.

Wanneer je last hebt van intensieve kalkaanslag kun je deze speciale reinigingsmiddelen gebruiken. Echter blijft het belangrijk om het regelmatig bij te houden om de kalkaanslag te minimaliseren.

Kalkaanslag verwijderen van andere huishoudelijke apparaten

Wil je je andere huishoudelijke apparaten ontkalken? Denk hierbij aan de wasmachine of vaatwasser? Dan kun je dit doen door bijvoorbeeld een waterverzachter in de vorm van zout toe te voegen. Hiermee kun je de kalk dan verwijderen. Wil je meer weten over hoe je een wasmachine schoonmaakt? Bekijk dan dit artikel voor meer tips en tricks.  

Kortom, als het gaat om kalk verwijderen dan is voorkomen beter dan genezen! Met deze tips en tricks kun jij je huishoudelijke apparaten en spullen ontkalken. Wil je meer tips over reiniging en verzorging in en rondom huis? Bekijk dan onze inspiratiepagina. Houd jaarlijks een voorjaarsschoonmaak om je woning fris te houden en je huis en jezelf te ontdoen van onnodige spullen. Succes!

Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor badkamer- en keukeninspiratie!