Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
neutrale-kleuren: beige stoel met een goud met witte bijzettafel

Bij het inrichten van een huis is het belangrijk om na te denken over het kleurgebruik. Ga je voor een kleurrijk geheel, kies je voor accentkleuren of houd je het rustig? Neutrale kleuren zijn wat ons betreft ideaal om toe te passen in je interieur. Deze kleuren zijn rustig, subtiel, basic en zorgen voor een ontspannende sfeer in huis. Omdat het leven al hectisch genoeg is en we thuis toch graag tot rust komen is de keuze voor deze kleuren een hele slimme. Maar wat zijn neutrale kleuren nu precies? Welke tinten horen bij de neutrale kleuren? Hoe combineer je ze? Alles over deze kleuren lees je in dit artikel!

Wat zijn neutrale kleuren?

Wit is een neutrale, basic kleur die heel veilig is. Maar wist je dat er veel meer neutrale kleuren bestaan? Deze rustige kleuren zijn, zoals de naam al doet vermoeden, neutraal. Hierbij horen zowel warme als koele kleuren. De kleuren zijn subtiel en passen eigenlijk overal bij. Kleuren als wit, crème, zwart, beige, grijs, greige, bruin en houtskleuren horen bij de neutrale kleuren. Ook aardetinten horen vaak bij de neutrale kleuren. Alle combinaties en schakeringen van de neutrale kleuren vallen er ook onder. 

Neutrale kleuren:

 • Wit
 • Crème
 • Zandkleur
 • Beige
 • Ivoor
 • Champagne
 • Zwart
 • Bruin
 • Greige
 • Taupe
 • Aardetinten
 • Houtskleuren
 • Poederroze
 • Kaki

Tip: de combinatie van deze kleuren met planten en donker hout zorgt voor een elegant en warm interieur.

Bijzondere neutrale kleuren

Naast de standaard neutrale kleuren als wit, beige en grijs, zijn er meer opties. Poederroze, grijsgroen, leverkleur, ijsblauw, kaki en grijsblauw zijn bijzondere kleuren die zich ook kunnen voegen onder het kopje neutrale kleuren!

Hoe gebruik je neutrale kleuren in huis?

Deze rustige kleuren zijn een goed keuze voor je huis, omdat ze zich aanpassen aan elke stijl en je er niet snel op uitgekeken zal raken. Om het geheel nou ook weer niet saai te laten worden, doe je er verstandig aan om deze kleuren op een goede manier te combineren. Door de kleurencirkel te gebruiken, ontdek je al gauw welke kleuren er allemaal zijn en welke je met elkaar kunt combineren. Zo stel je eenvoudig een kleurenpalet samen dat bij jou, je interieur en je stijl past.

Het fijne aan neutrale kleuren is dat ze eenvoudig toegepast kunnen worden binnen allerlei stijlen. Van klassiek en shabby chic, tot Scandinavisch en modern. Met deze kleuren als basis kun je vrij combineren met jouw favoriete felle kleuren

Tip: greige is een wat stoerdere neutrale kleur. Deze kleur past perfect in industriële interieurs.

5 tips voor het inrichten van je huis met deze kleuren

Zoals we hebben gezien, maakt de neutraliteit van deze kleuren ze heel gemakkelijk te gebruiken in het interieur. Let wel op dat het geheel niet eentonig wordt. Hier volgen een paar ideeën en tips voor kleurcombinaties met neutrale kleuren.

Ton-sur-ton

Wat heel stijlvol kan zijn, is kiezen voor ton-sur-ton combinaties met deze kleuren. Dat betekent dat je een combinatie maakt van verschillende tinten die allemaal tot een kleur behoren. Bijvoorbeeld een combinatie van verschillende grijzen: lichtgrijs, middengrijs, donkergrijs, greige. Dit vormt een prachtige, subtiele basis. Kies in deze look ook voor verschillende stoffen en materialen om voor een mooie structuur in de ruimte te zorgen. Eventueel kun je hier voor het contrast nog wat heel donkergrijs of zelfs zwart toevoegen.

Begin met een stijl

Om een uitgangspunt te hebben, kun je ook beginnen een stijl. Bepaal dan eerst welke stijl bij jou past. Bijvoorbeeld Scandinavisch of klassiek. Vervolgens kun je neutrale kleuren kiezen in de stijl die bij jou past. Kies je bijvoorbeeld voor een modern interieur, dan ga je werken met wit, beige en heel lichtgrijs. Om het geheel strak en modern te houden voeg je hier zwart aan toe. 

Speel met texturen

Juist om te voorkomen dat het geheel eentonig wordt, moeten neutrale kleuren worden verlevendigd. Bijvoorbeeld door te spelen met texturen, die diepte en karakter geven aan de ruimte. Zo kun je kiezen voor meubels met prints of geometrische patronen, maar ook een bijzondere en opvallende houtnerf kan mooi zijn. Een mix van glanzende en matte oppervlakken biedt een mooi contrastin je interieur. Of speel met combinaties van verschillende stoffen, bijvoorbeeld de ruwheid van linnen bekleding, gecombineerd met de zachtheid van een wollen deken.

Zorg voor voldoende contrast

Om contrast toe te voegen hoef je niet persé felle kleuren toe te voegen. De combinatie van twee neutrale kleuren zoals zwart en wit kan ook voor contrast zorgen. Contrast is belangrijk om de ruimte diepte te geven. Het is ook erg mooi om een subtiele neutrale basis contrast te geven met een diepe groenkleur of een blauwtint.

Details in metallic

Het toepassen van metallic tinten in een interieur vol neutrale kleuren, heeft een prachtig effect. Denk maar eens aan een subtiele en neutrale ruimte met details in goud, zilver, brons of metaalkleur. Een metalen element in een overwegend neutrale omgeving geeft een elegante en verfijnde uitstraling. In industriële interieurs kies je voor RVS en staal, in glamour interieur is goud of brons prachtig. Je kunt er dus alle kanten mee op!

Tip: poederroze of oudroze is een kleur die dichtbij taupe zit, maar net iets vrouwelijker is.

Combinaties met andere tinten

Zoals je misschien al door hebt, zijn deze kleuren heel gemakkelijk te gebruiken binnen allerlei stijlen. De beste combinaties maak je door te beginnen met één startkleur en een stijl. Houd er altijd rekening mee dat neutrale kleuren heel goed bij elkaar passen en bij wit en zwart. Maar er zijn meer combinaties mogelijk. Hier zijn enkele ideeën voor combinaties met andere tinten:

 • Grijstinten passen perfect bij geel, blauw en roze
 • Crème past goed bij okergeel, donkerblauw en bruin
 • Warme kleuren zijn mooi met pasteltinten 
 • Duifgrijs past goed bij pastelkleuren, bruin en oranje
 • Bruin is de perfecte aanvulling op roze, rood, fuchsia, oranje en blauw

Wil je graag je huis een frisse nieuwe look geven? Overweeg dan om te werken met deze kleuren. Hiermee kun je veel kanten op. Door met neutrale kleuren te werken, kun je bijvoorbeeld heel goed spelen met kleurrijke accessoires en decoratieve items.