Meld je aan en ontvang een €15 voucher!
Witte ronde bank in een beige kamer

Niets zo fijn als een ruimte binnenlopen die licht en luchtig aanvoelt. Lichte kleuren in je interieur zorgen voor namelijk voor energie, positiviteit en een goed humeur. Wie wil dat nu niet? We kiezen daarom vaak voor een lichte basis. Denk bijvoorbeeld aan lichte muren, meubels en accessoires – hier zijn wij gek op! In dit artikel verklappen we daarom onze drie favoriete lichte (muur)kleuren en laten we zien welk effect lichte kleuren in elke ruimte van het huis hebben.

Wat doen lichte kleuren met je interieur?

Wit of Ral9010 is de meest gekozen basiskleur voor het interieur. En dat is niet zo gek, want lichte muren hebben een positieve invloed op de sfeer in een ruimte. Of het nu zomer of winter is, ochtend of avond – lichte kleuren geven elke ruimte een frisse en energieke uitstraling. Doordat lichte muren het binnenvallende zonlicht weerkaatsen, wordt er optimaal gebruikgemaakt van de lichtinval en het frisse effect van de kleur vergroot. 

Maar er is nog een reden waarom witte muren zo populair zijn. Wit en andere lichte kleuren zorgen voor een ruimtelijk effect. Dat wil zeggen dat ze de ruimte groter laten lijken. Heb je een kleine woonkamer of slaapkamer? Dan zijn lichte kleuren op de muur de beste keuze. Je kunt een lage ruimte hoger laten lijken door het plafond wit te schilderen en een smalle ruimte oogt een stuk breder wanneer je bijvoorbeeld een lichte horizontale lambrisering op de muur schildert.

Niet alleen de muren, ook de aankleding van de ruimte heeft invloed op de sfeer. Wanneer je een ruimte met witte muren volzet met donkere meubels en accessoires, gaat het positieve effect van de lichte muren alsnog verloren. Lichte meubels en accessoires versterken het ruimtelijke en energieke effect van lichte muurkleuren. Dat wil niet zeggen dat donkere meubels en accessoires niet welkom zijn, in tegendeel: donkere accenten zorgen voor spannende contrasten in een licht interieur.

Lichte muren in elke ruimte van het huis

In elke ruimte van het huis hebben lichte kleuren een toegevoegde waarde. Wij laten je per ruimte zien wat de voordelen van lichte kleuren zijn. Laten we beginnen met de slaapkamer!

Lichte kleuren in de slaapkamer

In de slaapkamer kom je voor je (nacht)rust. Zijn lichte kleuren dan wel aan te raden? Zeker! Alhoewel lichte muren zorgen voor energie in de ruimte, zorgen ze ook voor rust. Een ruimte met lichte muren voelt sereen en harmonieus aan; de perfecte basis voor een goede nachtrust. Maar let op: spierwitte muren in een slaapkamer zijn niet aan te raden. Die laten de kamer koud en kil aanvoelen. Ga in plaats daarvan voor ral9010 of een andere off-white of lichte kleur op de muren en kleed de rest van de ruimte met warme materialen in lichte tinten aan. Ook heel mooi: schilder de muur achter het bed in een warme kleur zoals oudroze, terracotta of okergeel. Verderop in het artikel delen we onze favoriete lichte kleuren die ook geschikt zijn voor de slaapkamer! 

Lichte kleuren in de woonkamer

Twijfel je nog tussen een donkere of lichte kleur muur in de woonkamer? Eerder schreven we al een artikel over het effect van donkere kleuren in huis. Om de juiste afweging te maken, is het allereerst belangrijk om te kijken naar de lichtinval in huis. Een woonkamer op het noorden of oosten is over het algemeen wat donkerder. Lichte muurkleuren, meubels en accessoires zijn dan vaak nodig om de somberheid te verdrijven. Heb je juist een zonnige woonkamer op het zuiden of westen? Dan kan je best kiezen voor een iets donkerdere tinten om wat meer huiselijkheid te creëren. Ook mooi in een zonnige woonkamer: een matte off-white tint zodat het binnenvallende zonlicht iets wordt verzacht.

Lichte kleuren in de badkamer

Wil jij een spasfeer creëren in de badkamer? Dan zorgen lichte muurkleuren in combinatie met lichte badkameraccessoires voor een mooie serene basis. Maar: té wit maakt de badkamer te klinisch, ga daarom voor een offwhite of beige tint om jouw spa-aan-huis wat meer warmte te geven. Ook mooi in combinatie met hout, bamboe, brons en goud.

Lichte kleuren in de werkkamer

Zeker in de werkkamer zijn lichte muurkleuren een must. De lichte muren zorgen ervoor dat jij energiek en productief aan het werk kunt, ook wanneer je ’s avonds nog even door moet. Voor wat extra power kan je de lichte basis aanvullen met een kleuraccent zoals groen, geel of oranje – ook dit zijn energieke kleuren. Of kies voor een mooie pasteltint als toevoeging aan jouw lichte werkkamer.

Tip! Wist je dat je via de Westwing Club Sales ook veel items uit de Westwing Collection in een lichte kleur kunt vinden? Bijvoorbeeld een mooie witte vaas of een beige bank, maar dan tegen mooie kortingen, oplopend tot wel 70%?! Registreer je daarom snel op Westwing en loop geen enkele exclusieve deal mis om te genieten van positiviteit en rust in huis!

3x de mooiste lichte muurkleuren

Heb je eindelijk de beslissing genomen om voor lichte kleuren te gaan, dient het volgende keuzemoment zich al aan: voor welke lichte kleur(en) kies je? De kleurencirkel reikt oneindig ver. Ga je voor spierwit of neig je meer naar een lichte pasteltint? Wij zetten onze drie favoriete lichte muurkleuren op een rij:

1. Wit

De nummer 1 kleur die onder de categorie lichte kleuren valt is natuurlijk wit. Lichter dan wit krijg je het niet. Maar wit heb je in heel veel verschillende nuances en elke nuance zorgt voor een andere sfeer. Van het koele sneeuwwit tot het iets warme off-white. En dan heb je ook nog de keuze uit mat of glanzend wit. Mat witte muren, meubels en accessoires geven de ruimte een zachter karakter dan hoogglans wit. Je kunt ook verschillende soorten wit – glanzend en mat – met elkaar combineren voor een dynamische en toch rustgevende ton-sur-ton look.

2. Natuurlijke kleuren

Vind je wit te wit? Maar hou je er wel van wanneer de ruimte licht en luchtig oogt? Kies dan voor een natuurlijk kleurenpalet. Natuurlijke lichte kleuren zijn: beige, greige, crème, taupe, champagnekleur en (olijf)groen. Deze neutrale kleuren kunnen allemaal gerust met elkaar worden gecombineerd. Waarom wij zo’n fan van natuurlijke kleuren zijn? Omdat ze nooit vervelen en zorgen voor rust in elke ruimte.

3. Pastel

Wil je je interieur een lichte en frisse uitstraling geven? Kies dan voor onze andere favoriet: pastel! Pastelkleuren zien we vaak terug in het Scandinavische interieur dankzij het frisse en vrolijke karakter. Of je nu kiest voor pastelroze, pastelgeel of pastelblauw – pastelkleuren passen perfect in een licht kleurenpalet. Je hebt ook pastel kleuren muurverf: voor het grootste effect schilder je niet alle muren in een pastelkleur, maar kies je voor één pastelkleurige accentmuur en schilder je de andere muren wit.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn lichte kleuren in huis hét recept voor een goed humeur. Wil jij aan de slag met lichte accessoires en meubels? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig interieur!