Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
kalk verwijderen in de keuken

Hardnekkige kalk verwijderen is een behoorlijke klus. Met de 5 tips in dit artikel zorg je ervoor dat je de badkamer, kranen, het toilet of de waterkoker ook kalkvrij houdt. Zodat je deze terugkerende schoonmaakklus minder vaak hoeft uit te voeren en je meer tijd hebt voor andere dingen!

5 tips om kalk te verwijderen in de badkamer

Kalk in de badkamer: je ontkomt er bijna niet aan. Hoe zorg je er nu voor dat je badkamer schoon en kalkvrij blijft? Natuurlijk is het lastig om je badkamer volledig kalkvrij te maken: 

je komt namelijk overal kalk tegen op plekken waar water stroomt. Toch zijn er een aantal tips waarmee je hardnekkige kalk makkelijk kunt verwijderen. Zo bespaar je jezelf een hoop schoonmaakwerk! Hoe kun je het beste kalk verwijderen? 

Tip 1: Kalk verwijderen met cola

Je verwacht het misschien niet direct, maar cola is een perfecte kalk verwijderaar. Door de zuren die in cola zitten, werkt cola effectief. Giet een blikje cola in de wc of giet een laagje over de meest vieze kalkplekken. Vervolgens laat je dit een half uur tot uur intrekken. Spoel dit daarna goed na met water en je kalkaanslag is verdwenen. 

Tip 2: Kalk verwijderen met heet water

Kalk verwijderen met heet water? Er zit juist toch kalk in water? Dat klopt, maar met heet water (water boven de 60 graden) verwijder je al een hele boel kalk. Dit komt omdat kalk van nature zich gaat hechten aan oppervlaktes bij verwarming. Met koud water kun je dus helemaal geen kalk bestrijden. Hoe werkt dit? In de badkamer pas je dit toe in de douchecabine. Kies voor heet water en draai je douchekop helemaal open. Hiermee verwijder je namelijk een groot gedeelte van de kalk die erin zit. 

Tip 3: Kalk verwijderen met schoonmaakazijn 

Schoonmaakazijn, wie kent het niet? Iedere poetsfanaat weet dat natuur- of schoonmaakazijn onmisbaar is als het gaat om schoonmaken in huis. Zeker als je woont in een regio met hard water, dan mag een fles azijn niet ontbreken. 

Hoe gebruik je schoonmaakazijn in de badkamer? Vul een plantenspuit met kokend water en meng dit met azijn. Hanteer de graadmeter 50/50, dus een halve liter water in combinatie met een halve liter schoonmaakazijn. Spuit dit op de kalkvlekken en laat dit een kwartier tot half uur intrekken. Na een half uur veeg je het schoon met water en een schone doek. Een andere mogelijkheid is om een emmer te vullen met water en azijn en hier de doucheslang, douchekop en kraan in te leggen. Dit laat je minimaal een uur staan. Daarna poets je alles grondig met een spons of borstel. Deze manier is heel geschikt voor het schoonmaken van je douchecabine. Azijn is ook heel geschikt voor het schoonmaken van je frituurpan.

Tip 4: Kalk verwijderen met kalkverwijderaar of bleek

Andere effectieve middelen om kalk te verwijderen zijn kalkverwijderaar of bleek. Let op: de prijzen van kalkverwijderaar wisselen sterk. Dit is mede afhankelijk van het type merk (van huismerk tot een A-merk) en de bijbehorende effectiviteit. Bleek is ook een effectief middel. Gebruik beide producten door deze met een spons of doek direct aan te brengen op de oppervlakte. Laat het een paar minuten intrekken en borstel de vlekken weg met een oude tandenborstel. Wees allert: lees altijd goed de etiketten en draag speciale kleding of handschoenen. Je wilt voorkomen dat je huid of ogen met bleek in contact komen. 

Tip 5: Kalk verwijderen met soda 

Kalkaanslag verwijder je makkelijk met (baking) soda. Breng wat (baking) soda aan op een vochtige doek en je kunt er direct mee poetsen. Een ander mogelijkheid is om soda te mengen met groene zeep. Je mengt dit en roert dit goed door elkaar en brengt het vervolgens aan op het oppervlak. Laat dit een kwartiertje intrekken en spoel het na met heet water.

Een waterontharder aanschaffen om kalk te voorkomen

Met bovenstaande tips verwijder je hardnekkig kalk in huis. Vergeet niet dat kalk voorkomen natuurlijk vele malen beter is dan poetsen. Door het harde water in Nederland is het daarentegen vaker nodig om te poetsen. Wil jij zachter water in huis? Laat dan een waterontharder plaatsen. Een waterontharder maakt het water zacht door middel van een filter. Deze filter houdt de mineralen en zouten tegen waardoor er zachter water uit de kraan komt.

Overweeg je dit? Laat je dan goed adviseren en informeren want er zijn verschillende soorten waterontharders. Denk aan een mechanische en een elektronische variant. 

Kalkaanslag voorkomen in de badkamer

Ook in de douchecabine geldt: probeer kalkaanslag te voorkomen. Veeg je douche of bad na gebruik altijd goed droog. Dit geldt niet alleen voor de kranen en douchekop of badslang, maar ook voor de tegels. Combineer dit met het regelmatig poetsen van de badkamer en preventief behandelen van kalkaanslag door gebruik te maken van bovenstaande tips!  

Kalkaanslag verwijderen van andere huishoudelijke apparaten

Wil je je andere huishoudelijke apparaten ontkalken? Denk hierbij aan de wasmachine, waterkoker of vaatwasser? Dan kun je dit doen door bijvoorbeeld een waterverzachter in de vorm van zout toe te voegen. Hiermee kun je de kalk dan verwijderen. 

Kortom, als het gaat om kalk verwijderen dan is voorkomen beter dan genezen! Met deze tips en tricks kun jij je huishoudelijke apparaten en spullen ontkalken. Wil je meer tips over het schoonmaken in en rondom huis? Bekijk dan onze inspiratiepagina boordevol artikelen.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste meubels & accessoires, maar ook handige schoonmaaktools. Veel shopplezier!