Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
kleurencombinaties: gele bank met blauw kussen en groene gordijnen

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, gaat verhuizen of simpelweg een frisse nieuwe look aan je huis wilt geven, kun je ook gaan nadenken over het gebruik van kleuren. Welke kleurencombinaties je toepast hangt van een heleboel factoren af. Uiteraard speelt je smaak een rol. Daarnaast is het van belang voor welke kamer je een kleur kiest, of je hier tot rust komt of juist aan het werk bent. Met behulp van de kleurencirkel kun je erachter komen welke kleuren mooi bij elkaar passen. Hier bespreken we een aantal mooie kleurencombinaties. Combinaties van kleuren die prachtig samenwerken, een fijn effect hebben op jou en je gemoedstoestand. Ontdek de 5 mooiste kleurencombinaties!

Kleuren combineren

Wil je meerdere kleuren gaan gebruiken in huis? Goed idee! Maar doe dit niet zomaar. Denk goed na over welke kleuren je waar toepast en welke kleuren je naast elkaar laat bestaan. Felle kleuren geven een ruimte over het algemeen energie. Deze zou je dus niet direct toepassen in een slaapkamer bijvoorbeeld. Zachte kleuren kunnen een ruimte juist rustig maken, een plek om te kunnen ontspannen. Kies je voor warme kleuren, dan maak je de ruimte knus en sfeervol. Lichte kleuren zorgen voor frisheid en een luchtig gevoel, terwijl donkere kleuren zorgen voor intimiteit en geborgenheid. Natuurlijk zijn er nog veel meer tussenwegen, maar kort door de bocht komt het hier op neer.

Soorten kleurencombinaties: 3x tips

Er zijn een aantal algemene tips die je ter harte kunt nemen wanneer je kleuren gaat combineren in een interieur:

 1. Contrasterende kleuren

  Over het algemeen werken contrasterende kleuren mooi samen. Contrasterende kleuren zijn de kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Door contrasterende kleuren te combineren creëer je een levendige en energieke sfeer. Denk maar eens aan de combinatie van rood en groen of blauw en geel. Je kunt hiermee variëren. Door naast twee contrasterende kleuren een aantal basistinten te gebruiken, blijft het geheel rustig en neutraal.
 2. Harmonieuze kleuren

  Heb je behoefte aan een rustige, ontspannen sfeer in huis? Ga dan voor een combinatie van harmonieuze kleuren. Hierdoor behoud je rust. In principe zijn alle kleuren die op de kleurencirkel naast elkaar staan harmonieus samen. Uiteraard heeft een combinatie van rood en oranje, die naast elkaar staan op de kleurencirkel, een totaal ander effect dan bijvoorbeeld wit en lichtgrijs. Combineer je de twee fellere harmonieuze kleuren met neutrale tinten dan creëer je een prettige, rustige en ontspannende sfeer. 
 3. Ton-sur-ton kleuren

  Voor rust in het interieur kun je ook kiezen voor ton-sur-ton kleuren. Ton-sur-ton kleuren zijn kleuren uit dezelfde categorie maar dan lichter of donkerder van tint. Je kunt dus denken aan bijvoorbeeld midden-bruin gecombineerd met lichtbruin of beige en donkerbruin. Hierdoor ontstaat een prachtig subtiel geheel.

Tips bij het kiezen van kleurencombinaties

Vind je het moeilijk om een kleurencombinatie te kiezen? Houd rekening met de volgende tips:

 • Kies altijd voor twee basiskleuren en één accentkleur. Zo creëer je eenheid en rust. De basiskleuren zijn dan harmonieuze kleuren. De accentkleur kan een complementaire kleur of een kleur uit een andere kleurgroep zijn.
 • Gebruik voor kleine ruimtes in elk geval genoeg lichte kleuren. Op die manier voorkomt je dat de ruimte klein oogt. Kies hier ook geen drukke prints en patronen.
 • In grotere ruimtes kun je warme en donkere kleuren gebruiken om het geheel knusheid en intimiteit te geven.
 • In dronkere ruimtes met weinig daglicht kies je voor lichte kleuren met veel wit.
 • Bij ruimtes met veel daglicht, zoals een serre, kun je juist kiezen voor donkere kleuren om voor voldoende contrast te zorgen.
 • Felle kleuren werken activeren en wekken energie op.
 • Pastellen en neutrale tinten zorgen voor ontspanning en rust.

5x bijzondere kleurencombinaties

Nu je een beeld hebt van hoe je kleuren kunt combineren, willen we je een aantal bijzondere kleurencombinaties laten zien. 

1. Warme kleuren

Een warme sfeer is eigenlijk in elk interieur gewenst. Warmte kun je op verschillende manieren creëren. Kiezen voor warme kleuren is de meest eenvoudige manier om warmte in huis te halen. Een combinatie van kleuren als bruin, terracotta, oranje en okergeel zorgt voor een instant warm gevoel. Perfect passend bij de herfst. 

2. Retro kleuren

Zin in een typisch retro sfeertje in huis? Dat snappen wij wel. Retro is een stijl die niet alleen in de jaren 70 populair was. Bovendien kun je retro kleuren ook toepassen in modernere interieurs. Wat zijn dan typische retro kleuren? Okergeel of mosterdgeel, donkergroen of olijfgroen en accenten in goud of koper. Samen zorgen deze retro kleuren voor een warm en sfeervol interieur. Mix het met strakke meubels om het geheel toch modern te houden.

3. Groentinten en goud

Verschillende groentinten combineren is een goed idee. Groen heeft een ontspannend effect, dus wanneer je zachte groentinten, pastelkleuren, mintgroen, donkergroen combineert met fris wit, creëer je een prachtige, luchtige combinatie. Door accenten in goud toe te passen wordt de look classy!

4. Natuurlijke kleuren

Om je interieur in balans te brengen, is het gebruik van natuurlijke kleuren een heel goed idee. Met neutrale kleuren creëer je een licht en fris interieur. Denk aan beige, champagne, wit en greige en combineer verschillende stoffen en texturen met elkaar. Hierdoor creëer je veel warmte en sfeer.

5. Diep blauw en oranje

Een kleurencombinatie die je misschien niet zo gauw zou bedenken, is de combinatie van diep blauw of koningsblauw met oranje. Blauw heeft een rustgevende werking, terwijl oranje juist activerend werkt. Deze complementaire kleuren werken heel mooi samen. Kies voor een basis in hout met lichte, neutrale kleuren om het geheel rustig te houden. Het is prachtig om te kiezen voor een stel donkerblauwe meubels en voor oranje accessoires te kiezen. Zorg voor voldoende lichte kleuren naast het blauw en oranje. Zo voorkom je dat het geheel niet te donker wordt.

Heb je zin in nieuwe kleuren in huis? Heb je de geschikte kleurencombinatie al gevonden? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve sale voor de mooiste meubels, accessoires en decoratieve items!