inloopkast

Veel vrouwen dromen ervan; een inloopkast waarin ze al hun kleding, jurken, accessoires, jassen en schoenen kwijt kunnen. Heb je al zo’n inloopkast? Lucky you! Blijft het voorlopig bij een droom? Misschien niet voor lang, want wij laten je in dit artikel zien hoe je zelf je eigen inloop opslag voor kleren kunt maken. We laten je zien hoe je de kast het beste kunt inrichten, afhankelijk van de ruimte die je ervoor hebt.

Wat maakt een inloopkast zo speciaal?

Wat is er nu zo bijzonder aan een inloopkast? Dat is simpel. Het is een grote kast waarin je kunt lopen en jouw gehele kledingcollectie, maar ook al je schoenen en accessoires stijlvol kunnen worden opgeborgen. Vaak is het echt een apart kamertje of hokje. Veel mensen zijn bang dat ze de ruimte niet hebben of dat het heel duur zal zijn om een inloopkast te maken. Integendeel! Soms is het enkel een kwestie van een klein stukje slaapkamer opofferen of het rommelhok zodanig opruimen dat er ruimte vrij komt om hier een te maken. Je kan hem ook in de hal of op zolder maken bijvoorbeeld.

Slaapkamer inspiratie

Ben je toch naar iets anders op zoek dan kastruimte in je slaapkamer? Wellicht zijn de tips voor behang in de slaapkamer wat voor jou. Of ben je benieuwd naar de styling tips voor lampen in de slaapkamer. Mocht je een kleine slaapkamer hebben dan hebben we daar ook tips voor. Laat je inspireren!

DIY: De eenvoudige inloopkast

Om een eenvoudige inloopkast te maken bekijk je de volgende tips.

 • De basis ligt bij de kasten. Hoeveel kasten je nodig hebt, hangt af van de grootte van de kast. In principe kun je bij weinig ruimte het beste kiezen voor één of twee identieke kasten die dus qua hoogte en breedte hetzelfde zijn. Je kunt deze kasten in een hoek in je slaapkamer plaatsen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze rug aan rug in het midden van de ruimte te zetten als een soort scheiding van de ruimte.
 • Maak vervolgens een plek waar je kleding kunt ophangen. Waar je dus een rek maakt. Dat hoeft niet persé in de kast te zijn. Je kunt ook juist tegen een stuk lege wand een rek bevestigen, zodat er in de kast meer ruimte overblijft voor andere items.
 • Het is ook fijn om een groot deel in de kast te kunnen vullen met kleding die opgevouwen wordt.
 • Plaats ook diverse mandjes of dozen waarin spullen onzichtbaar kunnen worden opgeborgen. Het kan ook handig zijn om te zorgen voor verschillende lades waar je kleine spulletjes in kunt bewaren.
 • Dan moet er nog een plek gemaakt worden waar je al je schoenen kwijt kunt. Dat kan in een schoenenrek tegen de wand, bijvoorbeeld onder het kledingrek.
 • In kleine mandjes en doosjes kun je accessoires bewaren. Je kunt de accessoires ook aan haakjes hangen (hoeden, sjaals, sieraden).
 • Zorg ook dat er een grote spiegel aanwezig is in de kast, bijvoorbeeld aan de binnenzijde van de deur. Het beste kun je hier kiezen voor een spiegel waarin je jezelf ten voeten uit kunt zien.
 • In plaats van een deur kun je de kast ook afsluiten met een gordijn.
 • Tot slot is ook licht belangrijk voor je inloopkast.

Hoe richt je de kast in?

In een inloopkast bevinden zich in elk geval planken om opgevouwen kleding op te leggen, rekken om kleding te kunnen ophangen, een rek voor schoenen én een plekje voor accessoires, sjaals en mutsen. Het kan ook heel handig als er laden in zitten voor sokken of ondergoed.

Wat kun je allemaal in de kast kwijt? In principe is het de bedoeling dat je alles aan kleding, schoenen en accessoires kunt bewaren in de inloopkast. Idealiter kun je hier ook al je winter- en zomerkleding bewaren.

Zelf aan de slag

Als je zelf je inloopkast gaat maken, kun je het beste de ruimte die je beschikbaar hebt goed opmeten. Daarnaast is het slim om te bedenken welke kleding er in de kast komt. Hoeveel kleding wordt er opgevouwen, komen er meerdere stapels naast elkaar te liggen en wordt er ook kleding opgehangen? Meet ook op hoeveel hoogte je nodig hebt voor hangende kleding. Jassen zijn meestal het langst, samen met jurken. Bedenk hoeveel ruimte (breedte en hoogte) je nodig hebt voor schoenen. Een klein lijstje:

 • 60 cm diepte voor hangkleding
 • 40 cm diepte voor legkleding
 • 70 cm loopruimte wanneer je voor 2 kasten tegenover elkaar kiest

Nu kun je kant-en-klare kasten aanschaffen, óf kiezen voor een kastsysteem waarbij je verschillende onderdelen kunt kiezen. De inloopkasten kunnen vaak volledig op maat gemaakt worden.

Inspiratie voor het bouwen van je eigen inloopkast

 1. Scheidingswand

  Maak een scheidingswand in de slaapkamer. Door een grote vakkenkast te plaatsen evenwijdig aan een muur (niet tegen de muur) en aan de andere zijde van die vakkenkast rekken en kastdelen voor je kleding te plaatsen, creëer je een eenvoudige inloopkast.
  Voor meer ruimte kun je kiezen voor een inloopkast in U-vorm.
 2. U-vorm

  Voor meer ruimte kun je kiezen voor een inloopkast in U-vorm.
 3. Niet in de slaapkamer

  Is je slaapkamer eigenlijk te klein voor het toevoegen van een inloopkast, dan kun je de inloopkast ook prima in een andere ruimte van je huis maken. Een inloopkast in de werkkamer bijvoorbeeld kan ook. Zeker wanneer je kiest voor een inloopkast die kan worden afgesloten met bijvoorbeeld schuifdeuren. Ook op zolder kun je een leuke inloopkast maken. Vaak wordt de zolderruimte niet volledig benut.
 4. Glazen inloopkast

  Ook leuk is een glazen inloopkast. Dit concept is zeer simpel. Als je een glazen wand plaatst in de slaapkamer, maak je eenvoudig een afscheiding van slaapkamer naar inloopkast. Wel blijft het geheel lekker open doordat er glas gebruikt is en voelt het niet alsof er veel ruimte verloren gaat.
 5. Inloopkast in de hal

  Waarschijnlijk heb je zelf nooit gedacht aan het maken van een inloopkast in de hal. Toch is een inloopkast in de hal ook een leuke optie, helemaal omdat deze ruimte meestal niet volledig wordt benut.
 6. Hoogslaper

  Kies voor een hoogslaper en maak een inloopkast onder de hoogslaper!

Indien je eigenlijk geen extra ruimte over hebt voor de inloper zijn er toch mogelijkheden om er een thuis te maken.

Een inloopkast ingericht door Westwing Studio

Onze Interior Design service – Westwing Studio – bestaat uit een professioneel team van interieur designers. Op verzoek van onze klanten geven wij advies en helpen wij een ruimte opnieuw in te richten. Een van onze klanten kon wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van een perfect georganiseerde walk-in closet. Hieronder vind je de 3-D ontwerpen en de voor- en na beelden van de inloopkast waar wij een handje hielpen bij de inrichting!

3-D interieurontwerp van een walk-in closet

Inloopkast vóór de restyling

Inloopkast ná de restyling

Slaapkamerinspiratie en inloopkasten bij Westwing

Bij Westwing vind je allerlei meubels en accessoires voor je slaapkamer. Ook voor je inloopkast kun je terecht bij Westwing. Registreer je op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om je huis compleet te maken.

westwing studio interieuradvies