Cremekleurig beddengoed in de slaapkamer in boho-stijl met een levende plant in een pot

Goed slapen is een van de belangrijkste voorwaarden voor een mens om gezond te blijven. Bovendien brengen we wel 35% van ons leven door in bed! In een schoon en fris bed slaap je een stuk beter. Je bed regelmatig verschonen is dus van belang, maar ook elke dag even je kussen en dekbed opschudden doet wonderen. Toch is het ook verstandig om af en toe je dekbed en kussen te wassen. Maar hoe die je dat, je dekbed wassen? Hieronder lees je veel tips & trick voor het wassen van een dekbed.

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Hoe vaak moet je het dekbed wassen? Aangeraden wordt 2 keer per jaar. Je kunt je dekbed in de wasmachine wassen, maar wellicht is het daar te groot voor. Dan hebben wij de ultieme tips om het toch schoon te krijgen.

Andere manieren om je bed fris te houden

Er zijn veel manieren om je bed schoon en fris te houden. Ontdek het lijstje hieronder!

 1. Om de week verschonen

  Verschoon eens in de week je bedlinnen. In het dekbedovertrek en kussensloop verzamelen zich namelijk heel veel bacteriën.

 2. Open slaan

  Leg je bed open als je ’s ochtend je bed uitstapt. Hierdoor kan het beter luchten.

 3. Matras omkeren

  Keer regelmatig (eens in de maand) je matras om. Zo blijft het langer fris. Verwijder eventuele vlekken e.d. met water en laat goed drogen.

 4. Ventileer de kamer

  Zorg voor een goede ventilatie van de slaapkamer. In de kamer wordt veel gezweet en een goede ventilatie zorgt hier voor verse lucht en veel zuurstof.

 5. Planten

  Planten in de slaapkamer? Goed idee! Bepaalde planten zuiveren namelijk de lucht.

 6. Wassen

  En tot slot was je kussen en dekbed. Hierover meer in het volgende hoofdstuk.

Waarom je dekbed wassen?

Je dekbed wassen is erg belangrijk voor het verwijderen van huisstofmijt. Huisstofmijt zijn kleine beestjes. Ze eten dode huidcellen. Die huidcellen liggen verspreid over het bed en huisstofmijt blijft zo dus bestaan. Ze zijn niet te vermijden, maar door je bed regelmatig te verschonen en dus je dekbed ook 2 keer per jaar te wassen worden ze wel zoveel mogelijk verwijdert. Daarnaast vult je dekbed zich met bacteriën en andere onzichtbare beestjes. Ook komt er zweet in je dekbed. Genoeg reden dus om regelmatig je dekbed te wassen.

Verschillende soorten dekbedden wassen

Er zijn verschillende soorten dekbedden. Kijk dus eerst goed waarvan jouw dekbed gemaakt is. Heb je een wollen dekbed, een synthetisch dekbed of een donzen dekbed? Elk soort dekbed vraagt om een ander type reiniging. De temperatuur waarop je het dekbed wast bijvoorbeeld verschilt bij elk soort materiaal. Het liefst was je een dekbed op 60 graden om alle allergenen en bacteriën e.d. te doden.

Een donzen dekbed wassen

Heb je een donzen dekbed? Een donzen dekbed wassen is eenvoudig. Dit dekbed kun je namelijk, als dat past, gewoon in de wasmachine wassen. De temperatuur is wel van belang. Een donzen dekbed kun je het beste wassen op 40 tot 60 graden. Bestudeer het label in je dekbed om erachter te komen wat de beste temperatuur is. Kies voor een fijnwasprogramma of een wolwasprogramma.

Als je dekbed te groot is voor de wasmachine, dan kun je het naar een wasserij brengen óf met de hand wassen in bad. Je kunt voor het wassen van een donzen dekbed gewoon wasmiddel voor de witte was gebruiken óf een speciaal wasmiddel voor dons. Of een donzen dekbed drogen in de droger, op maximaal 30 graden. Eventueel kun je wat tennisballen bij het dekbed in de droger doen, dan blijft het lekker luchtig en klonteren de veertjes niet samen.

Een wollen dekbed wassen

Een wollen dekbed wassen is lastiger dan een donzen dekbed. Het wollen deken kun je beter niet in de wasmachine doen geven de meeste fabrikanten aan. Zo’n dekbed kun je beter reinigen met speciale (chemische) middelen voor wollen items. Controleer het label dat aan je dekbed zit om erachter te komen hoe je jouw wollen dekbed het beste kunt reinigen.

Sommige wollen dekbedden mogen wel de wasmachine in, op 40 graden. Als je je wollen dekbed zomaar de wasmachine ingooit, zonder goed het label te lezen, kan het zijn dat je dekbed enorm krimpt en dat is zonde! Voordeel van een wollen dekbed is wel dat wol zelfreinigende eigenschappen heeft en dus een stuk minder vaak gewassen hoeft te worden. Vlekken kun je uit wol halen met ossengalzeep of groene zeep.

Een synthetisch dekbed wassen

Synthetische dekbedden zijn eenvoudig te wassen. Ze kunnen bijna altijd in de wasmachine gewassen worden op maximaal 60 graden. Controleer ook hier altijd het label om er zeker van te zijn dat je het dekbed in de wasmachine kunt wassen.

Nog een handige tip! Om alleen bacteriën te doden, kun je het dekbed (als dat past) een paar uurtjes in de vriezer leggen.

Dekbed wassen in de badkuip

Als je dekbed niet in de wasmachine past, kun je het wassen in bad. Hoe je dit aanpakt?

 1. Vul het bad voor de helft met lauw water en voeg mild vloeibaar wasmiddel toe. Verdeel het wasmiddel gelijkmatig door het water.
 2. Doe het dekbed erin en duw het volledig onder water.
 3. Voeg indien nodig nog wat meer water toe.
 4. Vervolgens kun je met blote voeten over het dekbed heenlopen of met de hand wassen.
 5. Laat als je klaar bent het water weglopen.
 6. Voeg dan 3x schoonwater toe en spoel daarmee dus 3x het dekbed uit.
 7. Ga door tot al het wasmiddel weg is.
 8. Rol het dekbed zo strak mogelijk op om zoveel mogelijk water eruit te persen.
 9. Laat het daarna heelgoed drogen, bijvoorbeeld buiten aan de waslijn.
 10. Schud het dekbed regelmatig op zodat de vulling gelijkmatig verspreid wordt.

Onze tips voor het reinigen van je dekbed

Was naast je dekbed en kussen ook de matrasbeschermer of molton regelmatig. In elk geval eens per maand! In de zomer was je het iets vaker, omdat je dan meer zweet in bed. Schud daarnaast elke dag je dekbed even uit, zorg voor een goede ventilatie van de kamer en lucht het dekbed af en toe buiten (als het droog is). Om je dekbed vrij te maken van transpiratievocht kun je het af en toe kort in de droger doen, op de laagste stand.

Andere schoonmaakklusjes

Ben je net zo lekker bezig met het schoonmaken en ben je na het wassen van het dekbed gelijk door gegaan met het huis? Bekijk eens onze tips voor het schoonmaken van de wasmachine, het reinigen van bekleding van de bank of voor het reinigen van je vloerkleed.

Registreer op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis weer helemaal fris te laten ruiken.