Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
dekbed wassen kleur wit

Goed slapen is een van de belangrijkste voorwaarden voor een mens om gezond te blijven. We brengen maar liefst 35% van ons leven door in bed! In een schoon en fris bed slaap je een stuk beter. Veel mensen verschonen regelmatig hun beddengoed, maar wassen het dekbed bijna nooit. Toch is het van belang om ook regelmatig je dekbed te wassen. Hoe doe je dat dan precies? In dit artikel vertellen onze experts je meer over een dekbed wassen: van een donzen tot wollen.

Stappenplan dekbed wassen

Met dit algemeen stappenplan kun je aan de slag met het reinigen van je dekbed.

In 4 stappen een dekbed wassen:

 1. Verwijder het dekbedovertrek

  Voordat je het dekbed gaat reinigen, haal je het dekbedovertrek eraf. Verwijder ook de kussenslopen en leg de kussens alvast op een plek waar ze kunnen luchten.

 2. Lees het wasvoorschrift van je dekbed

  Elk dekbed heeft een was etiket waarop staat hoe het dekbed gereinigd mag worden. Lees dit etiket zorgvuldig. Bepaalde dekbedden mogen alleen chemisch worden gereinigd. Chemisch reinigen wil zeggen dat ze alleen gestoomd mogen worden bij de stomerij.

 3. Onderneem actie bij een wollen dekbed

  Nu bekend is op welke wijze je dekbed gewassen mag worden is het in deze stap tijd om actie te ondernemen. Heb je een wollen dekbed? Breng deze dan naar een professionele stomerij. Staan er geen tekens meer op het was label? Kijk dan waar de vulling van gemaakt is. Heb je een dekbed met een synthetische, katoenen of donzen vulling?
  Dan mag je het dekbed op maximaal 40 graden wassen. Kies bij voorkeur een fijn wasprogramma zodat het dekbed niet te hard gecentrifugeerd wordt. Staat er op het label dat je het dekbed op een hogere temperatuur mag worden gewassen? Dan is dit sterk aan te raden want een warmere temperatuur zorgt ervoor dat het beddengoed beter schoon wordt en bacteriën worden gedood.

 4. Laat je dekbed drogen

  Deze laatste stap staat in het teken van je dekbed drogen. Bepaalde dekbedden mogen in de droger. Wanneer dit het geval is, kies je bij voorkeur een lage temperatuur. Een andere optie is om het dekbed buiten te hangen of op een droogrek te laten drogen. 

Donzen dekbed wassen

Heb je een donzen dekbed? Dan kun je het dekbed, als dat past, in de wasmachine wassen. 

De temperatuur is wel van belang. De meeste donzen dekbedden mogen gewassen worden op 40, 50 of 60 graden. Kies voor een fijn wasprogramma of een wolwasprogramma en maak gebruik van een speciaal daarvoor bestemd wasmiddel zoals dons wasmiddel of fijnwasmiddel.

Is je dekbed te groot voor de wasmachine? Brengt deze dan naar de stomerij. Dit helpt de kwaliteit van het dekbed te behouden. Doe je het donzen dekbed vervolgens thuis in de droger? Voeg dan enkele tennisballen toe die voorkomen dat de veren aan elkaar blijven plakken. Haal het dekbed er tussentijds ook regelmatig (om het uur) uit en schud het op. Dit zorgt er ook voor dat het dekbed mooi vol blijft. 

Wollen dekbed wassen

Een wollen dekbed kun je het beste naar een stomerij brengen. Dit type dekbed is meestal niet geschikt om zelf te wassen. Sommige wollen dekbedden mogen wel de wasmachine in op 40 graden. Gebruik hiervoor altijd een fijnwasmiddel. Als je je wollen dekbed zomaar in de wasmachine gooit, zonder goed het label te lezen, kan het zijn dat je dekbed enorm krimpt en dat is zonde.

Het voordeel van een wollen dekbed is dat wol zelfreinigende eigenschappen heeft en dus een stuk minder vaak gewassen hoeft te worden. Vlekken kun je uit wol halen met ossengalzeep of groene zeep.

Synthetisch dekbed wassen

Synthetische dekbedden zijn eenvoudig te wassen. Ze kunnen bijna altijd in de wasmachine gewassen worden op maximaal 60 graden. Tip: om alleen bacteriën te doden, kun je het dekbed (als dat past) ook een nacht in de vriezer leggen.

Veelgestelde vragen over het reinigen van een dekbed

Tips om je bed fris te houden

Er zijn nog veel meer manieren om je bed en slaapkamer fris te houden. Wij delen enkele tips hieronder.

 1. Clean, clean, clean it

Verschoon eens in de week je bedlinnen. In het dekbedovertrek en kussensloop verzamelen zich namelijk heel veel bacteriën. Veeg ondertussen ook even met een schoon poetsdoekje over je deurklinken, nachtkastje en eventueel bedrand.

 1. Openslaan

Sla je dekbed open als je uit bed stapt en zet direct een raam kort open. Hierdoor kan het beter luchten. Heeft het een half uurtje gelucht? Schud dan je dekbed op en maak je bed op.

 1. Matras omkeren

Keer regelmatig (eens in de maand) je matras om. Zo blijft het langer fris. Sommige matrassen hoeven of mogen niet omgedraaid worden, dit ligt aan het merk. Verwijder eventuele vlekken e.d. met water en laat goed drogen.

 1. Ventileer de kamer

Zorg voor een goede ventilatie van de slaapkamer. In de kamer wordt veel gezweet en een goede ventilatie zorgt voor verse lucht en veel zuurstof. Tips voor het bereiken van de juiste luchtvochtigheid vind je in ons artikel.

 1. Planten

Zet verschillende planten in je slaapkamer als je hier de ruimte voor hebt. Bepaalde planten zuiveren de lucht en zorgen voor een positief effect. Onze 10 favoriete slaapkamer planten ontdek je in ons artikel.

 1. Wassen

Was naast je dekbed en kussen ook de matrasbeschermer of molton regelmatig. In elk geval minimaal eens per maand. In de zomer bij voorkeur iets vaker, omdat je dan meer zweet in bed. Wist je dat het ook belangrijk is om je matras eens in de zoveel maanden te reinigen? Hoe je dit doet lees je in ons artikel.

Wanneer is mijn dekbed aan vervanging toe?

Over het algemeen gaan dekbedden zo’n acht tot tien jaar mee. Maar het kan zijn dat je dekbed al eerder aan vervanging toe is. Hieronder geven we je een paar tips waar je op kunt letten:

 • Warmteverlies – Krijg je het sneller koud in bed? En zie je dat de vulling zich niet goed meer verdeelt? Dan kan het zijn dat de werking van het dekbed niet meer optimaal is en hij aan vervanging toe is.
 • Gele vlekken – Zie je steeds meer transpiratie vlekken op je dekbed? Dan is het ook beter om je dekbed te vervangen.

Schoonmaakklussen in huis

Ben je net zo lekker bezig met het schoonmaken en wil je na het wassen van het dekbed doorgaan met andere klussen in huis? Vergeet dan niet om onze andere schoonmaakartikelen te bekijken. Geen zin in lange poetssessies? Maak dan je huis schoon in 1 uur met dit stappenplan.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Daarnaast krijg je toegang tot alle artikelen op onze inspiratieblog! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig, opgeruimd én schoon huis. Veel shopplezier!