Meld je aan en ontvang een €30 voucher!
poef met opbergruimte in inloopkast

Een inloopkast is tegenwoordig niet meer weg te denken in onze optrekjes. Een plek waar je al je schoenen, accessoires en kleding stijlvol en overzichtelijk kunt opbergen. Heb jij geen aparte ruimte beschikbaar voor een inloopkast? Ook dan kun je er nog steeds een realiseren. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder en laat je inspireren door al onze ideeën en voorbeelden!

Onze 7 favoriete ideeën voor het maken van een inloopkast

Vaak vind je de inloopkast in een aparte kamer, waardoor veel mensen bang zijn dat ze de ruimte niet hebben of dat het heel duur zal zijn om een inloopkast te maken. Integendeel! Soms is het enkel een kwestie van een klein stukje slaapkamer opofferen of de inloopkast in een andere ruimte in huis te realiseren. Hieronder delen we alvast ons lijstje met 7 ideeën voor een inloopkast in huis.

 • Een inloopkast in de slaapkamer met een scheidingswand;
 • Een inloopkast in U-vorm (inclusief een eenvoudige DIY);
 • Een werkplek met inloopkast;
 • Een glazen inloopkast;
 • Inloopkast in de hal;
 • Inloopkast onder een hoogslaper maken;
 • Een basic inloopkast.

Hieronder gaan we op elk van deze ideeën in.

Idee 1. Een inloopkast in de slaapkamer met een scheidingswand

Maak een scheidingswand in de slaapkamer. Door een grote vakkenkast te plaatsen evenwijdig aan een muur (niet tegen de muur) en aan de andere zijde van die vakkenkast rekken en kastdelen voor je kleding te plaatsen, creëer je eenvoudig een inloopkast.

Idee 2. Een inloopkast in U-vorm maken

Voor meer ruimte kun je kiezen voor een inloopkast in U-vorm. Hoe je dit type inloopkast zelf realiseert lees je verderop in het artikel.

Zelf een U-vormige inloopkast maken in 3 stappen

Hieronder hebben we een overzichtelijk stappenplan voor het realiseren van je eigen inloopkast (inclusief moodboard). Verderop kun je onze ontwerpen voor de ideale inrichting van een kledingkast voor hem én haar bekijken. Zó haal je het meeste uit je kledingkast!

Shop de items van dit moodboard:

Stap 1. Meet de ruimte op

Als je zelf aan de slag gaat, kun je het beste de ruimte die je beschikbaar hebt goed opmeten. Daarnaast is het slim om te bedenken welke kleding er in de kast komt. Hoeveel kleding wordt er opgevouwen, komen er meerdere stapels naast elkaar te liggen en wordt er ook kleding opgehangen? Meet ook op hoeveel hoogte je nodig hebt voor hangende kleding. Jassen zijn meestal het langst, samen met jurken. Bedenk hoeveel ruimte (breedte en hoogte) je nodig hebt voor schoenen. Een klein lijstje:

 • 60 cm diepte voor hangkleding
 • 40 cm diepte voor legkleding
 • 70 cm loopruimte wanneer je voor 2 kasten tegenover elkaar kiest

Nu kun je de kledingkasten aanschaffen. Het makkelijkste is om te kiezen voor een modulair kastsysteem waarbij je verschillende onderdelen kunt kiezen en zo je kledingkast eenvoudig kunt uitbreiden. Creëer vervolgens een U-hoek met de kasten door deze in de hoek van de kamer te plaatsen.

Ontdek de modulaire serie Charlotte van de Westwing Collection

Design én functionaliteit in een ontwerp. Meet Charlotte. Met onze Charlotte realiseer je eenvoudig jouw droominloopkast. Deze serie is verkrijgbaar in verschillende maten en diverse kleuren. Daarnaast heb je de keuze tussen schuif- en draaideuren en verschillende indelingen (basis, klassiek of premium).

Voor deze serie kun je kiezen tussen drie verschillende indelingen: basis, klassiek of premium.

 • Basis model: 3 kledingroedes & 3 planken
 • Klassiek model: 2 kledingroedes & 7 planken
 • Premium model: 2 kledingroedes, 7 planken & 3 lades

Je kunt deze basis nog verder aanvullen met bijvoorbeeld een hoekmodule of een tweedeurs kledingkast. Hoe komt jouw Charlotte eruit te zien?

Laat je inspireren door de eindloze mogelijkheden met onze modulaire serie Charlotte:

Stap 2. Benut de lege wand

Nu aan beide kanten de kasten staan kun je aan de lege wand voor je kledingrekken of een open wandkast om schoenen in op te bergen plaatsen. Heb je niet heel veel schoenen? Dan kun je er ook voor kiezen om een kledingrek boven een schoenenrek te plaatsen.

Plaats ook diverse mandjes of dozen waarin spullen onzichtbaar kunnen worden opgeborgen – denk bijvoorbeeld aan accessoires zoals hoeden, sjaals en sieraden. Je kunt deze ook aan haakjes hangen. Het kan ook handig zijn om te zorgen voor verschillende lades waar je kleine spulletjes in kunt bewaren

Stap 3. De finishing touch

Een poef met opbergruimte, een mooi vloerkleed en spiegel mogen natuurlijk niet ontbreken. Om ruimte te besparen kun je ervoor kiezen om een lange spiegel aan de binnenzijde van de deur te plaatsen. Mocht je nog plek hebben aan de muur dan kun je hier ook nog een aantal haakjes of wandplanken bevestigen om nog meer accessoires kwijt te kunnen.

Heb je de inloopkast in een bestaande ruimte gerealiseerd? Dan kun je er ook voor kiezen om de kast af te sluiten met een stijlvol gordijn.

Tot slot is ook licht heel belangrijk. Zorg dus voor voldoende verlichting, denk bijvoorbeeld aan een plafondlamp en een tafellamp voor op het dressoir.

In plaats van een U-vorm, kun je er ook voor kiezen om de kasten rug aan rug in het midden van de ruimte te zetten als een soort scheiding van de ruimte. Vervolgens maak je dan een plek waar je kleding kunt ophangen. Dat hoeft niet persé in de kast te zijn – een kledingroede of kledingrek kan ook al genoeg zijn. Zo houd je ook meer ruimte over in de kast voor andere items.  

Geef je inloopkast de finishing touch met deze items:

Wil je je kledingkast gaan opruimen omdat je zoveel items hebt en door de bomen het bos niet meer ziet? Of heb je nog tips nodig voor een logische indeling van je kledingkast? In ons artikel vind je een handig 8-stappenplan om je kledingkast op te ruimen inclusief praktische tips!

Idee 3. Een werkplek met inloopkast

Is je slaapkamer eigenlijk te klein voor het toevoegen van een inloopkast, dan kun je deze ook prima in een andere ruimte van je huis maken. In de werkkamer bijvoorbeeld.

Wil je de inloopkast toch gescheiden houden van je home office? Kies dan voor schuifdeuren om je inloopkast af te sluiten. Heb je nog ruimte over op zolder? Ook daar kun je prima een inloopkast maken.

Idee 4. Een glazen inloopkast

Ook heel stijlvol is een glazen inloopkast. Dit concept is zeer simpel. Als je een glazen wand plaatst in de slaapkamer, maak je eenvoudig een afscheiding van slaapkamer naar inloopkast. Wel blijft het geheel ruimtelijk doordat er glas gebruikt is en voelt het niet alsof er veel ruimte verloren gaat.

Idee 5. Inloopkast in de hal

Waarschijnlijk heb je zelf nooit gedacht aan het maken van een inloopkast in de hal. Toch is dit een praktische optie, helemaal omdat deze ruimte meestal niet volledig benut wordt.

Idee 6. Inloopkast onder een hoogslaper

Heb je een hoogslaper? Maak dan de inloopkast onder de hoogslaper. Plaats een ladekast aan de ene kant en een open kledingkast aan de andere zijde.

Idee 7. Een basic inloopkast

Je hebt geen groot budget nodig om een inloopkast te maken. Met kledingroedes, wandplanken en schoenenkast kom je al een heel eind. Wist je dat je ook heel eenvoudig zelf een schoenenkast kunt maken? Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel ons artikel over het opbergen van schoenen.

Hoe richt je een inloopkast in?

In een inloopkast bevinden zich in elk geval planken om opgevouwen kleding op te leggen, rekken om kleding te kunnen ophangen, een rek voor schoenen én een plekje voor accessoires, sjaals en mutsen. Het kan ook heel handig als er laden in zitten voor sokken of ondergoed.

Wat kun je allemaal in de kast kwijt? In principe is het de bedoeling dat je alles aan kleding, schoenen en accessoires kunt bewaren in de inloopkast. Idealiter kun je hier ook al je winter- en zomerkleding bewaren. Hieronder vind je een overzichtelijk stappenplan voor het realiseren van je eigen inloopkast.

Dé perfecte indeling voor een kledingkast voor hem en haar

Hieronder hebben onze interieurexperts speciaal voor jou een ontwerp voor een kleine en grote kledingkast voor haar en hem gemaakt.

Een kleine kledingkast voor haar inrichten:

Een kleine kledingkast voor hem inrichten:

Een grote kledingkast voor haar inrichten:

Een grote kledingkast voor hem inrichten:

Westwing Studio voorbeeld: een smalle inloopkast inrichten

Onze interieur experts van Westwing Studio creëerden een ontwerp voor een smalle inloopkast.

Vóór de restyling:

Er is gekozen voor metalen open kledingkasten met onderin opbergruimte voor schoenen om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Op het metalen dressoir is ruimte gecreëerd voor het opbergen van sieraden.

De sieradendoos met spiegel en de gouden sieradenhouder met marmeren voet zijn echte eyecatchers in de ruimte en de lamp Matilda van de Westwing Collection maakt de styling van het dressoir helemaal af. De staande spiegel maakt de ruimte optisch groter. Voor de finishing touch kozen onze interieurexperts voor een poef met gouden accenten en het handgeweven ronde vloerkleed Jane van de Westwing Collection.

Ná de restyling:

Shop deze look:

Heb je nog meer inspiratie nodig voor de inrichting of zou je graag persoonlijk advies willen over hoe jij het beste een inloopkast kunt realiseren? Onze interieur designers van de Westwing Studio kijken graag met je mee!

banner westwing studio interieuradvies boeken

Eerder schreven we al andere artikelen over alles wat er bij het inrichten van een slaapkamer komt kijken: van kleurkeuze tot het kiezen van de juiste verlichting.

Heb jij je al ingeschreven als member van Westwing? Je krijgt dan toegang tot alle sales van exclusieve merken met kortingen die kunnen oplopen tot 70%! Waar wacht je nog op? Registreer je nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal om de inloopkast van je dromen te realiseren. Veel shopplezier!