Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
zilver bestek

Of het nu gaat om een kandelaar, vaas of bestek. Zilveren woonaccessoires zijn chique en mooi om naar te kijken, maar zonder de juiste verzorging, verliest het materiaal zijn glans na verloop van tijd. Het wordt zwart en dof. Dit is niet alleen vervelend, het ziet er ook onverzorgd uit. Hoe kun je zilveren items en zilveren sieraden nu het beste schoonmaken en oppoetsen? Onze experts vertellen je alles over zilver schoonmaken.

Zilver schoonmaken: waarom verkleurt zilver?

Je kent het wel, je hebt een mooie zilveren ring maar op ten duur verkleurt deze. Hij wordt doffer en doffer. Of het nu een zilveren fotolijstje, bestek, theeset of andere zilveren items zijn, op den duur wordt het zilver aangetast. Hoe komt dit?

Dit zwarte laagje heeft een chemische oorsprong. Deze donkere aanslag is namelijk een natuurlijke reactie van het zilvermetaal en de zuurstof die zich in de lucht bevindt. De luchtvervuiling, mineralen in het water en andere chemische middelen kunnen het proces versnellen. Niet elk zilver verkleurd even snel. Het aantasten van zilver is dan ook meestal niet te voorkomen. Is het eenmaal verkleurd dan is het tijd om je zilver te poetsen.

Er zijn een aantal tips en tricks hoe je zo lang mogelijk van je zilveren items kunt genieten. Ook zijn er verschillende mogelijkheden voor het schoonmaken of reinigen van zilver. Ga je zilver reinigen, schoonmaken of poetsen? We nemen je graag hierin mee.

Zilver schoonmaken: 4x mogelijkheden

We hebben vier opties opgesomd voor het schoonmaken van zilveren items.

Zilver schoonmaken met een poetsdoekje

Maak je zilver schoon met een zilveren poetsdoekje. Deze kun je kopen bij een drogist of juwelier. Niet alleen makkelijk voor je sieraden, maar ook heel geschikt voor zilver bestek, fotolijstjes en andere zilveren items.

Zilver poetsen met zilverpoets

Een van de bekendste manier om het zilverwerk te poetsen is met zilverpoets. Deze is verkrijgbaar bij de drogisterij, juwelier of bouwmarkt. Makkelijk in gebruik en succes verzekerd. Indien je gebruik wilt maken van zilverpoets is het belangrijk om te kijken welke zilverpoets je precies nodig hebt. Sommige kunnen namelijk erg chemisch zijn en brengen hierdoor schade aan het zilverwerk. Lees daarom goed de gebruiksaanwijzing. Een nadeel van zilverpoets is dat het vaak kostbaar is en niet goed voor het milieu.

Zilver schoonmaken soda ofwel natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat, ook wel baksoda genoemd, is een reinigingsmiddel wat veel in huis kan worden gebruikt. Zo is het geschikt voor het verwijderen van rode wijnvlekken en het schoonmaken van je frietuurpan of oven. Daarnaast is het ook te gebruiken voor het zilverwerk.

Hoe gebruik je dit?

  1. Je mengt het natriumbicarbonaat met water tot een pasta. Wrijf het met een tandenborstel op je zilveren items. Na een half uur, spoel je het met water en droog je het met een doek. Vervolgens kun je het nog polijsten.
  2. Het is ook mogelijk om het zilverbestek in heet water te leggen met een eetlepel natriumbicarbonaat, zout en eventueel azijn. Hieromheen wikkel je aluminiumfolie. Het zilverbestek komt in aanmerking met het aluminiumfolie en dit zorgt voor een chemische reactie.

Toch zijn de meningen erg verdeeld over het gebruik van baksoda als reinigingsmiddel voor zilveren bestek. Met name door de combinatie met azijn. Zilver is geen hardmetaal en kan wel tegen een stootje, maar zuren en zout kunnen het zilver aantasten. Het haalt namelijk een laagje van je verzilverde bestek af. Hierdoor wordt het gevoeliger voor invloeden die het oxidatieproces versnellen. Daarnaast wordt hierdoor het zilveren bestek of decoratie item minder waardevol.

Zilver reinigen met aluminiumfolie & zout

Deze methode wordt ook vaak gebruikt. Wikkel zilveren sieraden in aluminiumfolie en giet er kokend water met zout overheen. Of leg aluminiumfolie in een bakje en strooi hier wat zout op. Hierop leg je het zilver bestek. Vervolgens schenk je hier heet of kokend water overheen zodat het zilverwerk ‘onder water’ komt te staan. Je wacht een minuutje en draait het zilverwerk om. Je laat dit net zo lang in het water liggen totdat het gaat glimmen.

Zilver schoonmaken met 4 bijzondere middelen

Andere – zeer aparte – reinigingsmiddelen waarmee je zilver kunt poetsen zijn tomatenketchup, tandpasta, bier en citroen en zout.

Zilver poetsen met tomatenketchup en tandpasta

Eens iets anders proberen en wil je zilver reinigen met tomatenketchup of tandpasta? Leg dan het zilveren item onder een dikke laag tomatenketchup of tandpasta. Gebruik hiervoor gewone tandpasta (niet eentje met extra zouten bijvoorbeeld). Ketchup zorgt ervoor dat het zilver er schoner uit ziet en tandpasta laat het zilver weer mooi glanzen. Spoel het vervolgens meerdere malen met water na.

Zilver reinigen met bier

Bier heeft een reinigende werking op het zilver. Wanneer je bier wilt gebruiken om je zilverwerk schoon te maken zorg je ervoor dat het hele item in het bier wordt gezet of gelegd. Vervolgens laat je het een nacht intrekken. De volgende dag spoel je het goed af, zodat de bierlucht verdwijnt. Een ding is zeker je zilverwerk blinkt weer.

Zilver reinigen met citroen en zout

Dat citroen een bijtende werking heeft wisten we al. Daarnaast hebben we net gezien dat zout ook erg geschikt is om zilver te reinigen. Deze combi is dus ook mogelijk. Je legt een halve citroen in een beetje zout en haalt dat over het zilverwerk heen. Het zilver wordt hierdoor schoner. Vervolgens spoel je het voorzichtig af met water en veeg je het droog met een schone doek. Tip: ga je aan de slag met citroen? Maak dan ook meteen de magnetron schoon. Citroen is hier ook erg geschikt voor.

Zilver schoonmaken met Cola

Cola staat nog niet in het lijstje, maar nu wel. Cola wordt namelijk ook regelmatig gebruikt om het zilverwerk te poetsen. Het zorgt er ook voor dat het zilverwerk weer gaat glimmen.

Het is niet duidelijk of tomatenketchup, tandpasta, cola, bier, citroen en zout helemaal veilig zijn voor het zilverwerk. Een ding is zeker: het is eens wat anders dan een zilverpoetsdoekje. 

Zilveren sieraden schoonmaken

Je sieraden weer helemaal als nieuw? Dat is gelukkig helemaal niet lastig, mits je het goed aanpakt. Voor het schoonmaken van zilveren sieraden raden we je aan om het sieraad regelmatig te poetsen met een zilverpoetsdoekje en af en toe in een bakje met soda te leggen.

  • Zilverpoetsdoekje: dit is de meest gemakkelijke manier om je sieraden te poetsen. Regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat je sieraad minder snel verkleurt. Het kan kan lastig zijn om de hoekjes te bereiken met het doekje.
  • Soda: door de sieraden in een badje met soda te leggen, krijg je ook de meest lastige hoekjes schoon.

Mocht je het sieraad nog niet schoon krijgen met deze tips, dan kan het sieraad nog gepolijst worden bij een juwelier. Met speciale apparatuur krijgen ze vaak de meest hardnekkige vlekjes weg.

Zilveraanslag voorkomen

Voor zilveren items geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met regelmatig poetsen zorg je ervoor dat je sieraden en andere zilveren items langer mooi blijven. Ook raden we je aan om je zilverwerk niet in de vaatwasser te stoppen. Zo houd je de items veel langer mooi.

Wil je meer weten over schoonmaaktips in huis? Bekijk dan onze inspiratiepagina waarin verschillende artikelen worden uitgelicht met onder andere handige tips voor een voorjaarsschoonmaak. Denk hierbij ook aan tips voor het verwijderen van een rode wijnvlek . Of het nu voor jezelf is of voor een kennis, altijd handig om te weten!

Ben je helemaal weg van zilveren items? Registreer je dan snel op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je interieur te decoreren met de mooiste zilveren accessoires.