Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Schoenen als decoratief object

Een festival, flinke boswandeling of gestuntel met je koffie kan er zomaar voor zorgen dat je hagelwitte sneakers een onaantrekkelijke bruine kleur krijgen. Geen paniek, je kunt namelijk gewoonweg je schoenen wassen. In de wasmachine of – nog beter – met de hand! Met onze tips zorgen we ervoor dat jouw (witte) sneakers en andere schoenen weer als nieuw worden.

Schoenen wassen in de wasmachine: hier moet je op letten

Vroeger gooiden we schoenen zonder pardon in de wasmachine. Gelukkig zijn we tegenwoordig iets zuiniger op onze schoenen, want je wil natuurlijk niet dat jouw glanzend leren schoenen of sneakers als twee verschrompelde klompjes uit de wasmachine komen. Check dus eerst goed van welk materiaal je schoenen zijn gemaakt voordat je ze in de wasmachine gooit.

Sneakers wassen in de wasmachine: zo doe je dat

Wanneer je toch besluit om je schoenen in de wasmachine te wassen (en dat kan je best zo nu en dan doen, maar zeker niet te vaak), kun je onderstaand stappenplan volgen. Let op: leren of suède schoenen kunnen nooit in de wasmachine worden gewassen.

 1. Haal de veters eruit

  Het is belangrijk om de veters eruit te halen omdat deze vast kunnen komen te zitten in de trommel.

 2. Verwijder hardnekkig vuil

  Borstel vervolgens het grove vuil eraf en wrijf hardnekkige vlekken in met ossengalzeep

 3. Doe de sneakers in een waszak

  Doe de schoenen daarna in een netje of kussensloop om beschadiging van je wasmachine te voorkomen.

 4. Extra tip: voeg een paar handdoeken toe

  Leg een paar oude handdoeken in de wasmachine om het ‘gestuiter’ van de schoenen wat te verzachten. Dat is beter voor je schoenen, maar ook voor de wasmachine.

Sneakers wassen met de hand

Je schoenen met de hand wassen is beter voor je schoenen en vaak ook effectiever. Leren en suède schoenen kunnen sowieso alleen maar met de hand worden gewassen, maar ook bij canvas en andere stoffen schoenen raden we aan om ze met de hand te wassen. Alle soorten schoenen hebben hun eigen wasvoorschriften. Je kunt de schoenen op verschillende manieren met de hand wassen, wij zetten een paar methodes op een rij:

Sneakers wassen met soda

Je hebt het vast wel in je gootsteenkastje staan: soda. Met dit oeroude schoonmaakmiddel kan je zo’n beetje alles schoonmaken en dus ook je schoenen. Los een schepje soda op in een halve liter warm water en gebruik vervolgens een zachte borstel om je schoenen schoon te maken. Maak de schoenen na afloop schoon met een vochtige doek en laat ze daarna aan de lucht drogen.

Soda heeft als extra pluspunt dat het alles wat ooit wit was, weer wit krijgt. Witte stoffen schoenen wassen, kan je dus het best met soda schoonmaken. Je kunt ook een schepje soda in het wasmiddelenbakje gooien. Soda is niet bijtend en kan dus worden gebruikt voor alle soorten schoenen.

Pssst…wist je dat je ook je vitrages, hoofdkussens en matrassen kunt wassen met soda?

Sneakers wassen met groene zeep

Groene zeep is ook zo’n ouderwets schoonmaakmiddel dat voor bijna alles kan worden gebruikt. Ook je sneakers krijg je er schoon mee. Op hardnekkige vlekken kan je wat pure groene zeep smeren en dit even laten intrekken voordat je het met een zachte borstel schoonmaakt.

Let op! Gebruik, zeker bij leren schoenen, geen harde borstels om krassen te voorkomen. Je kunt ook een lepel groene zeep oplossen in een halve liter warm water en hiermee de schoenen schoonmaken. Groene zeep heeft een ontvettende werking waardoor het ook ideaal is om bijvoorbeeld vetvlekken uit leren schoenen te krijgen.

Neem de schoenen altijd na afloop nog even af met een schone, vochtige doek om de zeepresten te verwijderen. Ook groene zeep is niet bijtend en kan dus voor alle materialen worden gebruikt.

Hoe maak je de schoenzool schoon?

Heb je van die stoere gympen met witte zolen? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om die zolen zo lang mogelijk wit te houden, maar dat lukt lang niet altijd. Je hoeft maar één regenplas over het hoofd te zien en je witte zolen zitten vol spetters en strepen. Goed nieuws: ook je zolen krijg je weer schoon.

Het enige wat je nodig hebt, is een oude tandenborstel en een geschikt schoonmaakmiddel. Dit kan groene zeep of soda zijn, maar ook tandpasta werkt goed om de witte zolen van je sneakers schoon te maken! Doe een likje tandpasta op de tandenborstel, maak de zool nat en borstel met draaiende bewegingen de zool schoon.

Verwijder na afloop de tandpastaresten met wat water en wrijf de zolen daarna goed droog. Kijk ze shinen!

Sneakers en andere schoenen laten drogen

Of je je schoenen nu in de wasmachine wast of met de hand, na afloop van de wasbeurt moet je ze goed laten drogen. Wanneer je dit niet doet, wordt het materiaal poreus en gaan ze stinken. Bovendien gaat de pasvorm er dan uit. Voor alle schoenen geldt dat je ze niet in de droger mag doen. Een droger is veel te warm voor de materialen waar een schoen uit bestaat.

Je zult ze dus aan de (buiten)lucht moeten drogen. Zet ze ook niet bij een verwarming, ook dit heeft invloed op het materiaal. Doe wat proppen papier in de vochtige schoenen en plaats ze in een droge, goed geventileerde ruimte waar geen direct zonlicht is. De proppen papier zorgen ervoor dat de vorm behouden blijft.

Afhankelijk van hoe nat de schoenen zijn, duurt het zo’n twee dagen voordat ze droog zijn. Wij wensen je heel veel succes met het schoenen wassen! Nu nog een mooie schoenenkast of-rek om ze in op te bergen!

Shop bijvoorbeeld deze schoenenrekken of -kasten op Westwing:

Meer tips voor het opbergen van schoenen én een toffe DIY voor het zelf maken van een schoenenkast vind je in ons artikel over het opbergen van schoenen.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog om van jouw huis een nog mooier thuis te maken! Zo lees je ook alles over schoonmaken! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een stijlvol en opgeruimd huis. Veel shopplezier!