Meld je aan en ontvang een € 15 voucher!
kleine huisjes inrichten slaapkamer met schuin dak

Woon je in een ‘poppenhuis’ of op een figuurlijke stadse postzegel? En kom je structureel ruimte te kort? Lees dan snel verder want de experts van de Westwing Design Service geven je allerlei tips voor het inrichten van kleine huisjes, kamers en de verschillende ruimtes in huis.

Van de vloeren tot aan het plafond: alles draagt bij aan hoe ruimtelijk een kamer voelt. En wanneer een kamer van zichzelf geen zeeën aan ruimte biedt, zijn er toch nog allerlei oplossingen om een ruimtelijk gevoel te creëren. Denk aan een licht kleurenpalet, de hoogte in gaan en een multifunctionele inrichting.

Tip 1. Spelen met kleur en licht bij het inrichten van kleine huisjes

Het inrichten van een kleine kamer start met de basis: kleur en licht. Zo geldt over het algemeen dat wanneer de ruimte beperkt is, het gebruik van lichte kleuren het uitgangspunt is. Hierdoor oogt een kamer lichter, luchtiger en zodoende ook ruimtelijker. Kies bijvoorbeeld voor een aards kleurenpalet waarbij de muren, vloer en grote meubels lichte tinten krijgen. Donkere accenten laat je terugkomen in de kleinere items, zoals accessoires en textiel.

Lichte kleuren doen iedere kamer groter lijken. Maar natuurlijk mogen kleurrijke accenten niet ontbreken om de ruimte te definiëren. Je bereikt lichtheid met natuurlijk materialen en transparante meubels en accessoires die het licht doen weerkaatsen.

woontrend 2022 beige

Tip! Vind je het uitzoeken en combineren van kleuren maar een uitdaging? Dan tippen wij een moodboard maken. Door eerst alle kleuren, materialen en stijlen in één moodboard te verzamelen, zie je in één oogopslag of alle afzonderlijke elementen samen één geheel vormen. Daarnaast helpt het je om bepaalde kleuren weg te laten of toe te voegen alvorens de verf al op de muur zit.

Tip 2. Denk efficiënt en multifunctioneel bij het inrichten van een kleine ruimte

Een kleine kamer vraagt om een slimme inrichting. Want wanneer je ‘m efficiënt inricht, kun je toch heel wat meubels, opbergruimte en decoratie kwijt. Om slim te werk gaan, zijn er een aantal dingen om op te letten. Zo zie je hieronder een voorbeeld van een kleine woonkamer waar een eet-, lounge- en werkplek samenkomen.

 • Design van de meubels – Zo kies je ten eerste voor kies je voor meubels met eenvoudige of sierlijke designs met slanke vormen en ranke poten. Zo behoud je luchtigheid in de ruimte. 
 • Efficiënt inrichten & decoreren – Verder zijn meubels met dubbele functies ideaal in kleine ruimtes. Denk aan klassiekers zoals een slaapbank, een opklapbaar bed of een salontafel met opbergruimte. In het geval van een opklapbaar bed, is het bed overdag in de muur of kast geïntegreerd. Ideaal voor kleine huisjes! Je kunt ook bijvoorbeeld kiezen voor een kast waar een bureautje in zit. Dit klap je eenvoudig in wanneer je het niet gebruikt. Qua decoratie kun je denken aan bijvoorbeeld wandplanken waar je wijnglazen en schalen op kwijt kunt die overdag als decoratie dienen, en ‘s avonds bij etentjes hun werkelijke functie bekleden. Ook sierschalen met stijlvolle deco zijn een praktische oplossing wanneer je weinig ruimte hebt Deze verplaats je namelijk makkelijk.
 • Multifunctionele & slimme meubels – Ook voor de eettafel kun je bijvoorbeeld kiezen voor een uitschuifbaar exemplaar. De eettafel kan dan klein gehouden worden wanneer je deze overdag gebruikt om aan te werken. In de avond schuif je hem zo uit voor een uitgebreid diner met vrienden. Ook modulaire banken, zoals onze Lennon, zijn ideaal voor kleine kamers. In onze koopgids ontdek je hoe je de Lennon kunt stylen in kleine kamers.
 • Materiaalkeuze – Maar ook met materialen kun je slim te werk gaan. Kies bijvoorbeeld voor heldere materialen als glas of acryl om de kamer luchtig te houden, of voor lichtdoorlatende materialen zoals linnen raambekleding of een bijzettafeltje van rotan.  Ook glimmende oppervlakken zijn een goede keuze. Deze reflecteren het licht en hebben daardoor een ruimtelijk effect.

Shop bijvoorbeeld deze multifunctionele meubels in jouw favoriete stijl:

Multifunctionele ruimte inrichten

Als je huis uit één ruimte bestaat waarbij je slaapt in dezelfde ruimte als waar je werkt – zoals bijvoorbeeld in een studio – dan kun je ervoor kiezen om de ruimte op te delen. Dit kan door middel van het plaatsen van een kamerscherm, boekenkast of misschien wel een aantal plantenpotten die als ruimteverdeler dienen. Wist je dat je ook een gordijn als roomdivider kunt gebruiken? Nog 10 andere originele ideeën voor een kamerverdeler ontdek je in ons artikel.

Onze favoriete items om je ruimte op te delen:

Je kunt ook met de inrichting schuiven om zo de ruimte op te delen. Zo kun je ook de bank in het midden van de ruimte plaatsen en het bed aan de andere kant.

Tip! Je kunt ook eens nagaan of je een extra (halve) verdieping in je ruimte kunt maken. Zo zou je een entresol kunnen maken waar je op slaapt en waardoor je bed zich niet meer op dezelfde vloer als je bureau of bank bevindt.

Inspiratie voor een entresol:

Tip 3. Zorg voor voldoende (dag)licht bij het inrichten van kleine huisjes

Wanneer je gezegend bent met een woonkamer, keuken en/of werkkamer vol natuurlijk licht, dan lijkt de kamer vanzelf wat groter. Zonde dus om al dat licht te bedekken met dikke, zware gordijnen. Voor een zo functioneel, maar tegelijkertijd luchtig en licht mogelijk resultaat, kies je voor (semi-) lichtdoorlatende raambekleding.

Maar naast natuurlijk licht, is elke woonruimte natuurlijk ook gebaat bij kunstmatige lichtbronnen – al helemaal wanneer de ruimte beperkt is. Zorg in ieder geval voor goede basisverlichting, zoals een plafondlamp of spots. Daarnaast mag ook de nodige sfeerverlichting niet ontbreken. Bij gebrek aan ruimte, zijn wandlampen ideaal. Of kies voor een booglamp die boven de bank uitkomt. 

Haal bijvoorbeeld deze lichtpuntjes in huis:

Tip 4. Creëer voldoende opbergruimte

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het comfortabel wonen in kleine huisjes of ruimtes, is het zorgen voor een opgeruimd huis. Laat geen dingen slingeren en geef alles zijn eigen plek. Het zorgen voor voldoende bergruimte is natuurlijk wel een pre. Denk hierbij aan kastruimte voor kleding, extra dekbedden, een plek voor je schoenen, winterkleding en servies.

Bij het inrichten van kleine huisjes kun je het beste de hoogte in gaan. Denk aan hoge wandkasten, planken en meubels met opbergruimte om al je spulletjes in kwijt te kunnen.

Benut bijvoorbeeld ook eens al die ongebruikte hoeken. Wat dacht je van een boekenplank boven de slaapkamerdeur? En de wand in de keuken kan ook de hoogte in gaan. Met een losse trap kun je eenvoudig bij de hoogste plank. Gebruik tot slot de ruimte onder de bank, onder het bed en langs de wanden, zodat je de ruimte helemaal opgeruimd kunt houden.

Shop praktische opbergoplossingen op Westwing:

Tip 5. Een kleine woonkamer inrichten

Hieronder ontdek je een voorbeeld van het inrichten van de woonkamer met werkplek. Lichte kleuren, natuurlijke materialen en organische vormen: dat is het thema van onderstaand ontwerp. In deze kleine woonkamer zorgen de lichte kleuren en natuurlijke elementen voor rust. Toch is het design allesbehalve saai dankzij de mix aan materialen. Van travertin en bouclé, tot aan linnen en metaal. Het geheel wordt afgemaakt met een sfeervol, rond vloerkleed. 

Tip: ronde vloerkleden doen het goed in vierkante of rechthoekige kleine ruimtes. Zo wordt de ruimte zachter en minder hoekig. 

Een kleine woonkamer met open keuken inrichten? Probeer dan een natuurlijke afscheiding van de ruimtes te creëren. Plaats bijvoorbeeld de rug van de bank naar de keuken toe, en zet een smalle sidetable tegen de bank aan.  Op die manier maak je de functies van beide subruimtes duidelijk zonder dat je hier veel licht of vierkante meters voor in hoeft te leveren.

Westwing Design Service ontwerp:

Shop deze look:

Shop deze look:

Tip 6. Voorbeeld kleine slaapkamer inrichten

Wat ons betreft vallen kleine slaapkamers onder de categorie knus en leiden ze tot heerlijke nachten slapen vol mooie dromen. Maar naast knus, is een praktische ruimte natuurlijk ook van belang.

Waar je in de woonkamer of keuken beter weg kan blijven van donkere kleuren wanneer de ruimte beperkt is, gaat dit minder op voor de slaapkamer. Hier mag het wel wat donkerder en knusser zijn.

Tip: geen ruimte voor nachtkastjes? Maar wel aan nachtlicht? Kies dan voor wandlampjes. Ben je benieuwd welke opbergmogelijkheden er nog meer zijn in een kleine slaapkamer? Neem dan snel een kijkje in ons artikel over dit onderwerp.

Tip 7. Inrichten van de hal in kleine huisjes

Maak de entree van je kleine huisje groots door een prachtige styling. Hieronder volgen een paar basis tips:

 • Net als in de rest van je kleine huisje kun je het beste werken met een licht kleurenpalet. Denk aan beige muren, met een lichte vloer en pasteltinten als accentkleur.
 • Stijlvolle, maar toch praktische decoratie – ga voor grote spiegels om de hal groter te doen lijken. Style poefs of een bankje met opbergruimte waar je spulletjes in kwijt kunt, maar ook op kunt zitten om bijvoorbeeld je schoenen aan te trekken.
 • Gebruik de muren – style bijvoorbeeld wandplanken met leuke decoratie. Of maak van je gang je eigen mini bibliotheek.
 • Garderobe of ladekast – kies voor hogere varianten. Of als het kan een ingebouwde variant.
 • Verlichting – kies een statement hanglamp voor een ruimtelijk en stijlvol effect.

In de video hieronder laat onze styliste je een voorbeeld zien van de re-styling van een kleine hal:

Tip! Is je gang aan de lange kant, en wil je ‘m er juist korter uit laten zien? Ga dan voor een vloerkleed. Deze deelt de ruimte namelijk visueel op.

Leestip! Heb je nog tips nodig voor het inrichten van je kleine hal? Bijvoorbeeld welke meubels, decoratie en kleuren? Neem dan snel een kijkje in ons artikel en ontdek onze 5 slimme ideeën.

Tip 8. Inrichten van de buitenruimte van kleine huisjes

Ben je de gelukkige eigenaar van een buitenruimte? Ook al is deze aan de kleine kant, je kunt er toch alle kanten mee op! Zo kun je een loungeplekje creëren maar ook aan de slag gaan met verticaal tuinieren als je groene vingers hebt. Hieronder delen we een aantal tips voor het inrichten van een balkon en tuin.

Tips voor een kleiner balkon:

 • Creëer voldoende opbergruimte – Wat dacht je van een opbergkist gestyled met kussentjes zodat je extra zitplekken realiseert? Bevestig kistjes aan de muren of plaats een hoger wandrek waarin je spulletjes kunt opbergen of plantjes kunt stylen;
 • Een inklapbare balkontafel met kleine bistroset is dé perfecte oplossing voor een kleinere buitenruimte;
 • Lichte tinten, natuurlijke materialen en kleuren geven je balkon een luchtige look;
 • Style voldoende verlichting – denk aan lichtslingers en lantaarns – voor een gezellige look.

Laat je inspireren door de styling van dit smalle balkon:

Leestip! Nog meer tips en voorbeelden van droombalkons vind je in ons artikel over het inrichten van een klein balkon.

Tips voor de tuin van een klein huisje:

 • Grote tegels en meubels doen de tuin groter lijken;
 • Spiegels zijn dé perfecte accessoires voor je kleine tuin;
 • Ga voor multifunctionele en praktische meubels. Denk aan een uitschuifbare eettafel, inklapbare stoelen, bankjes bevestigd aan de muur etc.;
 • Creëer diepte door te werken met hoogteverschillen. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde border.

Meer inspiratie voor het stylen van je kleine tuin vind je in ons artikel over dit onderwerp.

Tip 9. Inrichten van de keuken in kleine huisjes

Voor velen de favoriete plek in huis. De keuken! Hieronder delen we een aantal praktische tips om deze kleine ruimte efficiënt in te richten:

 • Probeer hoge keukenkastjes te vermijden omdat deze de keuken nog kleiner doen ogen. Ga in de plaats bijvoorbeeld voor wandplanken. Lage keukenkastjes kun je gebruiken om bijvoorbeeld keukenapparatuur op te bergen.
 • Heeft je keuken een hoger plafond? Betegel deze dan met een tof patroon. Zo laat je de keuken optisch groter lijken.
 • Ga voor een kookeiland! Deze kun je dan als werkblad, eettafel en bar gebruiken!
 • Trolleys zijn je beste vriend. Hier kun je extra spullen in opbergen en je kunt ze makkelijk verplaatsen!

Kleine huisjes inrichten student

Als student slaap, eet, studeer en leef je vaak maar op een paar vierkante meter. Om je te helpen alles uit de ruimte te halen, delen we hieronder een aantal tips: 

 • Houd ook wat ruimte vrij – in kleine kamers bestaat het risico dat je alles vult met decoratie en meubilair. Maar in een multifunctionele ruimte waarin ook de nodige studie-uren plaats gaan vinden, is het belangrijk om ook de rust te bewaren. Niet alleen bevorderend voor de ruimte, maar ook voor je cijfers.
 • Vergeet de muren niet – gebruik de wanden voor wandplanken en -lampen. Dit scheelt weer vloerruimte en doet de kamer groter lijken.
 • Maak optimaal gebruik van de hoogte – kies voor hoge kasten en zet manden bovenop die je vult met praktische dingen als handdoeken, beddengoed en meer.

Meer tips en inspiratie voor het inrichten van een studentenkamer vind je in ons artikel over dit onderwerp. Ook ontdek je hier nog een ontwerp van onze Westwing Design Service.

banner westwing studio interieuradvies boeken

Inspiratie: kleine ruimte inrichten in vier verschillende stijlen

Hieronder geven we je 4 voorbeelden voor het inrichten van kleine huisjes in 4 verschillende stijlen:

 • Modern – Maak jouw strakke interieur af met een grote spiegel aan de wand. Dit past niet alleen mooi in jouw modern ingerichte kamer, maar maakt de ruimte ook direct optisch groter.
 • Boho – Jouw kleine kamer boho inrichten? Laat dan de wereldse uitstraling van deze woonstijl terugkomen in textiel. Van Marokkaanse vloerkleden met Wyber patronen, tot rieten manden. Vul de rieten manden met aaibare plaids voor heerlijke avondjes op de bank.
 • Eclectisch – Is jouw woonruimte een bonte mix aan stijlen? Bewaar dan de rust door de muren en het plafond wit te houden. Tenminste, bijna alle muren dan. De smalste muur leent zich namelijk perfect voor een patroonbehang of art wall met kunstwerken uit diverse stijlen.
 • Industrieel – Een industriële stijl in een klein huis? Kies dan voor een stoere klemlamp en mooie, houten wandplanken. Maak het geheel af met een groene kamerplant.

Belangrijke vragen bij het inrichten van kleine huisjes

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren met al deze ideeën! We wensen je veel plezier met het inrichten van jouw kleine, maar fijne huisje!