Zoeken

Lampen & verlichting

Sorteren
1989 Producten
Sorteren

Lampen en verlichting

Niemand kan zonder enige vorm van verlichting! Gelukkig zijn lampen beschikbaar in de meest geweldige ontwerpen, kleuren en vormen. Lampen zijn niet alleen een must vanwege hun praktische aspect, maar kunnen het interieur van je woning ook qua sfeer laten stralen. De manier waarop een kamer verlicht wordt heeft werkelijk invloed op het ruimtelijk effect en de atmosfeer in een kamer. Juist om deze reden moet de lampkeuze en de plaatsing ervan goed gepland en doordacht worden.

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende types lampen en welke het best bij jouw interieur passen!

Het spel tussen licht en schaduw, het schaduweffect kan door het gebruik van verschillende lampen een grote invloed op de werking van de kamer hebben. Daarom is een mix van verschillende type lampen en verlichting optimaal.

De aanschaf van lampen

Voordat je de keuze voor een lamp maakt, is het aan te raden het gebruik van de lampen zorgvuldig te plannen. Om je jezelf op weg te helpen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • In welke kamer wordt de lamp gebruikt?
 • Aan welke functies moet de desbetreffende lamp voldoen? Dat wil zeggen, heeft u licht nodig om te koken, te lezen, werken of om gezellig tv te kijken?
 • Waar moet de lamp komen – is het een plafondlamp, hanglamp, wandlamp of tafellamp?
 • En tot slot: Met welk meubelstuk of stijl kan ik de lamp eigenlijk combineren en versieren?
 • Zodra je al deze vragen hebt beantwoord, ben je er klaar voor om een nieuwe lamp aan te schaffen.

  Type lampen

  Afhankelijk van de dag, het seizoen, de stemming of gelegenheid wil je de verlichting, het licht vaak aanpassen aan de stemming. Verschillende soorten verlichting kunnen met behulp van diverse lampen, zoals spaarlampen of led-lampen worden gecreëerd.

  De beste manier is een combinatie van verschillende type lampen te gebruiken die verscheidene lichtkleuren en scherptes hebben. Hierdoor kan er voor elke situatie een bijpassend licht gebruikt worden.

  Plafondlampen

  Plafondlampen, die ook wel eens plafonnière worden genoemd, zorgen voor een heldere achtergrondverlichting. De meeste van deze lampen geven indirecte verlichting, omdat het licht van plafondlampen op het plafond wordt geworpen, wat op die manier het licht gelijkmatig over de ruimte verdeelt.

  Tafellampen

  Een tafellamp hoeft niet per se op een tafel te staan om zijn doel te kunnen vervullen. Op commodes, planken of nachtkastjes staan deze lampen eveneens super en komen ze goed tot hun recht. Voor op een bureau zijn deze tafellampen evenzeer geschikt, omdat deze handige lampen het werk zelfs nog beter kunnen verlichten.

  Vloerlampen

  In de meeste gevallen verlicht een vloerlamp de kamer op een indirecte manier, omdat ze vaak naar het plafond gericht zijn. Indien het een robuuste vloerlamp is kan het een ontzettend mooie eye-catcher zijn als het in een hoek of naast een massale bank wordt gestationeerd. Bovendien, zorgen deze lampen tevens voor voldoende verlichting en het licht is in sommige gevallen zelfs in felheid aan te passen, waardoor een romantische sfeer gecreëerd kan worden.

  Wandlampen

  Wandlampen zorgen immers voor een knusse en romantische sfeer. Deze metgezellen krijgen het altijd voor elkaar de kamer op te fleuren met hun aanwezigheid. Het design van deze lamp kan zowel strak, modern, vintage of barok zijn. Maar zijn werk zal het doen.

  Decoratieve verlichting

  Decoratieve verlichting is er niet alleen maar, zoals de traditionele verlichting, om de kamer volledig te verlichten. De taak van deze lampen is, zoals de naam al doet vermoeden, om het huis op een decoratieve manier te verlichten. Deze design lampen zijn voor beide functies werkelijke hoogtepunten!

  Bij het selecteren van dit type lampen moet altijd een aantal factoren in acht worden genomen.

 • Ten eerste, of de lamp een hanglamp, wandlamp, staande lamp of als verlichtingsarmatuur wordt gebruikt. Hierbij moet goed worden gelet of de lamp niet te laag hangt.
 • Ten tweede is het aan te raden om er voor te zorgen dat de lamp goed is afgeschermd. Er is namelijk bijna niets vervelender dan verblind te worden door een lamp!

 • In de spotlights gezet!

  Lampen kunnen ook ideaal gebruikt worden om individuele objecten of accessoires in de spotlights te zetten. Het licht doet zijn werk wel!

  Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: een erfstuk die je hebt gekregen, een mooie speciale foto die de aandacht verdient of een speciaal uniek standbeeld. Kortom, je kunt je favoriete stukken als blikvangers in het juiste licht plaatsen waardoor ze in de schijnwerpers komen te staan en het in het juiste licht wordt verlicht.

  Eilanden van licht

  Licht en schaduw – licht en duisternis. Door deze tegenstellingen worden er spannende contrasten in de kamers gegenereerd waardoor de ruimte aan de ene kant diepte en de andere kant karakter krijgt wat de kamer sfeervol maakt.

  De combinatie van lichte en donkere contrasten resulteren in een spannende helderheidsverhouding die door middel van het gebruik van verschillende lichtbronnen gecreëerd kan worden.

  Door verschillende lampen en gevarieerde lichtbronnen te gebruiken is het mogelijk om een gezellig en levendig beeld in de kamer te creëren, waar men aan de hand van de gemoedstoestand de felheid kan bepalen.

  Indirecte verlichting

  Er zijn vele aanleidingen om in de woon-, slaap- of badkamer indirecte verlichting te gebruiken. Het geeft een warme evenals rustgevende sfeer, wordt als een zeer mooi zacht licht gezien en wordt vaak uitgestraald door plafond-en wandlampen. Simpelweg gewoon perfect om op een avond heerlijk van een paar ontspannende uurtjes te genieten.

  Lampen: de sieraden voor in huis

  Net als een prachtige ketting, armband of oorbellen de finishing touch voor je outfit zijn, zijn lampen de smaakmakers voor in huis. Met lampen laat je zien voor welke stijl jij kiest en zet je de toon voor de sfeer.

 • Maak een goed lichtplan, denk na over waar het licht vandaan moet komen en waar schaduwen mogen ontstaan.
 • Welk soort licht staat jou aan? LED lampen hebben een ander effect dan bijvoorbeeld een ouderwetse peer, spaarlampen weer totaal anders dan een halogeen lamp.
 • Geniet van jouw persoonlijke lampen-plan en de fijne huislijke sfeer die je dagelijks bij het donker worden tegemoet straal. Met perfecte lampen ben je liever thuis dan uit.

  Lampen online kopen bij Westwing

  Westwing laat je de nieuwste trends op het gebied van verlichting zien dus hier vind jij vast je favoriete lampen. Welke lampen haal jij in huis?