Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
waterkoker schoonmaken witte smeg

Na verloop van tijd ontstaat er een witte of gele kalkaanslag op de bodem van de waterkoker. Regelmatig je waterkoker schoonmaken voorkomt dat op termijn de stukjes kalk loslaten en in het water gaan drijven. Iets wat je liever wil voorkomen natuurlijk. Daarnaast zorgt een kalklaag er ook voor dat de warmte niet goed wordt geleid, dus genoeg redenen om regelmatig je waterkoker te ontkalken. 

Hoe vaak waterkoker schoonmaken?

Hoe vaak je de waterkoker het beste kunt schoonmaken hangt af van het gebruik. Gebruik je de waterkoker dagelijks? Wij raden je dan aan om minimaal elke 2 maanden je waterkoker schoon te maken. Let op: dit is ook afhankelijk van de hardheid van het water in je buurt en het materiaal van de binnenkant van je waterkoker. Wanneer een waterkoker een binnenkant heeft die gemaakt is van RVS dan hecht kalk zich beter dan bijvoorbeeld een binnenkant gemaakt van glas. Een ander signaal waaraan je kunt herkennen dat je waterkoker schoongemaakt mag worden, is wanneer je witte aanslag in de waterkoker ziet. Stel de schoonmaakbeurt dan niet te lang uit. 

Waterkoker schoonmaken: hoe ga je te werk? 

Voordat je begint met behulp van welk product dan ook: spoel je waterkoker uit met koud water. Op deze manier worden de kalkstukjes die op de bodem drijven weggespoeld. Verwijder de schenktuit en giet het water weg zodat ook grote kalkbrokken (die loslaten) worden weggespoeld. Nu is het tijd om de waterkoker schoon te maken met behulp van schoonmaakzijn of citroen. 

Waterkoker schoonmaken met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een prima middel om je waterkoker te ontkalken, het werkt namelijk naast ontkalkend ook ontvettend. 

Giet een flinke scheut schoonmaakazijn in je waterkoker en voeg hier water aan toe. Zet dan je waterkoker aan om het water te laten koken en laat het vervolgens even doorkoken (indien mogelijk). Optioneel: laat de waterkoker 10/15 minuten staan. Poets daarna met een afwasborstel je waterkoker schoon, zodat alle kalkresten loslaten. 

Spoel schoon met water en giet het mengel weg. Zorg dat de waterkoker goed wordt doorgespoeld. Breng als laatste stap de waterkoker opnieuw aan de kook (met alleen water) en gooi dit water weg. Nu kun je de waterkoker weer gebruiken. 

Waterkoker schoonmaken met azijn

Onze schoonmaakexperts gebruiken het liefste natuurazijn om de waterkoker schoon te maken. Het verschil met schoonmaakazijn is dat natuurazijn wat zachter is. Schoonmaakazijn is sterker waardoor je minder nodig hebt.

Je herhaalt dezelfde stappen als met het gebruik van schoonmaakazijn. Bevat je waterkoker veel kalk? Herhaal dan het proces opnieuw met een nieuw natuurazijnmengsel. Dat wil zeggen: laat de waterkoker een aantal keer koken met een mengsel van water en (natuur)azijn. Tot slot maak je de waterkoker schoon door alles weg te spoelen en de waterkoker nog een keer te laten koken met alleen water. Spoel dit water weg en voeg vers water toe: je waterkoker is nu klaar voor gebruik. 

4 tips om de waterkoker kalkvrij te houden

Tip 1: Kook het water wat korter

Kalk hecht zich aan oppervlakten op het moment dat het water wordt verhit. Hiervoor geldt dus: hoe langer de verhitting, hoe groter de hoeveelheid kalk die kan ontstaan en achterblijft. Wij raden je dan ook aan om het water niet langer dan nodig te laten koken. Op deze manier beperk je de hoeveelheid aanslag.

Tip 2: Gebruik wekelijks wat citroensap

Citroensap is een krachtig reinigingsmiddel door onder andere de hoge zuurgraad. Naast dat het 100% natuurlijk is, heeft het ook een ontkalkende werking. Voor deze tip gebruik je een hele citroen of een knijpfles met citroensap uit de winkel. Snijd de citroen doormidden en knijp uit boven de waterkoker. Gebruik je kant-en-klaar citroensap? Gooi dan een flinke scheut citroensap in de waterkoker. Laat dit een aantal uur inwerken en vul daarna het citroensap aan met een halve liter water. Breng dit aan de kook en spoel na reiniging de waterkoker schoon met water (herhaal indien nodig). 

Tip 3: Giet gekookt water weg

Vaak gebruiken we het gekookte water opnieuw om bijvoorbeeld thee te zetten. Dit lijkt heel verstandig, alleen per kookbeurt wordt het calciumgehalte in water geconcentreerder. Het is dus verstandig om gekookt water gelijk weg te spoelen. Vind je dit zonde? Combineer dit dan met het schoonmaken van je keuken!

Tip 4: Kies een waterkoker met antikalkfilter

Wanneer er een antikalkfilter in je waterkoker zit, voorkom je dat er kalkdeeltjes in het water komen. Ideaal, want dit scheelt je veel schoonmaakwerk. Het enige wat je hoeft te doen is de filter af en toe schoonmaken en dit kan met een sponsje onder de kraan.

Met dit artikel weet jij hoe je het beste je waterkoker schoonmaakt en ontkalkt. Ben je benieuwd naar meer tips over het verwijderen van kalk in huis? In dit artikel delen we 5 tips voor het verwijderen van kalk.