Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
betonlook muur met een grijze bank en roze deken

Ben je gek op een industriële stijl? Of zoek je simpelweg naar een stoere tegenhanger in je interieur? Dan biedt beton(look) uitkomst. Ideaal, want dit trendmateriaal komt in allerlei uitvoeringen: van accessoires en decoratie, tot meubels, vloeren en/of muren. In dit artikel gaan we dieper in op beton op de muren en de verschillende manieren waarop je deze kunt realiseren. Denk aan stuc, verf of zelfs behang. Ook vertellen we hoe je jouw muur met dit stoere materiaal verder kunt stylen, en lichten we een groene versie van deze muur uit. Laat je dus inspireren door onze zeven ideeën voor een betonlook muur in dit artikel. 

Betonlook muur woonkamer met betonlook verf of betonstuc

Laten we beginnen met waarom we eigenlijk adviseren voor betonlook te gaan in plaats van echt beton. De reden hiervoor is eigenlijk heel eenvoudig: echt beton is poreus, niet waterdicht en daarbij ook niet volledig naadloos. Het trekt stof aan wat vervolgens weer niet makkelijk te verwijderen is. Lastiger in onderhoud én gebruik dus. Look daarentegen heeft wel de sterke eigenschappen en het stoere uiterlijk van beton, maar is makkelijker in gebruik en onderhoud. Ook kun je de imitatie variant makkelijker vervangen wanneer je toch voor andere wandbekleding in de woonkamer wil gaan. 

Je kunt de imitatie variant op verschillende manieren creëren, zoals met verf, stuc of behang. Hieronder lichten we de voor- en nadelen van verf en stuc uit. Verderop in het artikel gaan we dieper in op behang.

1. Zelf aan de slag met verf

Deze speciale verf is dik en heeft dankzij zijn kleine, witte, kalkachtige balletjes wat weg van kikkerdril. Deze ‘kikkerdril’ zorgt uiteindelijk voor die typische betonlook op de muur. Het is aan jou om te kiezen of je voor grof of wat fijner gaat. Als je een fijn, meer veeg achtig effect wil creëren, smeer je de verf goed uit over de muur. Liever een grover effect? Smeer de verf dan wat minder uit zodat de witte balletjes kleine kalkplekjes op de muur achterlaten. 

De voordelen van deze verf is dat je het eenvoudig zelf kunt aanbrengen en oppervlakkige vlekken met een (vochtige) doek zijn te verwijderen. Het nadeel is dat eventuele oneffenheden in de ondergrond zichtbaar blijven. Ook zijn beschadigingen niet goed bij te werken.

Tip! Wil je jouw muur verven met een matte verfsoort? Dan tippen wij krijtverf (egaal) of kalkverf (poederachtig).

Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel wanddecoratie kunt vinden? Maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing om zo geen enkele exclusieve deal te missen om jouw stoere muren stijlvol te decoreren.

2. Net echt: beton stuc

Betonstuc wordt ook wel beton ciré genoemd en is een mengsel van cement, fijne betondeeltjes en hars. Met pigment poeder wordt het mengsel op kleur gebracht en met een speciale coating wordt het stuc op de muur vocht- en waterdicht gemaakt. Hierdoor is het stuc ook zeer geschikt in vochtige ruimtes, zoals badkamers en toiletten. 

Het voordeel aan stuc is dat je hiermee de meest realistische look kunt creëren. Ook is het gemakkelijk schoon te maken –zolang je maar wegblijft van te agressieve reinigingsmiddelen– en is het dankzij de speciale coating waterdicht. Als we een nadeel moeten noemen is het wel dat stuc vrij duur is. Niet zozeer het stuc zelf, maar wel de arbeidskosten. Zelf stucen is alleen voor de échte Handige Harry’s weggelegd, maar de meesten van ons moeten deze taak toch echt uitbesteden. Hierbij kun je rekening houden met een tarief van zo’n €75 tot €190 per vierkante meter–inclusief materiaal en arbeid, dat dan weer wel.  

3. Een betonlook muur maken met betonlook behang

Naast stucen en schilderen is er nog een derde optie: behangen. Handig wanneer je twijfelt over verf en stuc te kostbaar is. Daarnaast kun je met behang in deze look net zo goed een eigentijds en stoer karakter aan de ruimte geven. Extra handig is dat je het ook weer makkelijk kunt verwijderen als je toch voor een andere stijl wil gaan.

Met behang kun je dus eveneens goed een stenen muur effect nabootsen. Hierbij kun je kiezen tussen vliesbehang en papierbehang. Het voordeel van vliesbehang is dat het makkelijker is aan te brengen. Zo hoef je alleen de muren in te lijmen en het behang er tegenaan te plakken. Bovendien kan vlies ook goed tegen een stootje. Papierbehang daarentegen is iets fragieler en is arbeidsintensiever om aan te brengen. Zo moet je de rol uitrollen op een behangtafel, deze rol inlijmen en vervolgens op de muur plakken. 

Het grote voordeel van papierbehang is dan wel weer dat het stukken goedkoper is dan vliesbehang.

Zo doe je dat: een betonlook verf muur stylen

  1. Een ruimtelijk effect

    Op zoek naar een styling oplossing die zowel decoratief, functioneel als (optisch) ruimte vergrotend is? Dan tippen wij een spiegelwand. Want met een grote spiegel aan de muur, wordt het licht gereflecteerd en lijkt de ruimte groter. Maar ook is het een manier om jouw (stijl)stempel op de ruimte te drukken. Denk aan een moderne spiegel met zilveren, aluminium lijst, of juist aan een landelijke spiegel met een lijst van verweerd hout.
  2. Een persoonlijke touch

    Wat ons betreft is een interieur pas compleet met een persoonlijke touch. Gebruik die muur dus voor het ophangen van dierbare herinneringen. Denk aan een fotowand of het inlijsten van mooie souvenirs. Liever geen gaten boren? Zet dan een sidetable tegen de muur waar je jouw persoonlijke items op uitstalt.
  3. Een quirky tegenhanger

    Reserveer een deel van de wand voor een kurk muur. Ideaal voor het ophangen van boodschappenlijstjes en recepten in de keuken, to do’s in je kantoor of mooie tekeningen in de kinderkamer. Ook ontstaat er met kurk een mooie tegenhanger tegen die stoere betonlook muur. 

7. Uitgelicht: betonlook muur groen

Als je dacht dat de betonlook alleen in grijs komt heb je het mis. Want deze stoere look kun je in allerlei kleuren uitvoeren! Onze favoriet is groen, dankzij zijn karakteristieke, doch neutrale en rustgevende karakter. Bovendien haal je met groen de natuur in huis, wat je zelfs nog kunt versterken door (grote) kamerplanten naast de groene muur te zetten. 

Groen komt natuurlijk in een groot scala van tinten: van een zachte saliegroen tot een meer uitgesproken, emerald tint. Het fijne aan groen is, is dat je het ook mooi kunt combineren met andere kleuren. Denk aan een zachte tint groen in combinatie met off-white, donkergrijs en licht houten accenten voor een warme landelijke look, of ga voor een frisse tint groen voor een Scandinavisch interieur. Mag het allemaal wat rauwer, robuuster en ruwer? Ga dan voor een medium tot donkere, groene tint in combinatie met zwart staal en cognackleurig leer– perfect voor in een industrieel interieur

Op zoek naar de ideale styling voor jouw betonlook muren? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om jouw stoere muren sfeervol te decoreren.