Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
Bed met laptop en boek

We brengen heel wat tijd door op ons matras. En dat gaat niet altijd vlekkeloos. Bloed, zweet, urine of een ontbijt op bed laten zo hun sporen na. Een matras in de wasmachine stoppen is onbegonnen werk, maar toch is het mogelijk om het matras te reinigen. Onze schoonmaakexperts hebben een handig stappenplan voor je opgesteld en delen de beste onderhoudstips om zo lang mogelijk plezier te hebben van je matras.

Matras reinigen: zo doe je dat

De helft van de dag brengen we in bed door en dat ga je op een gegeven moment ruiken. Het is daarom aan te raden om je hoeslakens, dekbedovertrek en kussenslopen wekelijks te wassen. Hier wordt namelijk het meeste vocht (lees: zweet) in opgevangen en tja, dat zorgt uiteindelijk voor een zurige lucht. Maar wist je dat je ook je dekbed, hoofdkussens en matras regelmatig moet reinigen?

Niet al het zweet wordt namelijk opgevangen door de lakens waardoor er op het beddengoed en matras gelige vlekken kunnen ontstaan. Maar ook bloed en urine dringen door de lakens heen waardoor je hardnekkige vlekken krijgt. In onderstaand stappenplan laten we zien hoe je je matras kunt reinigen:

1. Matras luchten

Het matras ligt vaak verstopt onder vele lagen stof: een tijk, matrasbeschermer, molton, hoeslaken en een dekbed inclusief overtrek. En dat maakt het matras een fijne broedplek voor kleine beestjes zoals huisstofmijt. Het is daarom belangrijk om je matras regelmatig te luchten. Bijvoorbeeld wanneer je je bed gaat verschonen.

Laat de lakens en het beddengoed er dan een paar uur af en zet het raam open zodat de kamer kan doorluchten. Wanneer het lukt om het matras rechtop te zetten is dat helemaal goed, zo kan het aan beide kanten worden doorgelucht.

2. Tijk, matrasbeschermer en molton wassen

Vaak zit er om het matras een tijk, dit is een afritsbare hoes die je – in de meeste gevallen – in de wasmachine kunt gooien. Op de wasvoorschriften op de tijk kan je zien of de hoes geschikt is voor de wasmachine.

Om je matras extra goed te beschermen is een matrasbeschermer en/of molton een aanrader. Een matrasbeschermer is waterdicht waardoor vocht en andere vlekken niet in het matras kunnen trekken. Gooi ook de matrasbeschermer en/of molton regelmatig in de wasmachine.

3. Bed en matras stofzuigen

Om huisstofmijt uit het matras te halen, is het van belang om het matras regelmatig te stofzuigen. Gebruik hiervoor de meubelborstel van de stofzuiger en zuig het matras aan beide kanten. Zuig ook de rest van het bed en vergeet niet onder het bed te zuigen om al het stof weg te halen.

4. Hardnekkige vlekken verwijderen uit het matras

Zitten er hardnekkige vlekken in het matras zoals bloed, gelige zweetvlekken, urinevlekken of koffie? Ga dan aan de slag met azijn, soda, ossengal, Biotex en andere ouderwetse schoonmaakmiddelen. Verderop in dit artikel leggen we je uit hoe je dit soort vlekken het best kunt verwijderen. Let op: gebruik nooit te veel water, dan krijgt het matras niet de kans om goed te drogen waardoor schimmels kunnen ontstaan.

5. Matras reinigen met vloerkleedreiniger of stoomreiniger

Om er zeker van te zijn dat je matras helemaal schoon is en weer fris ruikt, kan je een vloerkleedreiniger of stoomreiniger gebruiken. De stoom zorgt ervoor dat de vlekken en geurtjes worden verwijderd. Heerlijk, toch? Zorg er ook nu voor dat het matras niet te nat wordt.

6. Goed laten drogen

Het is belangrijk om na het schoonmaken het matras goed te laten drogen. Dit om schimmels te voorkomen. Bovendien kunnen er vochtvlekken ontstaan waardoor je weer terug bij af bent. Zet je matras bij het raam (tenzij het regent) zodat het lekker door kan luchten. Leg het niet op het bed om te drogen, want dan wordt de onderkant van het matras niet droog.

7. Matras omdraaien

Wanneer je matras schoon en droog is, leg je ‘m weer terug op het bed. Om slijtage en oneffenheden in je matras te voorkomen, is het aan te raden om ‘m regelmatig om te draaien.

Schoonmaaktips voor hardnekkige vlekken uit het matras verwijderen

Bloedvlekken, urinevlekken, zweetvlekken, koffievlekken of oude vlekken in een matras schoonmaken, vraagt om een beetje extra liefde en aandacht. Deze vlekken laten zich namelijk niet makkelijk verwijderen. Alleen deppen met een beetje water heeft geen zin. Elke vlek vraagt om net een andere behandeling.

 1. Koffievlek verwijderen uit matras

  Neem het ergste vocht op met een absorberend doekje. Ga niet wrijven, dat maakt de vlek erger. Maak een sodasopje van warm water en soda en dep hiermee de vlek schoon. Laat even intrekken en dep daarna nogmaals met een vochtig doekje. Goed laten drogen en klaar!
 2. Gelige zweetvlekken verwijderen

  Maak de gelige vlekken een beetje vochtig en strooi hier soda, bakoda of Biotex overheen. Wanneer de korrels droog zijn, zuig je ze op. Deze ouderwetse schoonmaakmiddeltjes trekken ook de nare geurtjes uit het matras.
 3. Matras schoonmaken na bedplassen

  Heeft je kleintje in bed geplast? Geen nood! Met een matrasbeschermer voorkom je dat het vocht in het matras kan trekken. Heb je alsnog een urinevlek in het matras? Maak een papje van soda en azijn en dep hiermee de vlek schoon. Laat het even intrekken en gebruik daarna een vochtige doek om het ‘papje’ te verwijderen. Je kunt ook alleen wat soda op de vlek strooien en de korreltjes opzuigen zodra al het vocht is geabsorbeerd.
 4. Bloedvlek verwijderen

  Het belangrijkste bij het verwijderen van bloed uit het matras: gebruik geen warm water! Dat maakt de vlek alleen maar erger! Het beste is het om de bloedvlek direct schoon te maken zodat het niet kan intrekken. Ga eerst aan de slag met een doek met koud water en dep hiermee de vlek voorzichtig schoon. Niet wrijven! De resterende vlek kan je insmeren met ossengalzeep, groene zeep of bestrooien met soda. Laat dit even intrekken en dep de vlek daarna opnieuw schoon met een vochtige doek (of zuig de soda op met een stofzuiger). Goed laten drogen!

Matras reinigen: onderhoudstips voor je matras

En dan nog een paar algemene onderhoudstips om je matras mooi te houden:

 • Gebruik een matrasbeschermer en/of molton.
 • Leg een topper op je matras, dit zorgt voor een langere levensduur van je ondermatras.
 • Sla je dekbed altijd open zodat je matras kan drogen na een nachtje zweten.
 • Zet het raam van je slaapkamer altijd open zodat het lekker kan doorluchten.
 • Leg een sprei over je bed om huisstofmijt niet onder je lakens te laten kruipen.

Wij wensen je heel veel succes met het reinigen van je matras! Nog meer schoonmaaktips nodig? Lees hier hoe je vitrages kunt wassen, hoe je je schoenen weer schoon krijgt en hoe je je handdoeken het best kunt wassen.

Tijd voor een nieuw matras? Registreer je op Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldig interieur.